Благодаря, страхотна оферта!!
нямам обаче толкова голяма стая като за нея
Отлична
Много добра
Добра
Средна
Задоволителна
Слаба
Благодаря, страхотна оферта!!
нямам обаче толкова голяма стая като за нея
не съм сигурен дали тук да питам или да дигна некро-тема
Имам плазма TX-P42U10E - според легендата
Е - регионално предназначение /вградените тунери/:
- E - Europa DVB-T/C/S/S2
Въпросът е дали мога да ползвам СА модула и dvb-s тунера? Трябва ми заради булсаткома, който ползвам...
Четох в че трябва да се сложи като страна Словения (или Италия в нета намерих), за да работи DVB-S тунера
Дали някой може да потвърди че ще работи така?
Този пост е редактиран от chavv; 10-07-23 в 21:08.
Здравейте колеги,
от над 10 години ползвам 2бр. P42ST50 безпроблемно и с несекващо удоволствие, а отскоро съм собственик и на P50VTW60 (втора ръка). Доста си поиграх с настройките на картината на "новия" телевизор, но ми прави впечатление, че понякога (независимо от източника) върху лицата на хората се получава зеленикав оттенък (греен тинт), който не успявам да премахна с промяна на настройките на бялото и цветотовете. Това се случва и в не толкова тъмна картина, понякога дори умерено светла.
Оттенъкът не е по целия екран, а основно по лицата на хората, което ме навява на мисълта, че има нещо общо с обработката на сигнала от процесора (или някоя от помощните платки).
Попрочетох доста в нета, намерих 2-3 теми по въпроса, но с неясен резултат. Единственото полезно, което открих е в едно ревю на sound&vision, където се казва, че при калибриране на на ТВ с входящ сигнал по RGB се получава подобен зелен оттенък, и решението е да се калибрира със сигнал по YCrCb. Има и дадени приерни настройки, които аз ще пробвам. Наясно съм, че от панел до панел има разлики и тези настройки не са точно приложими, но работим, с каквото е налично
Та на въпроса: Някой запознат ли е с проблема? Това дефект ли е, от остаряването на дисплея ли е? Или нещо друго?
Ще съм благодарен за всякакви съвети
Милен
P.S. BTW ще ми остане една стойка от този телевизор и сигурно ще я пусна за продажба, ако има желаещи. !!! Стойката е без свързващата Г-образна планка, която служи за връзка между ТВ и самата стойка. Така го получих!!!
milengt1
Не е дефект на панела, а по-скоро проблем в сигнала или неговата обработка.
Какъв е източника на сигнал ? Ако ползваш външен бокс, пиши какви са неговите настройки.
Дано да е така.
Сигнал влиза, или от бокс на A1, или от Nvidia Shield (стриймвани филми през KODI в x264/265 с относително добро качество 7-10GB). От А1 излиза 1080p/50 но нямам идея какъв Color Gamut, предполагам RGB? От Nvidia-та излиза обикновено (когато гледам филм) 1080p/24 и е RGB 8-bit Rec.709.
Спектърът на HDMI е сложен на Full (в ТВ и в Nvidia). Въпросните зелени петна се появяват както THX Cinema, TXH Bright room, така и на Professional с персоналните настройки.
Въпросът е, че другите при другите 2 плазми този проблем го няма при същите условия. Там алгоритъмът на обработка най-вероятно е друг.
Сега се присещам нещо. Новият ТВ се ползва в стар блок с остаряла ел. инсталация, а другите 2 са в много по-съвременна сграда и са включени в разклонители със защита от пикове в напрежението. Възможно ли е да е от това?
Режим Cinema изключва "подобрителите" в настройките. Явно някоя от тези екстри влиза в конфликт с подаваният сигнал.
Пробвай на сигнал от вграденият тунер - всичките режими и пиши как е.
Ще пробвам още няколко настройки първо. След въвеждането на стойностите от ревюто на sound&vision има осезаем ефект, но явно поради разликите от панел до панел, те не пасват съвсем точно при мен.
Относно сигнал от тунер - мога да подам сигнал от външна антена със софийските ефирни канали.
По този повод ми направи впечатление, че излъчванията на новини и предавания от студио за безупречни (А1 бокс). Проблемът е с филми и сериали и явно е свързан с кодировката на материала/сигнала.
Ще се отдам още на тестване и ще пиша ако имам напредък.
Благодаря за съветите.
Честито за телевизора - взел си последната плазмена версия на мерцедес
пробвал ли си да му обновиш фърмуера?
И аз си ползвам вече 10 години и 20к+ часа 50" вт60-то и грам не мисля да го сменям. Взех един 65" 4к сони и го заших в стаята за гости - ака ползва се 2-3 пъти в годината.
Търся 60" ама няма, ще трябва да се прежалвам за олед ама само СЛЕД като се развали "мечо". Грам не ме кефят изнасилените цветове и яркост на новите боклуци
Panasonic MZ2000 Micro Lens Array OLED TV Review - https://www.youtube.com/watch?v=VDv_...annel=AVForums
Здравейте пак,
да дам обратна връзка по моя проблем от пост 1713. След допълнително четене по чуждите форуми стигнах до извода, че е много вероятно проблемът с петната (cyan и magenta) да се дължи на прегряване на панела (особено в зоните, в които зад него са монтиране блоковете за управление). Наистина забелязах, че в съответните зони панелът е доооста горещ, въпреки че вентилаторите отзад работят нормално. При мен над телевизора има 2 рафта, които допълнително утежняват ситуацията с охлаждането. Издърпах го малко по-напред и леко намалих контраста, за да не се нагрява толкова.
Температурата на панела осезаемо спадна, но петната още се виждаха, което ме накара да мисля, че имам permanent damage, и почти се бях примирил Но шило в торба не стои, затова продължих да ровя и намерих няколко поста, в които хората описваха метод, който минимизира петната или дори ги кара да изчезнат съвсем.
Лесният метод представлява влизане в сервизното меню на ТВ, подменю VSUS и промяната му от low на high. При мен това имаше много осезаем ефект и аз спрях дотук. За тези, при които това не сработи, има и втори етап - хардуерен със лесно/средно ниво на трудност.
Състои се в сваляне на задния панел, и откриване на потенциометър, намиращ се на захранващия блок и отговарящ за същото VSUS. Този потенциометър се завърта обратно на часовниковата стрелка за увеличаване на напрежението и има същия или по-силен ефект както софтуерната промяна, описана по-горе. При някои хора това е било решението
Промяната на това напрежение е възможно да скъси живота на панела, но аз лично предпочитам това, пред "кофти" цветове - те ми бъркат в очите При мен цветовете отново са в норма.
Причината за успехa на този метод, според опиталите го, е че с възраста повечето панели имат нужда от по-високо напрежение, за да се зареди фосфорния газ и да пресъздаде точния цвят. Някои панели излизат още от фабриката с настройка HIGH.
Моля да се има предвид, че все пак електотехниката не е от силните ми страни и обяснението може да звучи лаишко на знаещите Освен това, всеки сам носи отговорностт за действията си.
Нaдявам се това да е полезно, ако някой има същия проблем със серия 60 (ST, GT, VT).
Поздрави
Все си мисля, че проблемът може да бъде решен с подлагане на изолационна подложка между платките и видеопанела...или пластмасови шайби на болтовете с които са захванати платките, които да дистанцират платките от шасито с видеопанела.
Преди години, подобен проблем имаше и в някои OLED модели