Страница 104 от 105 ПърваПърва ... 5494102103104105 ПоследноПоследно
Резултати от 1,546 до 1,560 от общо 1569
Like Tree146Одобрявам

Помогнете ми за избор на хладилник

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member Аватара на SPSt
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  3,061
  #1546

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Като не знаеш къде се намира завода, как така си запознат, че Либхер е наел за работници неграмотни цигани. ОТК-тата и инженерно техническият персонал могат ли поне да се подписват или слагат кръстчета на тест рипортите?
  espace одобрява това.

 2.  
 3. Senior Member Аватара на Alexi
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Шумен
  Мнения
  7,202
  #1547

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Смятате ли ,че хладилник А+++ ще даде съществена икономия спрямо А++ и ще си избие примерно 100-150 лв разлика в цената в рамките на 5г ?

 4. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1548

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Разлика от 100 киловатчаса на година е равна на около 19 лева, при напълно еднакви други условия.

  В зависимост от настройките, използването и желаната температура, може да ги избиеш и много по-бързо, но може и много по-бавно. Обективно погледнато, разликата на месец е около цената на 1 бира. Не мисля, че от това ще спечелиш или изгубиш нещо. Единствено ще усетиш тези 100-150 лева като ги дадеш или не ги дадеш накуп в началото. След това няма начин да ги усетиш. Все пак рано или късно ще се избият.

  Никога не бих избирал хладилник точно по този показател. Бих гледал обема, разпределението и капацитетът на замразяване, като мисля, че по-малко от 12-13 кг на 24 часа е твърде "слабо", така да се каже.

  Ако имаш място отстрани и не ти пречи, че ще стане по-грозно - винаги можеш да го "облечеш" в допълнителна изолация и така да намалиш консумацията с едни 30-40 %. В момента ми се налага да засичам точната консумация на един хладилник поради повреда, при зададени 7 на хладилника и -22 на фризера. Изпарителят на хладилника е повреден и не охлажда ефективно, но все пак успява да поддържа 7. С такива настройки в момента консумацията е окколо 75 вата на час. Другата седмица ще го ремонтират и ще засичам колко ще е при нормална работа, и после ще го "облека" с 5 см стиропор, за да засека каква ще е разликата. Ще пиша в темата, ако не забравя.

 5. Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  957
  #1549

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Това с обличането на хладилник е равносилно на, все едно да си купя супер-дупер климатик за 5к и да чакам да го избия от икономия на ток.

 6. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1550

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  За съжаление ми се налага да го направя, докато го ремонтират. После ще го направя просто така за теста, за да знам доколко е имало ефект и вътрешно да се успокоя, че все пак съм направил нещо полезно. Иначе сега едвам смогва. На зададени 7 градуса успява да ги поддържа, като работи 20-30 мин и спира за 10-15, на 6 също се справя, но работи малко по-дълго, а по-малко време е спрял. На 5 вече се усеща, че му е почти невъзможно да спре да работи компресорът, а на 4 зададени изобщо не спира и дори не ги достига. Оставил съм го на 7, така хем успява да охлажда, хем успява и да изключва компресорът. Помагам му допълнително с шишета, пълни с вода, които замразявам във фризера на -22 и после слагам в хладилника. Това го правя сутрин и вечер, през около 12 часа, затоплените слагам във фризера, а замръзналите - на тяхно място. Като не го правех и това, едвам стигаше до 6 градуса и по-надолу не можеше и да си помисли.

  Така изведнъж ме изненада и правя всичко възможно да не изпуши самият компресор и да трябва да купувам нов хладилник, защото непредвиден разход от 1000 лева ще ми е неприятен и ще трябва да променя доста планове с вече предвидени разходи.

  Аз пък се чудя на хора, които са склонни да дадат 6-7000 лв за 3-4 хубави климатика във всяка стая, но 3-4000 лв за изолация не могат да отделят. Ама хора всякакви. Луксозни мерцедеси с газови и метанови уредби също са част от родния пейзаж.
  Spitfaqr12 одобрява това.

 7.  
 8. Senior Member Аватара на Alexi
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Шумен
  Мнения
  7,202
  #1551

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  ами взех един CN 4813 .. в момента е с 80 лв намален ,отделно е с 5г гаранция ,а после я камилата я камиларя .. доста по голям е от стария ни хладилник ,щерката не стига горните 2 рафта първи впечатления - добре изработен ,2 отделни кръга с цифрови термостати ,инверторния компресор на максимална мощност докато темперира е шумничък но като се кротне не се чува .. ще видим занапред как ще е

 9. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1552

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Да кажа и за ефекта от допълнителната изолация: имах едни 5 см стиропорови плочи. Не успях да ги закрепя съвсем плътно и на места може би е имало движение на въздух между плочата и ламарината на хладилника. С така закрепени плочи от двете страни на хладилното и от едната страна на фризера (другата му страна остана гола, както си е оригинално), получих ефект между 10 и 15 % по-ниска консумация. С абсолютни числа - без тези плочи консумацията беше 54-55 вата средно на час за период от 24 часа, а с тях - 46-47 вата.

