Страница 4 от 707 ПърваПърва ... 234561454 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 10591

2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #46

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    И ти изтрещя...аман от спамаджии..

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #47

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Аз пък си спомням Комацу, но какво от това.Пимпирев едва ли ще организира оцеляването.Тридневната ми карантина на вилата приключи успешно.Семейството ми и то изнемогва с мен три дена.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #48

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    аман от сухари
    ... то това беше за Ицко, но се сещам още, че така беше написал някъде някой днес във връзка с времето точно след кубинската криза, когато трябвало да изяде презапасите си от сухари

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #49

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Вярно - сухар съм, но ти понякога губиш връзка с главният мозък....

    https://www.24chasa.bg/novini/article/8248719
    https://www.24chasa.bg/novini/article/8248914

    Коронавирусът може да мутира и тогава да стане ежегоден...като грипа.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-03-20 в 22:43.

  6. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #50

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Всъщност няма и гаранции, че пролетта ще спре вируса! Като гледам и по топлите страни има случаи...

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #51

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Епидемията ясно идентифицира две тенденции. В Китай тя намалява. Браво на китайски лекари и здравни служби! Извън Китай епидемията се разпространява с ускорени темпове. Много копия се счупиха в спора дали това все още е епидемия или пандемия. Този дебат, при липса на единно разбиране за границата между пандемия и мащабна епидемия, която обхваща много страни, до голяма степен е схоластичен. Ако определим пандемията като наличие на инфекциозно заболяване на всички обитавани континенти, то това е пандемия. Но ако следвате това определение, пандемията от грип и ТОРС се повтаря всяка година. Очевидно определението на пандемия по някакъв начин трябва да включва характеристики на мащаба на проблема. Но къде да начертаем линията? Според мен, въпреки че „местните“ случаи не надделяват над „внесените“ случаи на всички континенти и в повечето страни по света, твърде рано е да се говори за пандемия. Но без значение как се нарича „проблемът с коронавирус 2019-2020“, сигурено е, че той става глобален. Най-проблемните страни сега са Южна Корея (изпревари Китай по броя на новите случаи на ден), Италия (основният източник на разпространението на вируса в Европа), Иран (вторият по важност източник на вируса след Италия). В Япония ситуацията също е неблагоприятна, но в по-малка степен. В близко бъдеще, съвсем неочаквано, може да "пламне" във всяка страна. Точно това се случи в Италия и Иран. Бързото развитие на извънкитайската тенденция не дава основание за оптимизъм. В крайна сметка, ако епидемията избухне някъде другаде в мащаб, съпоставим с случилото се в Китай, трудно може да се надяваме на антиепидемични мерки със същата безпрецедентна величина.
    В България ситуацията е под контрол и предприетите мерки, доколкото мога да кажа, са все още полуадекватни. Но никой не може да даде гаранции сега.

    За фалшиво отрицателни резултати от лабораторната диагностика.

    Има много въпроси относно надеждността на диагностиката на SARS-CoV-2. Като начало не съществуват абсолютно надеждни методи за диагностика. Възможни са „грешни“ резултати и те се предлагат в два вида: фалшиво положителен и фалшиво отрицателен. Днес ще говорим за фалшиво отрицателни резултати във връзка с лабораторната диагностика на SARS-CoV-2 инфекцията. Това се прави с помощта на полимеразната верижна реакция (ПВР) или по-скоро вариант на ПВР, адаптиран за определяне на РНК (обратна транскриптаза ПВР или ОТ-ПВР). ПВР е изключително чувствителен метод. Понякога може да се използва за откриване на единична молекула на ДНК (обикновен ПВР) или РНК (ОТ-ПВР). Как може такъв свръхчувствителен метод да даде фалшив отрицателен резултат? Всъщност такъв резултат означава, че вирусът присъства в тялото на изследваното лице и въпреки това резултатът от ОТ-ПВР е отрицателен. Факт е, че способността за откриване на единична вирусна частица е само теоретична възможност. В действителност, при използване на серийни комплекти за диагностика и изследване на "мръсни" проби (храчки, назален секрет и др.), Чувствителността на ОТ-ПВР е по-ниска. Може да се използва за откриване на вирус, когато в проба присъстват стотици, в най-добрия случай десетки копия на вирусна РНК. И така, първата възможност за фалшиво-отрицателен резултат е, когато вирусът съществува, но той е по-малък от отколкото диагностистиката ОТ-ПВР може да открие. Но това не е основната причина за фалшивите отрицателни резултати на ОТ-ПВР на SARS-CoV-2. Ако пробите са взети от места, където вирусната инфекция "бушува", тогава нейното количество е повече от достатъчно, за да се открие. Основният проблем е, че пробите, които се тестват в ОТ-ПВР, могат да бъдат „залъгващи“. В тях просто може да няма вирус. И ОТ-ПВР не греши, което дава отрицателен резултат. Но отсъствието на вируса в тестовата проба не винаги означава, че вирусът не е в тялото на пациента, от който е взета тази проба.Да кажем, че в началните етапи на вирусна инфекция има много в назофаринкса и след това тя става малко там, или напълно изчезва и „нараства“ в долните дихателни пътища. И ако пробата на такъв пациент се вземе от носа, ОТ-ПВР абсолютно правилно ще даде отговора - в пробата няма вирус. Но той е на друго място - в белите дробове! Лъжлив отрицателен резултат не се вижда веднага. Той се проявява, когато данните от други изследвания противоречат на отрицателен резултат от ОТ-ПВР или повторно изследване на проба, взета от „правилното място“, потвърди диагнозата COVID-19. Трябва да знаете къде е точното място и да бъдете в състояние да вземете такава проба! Засега, уви, има твърде малко научна информация за това колко вирус и къде присъства в тялото на заразен човек от SARS-CoV-2 в различни етапи на инфекция/заболяване. Но това знание бързо се натрупва. Това ще помогне за по-разумно събиране на материали за ОТ-ПВР изследвания и ще намали вероятността от фалшиви отрицателни резултати.
    Накратко, фалшиво-отрицателните резултати са неизбежни, дори ако приемем абсолютно надеждната работа на ОТ-ПВР и пълното запазване на вирусна РНК в пробите от момента на вземане на материала до момента, в който е извършена ОТ-ПВР.
    Невъзможно е да се каже точно колко са фалшиво-отрицателните резултати от ОТ-ПВР диагностиката в момента. Но човек не трябва да възприема всичко казано нихилистично. Няма нищо по-добро от ОТ-ПВР за диагностициране на инфекция SARS-CoV-2 и не се очаква. Положителният резултат от този тест е много надежден. Теоретично, фалшиво отрицателен ОТ-ПВР резултат може да доведе до освобождаване на вируса от карантина или болница. Но подобни случаи едва ли ще бъдат широко разпространени. В допълнение, все още не е ясно колко заразни са вирусоносителите, при които ОТ-ПВР на материала от назофаринкса дава отрицателен резултат.

    За повторната инфекция на SARS-CoV-2

    Има много шум в медиите поради откриването на повторно заразени с SARS-CoV-2. Понякога дори се правят изводи от това за невъзможността да се създаде ваксина. За съжаление все още няма научни данни за „реинфекция“. Независимо от това, ще се опитам да го разбера въз основа на информация, налична от медиите. И така, беше съобщено, че при някои, които са се възстановили от COVID-19, вирусът е намерен отново (използвайки ОТ-ПВР). Веднага възниква въпросът - как беше установено, че тялото е било напълно „почистено“ от вируса преди повторно заразяване? Отговорът на този въпрос е следният: в Китай, за да се разпознае пациент, който се е възстановил, е необходимо освен липсата на симптоми на заболяването, ОТ-ПВР на SARS-CoV-2 да бъде отрицателен два пъти (с интервал между тестовете най-малко 24 часа). И ако тези резултати са били фалшиво отрицателни? Това е възможно. Тогава няма повторна инфекция. Просто този човек продължава да е заразен със същия вирус, който в даден момент не е открит поради фалшиви отрицателни резултати на ОТ-ПВР. Всички случаи на „реинфекция“ могат ли да се обяснят по този начин? Едва ли. Но почти сигурно някои случаи, които изглеждат като реинфекция, не са. По отношение на реинфекцията основният въпрос е не дали е възможно или не, а колко често се случва. Ако подобни случаи са редки, тогава те няма да повлияят значително на формирането на "имунен слой", достатъчен за "блокиране на епидемията" на ниво население. Но ако повторната инфекция е често срещана, тогава това наистина е лош знак, което означава, че имунитетът след болестта не е достатъчно силен. В този случай шансовете за успех с ваксината падат - много е трудно неживите ваксини (такива в момента са в процес на разработка) да „надиграят“ имунитета в резултат на естествено заболяване. Тази лоша възможност ми се струва по-малко вероятна. Това се подкрепя от данни (макар и все още предварителни) за положителния терапевтичен ефект на кръвната плазма. Това означава, че тези, които се възстановяват от COVID-19, имат антивирусни антитела в доста високи концентрации, което е обнадеждаващо.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #52

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    За да се прецени дали едни мерки са ефикасни или неадекватни първото условие е да ги видим. Засега са невидими, нов вид изглежда. Докато онзи ген.д-р ни информира заедно с няколкото неподвижни и безмълвни дървета отзад гледащи в далечината виждаме сменящи се картини на китайски доктори действащи в китайските си болници и нито един репортаж, който да показва каквито и да е наши доктори и наши болници...Същото виждам и по чуждестранните репортажи за Италия, Германия, Франция....имам усещането, че само китайците работят по въпроса, а другите в най-добрия случай мерят единствено темп по летищата....
    Този пост е редактиран от Tommorow; 02-03-20 в 14:05.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #53

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Китай вдигнаха стандартите за безопасност на нови нива. Вярно че закъсняха с 10 дни с първоначалните мерки, но коя страна би реагирала моментално? Пък и това се случи точно по тамошните празници, когато мнозинството е в отпуск. Наказаха няколко десетки ръководители за бавната им реакция или липсата на такава.
    Мнозинството китайски лекари са герои. Спяха на работните си места, само и само, да не изнесат заразата извън болниците. Някои от тях спяха в пригодени хотели, без да виждат и децата си със седмици - освен по телефона. Една част даже остригаха косите си, за да прилягат добре костюмите и маските им. Получиха всичко необходимо което поискаха.
    За 10 денонощия постройха модулна болница с цялото необходимо оборудване. че даже още една такава болница. Персоналът в магазините, по десетки пъти на ден дезинфикцира със спирт врати, витрини..Общинските власти правеха дезинфекция по улиците, спирките, метрото....Има въоръжени патрули по улиците спиращи всеки без маска. Системата за видеонаблюдение и контрол в градовете си показа преимуществото. Има всекидневни тренировки и обучение на службите ангажирани със заразата. Силно ограничиха пътуванията вътре в градовете и страната. Има дисциплина, защото има пралагани закони в действие. Карантината се спазваше от поне 95% от населението на поразените градове.
    15 милиарда долара разходи за борба с вируса....

    В Италия е тъкмо обратното - непукизъм..който доведе до бум в заразите.


    https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/live/1
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 02-03-20 в 14:42.

  11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #54

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    ,

    Има ли правен текст, който може да ме задължи да си стоя вкъщи или да бъда задържан на друго място, след като ми бъде дадено мъглявото определение "ти човеко си под карантина !" или както там му е точната формулировка ?,
    Има си закон за здравето и една камара членове свързани с епидемични обстановки, един от тях е напр:
    Чл. 63. (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.
    (5) При опасност от възникване и епидемично разпространение на заразни болести държавните органи, общините, физическите и юридическите лица са длъжни да оказват пълно съдействие на органите за държавен здравен контрол.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 02-03-20 в 17:15.

  12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #55

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Ами при НУЛА заразени това епидемия ли е?

  13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #56

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    И "при опасност" е достатъчно ...не четеш ли?
    Или ти харесва повече тази мярка ?

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #57

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Опасността от коронавируса в ЕС се вдига от "умерена" на "висока"
    https://www.ecdc.europa.eu/en

    https://qap.ecdc.europa.eu/public/ex.../COVID-19.html

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #58

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
    Опасността от коронавируса в ЕС се вдига от "умерена" на "висока"
    https://www.ecdc.europa.eu/en

    https://qap.ecdc.europa.eu/public/ex.../COVID-19.html
    Решението - да се затворят границите с Италия. Едновременно ще намалеят опасностите от разпространение на коронавирус и бежанци!

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #59

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    Италия, като най-голямата туристическа дестинация в Европа, трябваше първа да затвори границите си за азиатски туристи още в средата на Януари..но не го направиха, явно поради отказа и съпротивата на туристическото лоби. Последвана от Франция, Испания, Гърция....
    Сега цялата туристическа индустрия страда - предполагам загуби от по 1 милиард евро всеки месец(хотели, ресторанти, атракциони, магазини, музеи..)...Добавяме и транспорта - авио, круизни и автобусни компании.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 02-03-20 в 21:30.

  18. Kx
    Kx е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    968
    #60

    Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

    В интерес на истината Италия първа спря полетите от/до Китай.
    Някои все още си летят.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 707 ПърваПърва ... 234561454 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Philips телевизори (инфо на първа страница)
    От kod във форум Philips телевизори
    Отговори: 982
    Последно: 25-03-24, 13:02
  2. SONY телевизори 2019
    От kod във форум Sony телевизори
    Отговори: 1118
    Последно: 17-03-20, 09:52
  3. LG телевизори 2019
    От kod във форум LG телевизори
    Отговори: 500
    Последно: 09-03-20, 12:33
  4. Samsung телевизори 2019
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 493
    Последно: 29-01-20, 08:06
  5. Избор на климатик '2019
    От avenger във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3063
    Последно: 04-01-20, 11:11

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе