Преди два месеца един изхвърлен от някъде, кастриран котарак усул- усул се самонастани в къщи през терасата. Отидох до въпросната клиника, т.к. е доста близо до вкъщи да купя отрова за бълхите му, понеже беше ходещ развъдник на тези гадини. Подробно обясних какъв номадски живот води котаракът, че идва в къщи да яде и спи през деня и скитосва вечер на вън при своите бъхливи дружки от квартала. Ето какъв бе диалога между мен и продавач-КОНСУЛТАНТА:
....
- Тази каишка против бълхи да не ги изхвърли на килима ?, опасявам се аз
- Аааа, не, не, затова ти продавам такава от 7,50 лв, а не от 3,50, тази ги привлича и ги отравя.
Ами познайте какво стана след 2 седмици ! ЦЯЛАТА КЪЩА СЕ НАПЪЛНИ С БЪЛХИ И ЛАРВИТЕ ИМ, които са невидими с просто око. И явно доста се бяха озлобили. В първите дни имах по 1-2 ухапвания, след това се стигна до 10 на ден. Дръгнех се повече от котарака. В същото време не намерих нито една умряла гадина там където котарака спеше.
Отивам пак в клиниката, където в преддверието има нещо като щанд с консумативи и пак същата "консултантка" ми каза много непукистки:
- Ами честито ! Имате си бълхи в къщи. Отърваването от тях е много мъчно, хапят и хората и се излюпват ларви от килима. Каква каишка си взехте от 7,50 ли ? Ами за толкова пари какво искате, ако си вземете от 25лв ще са по-качествени, но пак няма 100 % гаранция, това бе изказване, доста различно от предишното
Такааам, едва тогава осъзнах коооолко съм прецакан от некадърен или може би човек който само е виждал животни. Тъпото е, че не ставаше въпрос за продажба на обувки или домати, а за веринарна аптека, където се искат познания и опит. До него момент вече бях психясал, чешех се абсолютно навсякъде, въпреки че бях нахапан от глезените до колената, но за сметка на това бяха мен направили на решето. Дискомфортът не мога да го опиша с думи, та накупих някаква пудра уж за кучета и контки и някаква отрова за хлебарки, бълхи, акари и т.н., отнова всичко това от същата лечебница, по тяхна препоръка. Клетото животно всяка вечер ставаше на брашнян чувал от пудрата, но намирах само по 1-2 мъртви гадини след час, макар че трябваше да се третира по 2 пъти в седмицата. След час - два вече нямаше и помен от нея по козината му, голямо самопочистваме падаше. С отровата за подове също пръсках абсолютно всичко - завивки, плочки, килими и т.н. Ухапванията намаляха, но не спираха, аз продължавах да се чеша, котката като видеше шишето с пудрата се чудеше каде да избяга, кихаше, хъхкаше ми. В един момент просто спряхме да я пускаме вкъщи. Имахме гости веднъж и детето на 4 годинки беше надупчено цялото. Странно, но нито една жена, която бе идвала в този период не бе ухапана, дори и половинката с която живеем заедно.
Накрая потърсих шефа на клиниката, показах му глезените си, които приличаха на лице на 15 годишен пубертет, показах му и какво съм накупувал от неговата клиника и как съм бил консултиран - никакво съчувствие, но за сметка на това ме посъветва, стори ми се доста користно, да му донеса котарака да го прегледа, можел да му бие инжекция. Изброи ми и още неща които съм можел да купя на животното. Заключението му беше, че щом животното скитосва, винаги ще има бълхи и нищо не можело да се промени.
Чак тогава, взех че цъкнах в нета и само от една прочетена тема в един форум ми стана ясно за какво иде реч. Едно простичко лекарство, което се капва веднъж в месеца на тила на животното изтребва външните паразити до крак и го пази за 1 месец от тях, и още едно такова лекарство, само че за вътрешните паразити. Това е, никакви инжекции, пудри, каишки, хапчета и др. простотии. На следващия ден, откакто приложих капките за бълхи, животното се бе изчистило от тях, нямаше кръвни съсиреци и изпражнения от паразитите по козината.
Това което направиха в тази клиника бе много долно, изпитахме ужасен дискомфорт и стрес вкъщи, а шефчето на тази клиника не бе кой знае колко впечатлен. На един познат му утрепаха кучето преди години, два часа след операцията се разпенило и хвърлило топа, човекът се разциври като малко дете, когато ми разказваше. Домашните любимци са като членове на семейството за техните собственици, а и за парите, които дават техните стопани по ветеринари, следва да бъдат обгрижвани като такива.