Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 40

Прочувствено слово за Линукс!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Dec 2004

Искам да кажа ,че съм малко раочарован от темата за Линукс в този форум и по-точно от подзаглавието "тема за потребителите на тази рядко срещана операционна система" (калпаво подзаглавие).

Според мен това си е доста грешно ,защото потребителите на Линукс се увеличават с всеки изминал ден и станаха доста множко. Това се дължи на факта ,че тази ОС (Линукс) е user-friendly платформа и всеки един може да я използва спокойно (и най-вече лесно) ,защото тя дава много предимства и стабилност.Например при нея я няма тази постоянна заплаха от вируси в интернет (има пет-шест вируса за Линукс и 5000-20000 за Windows).

Освен това с Линукс си върви целият необходим софтуер и не е необходимо да плащате и стотинка за някаква програма ,защото още с инсталирането си тази ОС ви предоставя програма за всичко което пожелаете.Това е много по-приемливо от комерсиалноста при Windows , където трябва да плащам дори за една глупава програма за скрийншоти.

Истински мит е вече да се твърди ,че Линукс е малко използвана , защото е била трудна за усвояване и ти трябват две-три години обучение за да я научиш - пробвайте Linux Mandrake 10.1 за да се убедите в противното.Мендрейк дори се използва в много училища по света.

Но все пак е вярно едно - Линукс не е достатъчно използвана и това трбява да се промени .

Едно такова решение би било примера на Германия,където се инсталира Линукс на училищните компютри за да се покаже на учениците и да може те да се научат да я използват ,защото тя ще им бъде наистина от голяма полза.

P.S. Ако с нещо съм обидил някой от създателите на този форум (или пък някой друг човечец) - извинявайте ,това не ми е била целта.Просто изразявам лично мнение относно разпространението на Линукс.

P.S. 2 - моля напишете и вашето мнение за тази ОС.

2.  

3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Аз лично много му се кефех като го гледах по чуждите компютри, докато не го пробвах сам преди около година...сложих едно SuSE (9.0) за да разгледам аджеба за какво става въпрос, но най голямата мизерия е, че нищо което бачка под уин не можах да подкарам там - то не бяха емулатори, то не бяха екстри и далаверки теглени от разни руски, китайски, индийски и др. форуми на неразбираем език. Жалко, но има точно 3-4 неща, които ми вършат идеална работа под уин и не мога да използвам там. Предполагам, че докато разработчиците на линукс не се захванат много сериозно да постигнат съвместимост между приложенията на двете ОС, линукс винаги ще си остане "рядко разпространен" поне що се отнася до обикновения потребител.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

поредния линукс фен дето се е сблъсквал с вин98 и вече разбираш ли от тогава мандреик 10 бил по-добър.

Мислил ли че ако линукс беше достатъчно разпространен нямаше да има достатъчно вируси за линукс?

да не говорим преди около година като излезе някакъв по-голям бъг в самбата какво стана с всички линукси в локалната мрежа.

Точно примера с глупава програма за скрииншоти беше доста тъп понеже ако беше ползвал уин можеше и да се сетиш за prntscrn + ms paint. Не е перфектно ама за тъпа програма за скрииншоти става.

Виж за сървъри съм съгласен че има доста голямо приложение, но в насоката към обикновените потребители които за първи път хващат мишка не мисля че е особено "юзър френдли".

5. Member
    Тук е от
    Dec 2001

laMARTIN кои са тези 3-4 приложения които не можеш да ползваш? Тук http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft/table.shtml има аналози за win програмите в линукс.

А колкото до мен - начинаещ съм в линукса, но тръпката с която сега се запознавам с него е както когато за първи път пишех програмки на славния Бейсик [].

Linux Mandrake е много приятелски настроен и самата му инсталация е просто песен.

6. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

bucho проблемът е точно в това, че хората са свикнали с едни продукти и сега трябва да преминат на други. Разбираш, че за една компания, която използва интензивно компютрите си е неприложимо (или поне икономически неизгодно, а и със съмнителен ефект) да изпраща всичките си служители на обучение за всичко. За това обичам да наричам windows "програма за секретарки", защото всяка от тях без проблем може да седне и да работи. Но сложи й линукс и даже няма да може да си инсталира icq.

От гледна точка на аналозите забелязвам тотална мизерия дори при най-често използваните приложения. Например не ми е известен за момента браузер, различен от IExplorer, който да може да отвори правилно abv.bg. Верно че предлагат (визирам Firefox и Opera) повече защита и сигурност, но им куцат основни функции. Друго - OpenOffice. Е имах най-искреното желание да работя с него (понеже употребата му не се преследва от закона[}]), но каква беше изненадата ми, когато след около месец се оказа че половината презентации (да не кажа повечето) правени с него просто не тръгнаха на друг компютър с MSOffice. Подобно беше положението и с най-обикновените текстови документи. Той верно word processor-a си предупреждава, че не може да сейва всичко в .doc формат, ама мен какво ми дреме - трябва ми doc а не нещо си негово.

В заключение на този ("прочувствен" :-Р) пост ще кажа - "За без пари - толкова" [] Верно - добре е, безплатно е и върши някаква работа. Един ден ще ни се наложи (може би) да минем на този вариант, защото предполагам почти никой българин не може да си позволи да узакони всичкия софтуер, който се помещава на домашното му РС. Докато дойде този момент нека юникс и линукс си стоят по сървърите при системните администратори (и по-далеч от мен). [:P]

7. Тук е от
    Dec 2004

Аз мисля ,че ХаМаВ е поредният компютърен потребител ,който чете само новинарски издания и говори като специалист.Ами много жалко за тебе човече! Какво мога да ти кажа като отговора ти е уникално (с извинение) малоумен .Та според мен ти въобще не си използвал Линукс ама все пак хубавото е че имаш мнение ,а аз това търся.

Ами щом мислиш ,че prntscrn + ms paint върши работа значи много се съмнявам във способностите като дизайнер,защото скрийншота ,който се получава чрез тази комбинация е толкова калпав ,че само някоя баба с 80 диоптър би се задоволила с качеството му.Затова се налага използването на качествени продукти, които обаче са платени .Е, да има и безплатни ама и тяхното качество и поддръжка е калпаво като това на твоята любима prntscrn + ms paint комбинация.

А колкото до Windows 98 мога да ти кажа ,че съм го използвал преди 5 години и сега съм с Windows XP (работата ми изсква двете ОС Уин и Линукс).Мога да ти кажа ,че в уиндоус хр има повечко бъгове , защото добрият стар чичо Бил си кътка сорс кода на ХР и не дава да му погледне друг.Докато при Линукс всеки може да го види и затова доста проблеми се отстраняват за отрицателно кратко време.

И накрая laMartin преди да използваш каквото и да първо се опитай да го научиш.И аз когато използвах линукс за пръв път бях малко объркан. Ама с подходящата литература всичко си дойде на мястото.Същото беше и с Линукс.Даже ето ти едно предложение

http://soft-press.com/srchead.html?c...l&viewbook=254

Р.S. Примера с секретарките е широкоизползван не само от вас - от всеки.Ами хора на една жена (или мъж) ,която не е виждала компютър много ясно че ще и е трудно да го изпълзва каквато и Ос да има на него.Новата среда винаги обърква.То има хора дето тетрис не могат да играят а пък вие искате от тях да могат да работят нормално.

Където и да се слага една ОС (каквато и да е ) първо персонала ,който трябва да използва трябва да бъде обучен да използва. И да ви кажа когато знаят вече как се използва нещо проблемите стават по-малко (все пак не всички се раждат гении).

уау !айде стига толкова писане ,че ме заболяха пръстите.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2000

TheBGSaint, не ме интересуват причините поради които се имаш за нещо повече от "поредният компютърен потребител ,който чете само новинарски издания и говори като специалист". Пълната тъпня беше да напишеш "Мога да ти кажа ,че в уиндоус хр има повечко бъгове , защото добрият стар чичо Бил си кътка сорс кода на ХР и не дава да му погледне друг.Докато при Линукс всеки може да го види и затова доста проблеми се отстраняват за отрицателно кратко време."

Я ми кажи ти като прославен специалист по прочистване на сорс кодове, колко документирани поправки имаш на твое име? Чакай да позная, нито една. Преди да се развълнуваш достатъчно ще те успокоя, че не съм програмист и че на компютъра си (п4 @ 3.42, GeForce 6800GT) в момента имам само Дебиан И тези които могат да оправят бъгове не се занимават с тъпотии, а с правенето на пари. Писането на код за Линукс им е просто хоби Така че файдата от сорс кодовете за потребителя е точно нулева. Предимствата са от правно естество заради ГПЛ лиценза.

А за това просто нямам думи, какво нахакано леке си.....

"P.S. Ако с нещо съм обидил някой от създателите на този форум (или пък някой друг човечец)....."

Заради такива мизерници като тебе, Линукса в България ще си остане в дъното, непопулярен заради арогантността на няколко капута, ае у лево...

10. Member
    Тук е от
    Dec 2001

KOKOSH с последните си редове прекаляваш!

<font color="blue">добавено:</font id="blue"> но трябва да призная че съм съгласен с теб. Хайде обаче да не израждаме темата и да не впускаме в безмислени спорове []

Със здраве!

11. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Мерси Но не прекалявам аз, мисля, че даже съм доста.... умерен в изказванията си. Нямам време да си правя игри на думички, директно му казвам къде се е изкензал НАРОЧНО. Не ми прилича да е случайна забележката му за "хорицата" - мен, теб и всички нас. Нагледал съм се на такива по линукс форумите и смятам, че този тип хора НЕ ИСКАТ да популяризират Линукс, искат го само за себе си.

12. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Aй стига предновогодишни флеймове. Какво означава популярна операционна система - да е на щайгата на всяка секлецарка ли? Е тва е тъпо. Графичната среда на Линукс е прекалено тромава за такива цели. Факта че на машината ми (п4 на 2.8 (KOKOSH има да те гоня [:D])) имам само Федора (както и на всичките си сървъри определено не означава че разправям на всеки срешнат "Пич сложи си Линукс мноо е яко!". Примерно в къщи нямам абсолютно никакво намерение да се пъна да подкарвам NFSU2 под Линукс. А напоследък там компа предимно за това го ползвам. Колкото до исказването на ЛаМартин за браузърите - пич, ти си 100% прав и това е само поради факта че за дребномеките W3C е само някакво отвлечено понятие, и стандартите за html са нещо абе хубаво, но не особено задължително.

13. Тук е от
    Nov 2003

<font color="red">ЕВАЛА KOKOSH</font id="red"> [Wow!]

Страхотен си!!! 1000% съм съгласен с тебе!

Да си жив и здрав и <font color="red">ЧНГ</font id="red"> []

14.  

15. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> .....защото потребителите на Линукс се увеличават с всеки изминал ден и станаха доста множко. ,.....Например при нея я няма тази постоянна заплаха от вируси в интернет (има пет-шест вируса за Линукс и 5000-20000 за Windows)......

P.S. 2 - моля напишете и вашето мнение за тази ОС.

<div align="right">Originally posted by TheBGSaint*-*29/12/2004*:* 17:43:40</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

за линух няма вируси точно защото то/тя няма потребители [:D]

ако мога да дам една прогноза :

- когато линух потребителите се изравнят по брой с Win потребителите( едва ли ще стане в обозримо бъдеще, но има теоретична възможност) - тогава очаквам двойно повече линух вируси отколкото за тогавашния Win - както казваше баба ми "всяка крушка си има опашка.."

<font color="orange">добавено</font id="orange">

то и за Mac OS са малко вирусите, ама я познайте защо от първия път?

16. SAGE
    Guest

Да добавя нещо към горния пост.[:D]

Според мен даже ще са много по-опасни и разрушителни вирусите, заради отворения код.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2000

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Да добавя нещо към горния пост.[:D]

Според мен даже ще са много по-опасни и разрушителни вирусите, заради отворения код.

<div align="right">Originally posted by SAGE - 30/12/2004 : 17:19:22</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Е как точно го реши това. Аз, примерно, съм на обратното мнение. Има разлика между една шепа програмисти и един свят програмисти Всичките те биха могли да следят за бъгове и възможност за пропуски в сигурността. Коя група според теб е по-вероятно да намери бъг В един код с голям обем, какъвто е на операционна система примерно, един или малка група програмисти се грижат за един, два или n на брой различни модула, невъзможно е на един човек да се оправи в целия код. Това го казвам за евентуалната забележка, че все пак хората които са писали или поддържат софтуера си, имат по голям шанс да намерят бъг. Имат, но не много по-голям.

18. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    гр.София

Дядо ми обичаше да казва:"Няма безплатен обяд."Обяснете ми,ама простичко като на обикновен потребител,какво ще спечеля ако сменя операционната система на компютъра си с Линукс!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Трябва ми линукс
    От Usera във форум Linux
    Отговори: 2
    Последно: 19-03-10, 20:35
  2. Линукс и Виста
    От PeterPan във форум Linux
    Отговори: 12
    Последно: 24-02-08, 12:09
  3. Линукс и RD ?!
    От ru-boy във форум Linux
    Отговори: 12
    Последно: 09-07-06, 05:36
  4. Mаxthon за Линукс?
    От dimoh_H във форум Linux
    Отговори: 10
    Последно: 09-09-05, 15:09
  5. KNOPPIX 3.1/3.2 Линукс ?
    От ru-boy във форум Linux
    Отговори: 16
    Последно: 30-04-03, 09:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе