Страница 4 от 15 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 219

Каравани

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2008

Re: Каравани

Здравейте на всички форумци,
    Поздравявам Ви за тази тема, много е хубава и понеже и аз съм много запален по идеята каравана-къмпинг искам специално да поздравя Румен, който по всичко личи, че прави една революция (ако мога така да го нарека) на тема каравани в България. Все още са крайно непопулярни сред нашите съграждани, но с подобни дела ще се ускори значително популяризирането, а респективно и развиването на къмпинг-мрежата у нас. Ясно е, че когато пред блок, пред къща, или на съседната улица, някой се сдобие и паркира каравана, не може някой съсед или минувач да не се замечтае за същото.
    Аз още съм на етап обмисляне, по-точно "избистряне" на многото ми неясноти относно караваните и всичко свързано с тях. Много ще съм благодарен, ако някой сподели с колко пина теглич да си поръчам, 7- или 13-, и съществуват ли преходи от 13-пинова букса към 7-. Изобщо как стои въпроса.?
    Благодаря!

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Здравей @Nylon и добре дошъл във форума!
    Също така ти благодаря за добрите думи за темата и лично за мен

Прав си - моята каравана е в двора на блока, намерил съм и едно постоянно място сред около 20 коли и често виждам хора да се спират и да я оглеждат. А закача ли я и тръгна ли нанякъде с нея - ставам атракцията на пътя. Който ме изпреварва или идва насреща - задължително оглежда. Особено като си минава през села - там събраните на групички спират да говорят и зяпат - все едно цирка минава
    На къмпинг Юг в Китен стари караванджии с каравани от 70-те и 80-те идваха да ме поздравяват за покупката и приобщаването към "братството".
    На къмпинга в Албена, където бях почти 1 месец видх за цялото време само още 2 наши каравани. Но пък беше пълно с поляци, чехи, немци и французи с каравани. Комшиите румънци и те като нас още не са свикнали с караваните - идваха масово на палатки. Ама като завали дъжд - такава кочина става с тези палатки - живи да ги оплачеш.
    У нас като се каже на някого, че имаш каравана - най често те поглеждат изненадано и даже с малко съчувствие. Това е защото у нас рядко се виждат модерни каравани и асоциацията е за онези грозни бараки от 70-те години, дето някъде се ползваха и за продаване на билетчета за градският транспорт. Та допълнително трябва да вметна, че си е с климатик, баня с топла вода и т.н.

За конекторите- аз съм със 7-пинов на колата, такъв е и на караваната. Тук не съм се интересувал къде има преходници, но в Германия струват 5 евро. Тези 7 пина са достатъчни за габаритните светлини на караваната, мигачи и стопове. Не знам какво правят 11-те пина, но доколкото знам - като правило от акумулатора на колата ток отива само за външните светлини на караваната. Самата каравана си е на друг кръг, нямащ нищо общо с кабела от колата. Затова съм и сложил под едното легло 2 акумулатора x 75 AH всеки, постоянно свързани със зарядно устройство. Така че включа ли караваната на 220V - акумулаторите почват да се зареждат. Когато съм само на акумулатори - те осигуряват осветлението вътре, работата на водната помпа за чешмите, аспиратора над кухнята и вентилатора на газовото отопление. За екстремни ситуации, когато не мога да се свържа на 220V по някаква си причина - си имам инвертор 12V/230V с мощност 300W, директно свързан към акумулаторите. От него изкарвам разклонител и спокойно мога да захранвам лаптоп с допълнителен външен HDD и остава още мощност за други дребни консуматори на 220V.
    За къмпинг съм си взел една специална макара с 25 метра кабел и тя е достатъчна да се вържеш на 220V. За пътувания и за диво къмпиране, както вече съм писал тук - си имам наистина чудесен малък и сравнително тих 4-тактов генератор Honda, който ми дава 230V/1600W постоянно, а за 10-тина минути може да се товари с консуматори до 2000W. С автоматичен регулатор на оборотите според исканата от него мощност, което го прави много икономичен, но пък за него броих 1700 лв.

Това е в общи линии, мога да пиша и за други неща от опита ми с караваната. Който се интресува - да пита.
    От последното и ползване установих, че при много силен вятър е по добре да не се тегли каравана, защото разхода на гориво още повече скача и тегленето е трудно - по равен път все едно изкачваш баир. При тихо време и по магистрала съм я дърпал със 130 км/ч, но нормалното е 70-90 км/ч.

4. Тук е от
    Dec 2008

Цитат Първоначално публикувано от fori
    Доколкото знам за ремаркета над 750 кг се искаше, а катаджиите тука имат лош навик да се заяждат по въпроса.
    Иска се и то по талон за максимален товар на караваната ,който е доста повече от това което ти казват ориентировъчно търговците.. Примерно мойта празна се води 850 кг и така ми каза и продавача,а в талона пише 1150 кг макс допустима маса. Изкарах курса и изпита този месец. Изпита е паркиране назад на полигон с ремарке/платформа/ + градско каране /за де видят дали при завой не се качваш с ремаркето на бордюрите да мачкаш 'ора/. Струваше ми 350 лв с явяването. За София - инструктор Ивайло ДАНЧУЛОВ тел. 0888709610 А караваната ми е http://bgphoto.net/photos/2842/o633649404627057500.jpg - баня,тоалетна,бойлер,термоторник Primus /парно с газово котле в багажното и терморегулатор вътре ,хладилник на газ/12/220В, Допълнетилни огледала си купих онлайн за по 17 лв. Резервни части и всякакви глезотии - www.movera.com - има дистрибутори в София - внасят каквото ти трябва на цената обявена в сайта. Единия магазин е зад Практикер на един паркинг за каравани,другия е около Красно село / www.savich.net/ . Повече можете да научите в кемперския сайт,който е подал Жоро в предишен пост.

5. Тук е от
    Dec 2008

Намерих сайта,от който взех допълнителните огледала . http://emagazin.bg/index.php?m=327&p...АНА&zoom=1 А и над 25-те вида на сайта на Мовера,от който можете да поръчете на дистрибуторите - http://www.movera.com/en/?searchstri...&navID=&page=1

6. Тук е от
    Jul 2009

Re:Каравани

Здравейте и от мен,казвам се Росен на 37г. Много се зарадвах като открих този форум и най-вече темите каравани и къмпиг.Особенни благодарности на Румен и поздрави за ентусиазма с който като,че ли разпалва всички ни.От доста години мечтая за каравана ,за къмпинг ходил съм служебно на "градина"бях шофьор на един началник та с него и семейството му се озовах там,много ми хареса цялото пътуване до там аз лично теглих една двуосна каравана с една джипка самото настаняване,стабилизирането,разпъването на тетите,маркучите кабелите и т.н.като,че ли после ракията е по сладка.И тайно си мечтаех един ден аз да заведа така семейството си с моя каравана на море.И ето ,че се престраших харесах си една доста е евтина но като се има в предвид,че съм в София на квартира с четири членно семейство родители в провинцията с инсулти и безработни тъст и тъща няма пари за по охолна.Но нека сърце да е широко и като ,че ли господ е бил до сега с мен и съм успял да се снабдя от преди доста години с генератор за ток 2кв,хладилна чанта 12в,50вт,30лт.и други дребни неща нужни за къпинг и сега дойде реда на караваната старичка е 1985г. но е доста запазена,четири местна,няма мивка и хладилник но имам разни идеи и алтернативни решения за това.Като гледам Румен я тегли с 116кс.,предполагам няма да ми е проблем да я дръпна със 115кс, с БМВ-то при условие ,че е много по лека?В четвъртък през ноща /след работа аз съм на маршрутките в София/отлитам за провинцията от където ще я купя нов внос е,продавачът ми каза ,че ще мога да я регистрирам само с фактура и договор покупко-продажба а дали ми трябва друго ? За да не я влача до София понеже съм софийски жител, мисля да я регистрирам в кат Търговище на името на родителите ми понеже те са от гр.Попово, но после пък куките да не ми искат пълномощно?Софийско БМВ,Търговищка каравана?Ще постна снимки по късно както и ще се похваля след като се прибера в Сф. в неделя.С радост ще съм член на форума.

7. Тук е от
    Apr 2009

Здравейте, аз съм новобранец в тази област и исам да попитам при еднооска трябва ли ми "E"-категория аз имам "C"

8.  

9. Тук е от
    Dec 2008

няма значение дали е еднооска - важно е теглото. Над 750 кг - категория Е. Е те двуосните са си над тия килограми, но и едноосни под това трудно ще видиш,защото се брои максималното тегло с оборудването ,а не празна . Моята празна се води например 850 кила, а оборудвана 1150 и така си и пише в талоно. Така че щом я купих веднага отидох на курс.

10. Тук е от
    Apr 2009

Явно че ако реша да си взема ще се кара курс И колко би ми стгувало това удоволствие!

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от radovan1973
    Явно че ако реша да си взема ще се кара курс И колко би ми стгувало това удоволствие!
    Чувам че струвало 300 лв за категория Е, но не мога да гарантирам, че сумата е точно толкова сега.

12. Тук е от
    Apr 2009

Благодаря интересувашеме уриентировачно

13. Тук е от
    Dec 2008

Малко по-нагоре съм писал по повод курса за категория- "Струваше ми 350 лв с явяването. За София - инструктор Ивайло ДАНЧУЛОВ тел. 0888709610" . Това беше през ноември 2008. Полигона на който се тренира с ремаркето е в Младост ,на който му е удобна тая част на Сф.

14.  

15. Тук е от
    Jul 2009

По нервен едва лисъм бил!!!Тъкмо щях да тръгвам за Добрич да си вземам "уговорената и спазарена от дни" каравана,за всеки случай си викам :я чакай да му звънна на пича за последно и... ГОЛЯМА ГРЕДА:съжалявам пич,снощия продадох!!!леле, ама тва го има само в цигансият и български манталитет,да не си държи човек на думата.Аз със триста зора намерих кой да ме замести в градският транспорт в отпускарският сезон,жената си смени смените,и тоя така да ме наклеца......Едва се побирам в кожата си.Сега пак чети в мобилето ,пращай есемеси за тъпите кодове....Търси каравани като.........Късметлия съм това е!

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от roro_5
    По нервен едва лисъм бил!!!Тъкмо щях да тръгвам за Добрич да си вземам "уговорената и спазарена от дни" каравана,за всеки случай си викам :я чакай да му звънна на пича за последно и... ГОЛЯМА ГРЕДА:съжалявам пич,снощия продадох!!!леле, ама тва го има само в цигансият и български манталитет,да не си държи човек на думата.Аз със триста зора намерих кой да ме замести в градският транспорт в отпускарският сезон,жената си смени смените,и тоя така да ме наклеца......Едва се побирам в кожата си.Сега пак чети в мобилето ,пращай есемеси за тъпите кодове....Търси каравани като.........Късметлия съм това е!
    Съжалявам, че мой градски те е прекарал.
    Послушай съвета ми и отди си вземи каравана от Германия. Хем разходка, хем там са по запазени от гробниците дето се виждат у нас, че и цената е по-добра.
    По-горе в темата съм писал откъде взех моята, има и линк към магазина на продавача. Дава и отстъпки при покупка за експорт.
    И не на последно място - там избора е доста голям, човека не крие ако някоя каравана има някакъв, даже и малък дефект.

17. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Румене, аз се позагубих малко, ама ко да се прави малко смяна на приоритетите. Как ти се чувства тойотата след толкова теглене на каравани? Че на мен напоследък почна да ми писва от палатки и се чудя дали да си взема подвижна къщичка
    Междудругото, да драсна ли малко на тема каяци, че това ми е новата мания?

18. Тук е от
    Jun 2008

Цитат Първоначално публикувано от roro_5
    Виждам, че има неясноти около караваните, та нека дам и аз мнение:
    Ако си решил, че искаш да имаш каравана
    1. За да теглиш каравана при всички случаи ти трябва категория "ВЕ" - повярвайте много каравани към огледал, но не съм срещал такава с максимално допустима маса под 750 кг. Например моята е възможно най-малката (3.60 м.) и въпреки това максимално допустимата й маса е 850кг., въпреки, че с все оборудването си тежи 600 кг., но в талона ти пише, че е "02" и си до там - трябва ти категория! Категория "ВЕ" се взима на шега - най-трудно е да намериш фирмата, където ще караш курса, тъй като тези фирми за всяка категория плащат лиценз, и много от тях не поддържат за нашата категория, кормуването е на полигон - право напред и заден S, и градско, ако си наясно с управлението - караш няколко часа и се явяваш на изпит пред ДАИ, като изпита е само практически, без теоретически. Курсът струва 350-400 лева - зависи къде (аз съм взел категория в Ловеч - 400 лв. плюс загубеното време и разкарване по пътищата)!
    2. Не съм много съгласен с Румен, че е най-добре да си докараш каравана от Холандия! Вярно е, че там са най-много, съответно най-евтини, но да теглиш каравана чак от Холандия, с всичките възможни перипетии и разправии по пътя е едва ли най-хубавото и евтино преживяване - ако друг ти я докара - добре! Друг вариант - отиваш под моста в Горубляне при братя Галови, харесваш си каравана от наличните или си поръчваш да ти докарат (доколкото знам всяка седмица ходят до Холандия), ако си добър в пазарлъка ще можеш да я докараш на прилична цена, но задължително се пазари! Преди обаче да я купиш вземи й данните - марка, модел, и провери в КАТ, където ще я регистрираш, дали ги имат в компютъра. Ако нямат данните, или избирай друга каравана, или след като я купиш директно я карай в "Технотест", щото без техният документ няма регистрация!
    3. Избирайки каравана помисли първо за какво и къде ти трябва, и с какво ще я теглиш! Ако ще ходиш само на къмпинг на море, може да не му мислиш много - всякаква става, но ако ще я ползваш целогодишно и ще я "изкарваш извън асфалта" "предкараванното устройство" трябва да е по-ячко и проходимо! От друга страна зависи дали ще я ползваш само с жена (жена си), или с цялото семейство, с оглед на местата в нея. Закон - колкото повече са местата в караваната - толкова по-трудно проходима и тегляема е тя!
    4. Много важно нещо е вътрешното разположение на караваната и оборудването й! Задължително помоему е минимално следното разположение и оборудване: кухненски блок с горни и долни шкафове, газови котлони (2-3) с термоплот, мивка; шкаф с вграден хладилник; дивани с маса, които при ръзгъване стават на 2-3 спални места; гардероб; WC помещение с мивка и химическа тоалетна. Не купувайте каравана без хладилник, уж за по-евтино - става по-скъпо - един нов Elektrolux струва от 550 евро нагоре. Същото е с химическата тоалетна - нова Tethford струва от 250 лв. нагоре. Компромиси са допустими например с газовата бутилка, помпата за мивките и др. дреболии, които може да се купят от магазина, който е отляво на Практикер в Дружба или другият в Божурище, а дори и да няма това което ти трябва - поръчваш го по каталог и след седмица ти го доставят с 10% оскъпяване от каталожната цена.
    5. Караваната трябва много прецизно да се балансира при товаренето, тъй като първо може да се обърне (виждал съм как минавайки през малка бабуна едното колело подскочи с около 20 см.) - караваните нямат амортисьори, и второ - гумата, която поема по-голяма тежест лесно се пука (два пъти ми се е случвало и то една и съща гума), а спукаш ли гума на каравана, все едно е гума на прицеп на ТИР - усещаш, че е спукана чак когато от нея вече нищо не става, т.е. задължително с изправна резервна гума, а на дълъг път и с две! При скорост до 80 км/ч. предполагам, че този проблем не съществува, но при 100 -110 км/ч гумите поемат голямо натоварване, и айде нови!

Айде стига толкова, а ако някой го интересува нещо по-подробно и спесифично - да заповяда!
    [Mod edit: roumen68]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 15 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. как са регистрират каравани от холандия до 500кг
    От mcwarnaly във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 4
    Последно: 19-08-11, 17:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе