Страница 2 от 15 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 219

Каравани

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re: Каравани

Black, споредзависи. Несравнимо по-удобно е от палатка и като стана по-стар и мързелив ще си купя такава къщичка.
    Румене, това че е 83-та изобщо не трябва да те притеснява. Ходовата част на караваните не се износва, все пак те въртят няколко хиляди годишно. По-скоро се гледа корпуса да е здрав.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Каравана не си купих.
    Но все пак реших да опитам какво е с такова нещо на път и наех кемпер под наем, с който смятам да посрещна Нова Година из австрийските алпи, около Залцбург.

Кемпера е на базата на Фиат Дукато, като преоборудването в кемпер се прави в завода Адрия в Словения. Фирмата в БГ, която ги отдава под наем има 10-тина различни модификации, но всичките са модели 2006-та.
    Аз малко позакъснях с резервирането на кемпер, беше останал само един незает до Нова Година - "ADRIA CORAL A 660SP", но поне от това което видях на място - сякаш напълно ме устройва.

ADRIA CORAL A 660SP

Има 6 спални места, кухня с 4 газови котлона и фурна, хладилник с камера, мивка с топла/студена вода, WC с баня с душ, отделена с душ кабина от тоалетната. Резервоар 140 л за прясна вода и 85 л за отпадна вода. Прясната вода може да се зарежда с маркуч отвън или с кофи, като във вторият случай има подходящ широк отвор на резервоара под един от диваните вътре. Отпадната вода се изпуска с кран отвън. Тоалетната е с касета, която се вади отвън за почистване и на пръв поглед изглежда лесна работа. Системата на тази касета, както и отоплението са на английски фирми. Отоплението е на TRUMA, което както разбрах е много качествена и утвърдена марка при караваните. Нещо като BOSCH при автомобилите. Захранва се от 2 бутилки по 11 кг всяка пропан-бутан, с достъп до тях отвън. Като свърши едната - включваш маркуча към другата, и търсиш къде да я обмениш за пълна. Отоплението е с напълно автоматичен газов котел, който автоматично се включва/изключва според зададената от термостата темепратура. Има избор или само за подгряване на вода за бойлера, или бойлер + парно. Парното е с няколко отвора из кемпера, откъдето духа горещ въздух.
    Двете основни спални са с размери 210x150 см и изглеждат достатъчно големи и комфортни. Спалнята, която е над шофьорската кабина е с прозорци отстрани и люк отгоре. Интересното е че там покрай леглото има отвори за горещ въздух от парното. Другата спалня, която е отзад също е вдигната на около 1 м от пода, тъй като под нея се намира огромният багажник на кемпера. Който със сигурност може да побере 10-тина големи куфара или 4-ма 5-ма нелегални емигранти - филипинци
    До този багажник има достъп и отвътре.
    Всичко по кемпера е умно измислено, с приятен интериор, много шкафове и шкафчета, чекмеджета също и гардероб. Цялата вътрешност е едно общо помещение (без банята и WC-то), като шофьорската седалка и другата предна могат да се завъртат назад, масата се разтяга и се получава трапеза за 6-ма с още 2 канапета за сядане. При 5-ти и 6-ти човек на борда масата потъва надолу, двете канапета се разтягат и се получава 3-тата спалня, която е малко по тясна от другите 2.
    Над входната врата отвътре има няколко дисплея, където се показва информация за заряда на 2-та акумулатора и за нивата на 2-та резервоара за вода.
    Степенката за качване/слизане е с електрическо задвижване и ако я забравиш издадена - при запалването на двигателя автоматично се прибира.
    В кухнята над печката има мощен аспиратор, който се надявам да не позволи много да се умирисваме на манджи. Навярно под него ще бъде и пушалнята, тъй като в кемпера изрично забраняват да се пуши.
    Ще бъдем двама с малко дете и се надявам че ще има достатъчно място за всичките багажи при такова дълго пътуване. В Австрия мисля да бъдем на къмпинг (повечето са пълни, но има и някъде свободни места), където на кемпер осигуряват около 100 кв.м. пространство, включване на 220 В. Това за двама с малко дете и кемпер излиза около 25-30 евро на ден. В къмпинзите предлагат душове с гореща вода (монета 1 евро/6 минути душ), перални, сушилни за обувки и дрехи (за скиорите), хладилници, фризери и кухни за готвене, сауни, солариуми, фитнес зали и какво ли не още.

Засега притесненията ми са доколко отоплението на караваната ще се справя със студа в Алпите, също и къде ще търся да обменям празните бутилки от газ за пълни. И дали там ще приемат нашенски бутилки за обмяна. Разчитам и на малка духалка 2 KW, която ще ползвам като се включим на 220 В.

Не знам и братята сърби и хървати като как ще таксуват кемпера на платените магистрали. Дано да не го слагат в графата "автобус"
    Спомням се преди 2 години за лека кола пътните такси в едната посока до Словения (Марибор) бяха 15+8+15+2 евро.
    Някой пътувал ли е наскоро, какви са актуалните такси?

Живот и здраве - тръгвам на 26.12, за 10 дни. Като се върна, ще публикувам един фото-пътепис

4. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Я кажи каква е цената да се вземе такова нещо под наем? МНОГО добре звучи

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от CrossBlade
    Я кажи каква е цената да се вземе такова нещо под наем? МНОГО добре звучи
    Оф, хич не е евтино...
    В този нисък сезон цената за тази 6-местна каравана е 67 евро на ден, ако я вземеш за над 8 дни. При 4-местните е малко по евтино, но ще има свободни след 3-4 Януари'2008.
    Иначе през пролетта и лятото цените са доста по-високи. Ето я ценовата листа:
    http://www.zotirental.com/bg/prices.htm

6. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Мерси!

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Между другото - ако някоя двойка иска да дойде с нас - ще се сместим, но пък и ще си поделим разходите по пътуването. Поне досега не намерих приятели, които да са свободни за целият период 26.12 - 4.1, или пък готови да се разделят с една сума от 1000 - 1500 лв покрай всичките разходи, включваща и гориво, пътни такси, къмпинзи, храна и т.н.
    Ако някой се интересува от това предложение - да ми пише.
    След Австрия предвиждам и 2 дни до Милано и Венеция (само на 300 км разстояние от Залцбург) и тогава се прибираме. Мюнхен също е наблизо да Залцбург, може да влезе в програмата. На отиване се предвижда Виена поне за 1 ден.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Румене - явно зимно време не си ял попара с ремарка /каравана/. Ще имаш големи проблеми докато излезеш от България и може би и от Румъния.
    Обаче няма застраховак от поледица в Австрия. С караваната няма да имаш мърдане , ако не се паркираш преди това в някоя канавка. Това нещо е тежко и при малко заледяване действа завъртващо/ усукващо/ на колата. Вземи пример от ТИР овете , които са прицепи.
    Дори и при ниска скорост 40-50км тръгне ли наляво надясно ремаркето/ караваната / -изхода е един - излизане извън пътя ,,повярвай ми няма удържане на пътя .Карал съм кола с тежко ремарке - в чудо съм се виждал.

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

kris11, виж го на снимката - това е кемпер. А не каравана теглена от кола. Това е просто голям микробус на 4 колела

P.S. Някой знае ли дали от БГ мога да си взема отнякъде резервна газова бутилка с пропан-бутан от големите, да и платя депозита ако има такъв и после да я върна празна и да си взема депозита? Всъщност да платя само за газта в нея.

11. Тук е от
    Jan 2008

na benzinostanciite SHEL

12. Тук е от
    Jan 2008

И аз ходих скемпер 04.2007г. в Гърция на къмпинг ОДИСЕЯ.Кемпера взех под наем от горепосочената фирма.Изкаранме си невероятно с жена ми и двете ми деца.Бяхме заедно с още едно семеиство със собствен кемпер.
    С нетърпение чакам отзивите на колегата дето е посрещнал новатагодина в Австрия.И аэ мисля да предприема подобно пътуване и за това ми е краино любопитно как е минало пътуването.Надявам се всичко да е било ОК и очаквам вълнуващи разкази за преживяното.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от espace1965
    И аз ходих скемпер 04.2007г. в Гърция на къмпинг ОДИСЕЯ.Кемпера взех под наем от горепосочената фирма.Изкаранме си невероятно с жена ми и двете ми деца.Бяхме заедно с още едно семеиство със собствен кемпер.
    С нетърпение чакам отзивите на колегата дето е посрещнал новатагодина в Австрия.И аэ мисля да предприема подобно пътуване и за това ми е краино любопитно как е минало пътуването.Надявам се всичко да е било ОК и очаквам вълнуващи разкази за преживяното.
    Ооохххх...настъпа ме по болното ми място
    Приятелката ми вдигна висока температура точно един ден преди да трябва да тръгнем.... и няма как - всичко отиде по дяволите, въпреки всичките приготовления.
    Иначе вече да бях написал един дълъг фото-пътепис
    Но тъй като съм дал капаро за кемпера и ме увериха, че ще се пази за друго пътуване - още не се е разминало да опитам как е малко по-нататък...

14.  

15. Member
    Тук е от
    May 2002

Това да не е караваната от филма "Относно Шмид" с Джак Никълсън? Е те това беше каравана за чудо и приказ  .

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от izwerga
    Това да не е караваната от филма "Относно Шмид" с Джак Никълсън? Е те това беше каравана за чудо и приказ.
    Чак такава не е, макар че наема и е точно като за такава

17. Member
    Тук е от
    May 2002

Ех , като се замисли човек , след пенсия , точно като по филма , една каравана и да обикаляш света с нея. Ма да си я купиш. С къщичката с багажа и на колела. Би било много добре. Някакси , звучи много примамливо. С удоволствие бих опитал и сега , само дето не съм като Румен , демек малко съм мързелив и нядали ще мога да направя такава организация. Пък и както е станало в неговия случай с приятелката , при мен има поне трима дато биха могли да ме "зарадват" с такива настинки (не ,че ги обвинявам , просто се случва).Аз с приятели не мога да се видя поради тая причина та камоли да ходя до Алпите.
    Все пак , след като си оползотвориш капарото , Румене , ще е изключително полезна информацията и фотосесията за тази тема. Ще се радвам ако успееш да продължиш темата след пътуването.

18. Тук е от
    Feb 2008

Здравейте случайно попаднах във вашия форум.
    Стана ми интересна темата и раших да драсна няколко реда.
    Химическе тоалетни са малки в повечето случаи са с касета и тя се изхвърля и измива.
    В България се по къмпинзите в които съм бил се изхвърля в тоалетната на къмпинга.
    Аз имах каравана и сега си купих кемпер.
    Предимствата на караваната са следните:
    По-ниска цена.
    По ниски консумативи ,застраховки.
    Когато отидеш някъде откачаш колата и ходиш където си искаш с колата а караваната седи
    нивелирана и подредена.
    Караваните поради това ,че се използват стационарно имат форцелт/ нещо като палатка / и
    Практически ползвания обем се удвоява.
    За скоростта : Ето я моята караванаhttp://www.burstner.hit.bg/
    теглих я с пасат 1.8 и мога да заявя, че скорост на 80км/ч е неразумна над 90-100 е направо опасна.
    Веднъж дигнах след ихтиман 110 и резултата беше авариино спиране,въртене и леко птп огромна уплаха.
    На никого не го пожелавам карайте разумно и най-лошото е че те дръпва от веднъж.
    Караваните като цяло са по удобни за продължителен престой някъде.
    Разпъване или прибиране на каравана си е един ден.
    За кемперите:
    По компактни са Караш си дезата спят гледат филм дори жената е готвила в движение.
    Карат се много по лесно.
    Много по лесно е маневрирането.
    Спираш някъде и не ти се налага да правиш нищо просто отиваш в спалнята и лягаш да спиш.
    За дълги преходи ги намирам за много по удобни.
    Много по проходими са.
    Хубаво е преди човек да реши какво да си купи да си отговори какво точно иска и това да
    определи избора му.
    Кагато си купих кемпер много ми хареса и допадна, после видях че в бг нета няма сайт
    за кемпери и създадох такъв.http://www.kemper-club.com/ ако се интересувате от кемпери
    може да попитате във форума.
    Поздрави.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 15 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. как са регистрират каравани от холандия до 500кг
    От mcwarnaly във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 4
    Последно: 19-08-11, 17:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе