Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 82

220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    70
    #1

    220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Прочетох няколко пъти всички теми и мнения относно плеърите на ELITE. Собственик съм на един от първите им продукти, наречен EDVD-200, от около 3 години?! Днес си купих и PV-377X от Метро. Няма да обсъждам, че рекламата там е за PV-371/7 с nero digital. Имаше само PV-377X , което било същото като PV-371X , само че първото било черно на цвят, второто сребристо- това значело в рекламата 1/7. Да но 371 нямаше, а на 377 нямаnero digital?! Голяма работа, взех черното и толкоз?! Прибрах се в къщи и поставих новото върху старото и го включих в телевизора. Какво бе очудването ми, когато при един от опитите да донаместя новото върху старото ме удари ток!!!! И тогава се сетих за вече споменат такъв проблем, за който Елит Съпорт мазно се измъкна с обяснението, че било от друг прибор и ,че при демонстрациите в някой си сервиз не се показало. Тъй като съм ел.инженер, още тогава се озадачих от такова обяснение, но не му обърнах внимание, тъй като бях обзет от другите проблеми с ъпдейта?! Защо обаче споменах и стария си модел EDVD-200. Ами защото бидейки един върху друг и захранени от едно място, както и подавайки сигнали към един усилвател аз също се усъмних в разни връзки. Отсъединих и двата уреда /плеъра/, преместих ги в другата стая /защото в основната стая се усъмних в контактите и разклонителите/, където замерих контура фаза-нула и след това наличието на потенциал върху корпусите и на двата плеъра. С фазомер светеха, а с волтметър показваха напрежението на мрежата. Разбира се при обръщане на щепселите им това не ставаше. Просто откакто съм купил старото плеърче явно съм го включил по по-безопасния начин и оттогава не съм го изключвал, но с новото не съм имал това щастие от първи я път. Има и снимки на всичко това, но тъй като са над 1мб всяка не зная как да ги прикача?!!!!!????!!!!!!

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #2

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    НАСТОЯТЕЛНО БИХ ПОМОЛИЛ ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЕЛИТ ДА ПРОВЕРЯТ СВОИТЕ ПЛЕЕРИ ЗА НАЛИЧИЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ ПО КОРПУСА.
    ОПИСАНАТА ,В ГОРНИЯ ПОСТ,СИТУАЦИЯ Е ОПАСНА ЗА ЖИВОТА


    Въпрос към модераторите
    Може ли темата да бъде стикната

  4. Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    216
    #3

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Аз също имам вкъщи модела EDVD-200 и сега го мерих и с мултицета и с фазомера! Никакъв потенциал или светене на фазомера, без значение коя е фазата!!!

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    496
    #4

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Цитат Първоначално публикувано от JoroM
    Аз също имам вкъщи модела EDVD-200 и сега го мерих и с мултицета и с фазомера! Никакъв потенциал или светене на фазомера, без значение коя е фазата!!!
    Описаният от Косьо случай е с PV-377X. Естествено, не е излишно периодично да се проверяват всички домакински уреди.
    Всъщност нормално е при получен сигнал за проблемна серия разпространителите на Елит сами да се погрижат да предупредят клиентите си; реномето им и без това е доста крехко.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    166
    #5

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Можеби трябва да отворим нова тема за политиката на Китаците. Знаете ли че 98% от играчките които се внасят в Европа са от Китаи. Някаде бях чел че Китаи води такава политика за да фалират чуждите заводи и да стане монополист на пазара.
    Направо се шашкам с колко боклуци се е напалнил пазара. А относно ЕЛИТЕ мога да кажа, че всичко което правят са боклуци . Ако има някои които си е купил нещо ЕЛИТЕ и е доволен , нека го напише .

  7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #6

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Не става въпрос за качеството,а за безопасноста.
    Какво би станало ако дете попадне под напрежение

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    70
    #7

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Още снощи разглобих старото ЕDVD-200 - новото PV-377X не смея, защото е уж в гаранция, но щом и при него се офазява значи и там е порнография. А какво видях- на захранващата платка и по-скоро на пътечките й директно след бутона /ключа/ се подава 220V през една клема?! Понижаващия траф е чак в другия край на платката и до него достига 220V по ПЪТЕЧКИТЕ???!!! Изключително по-логично и безопасно е да се подава 220V директно на трафчето и тогава чрез галваническо разделяне вече пониженото напрежение да се разхвърля по платката. На всичко отгоре самата платка е хваната към корпуса с четири крачета, две от които са изолирани, а другите две чисто метални. Направата на захранване с трипроводна "жица", на която третия проводник да е свързан към корпус от едната страна и към заземяващата пластина на щепсела от другата не е решение, защото това ще предизвика протичане на голям изравнителен ток през елемента, на който излиза този висок потенциал- т.е. твърдо затваряне на веригата през него. И или той ще изгори или бушона в таблото Ви. Другият вариант е изолиране на захранващата платка от към корпуса /премахване на двете метални крачета/, но снощи бързах и нямах време да огледам дали корпуса не се използва като проводник за някое от другите устройства вътре?! Иначе не мога да си обясня логиката на нарочното твърдо свързване на захр. платка с корпуса. Какво ме притеснява обаче и в този вариант? Напълното изолиране на тази платка може да доведе до недопустимо повишаване на потенциал на елемент вътре в нея и той да изгори /захранването е универсално- 110-220V, 50-60HZ/, защото: на корпусите на плеърите излиза 220V само когато са изключени от бутоните. При тяхното включване напрежението пада наполовина?! Ще пробвам и ще споделя!!!

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #8

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Като човек който се занимава с тези неща трябва да споделя, че това с напрежението върху корпуса е абсолютно недопустимо и е пропуск или най-вероятно фабричен дефект на тези плеъри!! Досега на никоя аудио/видео техника не съм виждал 3-ти защитен проводник(там безопастността се осигурява чрез защитно разделяне), по простата причина, 4е се използва защитно разделяне на входното напрежение от напрежението на ниската страна(няма галванична връзка) с разделителен трансформатор, а изводите на първичната намотка на съоръжението трябва да са 100% изолирани от металния копрпус. В случая явно някой от пе4атните проводници на платката от ключа до трансформатора опира в корпуса. Щом на повечето плеъри е така явно е фабричен дефект!
    Много гадна работа! Не вярвам в сервизите да тръгнат обаче да го правят това нещо за всяка бройка, а просто си измиват ръцете че в техния сервиз дефекта не се проявява.

    Съветът ми е на плеъра който му е изтекла гаранцията проблема да си го оправиш сам, а на другия да чакаш докато му мине гаранцията!

  11. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #9

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Цитат Първоначално публикувано от g_velev
    Като човек който се занимава с тези неща трябва да споделя, че това с напрежението върху корпуса е абсолютно недопустимо и е пропуск или най-вероятно фабричен дефект на тези плеъри!!
    Аз мисля че по-точно е да се каже криминално

    Интересно ще реагират ли Елит

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #10

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Kато писах 4е се занимавам с това, имах в предвид че съм преподавател във ВУЗ и съм в точно тази област!!
    Nоthing more, nothing less!!

  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #11

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    А аз като човек практик, бих направил следния простичък опит за да установя, дали става дума за някаква утечка, индуцирано напрежение (наводка) или истинско офазяване на корпуса:
    1. С фазомер се проверява наличието на напрежение.
    2. Ако фазомера свети, с контролна лампа (40-60W) крушка се прави верига от корпуса към нулата (N) или заземителния проводник.
    3. Ако лампата не светне имаме някаква утечка спрямо неутралата или земята или индуцирано напрежение (опасност има, но не смъртоносна).
    4. Ако лампата светне - лошо, имаме истинско офазяване и прибора е опасен за ползване.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #12

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    напълно съм съгласен с Lupus относно практическата проверка!!
    Но щом при 2 плеаъра проблема го има, а 4овека го е ударил и тока, значи наистина има място за безпокойство!!
    Може със мултицет или мегаомметър да се провери също колко е изолационното съпротивлението между всяка от двете клеми на щепсела на Плеъра и корпуса му. То трябва да е в порядък Мегаоми!!
    Ако е близко до 0 значи наистина имам офазен корпус, но само при определено положение на включване на Щепсела!Като се обърне щепсела, съответно фаза на корпуса няма!!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    70
    #13

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    По-малко съпротивление от "безкрайно голямото" на цифровия мултицет не включвам във веригата, защото съм сигурен, че протичащият ток ще порази нещо!!! От 87г. се занимавам с електричество- от най-простия оперативен дежурен- до сега /няма значение какъв съм/ в най-големия ТЕЦ на Балканите!! Аз нали го усетих през ръцете си, а и 222V между корпус и земя, как Ви звучи??? Пуснах темата, не за да се правя на интересен, да плюя Елит или да правя реклама на друг, а за да предупредя всички за опасността!!! И снимки направих и ги пратих на един доброволец да ги качи някак си, ама и той малко не вярва, а иска обща снимка на всичко /защото съм снимал поелементно, плеърите, мултицета, захравнането, кабелите на мултицета по корпуса и т.н./. Аз за пръв път виждам и усещам такова нещо по такава техника, пък който ще да вярва!!! По самите корпуси не се усеща защото са боядисани, или незнам какви са! Като се връщам назад разбирам, че стария плеър е бил включен с "излизаща" нула на корпус, а новия с фаза. В опита си да ги донаместя един върху друг съм допрял с едната ръка оголено болтче стягащо корпуса на единия и също такова болтче на други с другата ръка и така съм затворил веригата, защото абсолютно всичко друго, а и аз самия бяхме изолирани върху стъкло,ламинат и килим!!!
    Успех!!!!

  17. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    50
    #14

    Re: 220V на КОРПУСА НА DVD ЕLITE!!!!!!

    Цитат Първоначално публикувано от g_velev
    Досега на никоя аудио/видео техника не съм виждал 3-ти защитен проводник(там безопастността се осигурява чрез защитно разделяне), по простата причина, 4е се използва защитно разделяне на входното напрежение от напрежението на ниската страна(няма галванична връзка) с разделителен трансформатор, а изводите на първичната намотка на съоръжението трябва да са 100% изолирани от металния копрпус.
    На тази техника няма защитно зануляване тъй като те са с т.нар. двойна изолация която се дефинира с определени параметри на самия траф - тип на изолацията и т.н. Познават се по знак с две квадратчета едно в друго - ако се загледате това го има на всякакви плеъри, телевизори, приемници и т.н. Почти съм сигурен че този знак го има и на елита на етикета отзад.

    Не мисля, че в случая трябва да предупреждаваш някой тук (все пак не е лошо), а да КРЕЩИШ в офиса на Елит или не знам къде си! Това е престъпно, опасно за живота и със сигурност някой може да пострада сериозно!!! Тогава нали ти е ясно какво ще стане - телевизии, вестници - ама защо така, ама как, ама това, ама онова... Фирмата трябва да си поеме отговорността и ако се налага да си изтегли всички уреди, докато не е станало късно


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 12-01-11, 08:22
  2. Напрежение по корпуса на преносими компютри и несамо
    От glarus във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 9
    Последно: 04-10-10, 14:45
  3. Пробивайки корпуса до вратата пробих и тръба за фреон
    От даффи във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 5
    Последно: 18-12-07, 08:30
  4. LG C12AWV Art Cool - утечка на ток по корпуса
    От Стефан Станев във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 17
    Последно: 11-07-07, 22:34
  5. Проблемче с DVD ЕLITE PV-400 USB
    От uBo във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
    Отговори: 0
    Последно: 25-02-06, 23:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе