Здрасти Жоро, добре дошъл в нашият форум. Споменаваш някой интересни неща като по-ниски цени и по-висока проходимост. Ще ми е интересно да науча повече подробности.
Здрасти Жоро, добре дошъл в нашият форум. Споменаваш някой интересни неща като по-ниски цени и по-висока проходимост. Ще ми е интересно да науча повече подробности.
При една каравана в сравнение с Кемпер няма двигател,скоростна кутия ама само един мост или два.
Логично цената да е по ниска.
По мое наблюдение е около 1/2 цената от цената на кемпера.
За проходимостта на месста около язовири и трудно достъпни
При Кемпера имаме една две оси едната движеща.
При колата се явяват три и най голямата тежест е при караваната.
Особено на баир и кола с предно предаване е много трудно .
При теглене на каравана на Разбит път се случва теглича да одари в земята.
Един приятел мина от Ихтиман до Самоков пътя беше разбит и счупи две пети.
От опит ви казвам един път пробвах с караваната на яз Искър и не повторих.
Сега имам Кемпер и ви казвам няма сравнение като проходимост.
При караваната когато спрете се намества ръчно и в повечето случаи е свързано
с умора.
Здравейте!
Ще споделя впечатленията си от ходенето ми до Германия (3-9 Май) за покупка на каравана и тегленето насам с Авенсис D4-D 116 к.с. Караваната, която си я избрах беше чак в Дортмунд, което е почти до Холандия. Още в края на Австрия на GPS навигатора му зададох адреса, но забравих да отменя опцията "по най-краткият път" и да задам "по най-бързият път". Прекара ме през такива малки селца, откъдето едва ли друг българин някога е минавал. Даже не се разбра кога от Австрия влязох в Германия. Само от това, че започна по номерата на колите по-често да се появява D вместо А ми стана ясно къде съм. Всичко китно, подредено и интересно, но от тесни пътища с много завои и кръстовища на всеки километър ми се зави свят. И никакви табели за излаз на магистрали. Сетих се и отмених тази опция на навигатора и някаде след Щутгарт най-после ме изкара на магистрала. Което не беше толкова лошо, защото така без да искам избягнах големите задръствания по магистралите около Мюнхен. Дизела в момента и в Австрия и в Германия е между 1,43 и 1,45 евро. Бензина е към 1,50. Да се чуди човек защо в БГ дизела е по-скъп от бензина и то от доста време насам.
При това пътуване открих великото удобство на кредитната карта. При други пътувания през Сърбия, Хърватска и Словения като плащам пътни такси и зареждам гориво - плащам с евро, а онези ми връщат някакви си техни банкноти и монети които няма после какво да ги правя. И през какъв курс ме кундят си остава загадка. А така, с картата - няма измислено ресто, курса е по фиксинга на БНБ за деня. Само в Сърбия ми искаха да си въведа и ПИН кода, на всички останали места - само подпис. При това с излизането в чужбина още с първото използване на кредитната карта се активира някаква си застраховка, което също не е за пренебрегване.
GPS навигатора ме заведе точно на адреса, който е в някакво предградие на Дортмунд. През какви детелини, изходи и входове на магистрали ме въртя, през какви пътища и кръстовища ме прекара - без него ми се струва абсурд да намеря адреса и цял ден да обикалям наоколо.
Караваната ми хареса и на място. Тя е за 3-ма човека. Chateau Cantara, белгийско производство, от 1997-ма. Празна по документи е 945 кг. В задната част има две кресла и маса, които се превръщат в легло за 1 човек, с възможност да се отделя в малка стая с плъзгаща се врата. Осветлението там е с 2 лунички. В средата на караваната е кухнята. Аспиратор с вентилатор и луминисцентва лампа над кухненският плот, който се вдига и сгъва и под него има готварска печка с 3 газови котлона и мивка с топла и студена вода. Топлата вода се загрява от 6-литров 300W бойлер, скрит под едно от предните легла. Под готварската печка е хладилника Electrolux, който има и минусова камера, работи на 12V и на 220V, както и на газ. В съседство има голям удобен шкаф за прибори, чинии и всякава посуда. В цялата горна част на караваната над прозорците има многобройни шкафове с магнитни заключалки на вратите, които могат да съберат много багажи. Срещу кухнята е банята с тоалетна с касета Thetford, която се вади за почистване отвън. Казанчето за вода също се зарежда с вода отвън и се задейства с ръчна помпа. На тавана има прозрачен отваряем люк, благодарение на който в банята е светло през деня. Осветлението е с 2 лунички, а банята е в бяло и синьо, с шафчета и етажерки, достатъчни за всичките козметики на едно семейство. Мивка с батерия за студена и топла вода, а на пода - вана за душ, с отвор за канала. Водата от мивките и този канал се събира и изтича от една обща тръба под караваната. Вратата е плъзгаща се, заключваща се. До банята има сравнително голям шкаф - гардероб. В неговата долна част е газовата печка Trumatic, която вкарва въздух отвън, загрява го и с вентилатор го извежда през отвори в задната и предната част на караваната, както и в банята. Може да работи и в автоматичен режим, според зададената температура. На тавана между кухнята и банята е климатика Electrolux, който и охлажда, и отоплява. С мен си носих и бензинов ел. генератор Honda - 1,6 KW, който се включва отвън в контакта на караваната за 220V - с него климатика работи без проблеми. В предната част има маса и 3 канапета около нея. Масата потъва надолу, канапетата се разтягат и става огромна спалня, където и 3-ма биха се събрали спокойно. Осветлението е с голям аплик и с 2 лунички. Под леглата има кухини, които могат да поемат още багажи. Едната такава кухина е с отвор отвън със заключващ се люк, така че багажи могат да се вкарват и вадят и отвън. Там е прибрана спациалната палатка-тента към караваната, наричана още форцелт. Тя има формата на караванта и в разпънато състояние, например на къмпинг създава още едно голямо закрито помещение пред караваната - нейно продължение, едно цяло. Отпред и отвън на караваната има голямо багажно помещение, където са газовите бутилки, резервоара с водата и водната помпа, има място за още доста неща. Вратата на караваната е с плъзгаща се мрежа за комари. Всичките 7 прозореца на караваната се отварят и могат да се фиксират в дадено желано отворено положение. На всеки прозорец има спускащи се мрежи за комари и плътни щори, както и найлонови и плътни завеси. Отдолу, от 4-те страни има опори, които се спускат с манивела и не само я правят стабилна в спряно положение, а могат и да я повдигат и точно да я нивелират, ако терена е с някакъв наклон.
Интересното е, че тази каравана има по 1 багажник отпред и отзад за общо 4 велосипеда!