  С термометъра измерих при температура на помещението 21 градуса, стената на фризера без изолация е около 18 гр., а с изолация - 15.5-16.0

  Може би ако се залепят хубаво, плътно, както се прави изолация, да няма движение на въздух между плочата и ламарината - ще има поне 20-25 % ефект. Това е с най-евтиния стиропор.

  Като работа на компресорите: без изолация - горе долу работят средно по 30 минути на час и двата. С изолация - този на хладилното свали до 18 минути работа и над 40 минути почивка, а този на фризера - малка промяна, около 25 минути работа и 35 мин. почивка.

  Сигурно при стари хладилници с тънки стени ще има по-голям ефект, но при нови с висок енергиен клас и дебели стени е напълно безсмислено да се прави. Няма как да се усети реално спестена енергия, а иначе - изглежда грозно.

  Надявам се, че докато чаках да ми направят ремонт, дори и този малък ефект все пак е помогнал с нещо.

 10. Member
  Тук е от
  Sep 2018
  Мнения
  957
  #1553

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Има и вариант за изолация с пореста гума с ал. фолио.С такава облепваме топлообменници.Има естетика,но не знам дали си заслужава тази гимнастика за хладилник?
  Самата изолация е скъпа и едва ли ще се избие от икономии при този уред.

 11. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1554

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Според това, което измерих с разни уреди - напълно безсмислено е за съвременен хладилник, според мен. Може, ако целта е да се помогне малко на компресора, както в моя случай с повредата, но ако се търси икономия на ток - абсурд. За месец - я се спести 1-2 киловатчаса, я не. За по-малко от 50 стотинки месечно ( или 6 лв./год.) и за постоянно ползване такива гимнастики....

 12. Junior Member
  Тук е от
  Oct 2012
  Мнения
  13
  #1555

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Здравейте. Бих искал да помоля за съвет по отношение избор на хладилник за вграждане.

  Разглеждах доста и общо взето ми допадат моделите на AEG и един модел на Gorenje с No FROST (тук доста ми харесва разположението вътре в самия хладилник)

  https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81826ts/

  https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81824ts/

  Доколкото разбрах аз, разликата между тези два е единствено в "гъвкавата система за съхранение CustomFlex®" която я има при 81824ts

  Има и модел на AEG с Low Frost : https://www.aeg.bg/kitchen/cooling/f...er/sce81821lc/

  Моля запознатите да изкажат мнение кое си заслужава повече. При AEG-то има независимо регулиране на температурата в хладилната и фризерната част, докато при Gorenje-то пише, че е с един компресор:

  https://www.gorenje.bg/produkti/gole...i5182a1/728215

  При Gorenje-то ми харесва разпределението, наличието на 2-те отделни кошници за зеленчуци в хладилната част и поне на пръв поглед "модерните" технологии, които са изброени (без да съм много сигурен кое какво означава и дали не е само маркетингов трик):

  CrispZone с VitaLight и SmartHumidity
  AdaptTech: Адаптивна интелигентна система
  NoFrost DualAdvance
  Охлаждащ вентилатор
  IonAir с DynamiCooling
  Smart FastFreeze бързо замразяване
  Копче за бързо замразяване
  Smart SuperCool бързо охлаждане

  Притеснява ме, това, че компресорът е един и някъде назад по темата, четох, че на Gorenje-то са им слаби компресорите и не могат да поддържат зададената температура.

  Гледах и някои модели на Bosch, но там малко ме изгубиха с това, че имат 3 различни серии, 2-ра, 4-та и 6-та, като елементарните ми разбирания са, че трябва да се търси такъв минимум 4-та серия и с оглед на това, че AEG и Bosch си приличат доста, се ориентирам като, че ли към AEG, макар, че ако някой препоръча аргументирано Bosch - бих се поинтересувал повече.

  Отворим съм и към други предложения.

  Много ме изкушават и не вградените хладилници (заради по-големия си обем), но там положението е сложно, защото трябва да са с дълбочина максимално близко до 60 см (за да не подава много извън равнината на кухнята), а такива май не се намират. Тук желанието е по-скоро от дизайнерска гледна точка отколкото от функционална и търся доводи, за да убедя съпругата ми, че си заслужава да се избере свободно стоящ пред вграден, макар и това да разваля малко визията.


  Бюджета не съм споменал, но общо взето съм на мнение, че за 200-300, че дори и 500 лв повече, ако си заслужава, няма смисъл да се замислям, тъй като в крайна сметка това не се купува всеки ден, така, че си заслужава да се дадат повече пари ако е нужно.

  Малко дълъг пост се получи, за което се извинявам и благодаря предварително на всички стигнали до края и изказали някакво мнение.

 13. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2014
  Мнения
  15
  #1556

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Здравейте,бихте ли ми помогнали с избор на хладилник около 600-650 лева комбиниран с фризер ,ако може да е от магазин с доставка до дома .Трябва да го поръчам от чужбина за майка ми 3 месеца е вече без хладилник и все забравям да и поръчам.Благодаря ,ви предварително.

 14. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1557

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  pipobg, тези, които са с отделно управление на температурите (повечето) също са с един компресор и фреонът се насочва към фризер или хладилник с електромагнитни клапани, които затварят и отварят към съответната посока. Разбира се - ако има контрол и за двете поотделно. Затова ако пише "1 компресор", не се притеснявай, гледай само дали има отделно управление. Може да го срещнеш и като "два охл. кръга". Това Горенье го разгледах - както и да го сучеш - 248 литра е малък обем. Става за сам човек. Моят е над 300 литра в 175 см височина, обслужва двама човека и на моменти ми липсва обем. Ако имах още 30-на литра, щеше да ми е перфектен. Е, трябва да се вземе предвид и това колко често ти се ходи да пазаруваш. За някои не е проблем да ходят всеки ден до магазина за 1 кило ябълки, но аз ходя веднъж седмично и вземам 7 кила, образно казано.

  Чисто практичен съвет - единият няма в долната част на вратата нищо (рафтче), което позволява кошниците да са по-дълги и да се вадят при отваряне на вратата само на 90 градуса. АЕГ-то има в долната част рафтче, което при затворена врата влиза в част от обема на кошниците. Те са по-къси и за да извадиш дясната, трябва да отвориш вратата на над 120 градуса. В някои помещения това е важно, вземи го предвид. Лично на мен по-големите кошници ще са ми по-полезни, отколкото да имам това на вратата. Там рядко слагам нещо, защото я прави тежка. Не ми харесва.

  Не вярвам да има хладилник, който да не може да достигне зададената температура, каквато и да е. Все пак - при някои може да става по-бързо, а важна е и културата и начинът на ползване. Ако вратата се отвори 37 пъти за 1/2 час и домакинята гледа умно какво да сготви докато алармата писне, е едно, но ако се отваря средно веднъж на час за по 10-15 секунди - няма начин да не може да достигне, ако ще и най-ниска Т да му зададеш. Само ако обаче е в пълна изправност.

  И личното ми мнение е, че ако човек се заинати за това, че хладилникът му би стърчал с 3-4 см напред от равнината, си е лигавщина. 3-4 см е, не е 25 - 30. Голяма работа като е в една равнина с двата шкафа около него, ако в 80 % от времето изпитваш недостиг на обем, понеже си взел вграден, а не свободен. Така че дамата добре трябва да помисли кое е по-важно - удобство и практичност или красота. Не съм чул някой гост някъде да каже "Ама как само се вписва хладилникът в помещението и е в равнина с останалото... ", но съм чул такива, които казват "Сега къде да сложа тия 4 бири в тоя малък хладилник"

  И все пак - виж някой с по-голям капацитет на замразяване и охлаждане, защото понякога има нужда храната или напитките да могат да изстинат по-бързичко. Например бира, лед, торта, сладолед.... В това отношение - дори да не е клас А с 16 плюсчета - не е голяма разликата в сметките за тока.

  Успех!

 15. Member
  Тук е от
  Jul 2002
  Живее в
  Варна
  Мнения
  980
  #1558

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Кой хладилник 200см бихте избрали от технополис gorene ~800лв, bosch ~880, лиебхерр ~940лв. ?
  Този пост е редактиран от Zygot; 03-04-19 в 14:04.

 16. Member
  Тук е от
  Apr 2013
  Мнения
  250
  #1559

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Дал си към технополис линковете, а не техномаркет, но едва ли е важно.

  Гореньето лично за мен отпада, заради относително малкия фризер. Либхера изглежда с 4 рафта в хладилното, Боша с 5 и отделно 'такова' за бутилки. Или не виждам добре снимките, на телефона гледам. Иначе пишат и двата с 4 че са, и двата с 'такова' за бутилки Рафт лесно се маха, по-трудно се добавя. Гаранцията не е за пренебрегване. Либхера уж с инвертор, пък го дават по-шумен... Би трябвало да е незабележим като поддържа градуси. Но все пак само по описнаието и снимките в линка, бих взел Боша. Обаче поглед наживо често е решаващ.

  И на двата не ми харесва начинът на отваряне - бъркаш странично отляво, с дясната ръка... По този критерий Гореньето бие.

  Успех!

 17.  
 18. Member
  Тук е от
  Feb 2011
  Мнения
  662
  #1560

  Отговор: Помогнете ми за избор на хладилник

  Посоката на отваряне се сменя лесно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Помогнете с избор на хладилник
  От thc444 във форум Хладилна техника
  Отговори: 10
  Последно: 20-03-15, 09:20
 2. СПЕШНО! Помогнете ми за избор на хладилник
  От fossil във форум Хладилна техника
  Отговори: 1
  Последно: 13-08-11, 20:48
 3. Отговори: 1
  Последно: 19-01-11, 22:08
 4. Помогнете за избор на хладилник
  От elby във форум Хладилна техника
  Отговори: 6
  Последно: 12-11-09, 20:45
 5. Помогнете за избор на хладилник
  От gagauz във форум Хладилна техника
  Отговори: 12
  Последно: 28-07-07, 20:54
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе