Като не знаеш къде се намира завода, как така си запознат, че Либхер е наел за работници неграмотни цигани. ОТК-тата и инженерно техническият персонал могат ли поне да се подписват или слагат кръстчета на тест рипортите?
Като не знаеш къде се намира завода, как така си запознат, че Либхер е наел за работници неграмотни цигани. ОТК-тата и инженерно техническият персонал могат ли поне да се подписват или слагат кръстчета на тест рипортите?
Смятате ли ,че хладилник А+++ ще даде съществена икономия спрямо А++ и ще си избие примерно 100-150 лв разлика в цената в рамките на 5г ?
Разлика от 100 киловатчаса на година е равна на около 19 лева, при напълно еднакви други условия.
В зависимост от настройките, използването и желаната температура, може да ги избиеш и много по-бързо, но може и много по-бавно. Обективно погледнато, разликата на месец е около цената на 1 бира. Не мисля, че от това ще спечелиш или изгубиш нещо. Единствено ще усетиш тези 100-150 лева като ги дадеш или не ги дадеш накуп в началото. След това няма начин да ги усетиш. Все пак рано или късно ще се избият.
Никога не бих избирал хладилник точно по този показател. Бих гледал обема, разпределението и капацитетът на замразяване, като мисля, че по-малко от 12-13 кг на 24 часа е твърде "слабо", така да се каже.
Ако имаш място отстрани и не ти пречи, че ще стане по-грозно - винаги можеш да го "облечеш" в допълнителна изолация и така да намалиш консумацията с едни 30-40 %. В момента ми се налага да засичам точната консумация на един хладилник поради повреда, при зададени 7 на хладилника и -22 на фризера. Изпарителят на хладилника е повреден и не охлажда ефективно, но все пак успява да поддържа 7. С такива настройки в момента консумацията е окколо 75 вата на час. Другата седмица ще го ремонтират и ще засичам колко ще е при нормална работа, и после ще го "облека" с 5 см стиропор, за да засека каква ще е разликата. Ще пиша в темата, ако не забравя.
Това с обличането на хладилник е равносилно на, все едно да си купя супер-дупер климатик за 5к и да чакам да го избия от икономия на ток.
За съжаление ми се налага да го направя, докато го ремонтират. После ще го направя просто така за теста, за да знам доколко е имало ефект и вътрешно да се успокоя, че все пак съм направил нещо полезно. Иначе сега едвам смогва. На зададени 7 градуса успява да ги поддържа, като работи 20-30 мин и спира за 10-15, на 6 също се справя, но работи малко по-дълго, а по-малко време е спрял. На 5 вече се усеща, че му е почти невъзможно да спре да работи компресорът, а на 4 зададени изобщо не спира и дори не ги достига. Оставил съм го на 7, така хем успява да охлажда, хем успява и да изключва компресорът. Помагам му допълнително с шишета, пълни с вода, които замразявам във фризера на -22 и после слагам в хладилника. Това го правя сутрин и вечер, през около 12 часа, затоплените слагам във фризера, а замръзналите - на тяхно място. Като не го правех и това, едвам стигаше до 6 градуса и по-надолу не можеше и да си помисли.
Така изведнъж ме изненада и правя всичко възможно да не изпуши самият компресор и да трябва да купувам нов хладилник, защото непредвиден разход от 1000 лева ще ми е неприятен и ще трябва да променя доста планове с вече предвидени разходи.
Аз пък се чудя на хора, които са склонни да дадат 6-7000 лв за 3-4 хубави климатика във всяка стая, но 3-4000 лв за изолация не могат да отделят. Ама хора всякакви. Луксозни мерцедеси с газови и метанови уредби също са част от родния пейзаж.
ами взех един CN 4813 .. в момента е с 80 лв намален ,отделно е с 5г гаранция ,а после я камилата я камиларя .. доста по голям е от стария ни хладилник ,щерката не стига горните 2 рафта първи впечатления - добре изработен ,2 отделни кръга с цифрови термостати ,инверторния компресор на максимална мощност докато темперира е шумничък но като се кротне не се чува .. ще видим занапред как ще е
Да кажа и за ефекта от допълнителната изолация: имах едни 5 см стиропорови плочи. Не успях да ги закрепя съвсем плътно и на места може би е имало движение на въздух между плочата и ламарината на хладилника. С така закрепени плочи от двете страни на хладилното и от едната страна на фризера (другата му страна остана гола, както си е оригинално), получих ефект между 10 и 15 % по-ниска консумация. С абсолютни числа - без тези плочи консумацията беше 54-55 вата средно на час за период от 24 часа, а с тях - 46-47 вата.
С термометъра измерих при температура на помещението 21 градуса, стената на фризера без изолация е около 18 гр., а с изолация - 15.5-16.0
Може би ако се залепят хубаво, плътно, както се прави изолация, да няма движение на въздух между плочата и ламарината - ще има поне 20-25 % ефект. Това е с най-евтиния стиропор.
Като работа на компресорите: без изолация - горе долу работят средно по 30 минути на час и двата. С изолация - този на хладилното свали до 18 минути работа и над 40 минути почивка, а този на фризера - малка промяна, около 25 минути работа и 35 мин. почивка.
Сигурно при стари хладилници с тънки стени ще има по-голям ефект, но при нови с висок енергиен клас и дебели стени е напълно безсмислено да се прави. Няма как да се усети реално спестена енергия, а иначе - изглежда грозно.
Надявам се, че докато чаках да ми направят ремонт, дори и този малък ефект все пак е помогнал с нещо.
Има и вариант за изолация с пореста гума с ал. фолио.С такава облепваме топлообменници.Има естетика,но не знам дали си заслужава тази гимнастика за хладилник?
Самата изолация е скъпа и едва ли ще се избие от икономии при този уред.
Според това, което измерих с разни уреди - напълно безсмислено е за съвременен хладилник, според мен. Може, ако целта е да се помогне малко на компресора, както в моя случай с повредата, но ако се търси икономия на ток - абсурд. За месец - я се спести 1-2 киловатчаса, я не. За по-малко от 50 стотинки месечно ( или 6 лв./год.) и за постоянно ползване такива гимнастики....
Здравейте. Бих искал да помоля за съвет по отношение избор на хладилник за вграждане.
Разглеждах доста и общо взето ми допадат моделите на AEG и един модел на Gorenje с No FROST (тук доста ми харесва разположението вътре в самия хладилник)
https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81826ts/
https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81824ts/
Доколкото разбрах аз, разликата между тези два е единствено в "гъвкавата система за съхранение CustomFlex®" която я има при 81824ts
Има и модел на AEG с Low Frost : https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81821lc/
Моля запознатите да изкажат мнение кое си заслужава повече. При AEG-то има независимо регулиране на температурата в хладилната и фризерната част, докато при Gorenje-то пише, че е с един компресор:
https://www.gorenje.bg/produkti/gole...i5182a1/728215
При Gorenje-то ми харесва разпределението, наличието на 2-те отделни кошници за зеленчуци в хладилната част и поне на пръв поглед "модерните" технологии, които са изброени (без да съм много сигурен кое какво означава и дали не е само маркетингов трик):
CrispZone с VitaLight и SmartHumidity
AdaptTech: Адаптивна интелигентна система
NoFrost DualAdvance
Охлаждащ вентилатор
IonAir с DynamiCooling
Smart FastFreeze бързо замразяване
Копче за бързо замразяване
Smart SuperCool бързо охлаждане
Притеснява ме, това, че компресорът е един и някъде назад по темата, четох, че на Gorenje-то са им слаби компресорите и не могат да поддържат зададената температура.
Гледах и някои модели на Bosch, но там малко ме изгубиха с това, че имат 3 различни серии, 2-ра, 4-та и 6-та, като елементарните ми разбирания са, че трябва да се търси такъв минимум 4-та серия и с оглед на това, че AEG и Bosch си приличат доста, се ориентирам като, че ли към AEG, макар, че ако някой препоръча аргументирано Bosch - бих се поинтересувал повече.
Отворим съм и към други предложения.
Много ме изкушават и не вградените хладилници (заради по-големия си обем), но там положението е сложно, защото трябва да са с дълбочина максимално близко до 60 см (за да не подава много извън равнината на кухнята), а такива май не се намират. Тук желанието е по-скоро от дизайнерска гледна точка отколкото от функционална и търся доводи, за да убедя съпругата ми, че си заслужава да се избере свободно стоящ пред вграден, макар и това да разваля малко визията.
Бюджета не съм споменал, но общо взето съм на мнение, че за 200-300, че дори и 500 лв повече, ако си заслужава, няма смисъл да се замислям, тъй като в крайна сметка това не се купува всеки ден, така, че си заслужава да се дадат повече пари ако е нужно.
Малко дълъг пост се получи, за което се извинявам и благодаря предварително на всички стигнали до края и изказали някакво мнение.
Здравейте,бихте ли ми помогнали с избор на хладилник около 600-650 лева комбиниран с фризер ,ако може да е от магазин с доставка до дома .Трябва да го поръчам от чужбина за майка ми 3 месеца е вече без хладилник и все забравям да и поръчам.Благодаря ,ви предварително.
pipobg, тези, които са с отделно управление на температурите (повечето) също са с един компресор и фреонът се насочва към фризер или хладилник с електромагнитни клапани, които затварят и отварят към съответната посока. Разбира се - ако има контрол и за двете поотделно. Затова ако пише "1 компресор", не се притеснявай, гледай само дали има отделно управление. Може да го срещнеш и като "два охл. кръга". Това Горенье го разгледах - както и да го сучеш - 248 литра е малък обем. Става за сам човек. Моят е над 300 литра в 175 см височина, обслужва двама човека и на моменти ми липсва обем. Ако имах още 30-на литра, щеше да ми е перфектен. Е, трябва да се вземе предвид и това колко често ти се ходи да пазаруваш. За някои не е проблем да ходят всеки ден до магазина за 1 кило ябълки, но аз ходя веднъж седмично и вземам 7 кила, образно казано.
Чисто практичен съвет - единият няма в долната част на вратата нищо (рафтче), което позволява кошниците да са по-дълги и да се вадят при отваряне на вратата само на 90 градуса. АЕГ-то има в долната част рафтче, което при затворена врата влиза в част от обема на кошниците. Те са по-къси и за да извадиш дясната, трябва да отвориш вратата на над 120 градуса. В някои помещения това е важно, вземи го предвид. Лично на мен по-големите кошници ще са ми по-полезни, отколкото да имам това на вратата. Там рядко слагам нещо, защото я прави тежка. Не ми харесва.
Не вярвам да има хладилник, който да не може да достигне зададената температура, каквато и да е. Все пак - при някои може да става по-бързо, а важна е и културата и начинът на ползване. Ако вратата се отвори 37 пъти за 1/2 час и домакинята гледа умно какво да сготви докато алармата писне, е едно, но ако се отваря средно веднъж на час за по 10-15 секунди - няма начин да не може да достигне, ако ще и най-ниска Т да му зададеш. Само ако обаче е в пълна изправност.
И личното ми мнение е, че ако човек се заинати за това, че хладилникът му би стърчал с 3-4 см напред от равнината, си е лигавщина. 3-4 см е, не е 25 - 30. Голяма работа като е в една равнина с двата шкафа около него, ако в 80 % от времето изпитваш недостиг на обем, понеже си взел вграден, а не свободен. Така че дамата добре трябва да помисли кое е по-важно - удобство и практичност или красота. Не съм чул някой гост някъде да каже "Ама как само се вписва хладилникът в помещението и е в равнина с останалото... ", но съм чул такива, които казват "Сега къде да сложа тия 4 бири в тоя малък хладилник"
И все пак - виж някой с по-голям капацитет на замразяване и охлаждане, защото понякога има нужда храната или напитките да могат да изстинат по-бързичко. Например бира, лед, торта, сладолед.... В това отношение - дори да не е клас А с 16 плюсчета - не е голяма разликата в сметките за тока.
Успех!
Кой хладилник 200см бихте избрали от технополис gorene ~800лв, bosch ~880, лиебхерр ~940лв. ?
Този пост е редактиран от Zygot; 03-04-19 в 15:04.
Дал си към технополис линковете, а не техномаркет, но едва ли е важно.
Гореньето лично за мен отпада, заради относително малкия фризер. Либхера изглежда с 4 рафта в хладилното, Боша с 5 и отделно 'такова' за бутилки. Или не виждам добре снимките, на телефона гледам. Иначе пишат и двата с 4 че са, и двата с 'такова' за бутилки Рафт лесно се маха, по-трудно се добавя. Гаранцията не е за пренебрегване. Либхера уж с инвертор, пък го дават по-шумен... Би трябвало да е незабележим като поддържа градуси. Но все пак само по описнаието и снимките в линка, бих взел Боша. Обаче поглед наживо често е решаващ.
И на двата не ми харесва начинът на отваряне - бъркаш странично отляво, с дясната ръка... По този критерий Гореньето бие.
Успех!
Посоката на отваряне се сменя лесно.