Платих я, а за 90 евро ми издадоха зелена карта за 5 дни и жълт временен номер. Продавача беше любезен преди да закача караваната - да ме закара в един близък магазин с размерите на Praktiker - неща само за каравани, кемпери и къмпинг. Не бях виждал друг такъв тясно специализиран магазин с такива размери и изобилие от всякакви джунджурии. Само душовете със специални батерии за каравани и кемпери бяха в разнообразие, не по малко от нормалните душове и батерии в специализиран магазин у нас за банята. А ВиК батерииите в карваните са с превключващ контакт на 12V, който командва водната помпа. Отваряш крана, тогава помпата се включва и потича водата. Накупих някои необходими неща, взех и втора голяма 11 кг газова бутилка (45 евро)
Най после закачих караваната на теглича. Не знаех дали Авенсиса ще успее да я помръдне - изглежда толкова голяма и солидна. Помръдна я, потеглихме, даже завоите не се оказаха толкова трудно нещо. Но се получава някакъв странен ефект - доста друса колата отзад, даже и при малки неравности на пътя. С караваната вече трябваше да се движа в най-дясната лента по магистралите и да преживявам немислими по-рано неща като например да гледам безпомощно как ме изпреварват ТИР-ове! По равен път или с лек наклон надолу, с натисната до дупка газ се стига и до 130 км/ч. Обаче разхода на горивото са вдига много рязко. Нормално си щофирам с разход около 5/100. На отиване, тъй като се караше по-бързо, по магистрали - стигнах до около 6/100. С караваната, при икономично и внимателно шофиране, без мръсна газ, при скорост между 75 и 100 км/ч разхода хвръкна на 8,5/100. Разлика от 10 км/ч веднага се отразява на разхода. Просто усещащ как с голямата си челна площ караваната те спира. Даже по солидни наклони надолу, където имам навика да изключвам от скорост и без караваната бих стигнал до към 120-130 км/ч - с нея се стига едва до към 90 км/ч. Действа като спирачен парашут. Колкото и икономично да се опитвах да шофирам - почнах необичайно често да спирам да зареждам на бензиностанциите. Едва в България, където вече си карах по-спокойно - успях да сваля разхода на 7,5/100. Така че такива каравани за да не удрят твърде много по джоба с и без това вече доста скъпото гориво - е добре да се карат с около 70-80 км/ч.
То и без това тръгнеш ли нанякъде си с каравана - значи не бързаш особено много - нали цялта ти къща и без това си е зад теб.
Караваната е със спирачки, които се задействат малко след като се започне спирането, малко по-късно и се освобождават. Така че при спиране почти не се усеща голямото тегло на караваната. А "комплекса" Авенсис - каравана е с дължина колкото голям автобус!
Малко нататък, след като я приведа в ред, ще пусна снимки и отвътре.
Румене честито.
Незнам на каква цена си я купил, но като гледам караваната е от Холандия.
Там цените са доста по-изгодни от немските. Бил си близо до Холандия, трябваше да отскочиш до там.
По всичко личи че си я избирал по интернет, нали!
Честито, честито! Ама за това не искат ли вече и категория? Доколкото знам за ремаркета над 750 кг се искаше, а катаджиите тука имат лош навик да се заяждат по въпроса.
Благодаря ви!
Vandal, гледах цените и в Холандия - не са особено различни от в Германия. Даже си бях набелязал една автокъща в Холандия, на 12 км от границата с Германия, като резервен вариант, ако тази каравана не ми хареса на място. Иначе - да, от интернет я избрах, предварително обсъдихме с продавача всички неща, както и отстъпката от 350 евро от цената.
Fori, прав си! След като влязох в БГ, едни от първите похарчени левчета след зареждане с гориво бяха за почерпка на бдителни катаджии, които бяха достатъчно наблюдателни да забелжат това несъответствие в категорията Трябва категория B + Е.
@Roumen68 а случайно купи ли си комплект огледала за каравани които се монтират на авенсиса !
Не, Mr.TECHNO. Още немеца дето ми я продаде ме убеди, че нямам нужда от такива огледала, макар че ме води точно в такъв специализиран магазин за аксесоари за кемпери и каравани. Имаше и такива огледала, които не се монтират с болтове, не се дупчи колата, а се снаждат към оригиналните огледала и просто ги удължават. И действително като я подкарах - се убедих че е прав и няма нужда от огледала. Караваната е 2,20м широка. Има такива с ширина 2,30м, може би за тях ще трябват. Другото е, че Авенсиса си е дълга кола, а това значи че от огледалата до караваната разстоянието е голямо, което увеличава зрителният ъгъл назад, оттук и видимостта. Може би с някоя по-къса кола или джип ще се наложи да се сложат огледала. Ако някой се кани да ме изпреварва - виждам го. Е, видимостта назад не е като без каравана, но вече се научих с леки криввания наляво/надясно да мога да оглеждам добре пътя зад мен когато се каня да правя някаква маневра, да изпреварвам или да правя ляв завой. А и забелязвам че останалите шофьори стават по-внимателни като видят на пътя каравана.Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Миналото лято всяка кола теглеща каравана по пътя за созопол без допълнителни огледала я спираха катаджиите. Незнам дали има специален заокн за това но си беше факт миналото лято.
Честито Румене, много ми хареса караваната и изобщо идеята за нея. С нетърпение чакам да покажеш още снимки отвътре, и дори да я видя наживо. Да ти е честита и със здраве, късмет, безаварийно и с много хубави емоции да си я ползваш !
Благодаря ти MetalMilitia за хубавите пожелания!
Все немога да се наканя да я снимам отвътре, но скоро ще го направя. А ето в темата за къмпинга моето първо ползване на караваната в БГ, с малко снимки:
http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg298645
Eто малко снимки, както бях обещал:
Поглед отгоре. Вижда се външното тяло на климатика, люка на банята, отводите на газовото отопление, на аспиратора и на хладилника когато се включи да работи на газ.
Голямото помещение - масата потъва надолу, двата срещуположни дивана се сливат и се получава спалня достатъчна за 3-ма.
Климатика, осветлението в предното помещение, кухнята.
Кухнята и малкото помещение отзад, с легло за 1 човек или 2 кресла с маса, отделяемо с плъзгаща и заключваща се врата.
Кухнята, мивката с топла/студена вода, печката с 3 котлона, осветлението в задното помещение.
Хладилника, който има минусова камера, работи на 12V, на 220V и на газ.
Отоплителната печка на газ, въздоховодите за горещ въздух из цялата каравана, включително и в банята, вратата към банята и гардероба.
Задното помещение с легло за 1 човек
Задното помещение със затворена и отворена врата, тоалетната.
Банята - на тавана се виждат 2-те лунички и контакт за 220V.
Мивката с топла/студена вода, един от шкафовете, отварящият се люк.
Предният багажник за велосипеди; капака на предният багажник, където се намират резервоара за вода с водната помпа и газовите бутилки.
Ето сайта на г-н Стефан Монтаг от Дортмунд, от когото си купих моята каравана:Първоначално публикувано от ditone
http://home.mobile.de/home/dealerHom...tomerId=493785
Нямам си идея как са другите автотърговци в Германия и затова не мога да сравнявам. Но съм доволен - точен човек. Предварително ми даде "еxport price" - свали цената под обявената в сайта. На място ми оказа съдействие за всичко: показа ми всичко по караваната, кое как е, как работи и т.н. Заведе ме в общината в Дортмунд, където се правеха някакви регистрации на караваната, после - в друга служба за временният номер и за зелена карта за 5 дни. След това ме заведе в споменатият по-рано хипермаркет само с аксесоари за каравани и кемпери, като пазарува от свое име и така ползвах отстъпката му в този хипермаркет като търговец на каравани. След като закачих вече караваната и всичко беше готово - беше така добър да ме заведе и до голям търговски център - все пак трябваше да се купуват храни, напитки и т.н за пътя наобратно.
Така че го препоръчвам. Каза ми, че и други българи са пазарували от него. Вярно, че Дортмуд е малко далечко, но какво пък - малко разходка. На една крачка оттам са и Холандия, и Белгия, и Франция, така че колко му е да се прескочи за малко повечко туризъм.
Един ценен съвет - с каравана с жълт номер да не се минава през Сърбия! Аз минах и 300 пъти съжалих. С автомобили с временна регистрация нямало проблеми, но с караваните с такава регистрация трябва да се направи "експедиция". Какво значи това? Значи на митницата н влизане в Сърбия да те отделят от потока на леките коли, пращат те при ТИР-овете и почваш да минаваш от гише на гише с всичките документи. Експедицията се оформя от фирма, като услугата струва 150 Евро. Може и за 140 евро, но тогава човек от фирмата трябвало да се качи в колата при мен, да го мъкна през цяла Сърбия чак до Градина/Калотина. Което било гаранция, че ще изляза с караваната от Сърбия и няма да я продам там. Предпочетох без "брато" в колата. На всичко отгоре и на влизане и на излизане - сръбските митничари ти показват едно чекмедже, където се пускат разни "хартийки". Хитро - ако са белязани - те не са ги пипали с ръце, откъде могат да знаят какви странни идеи им хрумват на някои и пускат пари там - хора всякакви.
На Градина/Калотина отново се нареждаш на километровата опашка от ТИР-ове, трябва от там да минеш, а не през рехавата опашка за леки коли. Но тираджиите те пускат напред, така че не се чака много. Там митничаря съзря поредното "нарушение" - на караваната не била издадена зелена карта специално за Сърбия, което се правело още при влизане. Издадената в Германия (където си пишеше, че важи и за Сърбия) била валидна в Сърбия, само ако караваната не е с жълт номер. Каза, че сега трябвало освен зелената карта да си платя и глобата. Ставаше въпрос за над 200 евро. Все пак поразмисли малко и махна с ръка да му се махам от очите.
И за последно вече от България трябва да се изпрати по факса на сръбската фирма митническият документ с печатите от влизане/излизане. Казаха ми, че ако не го направя - при следващото влизане в Сърбия вече ще съм в черен списък и на границата щели да ме задържат докато не си платя някаква солена глоба плюс лихва.
А за двуосните каравани - съмнявам се. Ако се погледнат сайтовете на производителите - новите каравани са едноосни, е има и двуосни. А това ще значи, че нова продукция ще стане непродаваема. Затова не ми се вярва да излезе такъв закон. А и не виждам резон за него.
Ditone, може да погледнеш в autoscout24.de или autoscout24.it. Ако имаш време - послушай Румен - направи си разходка до Германия или по-добре до Холандия, и си купи каравана. Лично моето мнение е, че тук в България най-евтино можеш да си купиш каравана. Това е така защото освен голата цена на караваната аз слагам времето, което ще изгубя в път и търсене (а то времето си е скъпо) късането на нерви (както описва Румен - митничалските перипетии в Сърбия) и безбройните възможни неприятности, които могат да възникнат по пътя. Повярвай ми (не питай старило, а питай патило!), аз преди да си купя моята каравана две години търсих и се двуумих, и накрая си я купих от фирма Копирол София - те се занимават само с търговия с каравани от Холандия. По мои груби изчисления при търговията се печели по-малко от 1000 лева от една каравана - е, аз лично предпочитам да не губя време, да не късам нерви и да не рискувам по дългия път, а да си платя тези пари, още повече мога да си поръчам точно това, което търся със съответните екстри или без тях.
Преместено от "На къмпинг". [Mod. edit roumen68]
Varchev, преди да се реша да купувам от Германия, почти се бях навил за една доста добра каравана оттук - TEC Travel King, от 1999-та, за 12 бона. Та този продавач ми сподели, че между самите автотърговци - някой да докара каравана от Германия до тук като услуга за другият (примерно отива за микробус, но може да закачи и каравана) - това се котирало между 1000 и 1500 лв. Не знам дали и доколко е вярно това. Според мои наблюдения пък - каравани на които тук им искат да кажем 12000 - 13000 лв - оттам могат да се вземат за 9000 - 9500 лв. Явно при по-нисък ценови клас - надценката е малка, и обратното - колкото е по-нова и първоначално скъпа - толкова повече се слага отгоре.
По автокъщите във Варна съм виждал грохнали каравани от края на 80-те за 2000 - 3000 лв. Такива се търсели доста за подслон на работници - строители, селскостопански и т.н. Каква надценка ще има такава каравана? Но пък и с такава не иде да тръгнеш на почивка