Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 93
Like Tree39Одобрявам

Далече от "Карфур".......

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #61

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Ами точно това е идеята - не купувам от големи производители. Повечето магазинчета в квартала освен от борсата зареждат и от частници които даже не се водят производители. И вкуса им е като ( а то си е и така) на домашен домат и краставица. Вярно че са малко по скъпи от тези от борсата, но за по-добър вкус и цената е по-добра.
    svetlio1 одобрява това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #62

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Производителите щамповат кашоните със своето лого, марка и адрес за връзка. Така че погледни внимателно кашоните на доматите.
    Българските са в кафеви кашони на някаква фирма от Пловдивско.
    Само да не се окажат на най-големият турски производител Milexim Paketleme
    Зимата у нас се доставят домати от остров Крит.

  4. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #63

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Между другото тука доматите дето се водят от Гърция и нямат вкус изобщо, то в Гърция като съм пазарил домати от пазар обаче бяха много вкусни, като истенски...

  5. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #64

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Градинския домат няма такава трайност и издържливост като тези които са направени за продажба. Те са хибриди зада могат по дълго да имат търговски вид.... но е за сметка на вкуса.

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #65

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Цитат Първоначално публикувано от blue1 Виж публикацията
    Какви български домати бре момчета..... всички са хибридни сортове. Никой производител на домати не ползва семена от старите български директни сортове, всичко е хибрид, дали е наш или на някои от световните лидери в бранша, все тая.
    Е ходи им го набий в кухите тикви на разни сладури, на които първата им работа е да зададат сакралния въпрос "...от де е домата/картофа/динята и т.н.?"! Е как от къде е, от Пазарджишко, Пловдивско и т.н. Картофите са от Смолян, дините от Добрич или Любимец, по избор. Кайсията е от Силистра, прасковата от Сливен или Петрич, черешата от Кюстендил, абе въобще всичко мило родно
    Винаги съм се питал ЗАЩО се унижавате да питата откровени тъпотии, а не се ЗАМИСЛИТЕ? Толкова ли искате да бъдете излъгани? Виж щайгите с какви надписи са, за какви кайсии от Силистренско иде реч кат щайгата е с гръцки надписи! За какви дини от България може да се говори в началото на месец юли? Но Ората им аресва да ги лАжат, е щом им Аресва оти да ги не излАжеш! Истината е повече от прозаична, търговците на пазара са ТЪРГОВЦИ, те НЕ са производители! Огледайте се, нима не виждате сергии които са заредени с подозрително еднакви стоки, защо ли е така? Та тези хора са на пазара и през лятото и през зимата, нима мислите, че "производителя" на дини от лятото, "произвежда" и банани през зимата? Реално БГ продукцията е толкова малко и толкова скъпа (къде заради прекупвачите, къде заради лакомията на т.нар. производители), че е реално непродаваема. Да не говорим, че ВСЕ ОЩЕ има лехи за лична употреба и лехи за продажба, сещайте се защо. Затова аз лично купувам зеленчук само от супермаркетите на Била и Кауфланд. И там е внос и на т.нар. "пазар" пак е внос, само дето в супермаркета прилежно са си написали, че е стока от не знам къде си, а на "пазара" се мъдри надписа, че домата го е копала леля Гинка. Да не говорим, че няма "търговец" на пазара, който да ти позволи да избираш! Не рядко се е стигало да закани за бой и яки майни, защо да се разправям с неандерталци, като мога да ги пратя на кофата, просто парите ми отиват във веригите, а не при тях. На пазара на Младост в София на някои вече им светна в манерките, че нещата отиват на зле и вече те молят да си избираш, но повечето още са в каменната епоха. Затова аз лично съм повече от доволен, че има търговски вериги. Но нека се върнем на темата Карфур.
    Реално Карфур, беше магазин, докато всяка сутрин в 9 часа когато отваряха се чуваше френска реч. След това започна разрухата. Реалността за мен, е че с Карфур е свършено, може пак да напълнят магазините си, но клиентите си мноооого трудно ще върнат.
    myrshavija, kalcheff1 и jonny33 харесват това.

  7. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #66

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Не следя темата, на море съм - да не съм луд да чета внимателно
    Но видях домати, та да се намъкна и аз тук.
    Тази година, доматите навсякъде са ми много вкусни - от години пазаря големи розови биволски сърца от една сергийка на Красно село, винаги са били 4.5 лв, тази - 2.5 лв. И не само те, големите розови домати също са ужасно вкусни.
    Същото беше и с черешите - страхотни бяха тази година.
    Та, аз съм с две ръце за продължаване на ембаргото за износ на плод зеленчук към *****, за мен то носи само ползи и качествени плодове..
    Отсега потривам ръце какво чудно грозде ще има скоро, след като рашъните не обират най-доброто и то остава на вътрешния пазар.
    Yasen6275 одобрява това.

  8.  
     
  9. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #67

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    В това отношение и аз съм абсолютно "ЗА" Тая година и аз си отядох на големи черни вкусни череши по 2-2,5лв/кг.... до сега рядко бях виждал такива по магазинчетата и то на почти двойни цени. Ама то не са само плодовете и зеленчуците... кога сме имали свинско без кост за 4-5лв/кг и пилешки бутчета по 2,8лв/кг - аз поне не помня преди такива цени.

  10. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #68

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Родни български домати преди 15 май е фантасмагория.Дори в парниците/оранжериите вече не садят.Познавам лично собственика на едни от най-големите оранжерии в Бг по времето на соца и вече не сади човека.Всичко се внася от Гърция, Турция или Македония.Има и друг внос.Огромната си част доматите са "дървени".Поради то ва зимата почти не купувам.Пробвах 2-3 пъти и се отказах.

    Действително и по пазарите продават чуждоземни домати.По сергиите по-рядко, но и там се случва ако са само търговци.

    При мен розовите и биволските сърца са по 1.20-1.30, та дори по 1 лева си купих онзи ден.Патладжаните чакам, че не ми се дават по 2.30лв-2.60 за килограм.Да си "начеша крастата", че обичам патладжан да си хапна 7-8 пъти и ми минава мерака.
    Миналата седмица видях патладжан и по 60 стотинки килограма, ама изглежда "Пенсионерите нападат" и има търсене за зимнина и цената пак "подскочи" ...


    Карфур и Пикадили са в технически фалит .Следва и юридически фалит ...

  11. Senior Member
    Тук е от
    May 2008
    Живее в
    Burgas, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    2,081
    #69

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    джъсти ДУР БРЕ......говориш глупости

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #70

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    Градинския домат няма такава трайност и издържливост като тези които са направени за продажба.
    Те са хибриди за да могат по дълго да имат търговски вид.... но е за сметка на вкуса.
    Ииии би ли обяснил защо мислиш така ? Каква е разликата между "градинският" и "другият" като и двата не са оранжерийни?
    Когато е за износ - се берат полуузрели, превозвани с хладилни прицепи, плюс това са напръскани с пестициди за да не ги нападат вредители по пътя. Полуузрелият зрее на сила по пътя и затова е по-плътен и с пластмасов вкус. Всички са хибриди..

    Когато е предназначен директно за пазара, се бере узрял и не се пръска - затова и не издържа дълго по пазарите и магазините. Отделно че се пренася в обикновени камиони(топло, слънце) и съхранява в складове, които нямат дори вентилационна система. Когато слънцето нагрее тенекиените им покриви, вътре става сауна...Това е и една от бизнес идеите, които са ми идвали на ум преди 5 години - оборудвани складове за съхранение на селскостопанска продукция - такива липсват или тепърва се строят в България.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #71

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Има такива складове достатъчно, не бой се.Дори около София.

    Някои са дори на няколко "етажа"/нива под земята и почти нямат нужда от охлаждане лятото и отопление през зимата.


    Баба и дядо на село нямат пари да плащат за хибридни или ГМО домати и затова си садят "от старите" ...

  14.  
     
  15. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #72

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Ииии би ли обяснил защо мислиш така ? Каква е разликата между "градинският" и "другият" като и двата не са оранжерийни?
    Ще ти обясня - разликата е в сортовете или както го е казал по-горе justy - хибриди, гмо.... аз съм израсъл в къща с 4 декара двор и непресъхващ кладенец, а майка ми все още живее там. Зеленчуци има всякакви, но ми е далеч да ходя да си бера..... та това дали са в оранжерия или не няма голямо значение - имаме и оранжерия - малка за домашни нужди. По-важно е какво ще засадиш. Не знам точно от къде взема разсадите - от нейни съседки и приятелки на село.... обаче доматите са различни не само на вкус от купешките, но и по форма (не са толкова еднакви и гладки)
    Още помня как баба ми отделяше семки от най-хубавите домати и ги сушеше за следващата година за разсад.
    justify одобрява това.

  16. Member Аватара на bagerista9
    Тук е от
    Dec 2014
    Живее в
    София
    Мнения
    567
    #73

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    В България се гледат четири сорта розови домати и четирите са холандски.Знам го от сигурен източник в Кресна.
    hristoslav2 одобрява това.

  17. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #74

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    Аз розов домат не смея да купя. Първо са ми скъпи, второ в устата ми остава вкус на лекарство. Преди няколко години София бе залята от розов домат на 1,20 лв и аз си рекох, какво толкова, цената е същата, дай и аз да се облажа. Е както казваше Петко Бочаров - "Да ама не!". Онзи вкус, който помня от детството си го няма вече, самите домати бяха воднисти и без вкус, а някогашните бяха сладки, почти без сок, месото им изглеждаше сякаш бе на кристали, истинско удоволствие бе да ги яде човек. Така, че няма значение, къде са отгледани зеленчуците, след като семената са еднакви то и вкуса е еднакъв. Както каза колегата по-горе вече всички семена са внос, нали сме в ЕС, всичко требе бъде сертифицирано, пфу... Да ни е сладко!

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #75

    Отговор: Далече от "Карфур".......

    justify, Pat
    Явно не четете внимателно написаното от мен...Джъсти - това беше идея от преди 5 години - сега знам какво е и пак не са достатъчни, друг е въпроса че на производителите ни им се плаща..
    Проблемът с вкуса не е толкова в сорта, а в начина на зреене! Откъснете зелен домат от нечия градина и го оставете на светло да узрее. Когато е готов, откъснете от градината един напълно узрял и сравнете вкусовете на двата. За съдържанието на витамини и аминокиселини при двата типа зреене няма да говорим.

    Да - розовите са холандски сорт, също както и оранжевите моркови у нас. Преди 370 години холандците селектират мутации на семена на северноафрикански жълти моркови. За достигане на днешния оранжев цвят селекционерите са работили двеста години. Истинският цвят на морковите е лилав. През десети век зеленчукът с лилав цвят се е култивирал от жителите на Афганистан, Пакистан и северен Иран. Още през тринадесети век в Европа са се внасяли разновидности на моркова в бял, зелен цвят и дори с цвят на малина. Имало е и червени и черни моркови. До късния 16 в. морковите са били предимно лилави – тоест съдържали антоцианини (пигментите, които дават цвета на гроздето, боровинките, къпините и останалите горски плодове).
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 30-07-15 в 21:57.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 16:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 15-01-12, 23:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 17:53
  4. Отговори: 6
    Последно: 07-08-09, 15:02
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 10:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе