Страница 1 от 20 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 299
Like Tree64Одобрявам

Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #1

  Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)


  Panasonic е комбинация от думите Pan (гръцки: всичко) и Sonic (английски: звук, звуков).

  VIERA е комбинация от "Vision (образ, видение)" и "Era (ера)" - Visual Era и е измислена от маркетолозите на компанията с цел да впечатлява потенциалните купувачи.


  Темата е за собственици с цел споделяне на проблеми и търсене на техните решения.
  Хиперлинкове към старите теми
  История на компанията
  На 7 март Konosuke Matsushita основава Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works в Осака, Япония. Компанията започва производство на окабеляващо оборудване. Производството се помещавало в три стаи на приземния етаж на двуетажна сграда, които били превърнати в работилница и били оборудвани с две малки ръчни изолационни преси за пресоване. Първоначално малката компания имала само трима души: основателят, съпругата му и зет му (Тошио Юе, който по-късно създава компанията Sanyo Electric).
  https://www.panasonic.com/global/cor...atsushita.html
  https://www.panasonic.com/global/cor...html#section01
  https://www.panasonic.com/global/cor...ic-museum.html

  Panasonic е ориентирана предимно B2B(бизнес към бизнес), а на второ място е B2C(бизнес към клиент) - потребителска техника.

  Panasonic Europe
  https://www.panasonic.com/global/global-network.html
  https://panasonic.net/cns/office/pro...html#EuropeCIS
  Основните филиали на Panasonic в Европа са Panasonic Europe Ltd. и Panasonic Marketing Europe GmbH. Panasonic Europe имаше седалище в Лондон, Англия, но премести централата си в Амстердам, Холандия поради Brexit. Panasonic наема около 12 000 души в Европа, а регионът генерира около 10% от общите си приходи. През 2012 г. Panasonic имаше около 10 на сто дял на пазара на потребителска електроника в Европа. Нейният глобален пазарен дял от около 10 процента е спаднал до около 1,8 процента през 2020 г., което ги поставя на 12-то място в класацията на глобалния производител на телевизори според анализаторите Omdia.
  https://www.panasonic.eu/
  https://bizpartner.panasonic.net/sso...ination%3Dnode

  Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Fióktelep работи като дъщерно дружество на Panasonic Europe Ltd. Компанията е основана през 1994 г. и е със седалище в Будапеща, Унгария. През 2007 г. компанията е наречена с името Panasonic South-East Europe Kft. (PSEE) което през 2010 г. е променено на Panasonic Marketing Europe GmbH South-East Europe Branch Office Този регионален център, работещ с 47 служители, се грижи за продажбите на 10 държави и е ангажиран в дистрибуцията на битова електроника и офис оборудване.

  Заради слабият маркетинг и конкуренцията, Panasonic не предлага никакви потребителски телевизори в САЩ(от 2017 година) и Австралия(от 2020 година).
  В някои региони, Panasonic използват местни OEM производители за телевизорите от ниският си клас(Азия - TCL, Skyworth). В други страни често преименуват оригиналните си модели от ниска серия в друга по-висока(Руската федерация), което си е вид измама.
  Сериите с Андроид в отделните региони и отделни държави се различават като хардуер заради използването на различни OEM производители. За Европа такъв се явява турската Vestel, която от 2012 година произвежда модели от нисък клас за тях. Използването на Vestel е просто начин да могат да се конкурират на цена, която би било невъзможно да се постигне с качеството на частите, които Panasonic използва, но този договор им изигра лоша шега - плюха на реномето си.

  Дистрибуцията в Европа се определя от важността на регионна и продажбите - доставките на новите модели телевизори следват приоритет на пазарите
  Първа група - Великобритания, Белгия, Нидерландия, Дания, Норвегия, Швейцария
  Втора група - Франция, Германия, Италия, Испания, Швеция, Полша, Румъния, Финландия, Естония, Унгария, Чехия, Словакия
  Трета група - Хърватия, Словения, България, Сърбия, Гърция, Латвия, Литва, Молдова, Македония, Албания


  Panasonic губи дял в тв пазара с всяка изминала година, защото неговата продуктова карта излиза твърде късно (от юни до август) в сравнение с останалите производители (от март до юни), за да се възползва от спортните събития. Всъщност, когато Panasonic пусне своите продукти на пълната им цена, конкуренцията вече предлага намаления и техните продукти излизат с 10% по-евтино. Тази забавена наличност струва скъпо на Panasonic миналата година, както по приходи, така и по пазарен дял. Късното внедряване на игрови функции в Oleds на марката не помогна на въпроса, много купувачи очакваха покупката си на Oled миналата година в очакване на пускането на Xbox Series X и PS5. LG най-вече спечели залога през 2020 г. ....

  Не знам как Panasonic работи по отношение на своя цикъл на разработване на продукта и производството му, но не работи. Пускането на JZ1500 през август, когато всички знаят, че ще бъде най-продаваният продукт на Panasonic през 2021 г., е чисто катастрофално, дори самоубийствено. Защо да купувам пълноценови модел през август, когато бих имал намаление от 20 до 30% за моделите от конкурентните марки? И накрая, пускането на продукт през август, когато обявяват новата гама 4 месеца след началото на януари на CES, има сериозен проблем с времето. Наистина всички грешат. Трябва императивно да оптимизират производствения си цикъл, за да балансират излизането като всички останали през март / април. Но за съжаление това не се случва. Цикълът на разработка на Panasonic изостава с 6 месеца, така че е много лошо съобразен с търговските акценти на годината. Вероятно причината е в няколко стари мениджъри, които заслужават ранно пенсиониране. Но като се има предвид консерватизма, огромната тежест на йерархията и обичаите в Япония, това е лесно обяснимо. Накратко, монументална бъркотия ...

  Европа е най-доходоносният премиум пазар за производителите. Ето защо Panasonic все още работи тук, а не в САЩ, Канада, Австралия. В Европа все още се броят името и имиджът на марката, както и познаването. Китайските производители на телевизори преживяват много по-трудно тук, отколкото в САЩ, защото хората са по-склонни да изберат добре позната марка, отколкото китайски, дори и да е по-евтин и по-добър.
  Повечето OLED телевизори се продават и в ЕС:
  https://www.oled-a.org/europe----str...vs_031421.html

  Колкото по-евтино е едно устройство, толкова по-нисък е маржът. Производството в Япония и свързани фабрики като тази в Пилзен е доста скъпо в сравнение с Vestel. Ако Panasonic произвежда своите телевизори от среден и по-нисък ценови сегмент , те вече няма да са продаваеми там, защото са твърде скъпи.
  За съжаление вече няма пари, които да се правят с телевизори в средния и по-ниския пазарен сегмент .

  Въз основа на тази философия, Panasonic трябваше да спре целия телевизионен бизнес, което също беше планирано между другото. Само фактът, че Европа е успяла да остане печеливш пазар, е довело до
  това марката да остане в Европа. За съжаление ви е необходимо определено портфолио, за да бъдете приети на пазара. Оцеляването на пазара не работи изключително с продукти от висок клас à la Loewe. Както се вижда.
  Следователно е необходим определен обем на продажбите, за да може да играе роля на пазара. Vestel е само средство за постигане на целта.
  Историята с OEM производителите всъщност е нож с две остриета. Не мислите, че потребителите са глупави. Като производител обаче прилагането спада, ако статистиката показва, че марката губи дял.
  Размерът се изразява в цифри на продажбите, като количество и евро.

  Във всеки случай целевата група на Panasonic определено не е много млада (или Panasonic наистина се развива изцяло покрай клиента). Panasonic просто няма какво да предложи към начина на живот на по-младите клиенти. Налице е скучният „дизайн“, липсата на приложения. Без следа от смелост или новаторска сила. Panasonic на практика изостава сред производителите на OLED. Ръководството на компанията е силно консервативно.

  Помните грешките и последвалите проблеми на LG(C7) и Sony(A1) с прилагането на Dolby Vision, VRR на хардуер, който не ги поддържа. За такива случаи имаме една поговорка у нас: бързата кучка слепи ги ражда.
  В това отношение, Panasonic изчакваха да се появи такъв хардуер и чак тогава прилагат тези функции.  Завод за телевизори в Европа - Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o. (PAVCCZ)
  https://plzen.cz.panasonic.com/
  https://www.google.bg/maps/place/Pan...13.33842?hl=bg
  Работи се на две смени от 06,00-14,00 и 14,00-20,00. Включително и в събота. Стига се до 180 часа на месец. Плаща се по 100 крони на час. Работодателя плаща 50% от храната и 1500 крони за посещаемост - че не боледувате и ходите редовно на работа. 50% от работниците на линиите са украинци.

  Panasonic вече не е сред първите 10 (поне това, което е общо с други фирми), като е паднал на 12-то място в света през 2020 г. с 1,8% от обема на продажбите. Напомням, през 2010 г. те бяха 4-ти със 7,8% ... Накратко ...

  Реалността :
  - изтегляне от пазара в САЩ, Мексико, Австралия,
  - Затваряне на фабриките в Китай, Мексико, Индия, Виетнам
  - Съкращаване във фабриките в Малайзия и Чехия,
  - Преобразуване на фабриката в Япония към производството на друго електронно оборудване,
  - Прехвърляне на 40% от производството на среден и нисък клас телевизори към китайската TCL(пазара в Азия)

  За да получите представа за вариацията в продажната цена на телевизора:
  -37% на 18 ноември 2019 година за Panasonic 65FZ950
  -35% на 19 ноември 2020 година за Panasonic 65GZ2000  Panasonic не приема претенции по повод изгорели пиксели, ако тяхното количество е по-малко от осем! При това, трябва да са групирани, а разстоянието между съседни, да не е повече от няколко (14)сантиметра.
  Внимание!
  OLED телевизорите имат нещо като ШИМ (PWM) - на всеки 0,8 ms опресняват пикселите и се получава едно мигане. Така че, ако възнамерявате, да си купувате такъв, първо тествайте зрението си.
  не е така ясно видимо като на видеото по долу, но причинява умора на очите.
  https://www.youtube.com/watch?v=KBsy...ature=youtu.be
  Това е само незначителен спад в яркостта след промяна на кадъра. Продължителността му е по-малка от 0,1 от продължителността на кадъра, т.е. <0.8ms. И това, според съвременните медицински данни, е извън чувствителността на човешкото око. Ако сте с висока чувствителност, тогава не бихте могли да използвате обикновени крушки с нажежаема жичка, чието „трептене“ е с период и продължителност от 10 ms, и още повече, да гледате нещо на катодна тръба(CRT), което наистина мига, и се гаси с честота от 50 - 100 Hz.  Производителите на телевизори, не се грижат за приложенията. Най-много те се грижат за операционната система.
  Дисни е този, който решава дали иска да разработи приложение за My Home Screen или не. Може да има финансов стимул, понякога партньорства (като тези нови дистанционни с отделни бутони за платени услуги), но в крайна сметка не Panasonic се грижи за приложението YouTube, което е на телевизорите на Panasonic, а YouTube го разработва, които го и актуализират ... и предполагам, че с малкия им пазарен дял и уникалната им операционна система (това не е приложение, което след това ще включи телевизори Sony, Philips, TCL и т.н.), затова очевидно не е приоритет за Disney и много други доставчици на съдържание, които ще съсредоточат основно усилията си върху Android (междуплатформена) и двете безспорни (и далеч) телевизионни звезди, които са LG с WebOS и Samsung с Tizen. Въпрос на пазарен дял... и това е порочен кръг. Panasonic няма Disney+ и няма да разработи приложение на Disney+, като се имат предвид малкото клиенти, които купуват Panasonic.
  Така че можем да съжаляваме за липсата на тези услуги, но наистина ли можем да обвиним Panasonic? Приложението YouTube работи много добре, Netflix също от прочетеното, така че очевидно операционната система технически не е пречка. Липсва желанието да се направи в съответните отдели.

  Няма нужда да актуализирате оборудването за актуализиране на магазина за приложения.
  Магазинът за приложения се управлява от отдалечен сървър, а не от телевизора.


  На бутона „My App“ на дистанционното, можете да присвоите стартирането на друго любимо приложение като YouTube чрез бутона „Option“ в магазина за приложения.

  Приложение за дистанционно управление на телевизора
   
  Почти всеки основен производител на аудио-видео оборудване днес разполага със собствено приложение (а) за смартфони. Чрез тези приложения могат да се използват устройствата на съответния производител. Samsung, LG, Panasonic, Sony, Philips, Denon, Onkyo, Marantz и Yamaha, наред с други, предлагат обширни приложения, с които може да се управлява устройството, към което принадлежи приложението. Ако имате устройства от същата марка, понякога е възможно да управлявате няколко устройства чрез едно приложение. Въпреки това, ако имате телевизор от Sony, Blu-Ray плейър от Panasonic и приемник от Marantz, тогава трябва да започнете с три приложения. Въпреки това, те са на един смартфон и така намалявате броя на устройствата, които трябва да използвате.
  Тези, които искат да използват своя смартфон като дистанционно, трябва да инсталират приложението 'TV remote 3'. Това приложение обаче е по-ограничено от предишната версия, например не можете да видите изображението на вградените тунери в това приложение. За щастие, все още можете да използвате стария ап 'TV Remote 2'.
  TV Remote 3
  https://play.google.com/store/apps/d...ote3_gbl&hl=bg
  https://appadvice.com/app/panasonic-...e-3/1435893441
  TV Remote3 е приложение, което може интуитивно да управлява вашия телевизор Panasonic с устройства с Android, като например безжична LAN (Wi-Fi).
  Функцията за издърпване и споделяне ви позволява да прехвърляте съдържанието като текущия уебсайт в изглед или снимките / видеоклиповете, записани на устройството Android на телевизора.
  Поддържани телевизори Panasonic: модели 2019/2018/2017/2016/2015/2014/2013/2012/2011
  TV Remote3 може да се насладите веднага след като го инсталирате на устройството си с Android.
  Освен това, множество телевизори Panasonic, свързани с безжична LAN (Wi-Fi), могат да се управляват от едно устройство с Android.

  За информация относно използването на това приложение или съвместими модели посетете следната страница за поддръжка./
  TV Remote 2
  https://av.jpn.support.panasonic.com...ote/index.html
  за Android
  https://play.google.com/store/apps/d...ote3_gbl&hl=bg
  за iOS
  https://apps.apple.com/us/app/panaso...3/id1435893441
  TV Remote 2 ап ви позволява да работите комфортно с телевизори Panasonic от, 2011/2012/2013/2014/2015/2016/2017 VIERA и с мобилни устройства, работещи с Android операционна система ( "за устройства с Android (и)").
  TV Remote 2 ап ви позволява да контролирате VIERA през безжична мрежа (Wi-Fi) по-интуитивно, отколкото обикновеното дистанционно управление. TV Remote 2 App ви позволява да прехвърляте снимки, видео, музика или сайтове от вашия мобилен дисплей с VIERA TV, както и обратното.

  За да използвате приложението TV Remote 2, всичко, което трябва, е просто да инсталирате приложението на вашето устройство Android. После се изисква да установите връзка с вашият телевизор VIERA. Пробвайте..
  Media Center
  https://av.jpn.support.panasonic.com...ter/index.html
  https://play.google.com/store/apps/d...ga.wwmoj&hl=bg
  Panasonic Media Center ви носи повече забавно гледане в начина ви на живот. Чрез Panasonic TV / блу-рей рекордери и това приложение можете да се наслаждавате на любимите си телевизионни предавания на вашия Android смартфон или таблет (Android 4.0.3 или по-късно, е необходимо), по всяко време, навсякъде. Ние наричаме тази функция "TV Anywhere / TV Anytime".

  Ако свържете вашия телевизор / Blu-рей Recorder към Intenet, можете да зададете записи на таймера и да се насладите на живо предаване или записани програми навсякъде, така че няма да пропуснете нито една от любимите си телевизионни програми вече.

  Следните функции, у дома или в движение:
  - Получаване на стрийминг на живо предавано от съвместим телевизор / рекордери
  - Възпроизвеждане на записани програми
  - Настройки на таймер за запис
  - Свържете се с TV с Swipe & Share (съвместимите модели от 2015 година или по-късно.)
  - Playlist за гледане по-късно

  Съвместими модели (продават се отделно)
  - Panasonic Blu-ray рекордери стартирали през 2014 година есента или по-късно.
  - Panasonic TV стартирали през 2015 година или по-късно.
  За подробна информация, моля, направете справка в подкрепа на страницата на прилагане Panasonic Media Center.

  https://csapl.pcpf.panasonic.com/?Lang=bg  Как да разчетем моделният код на телевизор Panasonic?
  Пример- TX-65JZ1500E
  T - телевизор
  X - континентално предназначение
  • X - Europe
  • H - Asia [Africa, Middle East, Oceania (Australia & New Zeeland)]
  • C - Nord & South America

  65 - Диагонален размер на екрана в инчове (без рамката) [1инч - 2,5 см] Долу са изписани размерите по хоризонтала и вертикала в милиметри.
  • 77" - 1699.57 × 956.009 (H×V) mm активна зона OLED
  • 75" - 1650.24 × 928.260 (H×V) mm активна зона
  • 65" - 1428.48 × 803.520 (H×V) mm активна зона
  • 60" - 1317.31 × 740.988 (H×V) mm активна зона
  • 58" - 1270.08 × 721.440 (H×V) mm активна зона
  • 55" - 1209.60 × 680.400 (H×V) mm активна зона
  • 50" - 1095.84 × 616.410 (H×V) mm активна зона
  • 49" - 1073.78 × 604.000 (H×V) mm активна зона
  • 43" - 941.184 × 529.416 (H×V) mm активна зона
  • 42" - 927.940 × 521.960 (H×V) mm активна зона
  • 40" - 878.112 × 485.352 (H×V) mm активна зона

  J - Година на модела
  • A - 2014
  • C - 2015
  • D - 2016
  • Е - 2017
  • F - 2018
  • G - 2019
  • H - 2020
  • J - 2021 (буква I е прескочена нарочно)
  • K - 2022
  • L - 2023

  Z - Серия
  • Z - OLED
  • X - UHD (4K)
  • R - Curved UHD (in Japan with build in BD recorder)
  • S - FullHD
  • Non - No smart

  W - Модели с разлика в комплектацията или в софтуера (регионални ограничения), предназначени за различни страни и вериги ритейлъри(еднакъв хардуер в телевизора)
  • C - Швейцария
  • W - DACH (Германия, Австрия, Швейцария)
  • R - *****, Беларус и Украина
  • F - Франция, Австрия
  • T - Нидерландия
  • N - Нидерландия, Германия
  • M - Нидерландия
  • X - Нидерландия, Германия
  • U - ?

  1 - Серия/Дизайн: 3 digit number (hundred's digit =Design/Grade, ten’s digit and one’s digit = function difference or derived model)
  5 - Под-серия, показваща хардуерни различия - разлики в аудио секцията
  0 - Диференциатор, показващ дизайнерски и функционални различия
  • 9 - HXW994, (цифра 9 на препоследна позиция)
  • 8 - HXN888, HXN886, (цифра 8 на препоследна позиция)
  • 7 - HXF977, (цифра 7 на предпоследна позиция)

  9 - Това са ексклузивни модели по поръчка на търговски вериги ритейлъри от различни страни (разлики в стойката, цвят на корпуса, дистанционното управление, звук и т.н. С различни обозначения предназначени за различни вериги. Долу са дадени примери с модели 2020.
  • 9 - HXX889, HXX979, HZX1509 - в Expert, Nubert, Thomas Electronic (Еxpert: HX X + цифра 9 на последна позиция)
  • 8 - HXN888, HXN978, HZN1508 - в Euronics, Enzinger (Euronics: HX N + цифра 8 на последна позиция)
  • 8 - HXF887, HXF977, HZF1507 - в Medimax, ElectronicPartner (Medimax: HX F + цифра 7 на последна позиция)
  • 6 - HXT886, HXT976, HZT1506 - в ? (HX T + цифра 6 на последна позиция)
  • 5 - HXM975, HZC1505 - в Media Markt (Media Markt: HX M + цифра 5 на последна позиция)
  • 4 - HXW994, in Germany (HX W + цифра 4 на последна позиция)
  • 2 - in England

  Е - Регионално предназначение:
  • E - Europa,
  • F - France
  • B - Britain & Ireland(софтуер за MHEG[еквивалент на EPG], нямат DVB-C тунер) Не купувайте такива модели освен ако не живеете там!
  • A - Asia
  • Z - ? (Germany)

  * - цвят на корпуса
  • S - Silver color
  • W - white color


  Други кодове за регионално предназначение
  Asia& Oceania
  • A - Australia
  • C - China
  • D - India, Nepal
  • G - Indonesia
  • H - Hong Kong
  • HT - Japan
  • K - Malaysia
  • R - Iran
  • S - Singapure
  • T - Thailand
  • U - Australia (спрени продажби на телевизори в региона)
  • V - Vietnam
  • W - Taiwan
  • X - Philippines
  • Z - New Zeeland

  Midlle East & Africa (много ограничено предлагане от 2-3 серии)
  • M - (Middle East)Kuwait, UAE, Egypt, Lebanon, Syria, Jordan, Saudi Arabia
  • Q - South Africa (вече не продава телевизори на този пазар)

  Nord America (вече не продава телевизори на този пазар)
  • U - United States (спрени продажби на телевизори в региона)
  • C - Canada (спрени продажби на телевизори в региона)
  • X - Mexico

  South America (предлагат се само модели от ниски класове - серия 5)
  • A - Argentina (вече не продава телевизори на този пазар)
  • B - Brasil
  • H - Colombia, Costa Rica, Dominican Republic
  • L - Peru, Bolivia, Paraguay, Caribbean
  • W - Bolivia, Chile, Caribbean, Colombia, Costa Rica, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama  Проверка и разчитане на серийният номер
  https://support-bg.panasonic.eu/app/...etail/a_id/298
  Етикетът със серийният номер е залепен на гърба на телевизора. Например сериен номер NJ9410315 означава, че апаратът е произведен в Чехия през първата декада на юли 2019.
  N - код на страната производител.
  • N, F, G - завод Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o. (PAVCCZ) Чехия
  • M - завод Panasonic AVC Networks Kuala Lumpur Malaysia (PAVCKM) Малайзия,
  • Y - завод Мексико
  • I - завод Panasonic AVC India [PAVCI] Индия

  J - код на конвеера / поточната линия A-Z
  • A - първа поточна линия
  • B - втора поточна линия
  • C -
  • D - Чехия
  • F -
  • J - Чехия
  • V - Чехия

  9 - последната цифра от годината на производство,
  • 0 - 2010,
  • 1 - 2011,
  • 2 - 2012,
  • 3 - 2013,
  • 4 - 2014,
  • 5 - 2015,
  • 6 - 2016,
  • 7 - 2017,
  • 8 - 2018,
  • 9 - 2019,

  4 - месец на производство
  • 1 - януари/февруари,
  • 2 - март/април,
  • 3 - май/юни,
  • 4 - юли/август,
  • 5 - септември/октомври,
  • 6 - ноември/декември,

  1 - декада на производство /означава 10 дневен период от месец/ (5 = от 11 до 20 Август)
  • 1 - първи 10 дена от нечетен месец,
  • 2 - втори 10 дена от нечетен месец,
  • 3 - трети 10 дена от нечетен месец,
  • 4 - първи 10 дена от четен месец,
  • 5 - втори 10 дена от четен месец,
  • 6 - трети 10 дена от четен месец

  0315 - поредният номер на съответната бройка
  Внимание!
  Моделът и серийният номер при някои модели от ниският клас, са изписани на табелка намираща под капака на терминалите. Преди да го монтирате, си запишете модела и серийният номер в книжката с инструкциите, като я запазите заедно с касовата бележка/фактура с цел идентификация в случай на кражба и за целите на гаранционното обслужване.  DLNA
  Възпроизвежда прекрасно mp4
  mkv - зависи от кодеците и файла в контейнера.  Нямам субтитри на програмите излъчващи такива.
  Изключили сте ги. Натиснете бутона [STTL] - на дистанционното.  Начални настройки
  Възстановява началните настройки на телевизора (което означава, че ще загубите настройките на каналите).
  Всички настройки, различни от Настройка на USB у-во, са възстановени към фабричните стойности (канали, картина, звукови настройки и т.н.).
  1. Изведете менюто с MENU.
  2. Изберете Настройки > Системно меню > Начални настройки и натиснете OK за достъп.
  ● Необходим е PIN код за Детска защита в зависимост от държавата.
  Ако сте забравили променения PIN код, въведете „6969” като PIN код.
  Функции > Детска защита > PIN номер
  3. Когато се покаже екран за потвърждение, изберете Дa и натиснете OK за задаване.
  4. Следвайте инструкциите на екрана.
  ● Автоматични настройки автоматично стартира.
  = Забележка =
  ● За да настроите отново само телевизионните канали (например след като сте се преместили в ново жилище), задайте Автоматични настройки.
  Гледане > Настройка и редактиране на канали > Автоматични настройки  Светодиодът светва в оранжево в режим на готовност при следните условия:
  ● Таймерът за включване е настроен на Включено.
  ● В ход е запис.
  ● Програмирането на таймера е зададено.
  ● Сървърът на домашната мрежа е настроен на Включено.
  ● Power On By App е настроен на On.
  ● Споделянето на дома е настроено на Винаги.
  ● Режимът на осветяване от огледало е настроен на Включено.
  ● Обновяване на VOD съдържанието е настроено на Включено и VOD съдържанието се опреснява
  ● Настройките на DVB-via-IP сървъра са зададени на Enable DVB- via-IP server .  При изгасен телевизор светодиода от червен става оранжев и след време пак червен.
  Светодиодът отпред става оранжев по време на поддръжката на панела и се връща в червено когато тя приключи.
  https://forum.setcombg.com/panasonic...tml#post956033  Съвместимост на дистанционните
  Моделът на дистанционното ви е изписан отдолу на капака.

  Panasonic N2QAYA000219
  (TX-55HZ2000E, TX-55HZC1004, TX-55HZC1505, TX-55HZC2004, TX-55HZF1507, TX-55HZN1508, TX-55HZT1506, TX-55HZW1004, TX-55HZX 65X-TZ-65 TX-65HZC1505, TX-65HZC2004, TX-65HZF1507, TX-65HZN1508, TX-65HZT1504, TX-65HZW1004, TX-65HZW2004, TX65HZX1509)

  Panasonic N2QAYA000153
  Genuine Remote Control for 2018 2019 OLED TVs
  compatible models : TX55FZ952B TX-55FZ952B TX55GZ2000B TX-55GZ2000B TX65FZ952B TX-65FZ952B TX65GZ2000B TX-65GZ2000B

  Panasonic N2QAYA000152
  Резервно дистанционно управление за използване със следните модели на Panasonic: TX-40FXF737, TX-40FXN738, TX-40FXT736, TX-40FXX739, TX-43GXF937, TX-43GXN938, TX-43GXT936, TX-43GXX939X, TX-43GXX939, TX-43GXX939 , TX-49FXT736, TX-49FXX739, TX-49GXF937, TX-49GXN938, TX-49GXT936, TX-49GXX939, TX-55FXF737, TX-55FXN738, TX-55FXT736, TX-55FCXXX7 , TX-55FZC835, TX-55FZC954, TX-55FZW804, TX-55FZW835, TX-55FZW954, TX-55GXF937, TX-55GXF937, TX-55GXN938, TX-55GXT936, TX-55GG TX-55GX , TX-55GZC2004, TX-55GZF1507, TX-55GZN1508, TX-55GZT1506, TX-55GZW1004, TX-55GZW2004, TX-55GZX1509, TX-65FZ830E, TX-65FZF-65ZCFTXZZ-TZZ -65FZW804, TX-65FZW835, TX-65FZW954, TX-65GZ2000E, TX-65GZC1004, TX-65GZC1505, TX-65GZC2004, TX-65GZF1507, TXZ-65GZ6, TXZ1 65GZNTX-65GZW1004, TX-65GZW2004, TX-65GZX1509

  Panasonic N2QAYA000097 Remote Control (Replacement for N2QAYA000074)

  Panasonic N2QAYA000144 Genuine Remote
  Compatible Models: TX50EXF787 TX-50EXF787 TX50EXN788 TX-50EXN788 TX50EXT786 TX-50EXT786 TX50EXX789 TX-50EXX789 TX55EZ950 TX-55EZ950

  https://www.amazon.de/dp/B07WMFWXSZ/...xpY2s9dHJ1ZQ==


  Как да настроя телевизора така , че когато го включа, да превключи автоматично на определен порт ?
  Трябва да влезете в HOTEL MODE. Натиснeте "-/V" на телевизора и без да го пускате натиснете три пъти AV на дистанционното, след като влезете, си изберете на кой вход да ви тръгва телевизора.

  За това в телевизора съществува настройка в така нареченият режим "Хотел", който не е описан в инструкцията на ползвателя. С негова помощ може да се застави нужният ви вход първи след включване. От там можете да настроите кой вход да се пуска по подразбиране, с колко усилване и така нататък. Това не е Сервизно меню, просто скрито такова.
  Натискаме бутона за превключване на каналите "-/V" на ПРЕДНИЯ ПАНЕЛ и без да го пускаме, три пъти натискаме "AV" на ДУ, и попадаме в меню Hotel Mode, където можем да изберем нужният видео вход, който да бъде избран от телевизора автоматически, при всяко следващо включване.
  Ценното е, че позволява при включване на телевизора, да задейства нужният ви видео вход. Работата е в това, че в дадената серия телевизори, ако сте гледали програма от който и да е видео вход, при изключване-включване на ТВ, тази настройка не се запомня. И той включва с първият ефирен канал. Полезно за тези, които ще използват ТВ основно като монитор.
  Влизане в хотелското меню: (within 2 second).
  [TV] : + [REMOTE] : TV/AV (3 times)
  Натискате и задържате бутона v/- /Vol. “Down”/на телевизора и натиснете три пъти бутона "TV\AV" (DVD) на дистанционното.
  Hotel Mode : ON
  Initial INPUT: HDMI1 или там на който искате да включва при старта.  Как да показвам снимки от компютъра на телевизора?
  https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:22369:463#463
  от iPhone на телевизора
  https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:22369:2559#2559  Как да проверим за инсталираният процесор в нашият телевизор ?
  Отворете приложението YouTube на своят телевизор и влезте в Настройки -> Версия на приложения.
  В дясно на Устройство, ще видите версията на процесора.
  https://forum.ixbt.com/post.cgi?id=a...369:1315:1.jpg
  https://forum.ixbt.com/post.cgi?id=a...369:1316:1.jpg
  [QUOTE]Модел на телевизора / процесор / година
  платформа, процесор, версия на фирмуера  Как да видим заработените часове?
  Количеството заработени часове може да се види в потребителското меню:
  Menu -> Help -> System Information - на ред Status 4 (ID model 4)
  - първите 5 цифри показват часовете на работа,
  - втората група от седем цифри показва броят на включванията.
  - третатата група от пет цифри показва началната дата за гледане на телевизия
  При нов телевизор всички цифри трябва да са нули.
  (Menu -> Help -> Version -> Status4.).
  Числото след буквата представлява заработените часове. Като увеличава стойността си с единица, на всеки 60 минути "заработено" време.
  [Статус 4(ID model 4) започва с буква А за първите 100 часа работа, след това се сменя с буква B за 100-199 часа, след това с буква C за 200-299 часа.....]

  В долният случай, телевизора е работил в продължение на 265 часа (около 34 дни при нормална употреба), и 204 включвания

  ЗАБЕЛЕЖКА: В сервизното меню се показват и минутите, докато в потребителскто меню се показват само часовете. Може да поискате да проверите дали показателите в потребителското меню (Status4 - ID model 4) съответстват на тези в сервизното меню на вашия модел.

  Докато върви по производствената линия, телевизора претърпява няколко включвания и изключвания.
  Обикновенно в завършващият етап се нулира зарабатката в програмно апаратният комплекс и после го поставят в кашона. Даже ако не го правят, то 10-15 минути никак не може да се смятат за нулева заработка. Никой няма да даде да наработят повече на линията за сглобка и настройка. В противен случай линията ще стане губеща.

  Останалите позиции са за сервизните техници
  __________ ______________________ ____________ ________________________________ _________________________________________
  SW version 3103-10000-000504-00200a060019 3103
  10000
  000504
  00200a060019
  Peaks SW (Main)
  STBY SW
  GCEX2 DATA
  FRC SOFT + FRC DATA
  * FRC version is only for high grade models
  Софтуерна версия
  (пример) 3103 - версия 3103
  Status1 0e 0201-0003 0000-0800 0e
  0201-0003
  0000-0800
  Outer model ID
  Inner Model ID
  Panel inch size
  Status2 0028-113-0012c8 0035-034-651g 0028
  113
  0012c8
  0035
  034
  651g
  LSI (Package-data ver)
  LSI (Release-data ver)
  Model data version
  AQ (Package-data ver)
  AQ (Release-data ver)
  Model data version
  Status3 00-000000-F000 00
  00
  00
  00
  F
  Number of bad block in NAND Flash (dec)
  Peaks reboot counter
  System crash counter
  Emergency (SOS) counter
  Peaks NAND Maker ID
  0000 - reboot (hexadecimal number: total = x + y) където X са първите две цифри, а Y са следващите две цифри.
  00 - Emergency(hexadecimal number)
  Status4 A00000-0000001-00000 A
  00000
  0000001
  00000
  Power-On period (A<=100hrs, B<=200hrs, C>200hrs)
  Total Power-On time (dec, max is 65535)
  Power-On timer (dec, max is 1048575)
  Fixed (always)
  00000 - начална дата на гледане на телевизора.
  Пример 41006 - 06-10-2014
  Първата цифра показва годината: 4 - 2014.
  Втората и третата цифра показват месеца.
  Четвърта и пета цифра показват датата.
  Status5 00000-10000 17d010ff 0
  0
  0
  0
  0
  1
  0000
  17d010ff
  SOS history (latest)
  SOS history (last time)
  SOS history (last but one)
  SOS history (2nd time after shipping)
  SOS history (1st time after shipping)
  Self-check (0-never selfcheck
  1-production selfcheck by “FF” or USCM
  2-indication user Self check by pressing “Blue (or OK))
  Fixed (always)
  Panel ID
  Status6 03166502-1000030 03166502
  1000030
  Peaks EEPROM version
  STM EEPROM version
  Status7 00000-0751 00000
  0751
  STM ROMCOR version
  AJAX_CE version
  Status8
  For OLED
  00000-00000-00000-00000 00000
  00000
  00000
  00000
  Starting Count of Panel Maintenance-1
  Completed Count of Panel Maintenance-1
  Starting Count of Panel Maintenance-2
  Completed Count of Panel Maintenance-2
  Статус 8 съдържа информация за стартиралите и завършили цикли за почистване на панела.
  Първата група от 5 цифри показва броят пъти стартирани планови поддръжки.
  Втората група от 5 цифри показва реално изпълнени планирани цикли за поддръжка.
  Третата група от 5 цифри показва броят стартирани дълги цикли за почистване(от 80 минути).
  Четвъртата група от 5 цифри показва броят зъвършени дълги цикли на почистване.
  HDAVI Control 5 5 VIERA Link version is displayed  Как да проверя версията на фърмуера в моя телевизор в потребителското меню?
  Включете телевизора
  Меню -> Настройка -> Системно Меню -> Системна Информация
  Пример
  - - - -
  SW version 3103-10000-000504-00200a060019 3103
  10000
  000504
  00200a060019
  Peaks SW (Main)
  STBY SW
  GCEX2 DATA
  FRC SOFT + FRC DATA
  * FRC version is only for high grade models

  Първите четири цифри на първият ред, изписват версията на фърмуера /3103/, която е на телевизора ви.


  Двойни тунери
  В някои европейски модели ще намерите двоен тунер, който предвижда възможността за записване на една програма, докато гледате друга. По този начин,вВие може да спрете излъчването на живо (стартирайки запис и превключвайки на друга програма) и да изгледате после записа, или да планирате бъдещи записи, дори когато телевизорът е изключен.

  При поставен само 1 модул и 1 карта:
  - може да гледаш един кодиран канал и да записваш втори, който е некодиран
  - може да гледаш един некодиран и да записваш втори, който е кодиран
  - може да гледаш един кодиран, но не може да записваш втори, който е кодиран

  При поставени 2 модула с 2 карти:
  - може да гледаш един кодиран канал и да записваш втори, който е некодиран
  - може да гледаш един некодиран и да записваш втори, който е кодиран
  - може да гледаш един кодиран и да записваш втори, който е кодиран
  (Проблем: трудно ще убедите оператора си(кабелен или сателитен), да ви предостави два модула с две карти на цената на един абонамент.)

  При поставени два модула и две карти на два различни оператора:
  - може да гледате кодирана програма от пакета на единият оператор и да записвате кодирана програма от пакета на другият оператор
  - може да гледате две програми едновременно, предоставени от два различни оператора

  Забележка!
  - Функцията двоен тунер (гледане или запис на две програми едновременно, гледане на една програма, докато записвате друга програма, и т.н.) не е налична, докато използвате функцията на сървъра DVB-via-IP. (Само за модели с двоен тунер)
  - Описаното горе, важи само когато ползвате вградените в телевизора тунери. В случай, че ползвате външен такъв(операторски приемник), то всичко описано по-горе на важи.
  - Данните, записани на USB твърд диск с този телевизор, може да се гледат само на същият телевизор. Не можете да възпроизвеждате данните на други телевизори (включително телевизор със същия номер на модела), или персонални компютри.
  - Аналогови TV програми не могат да бъдат записани на USB HDD. Не всички програми могат да бъдат записани в зависимост от телевизионния оператор и доставчик на услуги.
  - Когато телевизорът е ремонтиран, поради повреда е сменен SSB(Main Board), може да се наложи да форматирате USB HDD отново на телевизора за да го използва. Всички данни ще бъдат изтрити при форматирането. Това се налага, защото шифроващият ключ се намира в Main Board, а при подмяната му с друг, се сменя и ключа за шифроване и дешифроване. Тоест новият Main Board не може да дешифрира записаното от предходният.
  - След като HDD диска се регистрира с вашият телевизор, за да използвате диска на вашия компютър, трябва отново да го форматирате на компютъра, но така изтривате записаното от телевизора
  (Форматиран от компютър USB HDD не се поддържа)  Как да проверим за блокирали пиксели?
  Натискаме -/V на телевизора и без да го пускаме натискаме три пъти бутон Option на дистанционното управление :
  Появява се заливка на екрана в различни цветове , градиентна заливка, цветни полоси и т.н. - много полезно за търсене на изгорели пиксели.
  Изход - изключете телевизора с бутона на отстрани на корпуса.


  TV Self Test>: Клиентите могат да проверяват картината и звука чрез вътрешните данни.
  Ако картината и звукът не са проблем, причината за проблеми най-често не е телевизора.
  Как да се покаже: Меню -> HELP -> TV Self Test
  #) Тестовият образ и тестовият звук се създават от основната интегрална схема на А-board(Main board) платката.
  1) По време на това показание
  “Самостоятелна проверка на сервизния режим” работи на заден план.
  2) Ако NG, се показва индикация.
  # Дефектна платка
  3) Ако всичко е ОК, то преминава към картина и звуков тест.
  Меню -> HELP -> TV Self Test -> OK
  Излиза прозорец със съобщение: тази тест картина и звук правилно ли се показват?
  С два вероятни отговора за потвърждение - Да и Не.
  Ако отговорът ви е - Да
  1. Ниско ниво на сигнала от антена
  2. Грешка при свързване
  3. Проблем в свързаните устройства
  4. Грешно избран входящ порт.
  Ако отговорът ви е - Не
  1. Телевизорът е дефектен.(Платка, Панел или Говорител)


  Копиране на данни от телевизор в USB памет.
  1. Включете телевизора.
  2. Поставете USB памет с стартов файл (pwd файл) към USB терминала на телевизора.
  Дисплеят на екрана ще се появи автоматично според стартовия файл.
  3. Въведете следната парола за (а) или (б) чрез дистанционно управление.
  а) За подмяна на платката: 2770
  б) За хотел: 4850
  * Данните ще бъдат копирани от телевизора в USB паметта.
  * Това отнема около 1 до 2 минути за копиране.
  4. След като копирате в USB паметта, премахнете USB паметта от телевизора.
  5. Изключете телевизора.
  Забележка:
  * Следната нова папка ще бъде създадена в USB паметта за данни от телевизора.
  а) За подмяна на платката: user_setup
  б) За хотел: hotel


  Копиране на данни от USB памет към телевизор
  1. Включете телевизора.
  2. Поставете USB паметта с данните в USB терминала на телевизора.
  Дисплеят на екрана ще се появи автоматично според информационната папка.
  3. Въведете следната парола за (а) или (б) чрез дистанционнотоуправление.
  а) За подмяна на платката: 2771
  б) За хотел: 4851
  * Данните ще бъдат копирани от USB паметта в телевизора.
  4. След като копирате от USB паметта, премахнете USB паметта от телевизора.
  (а) За подмяна на платката: Данните ще бъдат изтрити след копирането (Ограничено едно копие).
  (б) За хотел: Данните няма да бъдат изтрити и могат да бъдат използвани за други телевизори.
  5. Изключете телевизора.
  Забележка:
  1. В зависимост от повредата на платката, функцията за копиране на данните може да не работи.
  2. Тази функция може да бъде ефективна при същитият модел телевизор.


  Копиране на данни с USB памет
  Предназначение
  а) Замяна на платка (копиране на данните при обмен на на А-платката[Main Board]):
  * При обмен на А-платка, данните в оригиналната А-платка могат да бъдат копирани в USB памет и след това копирани в новата А-платка.
  Следните данни могат да бъдат копирани.
  * Данни за потребителските настройки (вкл. данни за настройката на режима на хотела)
  * Данни за сканиране на канали
  * Настройка и фабрично зададени данни=
  б) хотелски режим (копиране на данните при инсталиране на голям брой единици в хотел, болница или друга институция):
  * Когато инсталирате определен брой единици телевизори в хотел или някоя институция, данните в главната платка могат да бъдат копирани в USB паметта и после копирани на други телевизори.
  Следните данни могат да бъдат копирани.
  * Данни за потребителските настройки (вкл. данни за настройката на режима на хотела)
  * Данни за сканиране на канали

  Подготовка
  Направете pwd файла като стартов файл за (а) или (б) в празна USB памет.
  1. Поставете празната USB памет във вашия компютър.
  2. Щракнете с десния бутон на мишката върху празно място в прозореца USB памет, посочете Ново, след което щракнете върху текстов документ. Създава се нов файл по подразбиране (New Text Document.txt).
  3. Щракнете с десния бутон върху новия текстов документ, който току-що създадохте, и изберете преименуване, след което променете името и
  разширение на файла към следното име на файл (a) или (b) и натиснете ENTER.
  Име на файл:
  а) За подмяна на платката: boardreplace.pwd
  б) За хотел: hotel.pwd
  Забележка:
  * Моля, направете само един файл, за да предотвратите операционна грешка.
  * Не трябва да има други файлове в USB паметта.  YouTube и HDR
  В YouTube няма Dolby Vision, само HDR10, HDR10+ и HLG...засега.
  видео с HDR10+
  https://www.youtube.com/watch?v=Zv6IY_604wk
  https://www.youtube.com/watch?v=rNBjVbF2mPE
  VP9 може да предава динамични метаданни в допълнителни блокове (т.е. BlockAdditional) на VPM съобщението WebM контейнер.
  https://www.webmproject.org/vp9/#hdr...adata-handling
  https://www.webmproject.org/docs/container/#BlockAddID
  Методът за компресиране / декомпресия на видео HEVC се използва почти навсякъде в света на 4K HDR (Ultra HD Blu-ray, Internet TV, Terrestrial TV), с изключение на YouTube, който използва VP9. YouTube и Netflix започват да експериментират с AV1.
  https://streaminglearningcenter.com/...to-codecs.html

  Video Streaming и HDR
  https://twitter.com/YoeriGeutskens/s...3776-2340.html  Wi-Fi - изтеглянето винаги е на ниво от 300-320Mbps, с пикове до 340 (рядко).
  LAN - изтеглянето и качването са винаги на 98Mbps.


  Какви аудио кодеци поддържа вграденият Bluetooth ?
  SBC ← стандартизиран в A2DP
  MPEG-1/2 Layer 1/2/3 ← стандартизиран в A2DP
  MPEG-2/4 AAC ← стандартизиран в A2DP


  Вграденият плейър (USB / DLNA)
  Недостатъци на вградения плейър:
  Ако гледате съдържание по мрежата и изключите плейъра (превключете на друг HDMI вход) и след това стартирате същото съдържание отново с вградения плейър, ще бъдете подканени да започнете да гледате отново или продължете от мястото, където сте спрели.
  Ако изключите телевизора, докато гледате съдържанието с вградения плейър, следващия път, когато го включите, изборът на същото съдържание ще започне отначало.
  Dolby Vision Profile 8 в контейнер ts (DV Profile 8 в контейнер MKV не се поддържа). В режим DV може да изключите IFS, ако првключите от режим DOLBY VISION IQ в тъмен или ярък DV.

  Dolby Vision в ts само през USB.
  Dolby Vision в MP4 се поддържа по DLNA.
  https://www.videohelp.com/software/tsMuxeR
  Просмотр контента в формате Dolby Vision : Телевизоры LG - Обсуждение - Страница 233

  Програма с която да премахнете излишните аудиопътеки - MKVToolNix
  Ако в релииза звукът е самоо DTS, то ще ви помогне програма MKV2AC3


  Запазване записите (TS) от Panasonic TV с DLNA на HDD на компютър
  http://www.hifi-forum.de/index.php?a...53&thread=2910

  Фърмуерът
  (на английски: Firmware) или базово програмно осигуряване е комбинация от постоянна памет, информацията съхранена в нея и програмен код.
  Типични примери за устройства съдържащи фърмуер са вградени системи (потребителски уреди и дигитални часовници), компютри, периферни устройства на компютри, мобилни телефони и дигитални камери. Фърмуерът осигурява тяхното контролиране и функциониране. Съдържа се в устройства като ROM, EPROM и флаш-паметта. Промяна на фърмуера на устройство по време на неговия живот може да бъде извършено много рядко или дори никога. Някои устройства с фърмуер памет са перманентно инсталирани и не могат да бъдат променяни след производство.
  Основните причини за обновяването на фърмуера са премахването на програмни грешки или добавяне на нови функции към устройството. Това може да доведе до смяна на повторното програмиране на флаш паметта.

  Фирмуерът - представлява софтуер, който определя правилата за работа с контролерите(компютри). Фирмуерът не подобрява картината. Той само управлява шината вътре. А за картината отговаря вътрешният фирмуер на самият видеопроцесор, който изкарва изображение. Това е вътрешен софтуер вграден при изготвяне на процесора. Фирмуерът се прави както по заявка от съответния вносител на продукта в дадена държава по оплаквания на клиенти, така и за подобряване на работата на телевизора. Прави се анализ в централата, какъв е проблема и съответно програмистите правят нов софтуер, в който проблемът е решен. Тества се и след одобрение се качва на официалната страница и сървъра на компанията, от който телевизорите сами го теглят.

  Ъпдейт е обновяване на някакъв софтеурен файл - продукт.
  Актуализацията на софтуера на телевизора е достъпна само през кабелна/безжична интернет мрежа или цифрово излъчване.
  Обновяването е достъпно само когато новата версия на фирмуера е пусната от сървъра или в цифрово ефирно излъчване.
  Ако телевизорът не е свързан към интернет, може да актуализирате софтуера чрез изтегляне на USB флашка на новият софтуер от страницата на производителя.

  Няма правна обвързваща причина, която да накара производителят да пуска актуализации на по-старите модели!
  Има някакво задължително изискване за производителите на Android TV, да предоставят поне 3 големи актуализации на операционната система.

  Къде мога да видя списък с промените в новата версия на фирмуера (Software history. Main modifications - changelog)?
  За съжаление, компанията не предлага такъв списък за всяка версия. В предложената информация има само общи думи - нищо конкретно. Пример:
  Improvements
  Date/Version Description
  Oct. 23. 2019
  Ver. 3.202
  • Improve system stability.
  Jul. 9. 2019
  Ver. 3.176
  • Improve system stability.


  Какво се подобрява при ъпдейтите на телевизори:
   
  - Промени в менюто,
  - Променени или подобрени настройки за държава и регион,
  - Разрешава проблеми със звука или картината,
  - Подобрява работни показатели на системата,
  - Изключва или възстановява дадена функция,(нови не се добавят!)
  - Подобрява комуникацията със свързани външни устройства,  Как се разчита версията ?
   
  Пример: Update Version 3.053
  Update File Name / Size P212_3053.zip / 302,040,933 bytes

  P212 - година на моделите за които е предназначен (21 - 2021г )
  3 - Първото число обозначава региона, защото фърмуерите са сегментирани по региони.
  • 2 - North America
  • 3 - Europe / UK / CIS
  • 4 - Asia [Africa, Middle East, Oceania (Australia & New Zeeland)]
  • 5 - South America
  • 6 -
  • 7 - Brasil, Caribbean
  • 8 - Columbia
  • 9 - Peru

  053 - версия
  302,040,933 байта - размера на файла


  ВНИМАНИЕ!!
  Ъпдейтването е на ваш риск! (молете се да не спрат тока или интернета по-време на операцията). Изброените версии на фърмуери в темата са само за Европейските модели на компанията Panasonic и не стават за модели от други контитенти ! Не правете ъпдейт по Wi-Fi, често заради ограниченият трафик, телевизорът не зарежда както трябва и забива! Имате два варианта - по кабел или флашка. Вторият е по-сигурен.
  След ъпгрейдване с нов фърмуер, настоятелно се препоръчва въстановавяне на заводските настройки!
  (друг вариант е изключване на телевизора от контакта за 5-6 минути)


  След ъпдейта ще остане ли в телевизора българският език на менюто с английски фирмуер?
  Ъпгрейдването не се отразява на българският език в менюто на телевизора.

  Безопасно ли е самостоятелно да ъпдейтвам телевизора? Няма ли да доведе до отпадане на гаранцията?
  Софтуерният ъпгрейд се явява щатна функциия, описана в в ръководството на ползвателя. Прочетете описанието за ъпгрейд в документацията - всичко е много просто. Не се отразява на гаранцията!
  Може да проверите за наличие на обновление и история на промените на сайта на производителя.

  Какви проблеми се срещат след ъпдейт ?
  Във форума са отбелязани няколко случая, когато ъпгрейда не стига до край(проблеми по трасето, връзката с рутера или претоварен сървър). Не изключвайте телевизора от контакта! Рестартирайте телевизора и направете нов опит за ъпдейт.

  Подхожда ли фирмуер на моя телевизор, фърмуер от друг модел телевизор?
  Фирмуера за всички модели базирани на едно шаси е еднакъв. Фърмуер от друго шаси не подхожда.

  На телевизора ми фирмуера е стар. Трябва ли, да си кача поред всички предходни версии за да си поставя последната ?
  Не е нужно - може веднага да поставите последната версия на фърмуера. Още повече, че от сайта на Panasonic може да се свали САМО последната версия. Последната версия съдържа всички подобрения направени до момента.

  Откъде да сваля фирмуер (Firmware) ?
  https://av.jpn.support.panasonic.com.../tv/index.html

  Забележка
  ● Не пропускайте да актуализирате софтуера, когато на екрана на телевизора се покаже уведомление за софтуерна актуализация.
  Ако софтуерът не бъде актуализиран, може да не е възможно да използвате Начало. Можете да актуализирате софтуера ръчно покъсно.
  Мрежа > Настройки на мрежата > Актуализация на софтуер

  Автоматична актуализация (онлайн - изисква се интернет връзка)
   
  Можете да актуализирате софтуера автоматично.
  1. Изведете менюто с MENU.
  2. Изберете Настройки > Системно меню > Системна актуализация > Авт. търсене в режим готовност и натиснете OK за достъп.
  3. Изберете часа и натиснете OK за задаване.
  ● Ако са налични актуализации на софтуера, ще се покаже уведомително съобщение. За да инсталирате новия софтуер, изберете Готовност / Сега и натиснете OK, за да зададете.
  Готовност: Инсталира новия софтуер в режим на готовност.
  Сега: Инсталира новия софтуер сега.
  ● Ако бъде извършена актуализация на системата, софтуерът ще бъде актуализиран (някои функции на телевизора може да се променят).
  Ако не желаете това, задайте за Авт. търсене в режим готовност настройка Изкл..
  ● Автоматичното актуализиране не може да се извърши при следните условия:
  – Телевизорът е изключен с Ключ за Вкл. / Изкл. на захранването
  – Извършва се записване.
  – DVB по IP
  = Забележка =
  ● Изтеглянето може да отнеме няколко часа.
  ● НЕ изключвайте телевизора по време на изтегляне и актуализиране на софтуера.
  ● Съобщението може да е съобщение за напомняне. В този случай се показва информация за графика (датата, от която новата версия може да бъде използвана). Можете да направите резервация за актуализиране. Актуализирането няма да се стартира, ако телевизорът е изключен.


  Ръчна актуализация
   
  Можете да актуализирате софтуера ръчно.
  1. Изведете менюто с бутон MENU.
  2. Изберете Настройки > Системно меню > Системна актуализация > Системно търсене сега и натиснете OK за достъп.
  3. Търси актуализация (отнема 2 минути) и показва на екрана съответно съобщение, ако има нова такава.
  4. Изтеглете с OK.
  = Забележка =
  ● Изтеглянето може да отнеме няколко минути.
  ● НЕ изключвайте телевизора по време на изтегляне и актуализиране на софтуера!!


  Как да проверя версията на фърмуера в моя телевизор в потребителското меню?
  Включете телевизора
  Меню -> Настройка -> Системно Меню -> Системна Информация
  Пример
  - - - -
  SW version 3103-10000-000504-00200a060019 3103
  10000
  000504
  00200a060019
  Peaks SW (Main)
  STBY SW
  GCEX2 DATA
  FRC SOFT + FRC DATA
  * FRC version is only for high grade models
  Първите четири цифри на първият ред, изписват версията на фърмуера /3103/, която е на телевизора ви.

  Процедури за обновяване на фърмуера
   
  Изпълнете стъпки от 1 до 4, изброени по-долу.

  Стъпка 1: Проверете текущата версия на фърмуера, използван от вашия телевизор.
  Стъпка 2: Изтеглете актуализирана версия на фърмуера и кликнете два пъти върху изтегления файл, за да го декомпресирате.
  Стъпка 3: Копирайте файла на фърмуера в USB флаш памет.
  Стъпка 4: Инсталирайте актуализацията на фърмуера.

  Стъпка 1. Проверете текущата версия на фърмуера, използван от вашия телевизор.
  Panasonic препоръчва да актуализирате фърмуера във вашия телевизор, ако посочената версия на фърмуера е по-стара от предлаганата версия. Моля, проверете текущата версия на фърмуера в следния процес.

  Iтъпки
  1. Включете захранването
  2. Натиснете бутона [Menu], за да се покаже Главното меню
  3. Изберете "Помощ" в главното меню
  4. Изберете „Информация за системата“ в „Меню„ Помощ “.
  5. Потвърдете „Версията на софтуера“
  Ако посочената версия на фърмуера е по-стара от предлаганата версия, моля, актуализирайте фърмуера.

  Стъпка 2: Изтеглете актуализирана версия на фърмуера и го декомпресирайте.
  1. Направете временна папка на вашия компютър за изтегляне на файла, например C: Temp.
  2. Щракнете върху бутона[DOWNLOAD], за да изтеглите и запазите фърмуера в папката, която сте създали в горната стъпка.
  3. Щракнете два пъти върху изтегления файл PXXX_XXX.zip
  В зависимост от настройките на браузъра, файлът може да бъде изтеглен автоматично в папката "DOWNLOAD". Ако не се декомпресира автоматично, използвайте софтуера за архивиране, за да направите това.

  Проверете името и размера на изтегления файл. Отидете на директорията, където е бил изтеглен файлът.
  Проверете дали размерът на файла е колкото в наименоманието му.
  ЗАБЕЛЕЖКА: За компютър с Windows поверете "Размер" вместо "Размер на диск" на екрана със свойства.

  Стъпка 3. Копирайте файла на фърмуера в USB флаш памет.
  Подготовка на USB флаш паметта

  Моля, подгответе форматирана USB флаш памет с повече свободно място, отколкото самостоятелно извлеченият файл.
  Забележка: Когато форматирате USB флаш паметта, всички данни (включително защитените данни) ще бъдат изтрити и не могат да бъдат възстановени. Моля, уверете се, че архивирате важните си данни, за да не ги загубите.

  Можете да използвате вашата SD карта по същия начин.

  Поставете форматираната USB флаш памет в USB слота на вашия компютър.

  Копирайте файла в основната директория на USB флаш паметта.
  ЗАБЕЛЕЖКА: "Основната директория(Root directory)" е първата или най-горната директория на устройството, която включва всички други папки.

  Стъпка 4. Инсталиране актуализацията на фърмуера.
  1. Включете телевизора.
  2. Поставете USB флаш паметта, подготвена в СТЪПКА 3, в USB терминала на телевизора.
  Моля, използвайте USB 1 вход на вашия телевизор.
  3. Натиснете бутона OK.
  4. Изберете "Да" и натиснете бутона OK.
  5. Моля, изчакайте, докато изтеглянето приключи.
  6. Когато актуализацията приключи, ще се покаже следният екран.
  Завършено!
  Моля следвайте тези инструкции:
  (1) Извадете USB флаш паметта от телевизора.
  (2) Изключете телевизора от главния превключвател.
  (3) Включете телевизора отново от главния превключвател
  .
  7. Изчакайте, докато съобщението изчезне (макс. 3 минути).
  8. Ще се появи черен екран за около 10 секунди.
  9. Когато изтеглянето приключи, телевизора трябва да започне да работи както обикновено.

  10. Потвърдете новата версия на системния софтуер. Вижте Стъпка1.
  Забележка: Ако актуализацията е неуспешна, моля включете и изключете уреда поне 3 пъти и опитайте отново.

  Ако имате проблеми след инсталирането на новия фърмуер, моля свържете се с близкият гаранционен сервиз на марката.


  Source Code Download Page
  Source Code Distribution Service — TV —
  https://panasonic.net/cns/oss/tv/EUIDTV21.html


  Външен вид:
  Кашона е запечатан с тиксо отгоре по дължината (не е необходимо да го отваряте), вътре телевизора е в плик с тиксо. Дистанционно управление в опаковка, батериите запечатани в пликче. Документите са запечатани.
  На предната страна на телевизора, в горния ляв ъгъл, има цветен стикер с параметрите на телевизора, в долната част по ръба по цялата ширина има залепен тънък полупрозрачен светло зелен защитен филм (покрива светлинния сензор и индикатора на захранването). Захранващият кабел е увит отзад в пакет и фабрична връзка.
  Това видео показва общ изглед на новия телевизор https://www.youtube.com/watch?v=h9jPmSzPiqM

  ВАЖНО :
  На капака на кашона има отпечатана инструкция с икони КАК ДО ИЗКАРАТЕ и КАК ДА ДЪРЖИТЕ ТЕЛЕВИЗОРА . Първо изваждате краката, слагате ги на повърхността, след това само телевизора. Хващането на горните ъгли е ЗАБРАНЕНО. Трябва да хванете телевизора заедно долните ъгли на корпуса и средната част в средата, където пластмасата на задния корпус е двойно по-широка. Поставете го на крака.
  В това видео https://www.youtube.com/watch?v=iuVMFSzgHr4 Винс отрязва тиксото отгоре, не правете това - отдолу и отстрани има по две пластмасови тапи-капачки, извадете ги и повдигнете кашона нагоре. Фактът, че разопакова ЕДИН легнал на пода, със сигурност е опция - но това противоречи на препоръките на производителя.
  Още няколко видеоклипа КАК да не разопаковате OLED
  https://www.youtube.com/watch?v=CNxpmhMz-FM&t=831s
  https://www.youtube.com/watch?v=VDG_lmEPc_g  Ако
  - продавате телевизора и искате да нулирате настройките (пароли за достъп)
  - искате да прехвърлите същите настройки (всички) на нов телевизор (същия модел)
  - случайно сте върнали заводските настройки и ви мързи отново да го настроите
  - са ви заменили телевизора по гаранция


  Бекъп - архивиране:
   
  1. Вземете флаш устройство във FAT32
  2. Създайте файл boardreplace.pwd
  3. Включете телевизора, поставете USB флаш устройството.
  4. В менюто, което се появява на сив фон, въведете 2770 ---> Настройки на USB
  5. В менюто, което се появява на сив фон, въведете 2771 ---> Настройки обратно в телевизора


  Самодиагностика на TV TV (без нулиране)
   
  1. Включете телевизора.
  2. Натискаме и задържаме бутон V- (отстрани на корпуса !)
  3. Натиснете СИНИЯ бутон на дистанционното управление за 3 секунди (режим на показване на диагностика).
  4. Излезаме с натискане на бутона за захранване на корпуса за 3 секунди.
  След включване на телевизора той ще бъде със същите настройки, който сте имали по-рано.


  Пълно нулиране на хардуера (Shipping Reset)
   
  1. Включете телевизора.
  2. Натиснете и задръжте бутона V- (отстрани на корпуса)
  3. Натиснете бутона MENU на дистанционното управление за 3 секунди
  4. Излезте с бутона за захранване на корпуса за 3 секунди.
  След включване на телевизора ще бъде „като от фабрика“. След това можете да попълните архива от точка 5 на секцията Архивиране
  PS: Работното време по тези методи не се нулира

  https://forum.ixbt.com/post.cgi?id=a...369:2320:2.png
  https://forum.ixbt.com/post.cgi?id=a...369:2320:4.png
  https://forum.ixbt.com/post.cgi?id=a...369:2320:5.png


  настройки за гледане
  За SDR, дневен режим гама 2.2
  За SDR, нощен режим BT 1886 вместо гама 2.4 (при Panasonic във всеки случай)
  За HDR е 2.2
  ако калибрирате трябва да използвате професионални режими 1 и 2.


  Как да изключите интелигентното телевизионно проследяване (и това, което губите, ако го направите)
  Вашият Smart TV най-вероятно използва автоматично разпознаване на съдържание - automatic content recognition (ACR), за да шпионира вашите навици за гледане, независимо от това, което гледате.
  Най-големите телевизионни марки в света могат да проследяват и наблюдават начина, по който използвате телевизора. Не е нужно да го свързвате с интернет, само за да гледате телевизия - но е жалко да не се наслаждавате на чудесни функции като приложения, видео стрийминг и сърфиране в интернет.
  Проследяването на навиците ви за гледане и поведението на смарт телевизорите може да има ползи, като например по-персонализирани препоръки за гледане на неща, но има и потенциални недостатъци.
  На теория, телевизионните марки могат да събират огромни количества данни за вас и в някои случаи да използват тази информация, за да печелят пари, като публикуват целеви реклами и обяви на вашият смарт-ТВ. Вие давате разрешение това да се случи, като се съгласите с Ts & Cs на производителя на телевизора още в етапа на настройка.
  Какво ще стане, ако просто кажете „не“? В много случаи това води до загуба на достъпа до някои - ако не до всички - интелигентните функционалносте на телевизора.
  Ето как да спрете проследяването на смарт телевизията и да използвате все още функциите, за които сте платили - макар и за съжаление не всички.
  Panasonic: Ако не приемате Ts & Cs на Panasonic, губите достъп до всички приложения, уеб браузъра и препоръките за съдържанието на вашия смарт телевизор. Ако приемете, можете да изключите проследяването чрез Меню > Мрежа > Настройки на моя домашен облак > Известие > Спри събирането на информация.
  Уверете се, че тези настройки остават изключени дори и след следващата актуализация на софтуера, която понякога ви подканва отново да се съгласите с условията.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-10-21 в 20:06.

 2.  
   
 3. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #2

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Panasonic TV 2021

  Не се доверявайте на маркетинговите глупости, независимо от марката, често се случва инженерите, проектирали телевизора, да не разпознаят бебето си, след като маркетолозите и рекламистите са били там....

  Новите модели започват с буква J (JZ - OLED, JX - LCD).

  Новото
  • Оптимизираните OLED панели от серия 2000, сега идват в по-евтината серия 1500 без пълната система за високоговорители Dolby Atmos на JZ2000. На 48-инчовата версия 1500 липсва по-яркият OLED панел.
  • Спад в теглото от близо 9 килограма - според слухове, новите OLED модели нямат охлаждащ метален лист
  • Перфектна HDR съвместимост, включително Dolby Vision IQ и HDR10 + Adaptive (професионалистите не ги харесват)
  • Серия 8 LCD от начално ниво с Android TV - нов експеримент, собствено производство, а не на Vestel. (JX560->JX830 - Android OS / JX850->JZ2000 - My Home Screen OS)
  • Нов процесор в модели JX940->JZ2000 - Mediatek MT5816 ?
  • Ново дистанционно управление (в сребристо и черно - според серията)
  • Дистанционното управление има вграден микрофон
  • Поддръжка на VRR, но това е важно само за геймърите (след ъпдейт през есента)
  • Тунерът Penta задава нови стандарти (включително IPTV, TV> IP)
  • Добавени 48-инчови OLED модели
  • Подръжка на AV1 видео декодиране.Това не изисква роялти и е с 20-40% по-ефективно от HEVC, в зависимост от това, кого питате.
  • Нова функция „HDMI Signal Power Link“. което позволява автоматично включване от режим на готовност и превключване на входа, дори за устройства, които не са съвместими с HDMI CEC, например компютри.
  • Добра обработка на видео, просто справка.
  • Силата на HDR ефектите в OLED моделите
  • Контраст ∞:1 (150 000: 1) в OLED
  • Много добро изобразяване на градациите близки до черното
  • HDMI VRR & AMD FreeSync Premium (След ъпдейт през есента)
  • Нисък Input lag - 14ms

  Неприятно:
  • Не се използва новият WBE OLED панел на LG Display. Има още неща за дооправяне и поради това Panasonic отлага неговото използване. Може би от 2022 година.
  • Както и преди, няма OLED в 77/83" все още са изключително скъпи и имат проблеми с равномерността на панела
  • JZ2000 не е толкова устойчив на отпечатване, като предшественика си HZ2000 - премахната охладителна система ?
  • Новите модели от серии 9, 10, 15, 20 на Panasonic ще имат два 40 Gbps HDMI 2.1 входа(вместо 48 Gbps), с поддръжка на 4K/120 VRR...но само при "половин вертикална разделителна способност" при стартиране. Чака се ъпдейт.
  • Няма гигабитов Ethernet порт
  • Няма LCD мини LED модели
  • Няма LCD модели с FALD
  • Серията 940 LCD модели е с IPS матрици (само 75" е с VA)
  • Тази година има по-ясно видим цветови бандинг
  • Собствената им операционната система, нейният слаб каталог, нейната интеграция.
  • Има IPTV, но много от вас ще пропуснат HBO GO. И да, знам, че качеството на видеото му е срамно за такъв телевизор и за това с нетърпение чакам HBO Max.
  • Няма съвместимост с Apple AirPlay 2
  • JSW354 - производство на турската Vestel (нормално, като се има в предвид конкуренцията в този клас телевизори)
  • Захранващият кабел не се сваля (за поредна година..)
  • Дистанционното управление за съжаление е без подсветка и не е USB зарядно. Черният му вариант е с черни бутони..бутоните трябва да сиви, за да контрастират на фона на корпуса.
  • Няма пълноценен HDMI 2.1a (48 Gbps) - двата порта са HDMI 2.1a (40 Gbps)

  Преведено от Google, но ето какво каза Панасоник миналия февруари по въпроса с големите диагонали:
  Асакура: „Америка и Китай предпочитат големи екрани, но Япония и Европа оценяват качеството в малките театри. Общата нишка е, че Oled е популярен. „
  Тойошима:“ Като цяло пазарът на телевизори с голям екран нараства. По-специално, Северна Америка и Китай са области, в които скоростта на увеличение на екрана е бърза, но Япония и Европа не се променят толкова много поради начина на живот . Ето защо "качеството" е важно. "
  Статистически с данните, които имат в ръцете си относно продажбите им, направени в Европа, те са прави, мисля, но по отношение на маркетинга, имиджа на марката и възвръщаемоста на инвестициите". Впоследствие те са прагматични и очевидно са много ясни относно възвръщаемостта на инвестициите. Мисля, че някога са били травмирани от лошите продажби на Oled 77EZ1000 (не е изненадващо с начална цена от 20 000 евро).

  https://avclub.gr/index.php?attachme...ew-jpg.185485/
  https://avclub.gr/index.php?attachme...cs-jpg.185486/

  Снимки на моделите
  TV - Panasonic Norge

  Специализираните модели за продажба на дребно в Германия/Нидерландия/Белгия се продават с различен дизайн, стойка, дистанционно управление и др.
  Exclusive for Expert 2021: JZX1509
  Exclusive for Euronics 2021: JZN1508
  Exclusive for EP / Medimax 2021: JZF1507
  Exclusive for Weltfunk / Telering 2021: JZT1506
  Устройствата за други пазари като Великобритания имат само един CI+ слот, различен стандарт за мултимедия и нямат DVB-C тунер.
  75JX940 има различна стойка от по-малките си събратя в серията.
  JX800 ще загуби Dolby Atmos тази година, но ще получи Android TV (уж с елементи на Моят начален екран). Това би трябвало да бъде пълноправен Panasonic, а не ребрандиран Vestel като миналогодишния HX700.

  В пазарната стратегия на Panasonic няма много логика... Устройствата с еднакво име се различават регионално. Такъв е случаят и с тунерите например. В някои региони се произвеждат от ODM производители.
  https://eprel.panasonic.eu/Product/H...owCategoryList
  2021
  Latin America Oceania
  (New Zealand)
  CIS Asia Japan Europe Germany
  Austria
  Niderland
  Switzerland UK & Ireland
  - JZ2000Z - JZ2000W / T / G / H / K
  (Taiwan, Thailand, Indonesia, Hong-Kong, Malaysia)
  JZ2000 JZ2000E JZW2004 JZC2004 JZ2000B
  - - - - - - - - -
  - - - - - JZ1500E JZT1506
  JZN1508
  JZX1509
  - JZ1500B
  - JZ1000Z - JZ1000W / G / H / K / S / T
  (Taiwan, Indonesia, Hong-Kong, Malaysia, Singapure, Thailand)
  JZ1000 JZ1000E - JZC1504 JZ1000B
  - JZ980Z - - - JZ980E - JZC984 JZ980B
  - JX950Z - - JX950
  (no VRR)
  - - - -
  - - - - - JX940E JXW944 - JX940B
  - JX900Z - JX900H /W
  (Hong-Kong, Taiwan)
  JX900
  (no VRR)
  - - - -
  - - - JX880C
  (Android in China)
  - - - - -
  - - - - - - - - JX870B
  Exclusively from John Lewis
  - - - - JX850
  (4K/120fps + DV IQ
  49" no VRR)
  JX850E
  (4K/60fps !)
  JXW854 - JX850B
  - - - - - - JXW834
  JXW834Z
  (Android)
  JXW834
  (Android)
  -
  - JX800Z - JX800H / K
  (Android in Hong-Kong, Malaysia)
  - JX820E
  JX810E
  JX800E
  (Android)
  - - JX800B
  (Android)
  - - - JX760C
  (Android in China)
  - - - - -
  - - - JX750W
  (Android in India, Taiwan)
  JX750 - - - -
  - JX700Z
  (Android in New Zeeland)
  - JX700C / H / K / T / W
  (Android in China, hong-Kong, Singapure, Malaysia, Thailand, Taiwan)
  - JX700E
  (Android)
  - - -
  - - - JX680C
  JX650
  (Android in Taiwan)
  - - - - -
  - JX600
  (Android in New Zeeland)
  - JX600
  (Android in Taiwan)
  - JX620E
  JX610E
  JX600E
  JXW634
  JXW604
  - -
  - - - JX580C
  JX560C
  (Android in China)
  - - - - -
  - - - - - JS360E
  JS350E
  (assembled by Vestel)
  JSW364
  (43", 32")
  JSW354
  (24, 32" assembled by Vestel)
  - JS360B
  JS360BZ
  JS350B
  - - - - - J330E JW334 - J330B
  Модели предназначени за различни ритейлъри в Европа
  JXW604, JXW634, JXF887, JXN888, JXT886, JXX889, JXF977, JXN978, JXT976, JXW944, JXX979, JZF1507, JZN1508, JZT1506, JZW1004, JZW984, JZX1509

  Серии 3, 5, 6 и 7не са производство на Panasonic. Това са ребрандирани модели от OEM производители - Vestel & TPVision за Европа, Skyworth(TCL от 2022 година) за Азия.

  https://www.youtube.com/watch?v=UjOCsl17fnk

  https://www.lcd-compare.com/index.ph...TX65JZ1000E=on


  https://dday.imgix.net/system/upload...ompress&w=688&


  Както Panasonic JZ2000, така и JZ1500 ще получат панела Master HDR OLED Professional Edition.
  Отзивите на клиентите демонстрираха, че много фенове на OLED, които искат да се доберат до панела с по-висока яркост, вече са инвестирали значително във отделни външни звукови системи, така че не са склонни да дублират аудио функционалността, закупувайки водещите OLED на Panasonic.  Дизайн

  JZ2000
  Външно прилича на миналогодишният HZ2000. Цялата предна част, с изключение на панела на дисплея, е направена от красиво завършен метал. Звуковата лента под екрана има решетка с толкова малки дупки, че те почти не се различават от нормалното разстояние на гледане. В долния ляв ъгъл има прозрачна издутина, съдържаща светодиода за състоянието, сензора за околна светлина и инфрачервения приемник.
  R&D отдела продължава упорито да лансира вградена Dolby Atmos озвучителна система, която за мен е безмислена, защото не може да се сравнява с отделна професионално реализирана такава в стаята. В желанието си, да докарат до масите Atmos звук, реално те си правят гавра с него - клиента плаща за имитация.
  Разликата в аудиото спрямо миналогодишният HZ2000 е в добавените две съраунд озвучителни тела
  https://av.watch.impress.co.jp/img/a.../975/p12_o.jpg
  https://av.watch.impress.co.jp/img/a.../975/p13_o.jpg
  Променен заден капак, където всички портове сочат надолу или настрани. Стационарно захванатият захранващ кабел обаче е проблем, ако искате, да закачите телевизора на стена и скриете кабелите в кабелен канал.

  Има кръгла въртяща се стойка ±15° от едната към другата страна (общо 30°) и така, да го ориентират към зрителната ви позиция + има два слота CI +.. Стойката кръгла, но има прав ръб отзад, така че телевизорът може да бъде поставен по-близо до стена. Това дава удобство при свързването и разкачването на кабели, както и почистването отзад. Гърбът е до голяма степен покрит с пластмаса, но качеството също е добро. над въртящата се основа има кабелен водач, който държи всички кабели далеч от погледа. На гърба има и кабелна скоба, която да насочва добре кабелите към връзките. Бутоните на гърба са лесни за намиране и тъй като са снабдени с тактилни неравности, те също са лесни за управление.

  Всички връзки са монтирани под ъгъл, така че те все още могат да се използват добре, когато се монтират на стената. По-малко удобен при окачване е неразглобяемият захранващ кабел. За щастие дължината е щедра на повече от два метра и половина. JZW2004 е оборудван с два CI + слота, така че можете да записвате единия (криптиран) канал, докато гледате другия. Можете също да използвате телевизора както за кабелна, така и за сателитна, без да се налага първо да сменяте смарт карти. Удобна функция, която не се предлага при никоя друга марка.

  Ширината на 55" е почти същата като при конвенционалния тип 50V (модел 2011 г.), а размерът на екрана е увеличен с 5 инча. Можете да му се насладите на по-голям екран дори в съществуващото инсталационно пространство.
  Логото на Panasonic също стана по-малко с цел „Искам да бъдете по-потопени във видеото“ - това е много добре + възможността да гасите светодиода от менюто на телевизора.


  В случай, че имате малки деца у дома - има начини да го защитите от падане.
  https://panasonic.jp/viera/products/...op_slide05.jpg

  Регрес спрямо миналогодишният HZ2000
  - забелязва се леко влошаване при изобразяване на около черната градация - изглежда по-грубо, но пак е по-добре от това на Sony, LG.
  - артефакти на постеризация в 10 битови HDR филми, но не по лошо от това в LG G1 и C1, докато Sony A90J, A80J са категоричният лидер в това отношение.
  Panasonic не прилага филтър за деконтуриране на плавни градации за да смекчи проблема.
  Правилно прилагане на 5:5 Pulldown, дори при деактивиран IFC. докато моделите отпреди 2021 година страдаха от прескачане на кадри в някои 24p HDR филми.
  За разлика от Sony, режимът 4K 120fps не премахва поддръжката на Dolby Vision.
  Подобно на Hisense U8GQ, JZ2000 показва Dolby Vision VRR игри от Xbox Series S с доста изкривявания.
  Не е оптимист относно успеха в прилагането на UHD 120fps HDR VRR едновременно.
  JZ1500
  Явно някой в централата е послушал исканията на потребителите. Тази година, също като JZ2000, серия JZ1500 разполага с панелите Master HDR OLED Professional Edition на Panasonic, което осигурява по-ярко OLED изживяване. Преди това, те бяха запазени за водещата серпия на фирмата, но идеята е, че сега ще можете да се насладите на по-ярко HDR изпълнение, без да се налага да плащате допълнително за звука на JZ2000.

  По отношение на разликите между JZ15000 и JZ2000, ето какво отговори техническият мениджър на Panasonic:
  "Панелът и охладителната система са еднакви при JZ1500 и JZ2000, но има "много малка разлика" между двата комплекта. Разликата е в захранващият блок, който в JZ2000 е малко по-мощeн.
  В резултат на това JZ1500 е по-малко ярък от JZ2000, но все пак е по-ярък от всичко, което в момента е на пазара ”.
  JZ1500 Уникално проектираната топлоотвеждаща плоча с вграден капак е същата като в серията JZ2000, но залепващият лист е същият като преди. 48-инчовият използва нормален органичен OLED дисплей.
  Другата разлика е, че серията JZ1500 поддържа само качество на изображението AI и няма качество на звука AI.

  Модели 65 и 55" имат въртяща се стойка. На 48-инчовият модел стойката е различна - по две крачета в двата края, функцията въртене не се поддържа.
  По отношение на разликите между JZ15000 и JZ2000, ето какво отговори техническият мениджър на Panasonic:
  "Панелът и охладителната система са еднакви при JZ1500 и JZ2000, но има много малка разлика между двата комплекта. Разликата е в захранващият блок, който в JZ2000 е малко по-мощeн.
  В резултат на това JZ1500 е по-малко ярък от JZ2000, но все пак е по-ярък от всичко, което в момента е на пазара ”.


  JZ1000
  Модели 65 и 55" имат въртяща се стойка. На 48-инчовият модел стойката е различна - по две крачета в двата края, функцията въртене не се поддържа.

  JZ980
  Серията не е с въртяща се стойка, като предшественика си HZ980
  https://i.postimg.cc/SR4wRRZ7/980.jpg
  И 2 позиции за краката, както е на снимката и отместване и повдигнато за интегриране на звукова лента.
  https://www.homecinema-fr.com/forum/...s/image/196218

  75-инчовите модели JX940 и JX850 са оборудвани със стойка, поставена в средата.
  При останалите диагонали на JX940, краката на устройството могат да бъдат закрепени отвън или отвътре. Ако са прикрепени навън, телевизорът се повдига леко, за да може да се постави звукова лента под телевизора.

  JX820 - Android сребрист корпус http://blog.panasonicnordic.com/nb/i...iera-tv/jx810/
  JX810 - Android черен корпус http://blog.panasonicnordic.com/nb/i...iera-tv/jx810/
  JX800 - Android черен корпус http://blog.panasonicnordic.com/nb/i...iera-tv/jx810/
  Ново Bluetooth дистанционно
  Дистанционното управление е "радиочестотно"(основно Bluetooth) с изключение на бутона ON / OFF. За съжаление са го изпълнили със субсидирани бутони за приложения, които можеха просто да бъдат като икони в отделна страница извиквана с един бутон. Има персонализируем бутон (MY APPS) на който може да прикачите любимото си приложение
  Микрофонът на новото дистанционно управление се използва за калибриране на звука в JZ2000.
  За JZ2000, JZ1500, JZ100 на снимката долу
  За JZ980, JX940(LCD) - черно


  Операции
  Оперативно време, е времето за реагиране между команда от дистанционото и стартиране на зададената функция. JZ2000 / JZ1500 / JZ1000. Таблицата ще бъде попълнена в началото на Юли.

  Операция Време
  Стартиране (докато се покаже картина) ? s
  Стартиране (до отзивчивост на дистанционното) ? s
  Стартиране на приложението Netflix ? s
  Стартиране на приложението на Amazon ? s
  Стартиране на приложението в Youtube ? s
  Стартиране на приложението Rakuten TV ? s
  Стартиране на приложението Google Play Филми ? s  Нов процесор
  MediaTek MT5816 (MT5893 ?) явно това е поръчков процесор, тъй като няма такъв модел на сайта на производителя.
  https://imgur.com/SbsfJmv
  Вероятно подобен в моделите на Sony, Philips, Samsung, Vizio, Insignia, OPPO, Realme, Motorola
  https://www.poweredbymediatek.com/

  https://www.mediatek.com/products/digitalTv/s900-mt9950
  https://developer.arm.com/ip-product...ssors/cortex-a
  който има проблем с VRR и управлява само два HDMI 2.1 порта. Преди три седмици компанията пусна нов управляващ четири HDMI 2,1 порта. Компанията определено се гаври с клиентите си.
  https://corp.mediatek.com/news-event...ia-experiences
  Всички чипове на MediaTek са с гигабитов LAN. Само в телевизорите ги режат целенасочено.
  https://www.atsc.org/wp-content/uplo...685-MT9675.pdf
  Quad core A-73
  CPU Clocked 1.8MHz
  GPU - ARM Mali G-52
  С този процесор идват най-вече негативни последици, които въвеждането му води на всички производители, зависими от Mediatek, тоест на всички, с изключение на LG и Samsung, които правят свои собствени SoC ...
  Имате само два HDMI 2.1 порта вместо четири,DV и VRR все още не работят при 4k @ 120fps, това е вината на Mediatek. Нека признаем.
  Регресиите, които Pana трябваше да признае по отношение на качеството на изображението , поради Mediatek SoC, който сега също трябва да се справи с 2.1, но не е достатъчно мощен, за да се справи и с това. Нужен е отделен съпроцесор, който да отговаря за обработката на картината.
  Mediatek, за да оптимизира латентността на обработката на изображенията в 4k @ 120fps, може би е избрал, да намали размера на данните, като предаде определени 10-битови до 8-битови изчисления (което би довело до загуба на градация на цветовете) . Но би било странно да го прави в по-лек поток (4k @ 24/25/60). Това ще бъде по-скоро от реда на грешката и в този случай ще обвиня и Panasonic, че не е забелязал това по-рано.  OS: My Home Screen 6.0
  Системата за интелигентна телевизия все още е My Homescreen, която вече е представена във версия 6.0. Това е бърза навигационна и гъвкава система за тези, които просто искат бързо да превключват между няколко любими приложения, функции и източници на изображения. Допълнителна похвала за Panasonic за отличните менюта за настройки на картината и звука, които са най-добре структурирани в бранша и предлагат вечни обяснения на непрофесионален език, дори и за най-модерните настройки на картината. Големите икони в долната част на екрана могат да бъдат персонализирани по ваш вкус и ако изберете такава, препоръки се показват в лента над нея. Новост тази година е My Scenery, функция, която ви позволява да показвате успокояващи снимки и видеоклипове като нещо като скрийнсейвър. Наличен е богат избор от пейзажи и абстрактни изображения, които могат да се показват с или без часовник и фонова музика. Можете също да използвате свои собствени изображения от USB памет. С новата функция On Timer можете да зададете време, когато телевизорът се включва автоматично. Можете също така предварително да изберете любим канал или да посочите кой HDMI вход искате да покаже при стартиране.

  Менютата за настройки на Моят начален екран работят много добре, защото всичко е представено като голям списък. Смятам, че това работи по-добре, отколкото при всички други марки, защото не е нужно да влизате и излизате от подменюта всеки път, когато търсите настройка.

  Проблемът е в системата
  Като съвременен интелигентен телевизор, My Homescreen за съжаление е безпомощен след състезанието в точката, която е най-важна - достъпът до съдържание. Накратко, на Panasonic липсват приложения, които сега се чувстват задължителни. Липсват много големи Play услуги и от големите стрийминг услуги той има достъп само до няколко.

  Услуги като Disney +, Apple TV +, HBO и куп други не са инсталирани или ги няма в магазина за приложения и единственото музикално приложение с ранг е Deezer. Има и недостиг на спортни услуги, международни новинарски канали, нишови филмови услуги, повечето неща.

  Това просто не е достатъчно добро за всеки, който иска да бъде активен потребител на стрийминг медии. Ако искате телевизор Panasonic, трябва също да инвестирате в отделен медиен плейър, като Amazon Fire TV, Nvidia Shield или Apple TV, за да назовем само няколко. В противен случай сте блокирани, ако искате да видите най-новите филми и сериали.

  Това само по себе си е малка инвестиция в сравнение с телевизор в този ценови диапазон, но прави ненужно тромаво боравенето с различни устройства, дистанционни управления и т.н. Panasonic говори за преминаване към Android TV. Някои модели вече използват системата на Google вместо My Homescreen. Но не и този премиум модел, за съжаление.

  Можете обаче да го контролирате с Google Assistant или Amazon Alexa, ако имате такъв интелигентен високоговорител. Телевизорът също трябва да има вградена поддръжка за тези гласови асистенти. На теория можете да говорите с телевизора чрез микрофона в дистанционното управление. Но това не работи във „вашия регион“, казват ни, когато се опитваме да го направим.

  Нуждаем се и от модерна платформа за интелигентен телевизор, която не само осигурява добра картина и звук, но и правилното съдържание. Panasonic трябва да навакса този момент, търпението на част от потребителите е на пирвършване. Следователно вече не можем да дадем най-висока оценка, въпреки отличните свойства на изображението и звука. Ако обаче не ви интересуват подобни неща, той все пак е брилянтен кандидат за вашата стая.

  Software Update
  Също така Panasonic обещава актуализации за поне осем години от датата на прекратяване на продажбите на модела.
  минимална гарантирана поддръжак на резервни части за седем години от дататат на продажба. Минимална гарантирана поддръжка за модела в продължение на седем години.
  вижте страница 21
  https://www.panasonic.com/content/da...st-1298953.pdf
  https://www.panasonic.com/content/da...st-1346500.pdf  Гласов контрол
  Телевизорът може да се управлява и с гласови команди, чрез Alexa или Google Assistant, но първо трябва да имате външен умен високоговорител (нито дистанционното, нито телевизорът имат микрофони на борда). И най-вече трябва да се включите в процедура за регистрация на акаунт в Panasonic, с дълги пароли, преди да активирате функцията за гласово управление, нещо което ви обезкуражава да завършите работата. Можете да извършвате операции като VIERA ON / OFF, превключване на каналите и регулиране на силата на звука.
  https://av.jpn.support.panasonic.com.../vc/index.html  Software Update
  Също така Panasonic обещава актуализации за поне осем години от датата на прекратяване на продажбите на модела.
  минимална гарантирана поддръжак на резервни части за седем години от дататат на продажба. Минимална гарантирана поддръжка за модела в продължение на седем години.
  вижте страница 21
  https://www.panasonic.com/content/da...st-1298953.pdf
  https://www.panasonic.com/content/da...st-1346500.pdf  Най-голямата и най-важна новина е автоматизацията, поддържана от ai. Той трябва да може да идентифицира какво гледате и да регулира съответно настройките на изображението, както и разбира се условията на осветление в стаята. Това е проблем, който преди е бил проблем за Panasonic, възможно е да се получи много добра картина, но се нуждаете от повече ръчна настройка от конкурентите, за да я получите.

  Няма да има толкова големи разлики като ръчното превключване между различни режими на картината. Възможно е да настроите колко от изображението да се адаптира към съдържанието, но дори когато зададем това на максимален режим, ефектът е повече от лек.
  Вероятно е умно, защото системата може да промени режима на картината в средата на излъчване. Например, ако футболен мач преминава от игри към студийни разговори, или ако токшоу преминава от интервюиране на гост до пускане на трейлър на филм или музикално изпълнение. Това прави разлика, но не толкова, че да се чувства рязка или объркваща.

  След това има три режима на филм. Приглушен, но все още динамичен "Bio", който е много подходящ за висококачествено fhd видео и който запазва известно изглаждане на движението, "Filmmaker", който възпроизвежда изображението възможно най-близо до изходния материал и "True Cinema", който изглежда най-добре в тъмна стая ако искате да максимизирате hdr мощност и динамика. Кой от тях ще изберете, е въпрос на вкус. Самите ние смятаме, че последните два държат твърде силно на строгата честота на кадрите. Топлият цветен тон във всичките три режима на кино не е подходящ за всички видове филми. Но те могат да се регулират във всеки профил. И накрая, в приложенията и филмите, които го поддържат, са активирани режимите Dolby Vision и Netflix Calibrated.

  В JZ2000 Panasonic има един от най-пълните списъци с поддържани HDR стандарти. От HLG и HDR10 до HDR10 + и Dolby Vision. Както и Dolby Vision IQ и HDR10 + Adaptive. Те вземат съответния hdr стандарт и добавят автоматично адаптиране към условията на осветление в стаята, за да оптимизират изживяването.

  Режимите Pro / Filmmaker са оцветени в топъл цвят, защото това е истинското изображение за видео майсторите.

  По отношение на режима на режисьора, Panasonic добави оригиналния си „Интелигентен сензор“, който динамично регулира картината въз основа на нивата на околната светлина.  Аудио

  Долу - озвучителната система в JZ2000

  В модела JZ2000 има настройка на звука, която включва акустичната концепция на техниката - [Space Tune Auto]
  Качеството на звука може да се коригира автоматично в зависимост от инсталационната среда и позицията на гледане.
  Пуснете тестовия тон на телевизора и измервайте с микрофона, вграден в дистанционното управление. Той анализира разстоянието между тавана и стените и ефектите на отраженията и автоматично регулира оптималното качество на звука според стаята.

  Не получаваме съвсем същото ниво на детайлност и яснота в звука, което предоставя Sony в A90J или Philips с миналогодишния топ модел 9-та серия. Ако искате телевизорът като обща звукова система за музика например, той ще бъде малко слаб. Това, разбира се, ако сме придирчиви, но JZ2000 е добър и в това. Просто не най-доброто.
  Ако, от друга страна, търсите мощ и ефективен съраунд, за това истинско усещане за присъствие в игра или екшън филм, това е най-добрият телевизионен звук в момента. Също така е много удобно да свързвате външни Bluetooth високоговорители или слушалки и да предавате аудио към тях. Единственият проблем тук е, че изглежда не можем да разполагаме с Bluetooth източник на изображения и временно да имаме и Bluetooth слушалки.

  Bluetooth аудио връзка
  Можете да изпращате и получавате звука на вашия смартфон или телевизор безжично
  Dual Bluetooth Connection (позволява на телевизора да предава звук едновременно на две отделни Bluetooth устройства).
  Например, децата могат едновременно да гледат филм със слушалки, без родителите да чуват звука на филма.
  Когато към телевизора е свързано Bluetooth устройство, е възможно изходният Bluetooth аудио сигнал да не бъде синхронизиран (т.е. да се забави) спрямо изображенията на екрана. Това не е дефект на телевизора или устройството. Времето на забавяне се различава според устройството

  • Поради характеристиките на безжичната технология ще има забавяне на възпроизвеждането на видео и аудио.
  VRR
  Входът 4K / 120hz ще покаже само половината от вертикалната разделителна способност, което означава, че ще получите 3840x1080 вместо 3840x2160, така че картината изглежда размазана при 4K@120hz. Но това беше официално съобщено от Panasonic в началото на тази година, когато представиха телевизионната гама от 2021 г., а резолюцията при 4K @ 120hz ще бъде напълно възстановена чрез актуализация на фърмуера по някое време тази година. Така че, ако сте геймър, трябва да изчакате актуализация на фърмуера, за да получите пълно гейминг изживяване HDMI 2.1.
  Gaming
  Вече можете да активирате режима на игра във всяка предварително зададена настройка.
  Друга особеност на новата серия, която вече беше съобщена с обявяването на серията JZ2000 миналия януари, е приемането на режим „Game Mode Extreme“, който използва VRR технологията на HDMI 2.1 връзка и съвместимост със сигнали до 120fps, макар пълната съвместимост със 120p 4K сигнал, дори и с PS5, ще дойде по-късно само с актуализация на фърмуера.

  По време на демонстрацията времето на латентност на един от телевизорите с LCD технология („JX940“) беше измерено времето между пристигането на видеосигнала и действителното му показване на телевизора.
  При „стандартен“ сигнал с честота на кадрите 60 Hz закъснението е 10,9 милисекунди и вероятно се отнася до първите показани пиксели, следователно в горния ляв ъгъл.
  Вместо това, със 120Hz сигнал, забавянето се намалява до 2,5 милисекунди: истински рекорд, който поставя на линия почти всички монитори, проектирани за най-екстремните игри. Жалко, че тази функция не присъства при някои модели с диагонал 48 ".

  Функция „Game Mode Extreme“, която допълнително намалява забавянето при въвеждане. Той демонстрира как вътрешното време за обработка е само 10,9 ms Input Lag за 60Hz и само 2,5 ms за 120Hz VRR и 9,4ms без VRR, въпреки че ще бъде малко по-голямо с отчитане на времето за показване на екрана .
  https://twitter.com/ericbeeckmans/st...808577/photo/1
  https://twitter.com/ericbeeckmans/st...808577/photo/2
  Сега въпросът е дали ангажиментът на Panasonics за отлично качество на изображението продължава да съществува в режим на игра с активиран VRR. Поддържа ли видео процесорът им динамична гама крива с VRR и е без трептене. Поддръжката на G-Sync няма да присъства, но Panasonic заявява, че компютрите, използващи графични карти NVIDIA с HDMI 2.1, „ще бъдат разпознати като устройства HDMI2.1“.

  Dolby Vision Gaming
  Panasonic заяви, че поради хардуерно ограничение няма да е възможно да се осигури поддръжка на Dolby Vision 120Hz за модели от 2021 г. и по-рано.
  4K @ 120hz DV за игри е безполезно поради следните причини: нула игри, кодирани в DV. Така че Xbox преобразува само HDR10 в DV. И тъй като портът HDMI 2.1 от серия X е ограничен до 40Gb/s, това е само DV с ниска латентност, предоставящ YCbCr 422, вместо RGB... и т.н. Накратко, много шум за нищо, просто опция "съвместим DV 4k @ 120hz" в таблото на Xbox.
  Dolby Vision Gaming няма същата цел / принцип на действие като домашното кино Dolby Vision.
  Това трябва да може да позволи на разработчиците, използвайки динамични метаданни, да получат постоянен HDR резултат на всеки съвместим оператор, независимо от HDR производителността на дисплея. И също така да можете да използвате инструменти на Dolby за генериране на HDR10 и SDR съдържание от един и същи мастер с еднаква колориметрия.
  https://professional.dolby.com/gamin...w-to-solve-it/
  Trust that your players will see what you see, on any display

  When you master your game in Dolby Vision, you generate real-time dynamic metadata about how your game should look. The game uses this metadata to calibrate to any Dolby Vision display, so every color and detail can be seen on that display — and for HDR10 and SDR displays, your game will still look as good as it can without highlight clipping or color shifting, so every player gets a fair and consistent experience.
  Поддръжка на HDMI 2.1 с променлива скорост на опресняване (VRR) и висока честота на кадрите (HFR) 120fps
  "По време на пускането тези портове ще поддържат 4K вход, но в случай на 4K висока честота на кадрите и 4K@120Hz VRR, ще показват само половината от вертикалната разделителна способност. През 2021 г. ще пуснем актуализация на фърмуера, която ще възстанови пълната поддръжка за 4K висока честота на кадрите“, казаха от компанията. „В случай на 4K@120Hz VRR ще пуснем допълнително съобщение своевременно. Моля, обърнете внимание, че резолюции, различни от 4K@120Hz VRR, като Full HD и 4K@60Hz VRR, ще бъдат поддържани от момента на изпращане без проблем."
  С други думи, картината се изчислява вътрешно с по-ниска разделителна способност, например 1080, и след това изходът се увеличава до 4k ..Както миналата година в Sony.. Удивително е, как производителят на видеопроцесори за телевизори Mediatek, продава такива компромисни решения....
  Нито една компания не е перфектна, но Panasonic, за разлика от Sony, все още не е успял да заблуди своите клиенти до такава степен.
  Към политиката за актуализация. Досега panasonic спазваше обещаното. Например актуализацията за HDR10 + на EZ, EX дойде ... много късно, но дойде.

  Game Mode Extreme се състои от следните елементи:
  • Ниска латентност
  • Поддръжка на HDMI 2.1 с променлива скорост на опресняване (VRR) и висока честота на кадрите (HFR)
  • Специален режим на картината за игри („режим на игра“)
  • Поддържа HDMI Signal Power Link, което ще подобри изживяването и лекотата на използване Телевизори Panasonic с устройства, които не се поддържат от CEC, като стари телевизионни приемници или компютри.

  „Съвместимо с Gsync“ е само собственото име на Nvidia за „HDMI Forum VRR“, въпреки че Nvidia вече поддържа това с hdmi 2.0 от rtx / gtx16xx графични карти, докато AMD наистина трябва да използва текуща HDMI 2.1 графична карта.
  Поддръжката на FreeSync трябва да е важна само за по-старите графични карти на AMD, настоящите предлагат независимо от FreeSync (собствената реализация на HDMI VRR на AMD, която не съответства на спецификациите на hdmi 2.1), както и "HDMI Forum VRR".
  2x HDMI 2.1 с eARC и 4K120Hz. Това е повече от миналата година и е напълно достатъчно за обикновения геймър. Освен това никоя конзола няма да извежда 4K 120 Hz в HDR или Dolby Vision по отношение на графичната производителност. Всеки, който притежава PS5, XBox и компютър с RTX 30xx нагоре, така или иначе се интересува само от LG.
  Panasonic иска да навакса с игрите, но да остане лоялен към домашното кино.

  - JZ2000 / JZ1500 / JZ1000 JX970 / JX940 JX850 / JX800
  Native Refresh Rate 100-120Hz 100-120Hz 50-60Hz
  HDMI Forum VRR Yes Yes -
  AMD FreeSync Premium Yes Yes -
  G-SYNC Compatible - - -
  UHD VRR Maximum-Minimum 48-120Hz (After update) 48 - 120Hz (After update) -
  1080p VRR Maximum-Minimum 48 - 120Hz 48 - 120hz -
  1440p VRR Maximum-Minimum - - -
  VRR Supported Connectors HDMI 1 & 2 HDMI 1& 2 -
  HDR10 for Gamming Yes Yes Yes
  Dolby Vision, UHD, 60Hz Yes Yes -
  Dolby Vision, UHD, 120Hz No No No
  UHD, 10-bit, 24Hz Yes Yes Yes
  UHD, 10-bit, 50Hz Yes Yes Yes
  UHD, 10-bit, 60Hz Yes Yes Yes

  Въпреки че Panasonic официално не поддържа HGIG, може да изключите HDR тонмапинга и да накарате телевизора, принудително да реже и предотврати двойното тониране. Сега настройката Clipping Threshold (аналогична на HGIG) е по-подробна така, че да може да се регулира на стъпки от 10 вместо 50 нита точката на отрязване.

  HGIG
  https://www.hgig.org/doc/ForBetterHDRGaming.pdf
  Въвеждат се три параметъра с PQ / HDR кодове, с помощта на които компресирането на динамичния обхват (tonemapping - картографирането на тонове) се извършва директно в игралния механизъм:
  - MaxFFTML (MaxFullFrameToneMapLuminance) - максимална яркост за целия екран без загуба на детайли
  - MaxTML (MaxToneMapLuminance) - максимална яркост за 10% от площта на екрана
  - MinTML (MinToneMapLuminance) - минимална яркост (за OLED = 0)

  Въведена е и концепцията за диапазони:
  - основният диапазон между MinTML и MaxFFTML - телевизорът трябва да показва всички детайли без загуби
  - разширеният диапазон между MinTML и MaxTML - телевизорът трябва да показва градации до поне 10% от площта на екрана
  Основният диапазон съдържа важна информация за играта и винаги трябва да се показва без загуба на подробности. Разширеният диапазон може да се използва по преценка на разработчика и в някои случаи, ако не съдържа информация, критична за играта, може да позволи леко отрязване (загуба на детайлност и градация) и прилагане на ефекти, за да се изглади вече по време на изпълнение.

  И за всеки случай, за пореден път, накратко за настройка на вашия телевизор и конзола:
  - на телевизора в HDR режим на игра, трябва да активирате HGiG, ако има такъв, или да изключите tonemapping(картографирането на тонове) като в Panasonic.
  - на приемника преминете през настройката HDR на три екрана. На бяло - увеличавайте яркостта, докато фонът стане равномерно бял. Т.е. символът на слънцето в PS5 или шахматното поле на Xbox трябва да изчезнат. По черноото - просто завъртете до нула.

  Какво геймърите определено трябва да следят, поддържа ли се HGIG?
  Единственото нещо, което трябва да се направи, е да се заобиколи вътрешното картографиране на телевизора, за да може конзолата да го поеме сама и тъй като HZ вече позволява режим на твърдо отрязване или деактивиране на картографирането на тонове, HGIG трябва да бъде напълно безпроблемен?
  Теоретично трябва да можете да го принудите, но всяка липса на обмен на данни, която трябва да предава HGIG способността на телевизора към конзолата, ще предотврати това и следователно опцията не е налична.
  От техническа гледна точка обаче при HZW HGIG вече трябва да е в състояние, тъй като HGIG не означава повече от деактивиране на картографирането на телевизионните тонове (вместо това, конзолата прави тоналното картографиране) и съответните стойности като пикова яркост / стойност на черното и т.н. може и трябва да се съхранява ръчно в HGIG менюто на конзолата.
  https://www.hgig.org/
  HGiG е иницииран от Microsoft и Sony през 2018 г. На официалния уебсайт обаче едно нещо е ясно веднага какво е HGiG z. Б. от HDR10, HDR10 + или Dolby Vision: HGiG не е стандарт! По-скоро те са доброволни добри практики. Това означава, че HGiG издава необвързващи насоки за своите партньори като помощ. Също така няма режим на изображение "HGiG", както често се погрешно приема. Въпреки това някои телевизори вече поддържат активирането като вид функция.
  HGIG е група за споделяне на най-добри практики сред индустрията за дисплей и игри.
  HGIG не е орган по стандартизация.
  HGIG не лицензира / налага никакви технологии на никое лице.
  HGIG няма програма за сертифициране.
  HGiG вече е внедрен от страна на Panasonic. Ако изключите вътрешното картографиране на тонове , конзолата може и трябва да поеме тази дейност. За целта тя търси чрез HDMI сигнала, от който се контролира мониторът, сравнява го с базата данни HGiG и след това използва (надявам се) правилното тонално картографиране.
  Също така мога да си представя, че можете също да изберете съответния телевизор във всяко меню на конзолата, ако идентификаторът на телевизора не може да бъде интерпретиран правилно.

  Пълната HDMI 2.1 честотна лента 48Gbps се отнася до Croma Subsampling 4:4:4 4K @ 120fps в 12bit.
  HDMI 2.1 (40Gbps) позволява Croma Subsampling 4:2:0/4:2:2/4:4:4, UHD @ 48-120fps в 8/10bit, HDR (не съм сигурен за Dolby Vision)
  При наличие на порт HDMI2.1 (непълен - 40Gbps) ще може да пускате
  UHD / 24-30fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 24-30fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 48-60fps, 4:4:4 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:0 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:2:2 RGB, 8, 10, 12-bits
  UHD / 100-120fps, 4:4:4 RGB, 8, 10-bits

  Таблица с версиите HDMI портове и поддържаните от тях функции.
  VRR: only after a future firmware upgrade!
  All HDMI ports support HDCP 2.3
  HDMI1 - ALLM/4K 120Hz/VRR/AMD FreeSync Premium
  HDMI2 - ALLM/4K 120Hz/VRR/AMD FreeSync Premium/eARC/ARC
  HDMI3 - ALLM/4K 60Hz
  HDMI4 - ALLM/4K 60Hz
  Series JZ2000 JZ1500 JZ1000 JZ980 JX940 JX850 JX800
  HDMI 2.1a (48 Gbps) no no no no no no no
  HDMI 2.1 (40 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x no no
  HDMI 2.0b (18 Gbps) 2x 2x 2x 2x 2x 3x 3x
  FRL (Fixed Rate Link) 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines 10Gbps@4Lines no no
  eARC (Enhanced ARC) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  ALLM (Auto Low Latency Mode) Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes
  VRR (HDMI Forum VRR) 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * 40-120Hz * no no
  VRR (AMD FreeSync Premium) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no
  VRR (NVIDIA G-Sync) no no no no no no no
  4K HFR 120fps (@ 10bit 4: 4: 4) Yes * Yes * Yes * Yes * Yes * no no
  2K HFR Yes Yes Yes Yes Yes no no
  QMS (Quick Media Switching) no no no no no no no
  QFT (Quick Frame Transport) no no no no no no no
  DSC (Display Stream Compresion) no no no no no no no

  https://www.amd.com/en/products/freesync-tvs
  https://www.nvidia.com/en-us/geforce...onitors/specs/
  HDR
  Dolby Vision все още е по-добър от този на конкурентите, но DV калибрирането на Panasonic е официално декларирано (само на върховете). Но това е направено зле, все още не работи. "Наборът от принципи за калибриране" от самия Panasonic изостава технологично от това, което може да се получи на LG.

  Dolby Vision IQ е усъвършенствана версия на вече забележителния Dolby Vision , към днешна дата най-доброто решение при наличието на видео сигнал UHD резолюция с HDR с динамични метаданни, с потенциално най-ефективното управление на цветовете досега. HDR (High Dynamic Range) означава по-голям брой цветови нюанси и хроматична ширина, повече място за ярки, но и по-тъмни елементи, по-добър контраст и по- малко по-малко динамична компресия от SDR
  Panasonic заяви, че поради хардуерно ограничение няма да е възможно да се осигури поддръжка на Dolby Vision 120Hz за модели от 2021 г. и по-рано.
  - "Моделите Panasonic 2021 или предишните модели не поддържат Dolby Vision 120Hz, това се дължи на хардуерно ограничение. Винаги следим пазарните нужди и оценяваме потенциала за поддръжка на нови функции", потвърди Panasonic.
  Всичко е въпрос на дълбочина на цвета и брой битове за всеки от трите основни цветни компонента и техните нюанси: червен, зелен и син. При 8 бита той се движи на 256 нива (256 х 256 х 256) и следователно не повече от 16,7 милиона нюанса , това поне на теория. В действителност обхвата е по-нисък, като нивото на черното е 16 и нивото на бялото е 235. И в този контекст ние винаги сме разсъждавали в Full HD, което първо на физически Blu-ray дискове, а след това с поточно предаване винаги са работили в цветовото пространство, известно като REC.709. Истинско предизвикателство за всеки техник и видеокодер да постигне резултат, при който да маскира границите, предизвикани от цветовите нюанси, без да се разкрива пред човешкото око.

  С появата на UHD дълбочината на цветовете премина от 8 до 10 бита , като информацията за всеки хроматичен компонент беше от 256 до 1024 (1024 х 1024 х 1024), като по този начин се повиши до 1,07 милиарда нюанса . Забележителен резултат , стига да имате истински 10-битов панел (по-малко за по-евтиния 8 + FRC), който управлява не само HDR-10, но и HDR-10 + и Dolby Vision, и двете с динамични метаданни. Искайки да го опростим , метаданните не са нищо повече от поредица (основна) информация, която придружава изображението, интерпретиран от телевизионния екран, за да предложи по-висока хроматична точност от 8-битов видео сигнал, като по този начин се доближава до оригиналното съдържание.

  HDR-10, който е най-често срещаният и е включен в материали с UHD резолюция, е статични метаданни, тоест приемането на изображението като еталон с яркост (количество светлина, което достига окото от светлинен източник, измерено в cd / m2 - кандели квадратен метър) по-висок само веднъж за цялата програма . Вместо това HDR-10 + и Dolby Vision съобщават тази информация при всяка значителна промяна на сцената , по-динамично и дори по-вярно на оригинала. В HDR-10 +, обаче, продължава да се мисли при 10 бита за цвят (с максимална яркост управлява между 1000 и 4000 сс / т2), докато с Dolby Vision тя отива до 12 битаза едноцветен канал и следователно от 1024 се повишава до 4096 (4096 x 4096 x 4096), следователно 68,7 милиарда теоретични цвята и максимална яркост, която преминава от 4000 до 10 000 cd / m2 , въпреки че в момента няма хардуер в обращение способни да показват подобни нива.

  От само себе си се разбира, че колкото по-чувствителен е телевизорът в този смисъл, толкова по-голяма е хроматичната наситеност и контраст , с ниво на вярност, при което OLED в момента предлага най-малък брой компромиси. Ако Dolby Vision е в състояние да предложи възможно най-добрата динамика, при условие, че се третира в еднакво точна степен в процеса на овладяване на видеоматериала, той не е освободен от ограничения, които биха могли да окажат значително въздействие върху телевизора, което трябва да се запознае с условията на околната светлина, в които се намира заедно със зрителите.

  Това поне до момента, в който Dolby Vision IQ пое в началото на 2020 г. , който освен маркетинговите лозунги, насочени към привличане на вниманието на ентусиаста, може да предложи много същност. В този смисъл усилията на Dolby, както и на телевизионните производители, които веднага приеха идеята, се концентрираха върху динамичното изравняване на изображението на Dolby Vision, използвайки светлинните сензори, налични в шасито .

  Тъй като едно е адаптацията и настройката на видеопредаването по силата на метаданните, а друго, когато сигналът преминава през панела, може би ще разпръсне характеристиките му поради лошите условия на осветление на околната среда . Количеството светлина, което по време на гледане може да варира дори няколко пъти и именно тук се намесва Dolby Vision IQ, който в допълнение към интерпретирането на динамичните метаданни ги съотнася с това, което се получава от сензора за яркост, присъстващ в телевизора, с автоматично адаптиране към към интензивността на външната светлина, всеки път има вариация. Веднъж активиран, Dolby Vision IQ действа с възможно най-добрата настройка, дори когато стаята е потопена в пълен мрак.

  https://www.isolapse.com/true-10-bit...he-difference/

  Perceptual Signal Coding for More Efficient Usage of Bit Codes
  https://pdfs.semanticscholar.org/e94...f23ab99cb3.pdf

  - Tones per channel per pixel Total possible tones
  8 bit 256 16777216
  8 bit + FRC 256 1073......
  10 bit 1.024 1073741824
  12 bit 4.096 68719476736
  14 bit 16.384 4398046511104
  16 bit 65.536 281474976710656  PVR - тази функция изисква твърд диск с USB или флаш устройство с капацитет от най-малко 160 ГБ.

  https://www.lightspace.lightillusion.com/uhdtv.html
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 12-12-21 в 17:15.
  svetlio1 одобрява това.

 4. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #3

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  OLED панел

  За тези от вас които се интересуват с повече подробности
  https://pdfroom.com/books/oled-displ...ng/9qlgyrLO2MG
  https://www.tandfonline.com/toc/tjid20/current
  https://www.osapublishing.org/Direct...eq=0&mobile=no


  Master HDR OLED Professional Edition
  В свят, в който всички OLED телевизори се разглеждат като еднакви, производителите трябва да намерят начин да направят промяна. За Panasonic JZ2000 и JZ1500 разликите идват от начина, по който панелът е проектиран да произвежда по-висока пикова яркост от конкуренцията, плюс уникален начин за работа с новия режим Filmmaker.
  Маркетинговото название OLED Professional Edition от 2019 година, беше заменено с Master HDR OLED Professional Edition...

  Основната разлика е, че този панел е в състояние да достигне максимална яркост, която е с 20% по-висока от конкурентните OLED модели. Според Panasonic основният проблем с увеличаване на яркостта на OLED е генерираната топлина, така че JZ2000 използва нов материал, за да направи разсейването на топлината по-ефективно. Ключовото при OLED е, че с увеличаване на максималната яркост черното остават същото, така че динамичният диапазон на кадъра остава същият. Panasonic каза, че комплектът може да достигне 1000 nits с 30% прозорец.

  Забележка: 20% по-висока измерена осветеност на панела, не съответства на 20% по-висока възприемана осветеност(яркост)...и това би било много малко.
  Доскоро панелите можеха да бъдат закупени само на модулна основа - в пакет OLED панел + driver IC. Модулната основа означава, че не можете да променяте самият панел, а можете само да разграничавате качеството на изображението, като създавате механизъм за обработка на изображението. наскоро LGD обявиха продажби на така наречените Open cell - олед панел без драйвъри. Разликата при GZ/HZ2000 е, че Panasonic са закупили от LG Display само панела, а Driver IC & COF(Chip on FPC)[FPC Peripheral Circuits], T-con (Timing Controler) и подложката за охлаждането са произведени от подизпълнител на Panasonic. Добавете и вероятно променен захранващ блок(Power Board).
  http://home.sogang.ac.kr/sites/aiprc...erface_V10.pdf

  LGD използва по-ефективни излъчватели в панела WBE, но все още не е адаптирал структурата на субпикселите към новите характеристики на излъчвателя. Абсолютно нелогично, ако излъчвателите работят с 20% по-ефективно, излиза само 10% повече мощност и това всъщност все още е под нивото на яркост в горната част и ABL на устройствата от 2017 г. поради намаления риск от отпечатване. Тъй като синият и новият зелен излъчвател се появяват във всеки субпиксел, сега трябва да има значително повече налични резерви за повече яркост, защото всъщност всички субпиксели трябва да се възползват от увеличената мощност. С настоящото изпълнение, обещанието за разширяване на цветовото пространство в BT.2020 с новия зелен излъчвател всъщност не е изпълнено.
  https://www.avsforum.com/threads/lac...oleds.3206823/

  В модели 2021 се забелязва спад в теглото(близо 9 килограма) спрямо аналозите им със същият диагонал от миналата година. Според някои информации, тази година(модели 2021) охладителната система от метален лист зад панела е премахната.

  Поради по-доброто охлаждане, дисплеят при продължителна работа или увеличена яркост не става по-топъл, спрямо другите OLED телевизори, в резултат на което няма по-голямо износване на панела. От Panasonic не казват нищо за работата на охладителната система, но не смятам, че е нещо повече от топлопроводим лист от мед или алуминий зад дисплея- може би дори перфориран.
  В резултат на това, параметрите, които влиаят върху качеството на изображението, могат да бъдат контролирани по-фино. Производителят гарантира, че максималната яркост е повишена с 10%, а максималното ниво на средната яркост на картината (APL - Average Picture Level) на цялият панел е с 30% по-високо, преди затъмняването от автоматичния ограничител на яркостта (ABL- Automatic Brightness Limiter).

  По отношение на разликите между JZ15000 и JZ2000, ето какво отговори техническият мениджър на Panasonic:
  "Панелът и охладителната система са еднакви при JZ1500 и JZ2000, но има "много малка разлика" между двата комплекта. Разликата е в захранващият блок, който в JZ2000 е малко по-мощeн.
  В резултат на това JZ1500 е по-малко ярък от JZ2000, но все пак е по-ярък от всичко, което в момента е на пазара”.
  а ето какво каза един дилър на Panasonic
  JZ1500 ще получи панела на HZ2000 според представителя на Panasonic.
  С изключение на 48" версии, останалите серии са с панели генерация от 2019 година.
  https://www.avmagazine.it/news/4K/ce...-21_16271.html
  Средната и максимална светлинна мощност на новия JZ2000 е същата като серията HZ2000 и е на абсолютния връх за технологията AMOLED. По време на събитието беше измерена яркостта на реално изображение (с APL вероятно около 15%), със спектрометър Conica Minolta CS2000 и със стойност 820 NIT , следователно в съответствие с телевизорите от серията HZ2000. За сравнение, конкурентен AMOLED телевизор спира на по-малко от 740 NIT.
  JZ1500 също ще се предлага в 48" освен 55" и 65", но 48" няма Master HDR Professional Edition, докато 55" и 65" имат такъв панел, което означава, че 48JZ1500 няма да има система за охлаждане на панела.
  Има нещо повече, при сравняването на спецификациите на JZ2000 и JZ1500, ясно се казва, че JZ1500 ще бъде същият като JZ2000 тази година с качество на картината, но при сравнение на спецификациите под панелната технология, в допълнение към Master HDR Professional Edition , JZ2000 също изброява технология за усилване на яркостта. Тази спецификация на технологията за усилване на яркостта не е посочена за нито един от размерите на JZ1500.

  Забележка:
  В този момент трябва да се помни, че поради „грешката“ на обхвата, присъщ на нашата система „око-мозък“, разликата в осветеността между 800 NIT и 1000 NIT е минимална, тъй като е необходима пет пъти по-голяма от номиналната стойност, за да имате визуално усещане за удвояване на осветеността. За да бъде по-ясно, е необходимо да се достигне 4000 NIT, за да се удвои възприеманата яркост в сравнение с 800 NIT.
  От друга страна, 200 NIT осветеност е много важна, за да се избегнат компромиси и динамични компресии при възпроизвеждането на HDR съдържание, форматирано на 1000 NIT от MaxCLL (Maximum Content Light Level - максималното ниво на осветеност на най-светлия пиксел). Увеличението на мощността на JZ2000 също се отнася до цветово възпроизвеждане, истинската ахилесова пета на дисплеите с OLED технология, които нямат много голям цветен обем. За да разберете предимството по отношение на обема на цветовете, ще трябва да измерите образец.

  Възприемането на яркостта не е линейно. Двойна осветеност не означава удвоено възприемане на яркостта. Следователно връзката между яркостта и възприемането на яркостта е нелинейна. Много сензорни и нервни клетки могат да обработват интензитет на стимула с няколко степени от десет. Колко голяма трябва да е разликата в стимулите, за да може човешкото око едва да я разпознае? Това зависи главно от абсолютната стойност: колкото по-голяма е яркостта L, толкова по-голяма е разликата в яркостта ∆L, за да може да се прави разлика между две различно осветени повърхности.

  Яркостта на околната среда, разстоянието на гледане и размерът на обекта, дори възрастта, също влияят на възприеманата яркост. 10% прозорец с 600 nits в затъмнена стая ще изглежда по-ярък на 83", отколкото на 55" на същото разстояние на гледане. Това би било още по-явно за 15-метровия кино екран.

  https://www.tu-ilmenau.de/fileadmin/...Luxjun2007.pdf


  План графика на LG Display
  [ICEL 2018] What are the future challenges for LG Display to improve OLED TV performance? ⋆ OLED
  https://www.avsforum.com/attachments...3-jpg.2469874/
  https://cynora.com/technology-and-pr...cybluebooster/
  Според виртуалната пресконференция LGD е казал, че е говорил за 550nits при APL 25% и 185nits при APL 100%. Ако BT2020 сега също бъде изпълнен с 90%, това би било много по-голямата новина.

  Подробностите за работата на новите панели WBE не са съобщени официално от LG или от многобройните производители на трети страни, които използват OLED панели. Първата информация за направените промени сега идва от консултантите за веригата за доставки на дисплеи (DSCC) и изпълнителния директор на UBI Research .

  В канала на YouTube на Nanosys , компанията, която е най-активна в разработването на материали с квантови точки, Брайън Бъркли (бивш президент на Обществото за информационно показване) говори за новините, обявени на CES 2021 с Боб О'Брайън , съосновател и президент на DSCC. Една от засегнатите теми беше пристигането на OLED evo панелите: по-специално беше обсъдено дали тази новост може да се определи като еволюция или революция. За да обясни какво се е променило, О'Брайън показа схема, илюстрираща структурата на новите бели OLED панели (взета от тримесечния отчет AMOLED за материали на DSCC).

  Пикселите се състоят от това, което бихме могли да определим като стек, съставен от множество слоеве. В предишни версии, WRGB OLED на LG са използвали двоен субстрат със сини емитери (разположени към двата края, отгоре и отдолу) и други по-вътрешни субстрати с органични червени и жълти / зелени емитери. Причината, поради която синьото се е удвоило, е свързана с естеството на органичните материали, необходими за постигане на този цвят. Сините OLED излъчватели са известни с по-малка ефективност и са склонни да стареят по-рано; за да компенсира тези ефекти, LG Display избра двоен субстрат от сини излъчватели.

  Първото от нововъведенията на OLED evo панелите се състои в добавянето на трети субстрат със зелени излъчватели, поставени между двата сини излъчвателя. Следователно зеленото се съчетава с червено и жълто / зелено, устройство, предназначено да увеличи яркостта на телевизорите и вероятно също така да разшири покритието на цветните пространства. Другата новост вместо това е присъща на органичните материали, използвани за гореспоменатите сини емитери.
  Тук влиза в действие информацията, предоставена от Choong-Hoon Lee , главен изпълнителен директор на UBI Research, компания, която извършва пазарни проучвания и предоставя съвети . По време на интервю за корейския вестник The Elec , главният изпълнителен директор обясни, че LG Display е сменил доставчика на материали от Idemitsu Kosan на DuPont , компания, която отдавна е активна в сектора, която също работи от години по производството на OLED с мастилено-струен печат .

  Сините OLED излъчватели на DuPont заместват водорода с деутерий(изотоп на водорода), елемент, който носи много важни предимства.
  Deuteroum Blue Emitter LGD очевидно използва в новия си стек 'Evo' 3S4C
  Deuterium substitution blue, will be next generation blue materials? ⋆ OLED
  Deuterium substitution blue, will be next generation blue materials? ⋆ OLED
  Сините емитери с деутерий са много по-ефективни от тези на базата на водород . В случай на OLED телевизионен панел тази функция се превръща в двойна възможност:
  - Приложете по-малко ток, за да осигурите същото ниво на осветеност, като удължите живота на панелите.
  - Приложете повече ток, за да увеличите яркостта, без да се засяга живота на панела.

  https://www.researchgate.net/publica...mitting_diodes
  Също така много интересен е абзацът за новите сини емитери с деутерий. Според патент, въпреки 20% по-добра ефективност, полуживотът в сравнение с други емитери може да се увеличи с 5 пъти.

  LG Display избра втората опция, изключена преди това именно поради по-ниската ефективност на материалите. За да се увеличи пикът на яркост, всъщност е необходимо да се достави повече енергия на панела, но този процес, като произвежда топлина, неизбежно води до по-бързо стареене и в крайна сметка до по-кратък живот на панелите. Поради тази причина яркостта на OLED телевизорите не се е променила много през последните няколко години, с изключение на Panasonic от най-висок клас, продукти, които не е изненадващо, оборудвани с по-сложна система за разсейване на топлината.

  Press Release - Press Center | LG Display
  Типът на старото поколение емитери ще продължи до 2022 г. и продължава да формира основата за" OLED на класическите серии "като серии 1500, 1000, но като втората по-ниска ценова лента в общата гама за OLED
  ... докато новата премиум линия с новите излъчватели ще бъде постепенно разширена до другите размери от 2022 г.

  Разработването на още по-ефективни WOLED панели ще бъде отразено главно в следните аспекти / цели:
  - По-ниска консумация, за да може да се поддържат настоящи и бъдещи екологични / законови изисквания за поддържане на тази технология за определен период от време.
  - Повишена пригодност за дневна светлина, ако това действително се изисква, или за да може да се разшири допълнително пазарните дялове в техническата конкурентна среда .
  -Още повече повишаване на защитата на панела с приблизително същото изискване за максимална яркост, както преди в общата площ на панела.

  Главното е, че базираният на деутерий OLED емитер на Dupont е по-ефективен от Florescent Blue OLED излъчвател на Idemetsu, базиран на водород, и по-скоро, че по-тежкият деутерий вибрира по-малко и генерира по-малко топлина, така че животът на Blue OLED е увеличен с ~ 20%.
  LGD също така добави зелен наситен фосфоресциращ излъчвател към средния стек („4“ в 3S спрямо 3S3C) и е възможно това да осигури повишена ефективност в цялостния WOLED стек.
  Panasonic от своя страна са променили системата за охлаждане, тъй като след последните промени панелът отделя по-малко топлина, като са интегрирали и задният капак към системата за охлаждане и така са намалили теглото на телевизорите си.


  Заради гонитбата на по-високи енергийни оценки на етикета, миналогодишният HZ2000 получи оценка A, но намалиха осветеността на панела му спрямо тази на GZ2000 (с оценка B).
  https://www.theenergylabel.eu/bg
  https://www.label2020.eu/the-new-lab...onic-displays/
  https://ec.europa.eu/commission/pres...l/bg/ip_21_818
  https://ec.europa.eu/info/energy-cli...nergy-label_en
  https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...from=EN#tocId1
  https://ec.europa.eu/info/energy-cli...televisions_en

  Това е органичен многослоен полимер. Принципът на неговата работа и електрическите характеристики са коренно различни от характеристиките на конвенционалните светодиоди.

  Тук можете да разгледате работните напрежения на органичните диоди на панела
  https://www.osapublishing.org/captch...B-2F81F8F66828
  Работните напрежения на всеки светодиод се намират в блока T-con. И те постоянно се коригират като цикли на автоматично почистване и пълния цикъл на почистване след 2000 часа работа на панела. Този цикъл продължава приблизително един час. И на практика през цялото това време панелът се охлажда до стайна температура (което е много важно) и едва в края на този час бяла ивица преминава отгоре надолу през екрана. Това прилага калибрирано работно напрежение към всеки светодиод за измерване на работния му ток. И въз основа на тези измервания към масива от работни напрежения в гореспоменатия блок T-con се коригират, за да се осигури еднаква яркост на всички диодни панели (като по този начин се елиминират остатъчните изображения, които не се премахват по време на автоматичното изчистване след изключване на телевизора на дистанционното.)
  https://radikal.ru/lfp/d.radikal.ru/...b4f3b4.png/htm
  в графиките по-горе се вижда, че яркостта не се контролира от продължителността на импулса. Има постоянно напрежение, амплитудата на което се променя от яркостта на светене и много къси спадове с честота на опресняване на кадрите.

  Колко ще се увеличи пикът на яркост, предлаган от OLED WBE? Говори се за увеличение с около 20% в сравнение с предишното поколение. Главният изпълнителен директор на UBI Research приема за референция 800 cd/m2, които всъщност могат да бъдат открити на различни модели от последните години при определени условия (след калибриране и с най-точните методи средната стойност е по-близо до 700 cd/m2). Следователно се изчислява, че най-напредналото поколение панели може да достигне около 1000 cd/m2 - нита . Ако вземем предвид постиженията, постигнати от Panasonic с сериите GZ2000 и HZ2000 и съберем ползите, свързани с промените, които сме илюстрирали, можем да кажем, че прогнозата не изглежда нереална.
  https://www.avsforum.com/threads/ole...81125/page-839

  С 1000nits OLED, картирането на картината за филми от 1000nits е напълно елиминирано. Благодарение на самосветещите пиксели, HDR след това се показва почти 1:1, както на мастеринг OLED. Без директно сравнение никой няма да забележи това с нормален OLED телевизор (особено не, ако след това филмът е овладян само за 600nits).
  Нашите очи просто по-трудно различават светли детайли, отколкото тъмни детайли. Скокът от 1000 на 3000 нита в крайна сметка също не е огромен. 3000nits не са 3 пъти по-ярки във възприятието. Двойната яркост от 1000 нита е приблизително 10 000 нита.

  Средната основна яркост за HDR е вероятно 150-200nits (SDR 100nits). Това също показва, че HDR не е предназначен за светли помещения с високи стойности на APL. За да можете да смесвате и оценявате перфектно цветовете, тъмната стая трябва да е без остатъчна и чужда светлина. Това е единственият начин да бъдете сигурни, че смесеният резултат (особено цветният дисплей) може да бъде възпроизведен на други устройства при сравними условия.

  Panasonic няма по-добро ABL поведение, а също така няма по-ярко бяло на цял екран от останалите OLED телевизори и няма по-висока яркост на цветовете. Panasonic контролира пиковата яркост само чрез белия субпиксел.
  Само поведението на ABL определя колко ярко изглежда телевизорът в ежедневня телевизия. Високата HDR пикова яркост не помага и променливата ABL крива, която позволява може би 450nits в пика, но пада рязко под APL 25%, също е доста контрапродуктивна.

  Според журналиста на белгийското списание FWD, формата на пикселите на 65 "G1 не се е променила от предходната година .:
  https://twitter.com/ericbeeckmans/st...851611142?s=20
  Както вече споменах, това също не е необходимо и в плана на пода не виждате непременно по-дебел OLED стек, например. Промяната се извършва във височината в среза или в самия емитер.
  Измерванията на цвета и яркостта, както и консумацията на енергия са най-решаващите фактори за определяне на разликите.

  Проблемът е, че кинаджиите снимат филми за кино(гледане на тъмно), а игралните филми и дневната светлина просто не се разбират -> отраженията в тъмните сцени са много по-голям проблем от липсата на яркост. Филмите се смесват по-тъмно от телевизионните програми на живо и детските програми. По-яркият телевизор не помага (в резултат на това тъмните области на изображението не са по-ярки), а уж страхотният филтър на Samsung подобрява контраст и води до дъгови отражения от източници на светлина. С полугланцовия панел на Samsung черното вече не е черно дори през деня.
  Имаше и някой тук, който току-що се е отказал от своя телевизор Samsung заради неприятни отражения и се е върнал към OLED, който уж трябва да отразява толкова силно, въпреки че имат най-добрия филтър за дневна светлина, който също получава наситено черно през деня. В крайна сметка той се разбра по-добре с отраженията с OLED, отколкото с тези с филтрите на Samsung. Вижте също измерванията от rtings, вместо извлечения от рекламни сайтове.

  Всекидневната телевизия е по-скоро разпознаване и консумиране на съдържанието, отколкото просто наслаждаване на филм. Трябва да решите кое е важно за вас. Със сигурност нямате нужда от скъп телевизор за ежедневието и децата.
  OLED е повече от просто по-добро черно. Ъглите на видимост (колкото по-голямо е изображението и колкото по-малко е разстоянието на седалката, толкова по-голям е проблемът, дори когато се гледа отпред), осветеността на изображението, времето за реакция без размазване, по-точното възпроизвеждане на филма и цветовете без излишно синьо са основните предимства пред LCD. Това е просто по-модерната технология.
  Между другото, 10000nits е само два пъти повече от яркостта от 1000nits. Заблудата за яркост е абсолютно преувеличена.

  По-ефективният OLED панел също означава по-ниска консумация на енергия със същата яркост, както и още по-малък риск от отпечатване на постоянни изображения. По-добрата основна яркост с по-добро бяло пълно изображение може от своя страна да се използва и за компенсация на BFI. По този начин, въпреки вмъкнатите тъмни фази за най-висока рязкост на движещото се изображение спрямо ефекта на вземане на проби и задържане (нещо, което намирам за важно за ежедневната телевизия), евентуално можете да гледате със същата яркост, както при предишните модели, без активирана BFI схема.

  При HDR не се предвижда големи площи да достигнат над 235 нита. Това всъщност трябва да бъде само 10% от пропорциите на изображението. Прословутият максимум от 235 cd / m² за площи> 10% може да се намери само в добре познатото видео , но не и в нито един документ от EBU, ITU или SMPTE . Може би това е „просто“ назована „най-добра практика“ за създаване на медии в студиото от няколко професионалисти и нищо повече.

  Добре известният максимум от 100 cd / m² за „дифузно бяло“ е включен само в по-старите версии на документите на стандартите и вече не се споменава конкретно в по-късните актуализирани версии.
  Това отчасти трябва да обясни защо MaxFALL (Максимално средно ниво на осветеност на кадъра) се покачва в медиите напоследък. Изглежда, че студията вече са по-смели.

  На практика осигуряването на 4000 нита в дългосрочен план покрива по-голямата част от нуждите за филми, които рядко имат MAXCLL на тази стойност: не бъркайте максималния пик на филма (неговото калибриране) и работния процес (работната среда) на HDR. Когато читателят каже 4000 нита, това е контейнерът. В действителност филмът рядко ще надхвърли пикове от 2000 нита.
  Има обаче няколко DV филма, при които MAXCLL достига до почти 10 000 нита.

  Panasonic прилага корекция на Mura ефекта
  https://i.postimg.cc/rFmf0B0s/img-mura2en.png
  https://i.postimg.cc/Y9M3pZBp/img-mura3en.png
  https://i.postimg.cc/CM6jtz5M/img-mura4en.png
  Mura -> на японски - "нередности" или "неравности"
  Mura = фалшиво цветово представяне и неравномерно разпределение на осветеността на дисплея
  Моаре ефектът е физически феномен на линейната оптика. Моаровите шарки се появяват в резултат на взаимодействие между прозрачни слоеве на повтаряща се структура, когато се преглеждат насложени слоеве.
  https://www.spiedigitallibrary.org/j...803.full?SSO=1
  https://medium.com/@jason.zhang2589/...y-ec1f5995fab3

  Система за корекция на Mura: По време на производството всеки панел се снима и получава индивидуална корекция с помощта на Look Up Table (LUT).
  https://www.oled-info.com/correcting...efficiency-and

  Разликата в цената между 65 и 77", се дължи на броя на 77-инчовите панели, които LG Display може да изреже в майчин панел от поколение 8,5 от 2500 mm x 2200 mm с възможно най-малка загуба .
  Ето например в ляво - поколение 8,5 от настоящите плочи mother glass, fj които можем да изрежем или 6 плочи от 55 ", или само 3 от 65", а вдясно бъдещото поколение 10+ с размери 3370 mm x 2940 mm, таблиците също дават печалбата на m2, с цена от 196 $ в момента и 234 $ със следващото поколение 10+

  Въпроси и отговори относно OLED панелите

  Въпрос: Има ли нещо, за което трябва да внимавам при работа с OLED панели?
  А. Тъй като поддръжката на панела се извършва автоматично при изключване на захранването, можете да го използвате без никакви специални предпазни мерки при нормална употреба. Ако панелът се използва с голямо натоварване, като например показване на един и същ екран за дълго време, можете да извършите поддръжка на панела ръчно. За подробности вижте в ръководството с инструкции.

  Въпрос: Това е тънък екран, има ли нещо, за което трябва да внимавам?

  А. Избягвайте да прилагате сила върху горната или лявата и дясната част на екрана по време на преноса и монтажа.

  Въпрос: Как да се грижим за екрана?
  А. Изключете захранването, извадете щепсела от контакта и след това внимателно го избършете с мека, суха кърпа без химикали.

  https://translate.google.com/transla...0/picture.html

  При моделите от '19 и '20 между OLED панела и задния капак бяха вмъкнати лист и плоча от специален материал за разсейване на топлината, но във второто поколение на '21, задният капак и плочата за разсейване на топлината са интегрирани. Освен това, чрез сглобяване с нова структура за залепване на материали, ефективността на разсейване на топлината се увеличава максимално. "Чрез цялостно подобряване на ефекта на разсейване на топлината, ние максимизирахме потенциала на органичния EL панел и постигнахме по-висока яркост и контраст от конвенционалния модел.
  https://av.watch.impress.co.jp/docs/news/1319975.html  Таблица с използваните типове матрици по модели.

  Panasonic 40" 42" 43" 48" 49" 50" 55" 58" 60" 65" 70" 75" 77" 82" 85" 88"
  OLED JZ2000 AM-OLED AM-OLED
  OLED JZ1500 AM-OLED AM-OLED AM-OLED
  OLED JZ1000 AM-OLED AM-OLED AM-OLED
  OLED JZ980 AM-OLED AM-OLED AM-OLED
  LCD JX940 IPS IPS IPS MVA ?
  LCD JX850 MVA MVA MVA MVA
  LCD JX800 MVA MVA MVA MVA
  LCD JX700
  Антиотражателно покритие

  Както показват резултатите, всички телевизори Oled, независимо дали са 2018, 2019, 2020 или този от 2021 г., използват същия филтър против отблясъци.
  APL (Average Picture Level)
  Максималното ниво на яркост на OLED матрицата зависи от повърхността, върху която желаем тази яркост. Например, в нощна сцена малък блестящ елемент ще бъде по-ярък, отколкото ако е в дневна среда (трябва да е ярка по-голяма площ на екрана). Тази средна яркост на целия кадър се определя от параметъра APL. Средно ниво на картината APL - най-добре може да се обясни, като процент от дисплея, който свети в сравнение с напълно бял дисплей, така че дисплеят, който е напълно червен, зелен или син, ще бъде с 33% APL(защото свети само 1 от 3 субпиксела).  ABL (Automatic brightness limiter - автоматичен ограничител на яркостта)
  Автоматично ограничава общата яркост, когато голяма част от екрана е бяла по две причини:
  - за да предотврати износването на пикселите, генерирано от количеството топлина и енергия, необходими за захранването на целия пиксел до максималната му яркост.
  - заради наложените законови ограничения за консумация на ток.
  ABL е доста сложен. Използва се за:
  - контролиране на пиковата скорост на стареене
  - контрол на общата консумация на енергия
  - контрол на пиковата локална консумация на енергия (локално производство на топлина, която може да причини повреда, ако не бъде проверявана)
  Поведението на ABL в модели 2019 и 2020 е по-добро в сравнение с модели 2018.
  OLED дисплеят е способен да показва пикова яркост от 1000 cd/m² на малка повърхност, но за да остане в границите зададени от директивата е задължен да намали яркостта върху цялото изображение.
  https://publications.europa.eu/en/pu...43/language-bg
  ДИРЕКТИВА 2005/32/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 6 юли 2005 година
  Brightness (Typ., cd/m², APL 25%) 500
  Brightness (Typ., cd/m², APL 100%) 150
  Ако пиковата яркост е подобрена, това не е същото като с APL (средно ниво на яркост), който винаги ограничава яркостта при 100% бял шаблон цял екран до 150 cd/m², Спомнете си, че това ограничение не е проблем на самата OLED технология, тъй като ако всеки пиксел може да достигне индивидуално до 950 cd/m², няма причина всички пиксели да не достигнат тази яркост. Това всъщност е законодателно ограничение. Всъщност Директива 2005/32/ЕО на Европейската комисия относно екодизайна на телевизорите, заявява, че 55-инчовият модел не трябва да изразходва повече от 304,4 W. OLED дисплеят е способен да показва пикова яркост от 1000 cd/m² на малка повърхност, но за да остане в границите зададени от директивата е задължен да намали яркостта върху цялото изображение.  ASBL (Automatic Static Brightness Limiter - автоматичен ограничител на яркостта на статични изображения)
  При OLED телевизорите намалява яркостта на екрана, когато „средната“ картина остава непроменена за повече от 60 секунди. Това може да бъде неудобно, когато гледате видеоклипове или филми, които имат сцени с продължителност над 60 секунди.
  Image Dimming Over Time
  As explained in the previous reply, there was an update to optimize the image retention prevention in specific situations. In case of static images, LG implements an algorithm for protecting the screen from image retention. This function works by reducing the screen brightness level when a static image is displayed. The brightness level will automatically return to the previous level once the static image disappears. This was intended to reduce consumer discomfort in situations where temporary image retention can occur in certain viewing condition. However, we are currently investigating if there are specific situations that further need to be corrected.
  Функцията за затъмняване на панела, която изглежда се изпълнява на ниво панел от LG Display - и има за цел да предотврати изгарянето на панела. Използва се алгоритъм за откриване дали картината на екрана остава статична за дълго време и след това е проектиран така, че панелът да намали своята светлинна мощност, за да сведе до минимум риска от повреда при изгаряне. За съжаление, алгоритъмът не е много добър и понякога греши таблото с резултата по време на футболен мач или докато играете конзолна игра бърка HUD като пълно статично изображение. След няколко минути тя ще започне постепенно и бавно да намалява светлинния изход, въпреки че активно се наслаждавате на играта. Това засяга най-вече HDR съдържание, но се отнася и за SDR изображения в по-малка степен.

  Топ-емисията(Top-emission) позволява на един и същи ток/светлинен изход, OLED материала да остарява по-малко сериозно (защото същите фотони се разпространяват върху по-голяма площ), но увеличаването на светлинната мощност означава увеличаване на консумацията на енергия.
  Подобряването на EqE (електро-квантова ефективност) позволява по-голяма светлинна мощност за една и съща консумация на енергия, така че напредъкът в EqE трябва да позволява ABL да се отпусне, изгарянето само с най-високото излъчване позволява и части от ABL кривата, свързана главно със скоростта на стареене, да бъде спокойна

  Необходимо е да изчакате, докато LG Display драстично намали консумацията на своите Oled панели, за да се надяваме да увеличи общата яркост
  Нищо не можете да направите по въпроса, това е вградена в телевизора функция за защита на панела. В резултат на това, е подобрена общата яркост и възпроизвеждането на белия тон, плюс корекция за неравномерност на яркостта.
  https://online.stereosound.co.jp/_ct/17242212
  За сравнение, усещането за детайлност и бялото са различни спрямо предишните модели. Особено частта с висока яркост. Появата на детайлите е подобрена в сравнение с миналогодишния модел.

  Замерванията показват, че пиковата яркост достига 1000 нита. За разлика от JZ2000 модела JZ1500 ще „спира“ на 870 нита. Полезно е в този момент да запомните, че поради „грешка“ на зрителният обхват, присъщ на нашата система „мозък-око“, разликата в осветеността между 800 нита и 1000 нита е минимална, тъй като е необходимо поне петкратно увеличение на номиналната стойност, за да имате визуално усещане на удвояване на яркостта. За да сме по-ясни, трябва да стигнете до 4000 нита, за да удвоите възприеманата яркост в сравнение с 800 нита. Без пряко сравнение просто не го виждате и за окото 2000 нита не са два пъти по-ярки отколкото 1000 нита. Възприемането на яркостта не е линейно. Това са само нюанси. За забележима удвоена яркост, акцентите ще трябва да блестят с 10000 нита.

  От друга страна, допълнителни 200 нита осветеност е много важно, за да се избегнат компромиси и динамични компресии при възпроизвеждането на HDR съдържание, форматирано на 1000 нита от MaxCLL (Maximum Content Light Level - максималното ниво на осветеност на най-яркия пиксел). Увеличаването на мощността на JZ2000 също се отнася до цветово възпроизвеждане, истинската ахилесова пета на OLED дисплеи, които нямат много голям цветен обем. За да откриете предимството по отношение на обема на цвета, трябва да се измери един екземпляр.

  По-високата яркост влияе само на пиковата яркост, а такава има около ≤ 10% от площта на изображението.
  Дори OLED с 2000 нита няма да бъде забележимо драматично по-ярък, ако не е вдигнат ABL и по този начин яркостта на повърхността е по-добра.
  HDR филмите също не използват това, тъй като съответно са ограничени (само 10% от площта на изображението на сцената с изображение може да надвишава 235 nits).
  От по-висока стойност на APL, само SDR ще има полза при дневна светлина. Когато гледате филмите според нормата, контрастът е по-решаващ от пиковата яркост.
  LG вече доказа през 2017 г., че поведението на ABL има по-голям ефект върху възприеманата яркост на изображението и същия синоним на приоритет за SDR и сцени с висок APL. Последното не се среща при HDR филми, а нормалните филми са при средно съотношение на APL от 25%. Филмите се усвояват за тъмната стая, а не за терасата.
  Време за реакция на панела
  Специфичното време за реакция за черно-бяло-черно преминаване е 4,2 ms (1,9 ms включено + 2,3 ms изключено). Преходите между полутоновете се случват средно за същите 4,2 ms общо. Зависимостта на скоростта на преход от оттенъка е малка.

  Motion resolution 650 lines with [IFC] or [Clear Motion] on; 300 otherwise

  верността е гарантирана при всякакви условия на използване, независимо дали средата за гледане е затъмнена стая като тази, използвана във фазата на мастеринг, или осветена стая. Това е възможно благодарение на технологията Intelligence Sensing, която адаптира съдържанието на изображението към условията на гледане по „интелигентен“ начин, т.е. като управлява отделно високо и слабо осветление, така че възприятието на зрителя да не се променя.
  Всъщност в осветена стая окото става по-малко чувствително и тъмните детайли се губят, които създателят на съдържанието вместо това е „коригирал“ в затъмнена среда, но светлите зони не трябва да се променят. Интелигентното засичане работи във всички HDR видео режими, дори в режима Filmmaker mode, с изключение на Dolby Vision, където алгоритъмът Dolby Vision IQ се намесва по сходен начин.
  Зрителни ъгли
  В дисплей технологичният език, зрителен ъгъл е максималният ъгъл при което дисплеят може да бъде видян с приемлива зрителната работоспособност. В технически контекст този ъглов диапазон се нарича зрителен конус, определен от множество посоки на гледане .
  Но за ценителите и специалистите, зрителен ъгъл се нарича ъгълът до който не се фиксира промяна в нито един от параметрите в таблицата долу.
  Както винаги, ъглите на видимост са отлични. Измерена загуба на яркост от само 20% при 45°. [60°/60°/60°/60° (CR≥10)]
  При OLED моделите, зрителните ъгли зависят от формата и размера на субпикселите и тъй като субпикселите на отделните цветове имат различни форми, то техните зриттелни ъгли леко се различават. Поради това, техните стойности се усредняват за да се получат зрителните ъгли на дисплея.
  Намаляване на яркостта на 50% от максималната стойност.
  Отбелязваме много плавно намаляване на яркостта, когато отклонението от перпендикуляра към екрана във всичките три посоки и графиките на яркостта на полутоновете не се пресичат в целия диапазон на измерените ъгли. За сравнение - в случая на типичен LCD телевизор с VA матрица, яркостта намалява наполовина още на около 30°.
  Направление / замерване Ъгъл, градуси
  Вертикално 61/62°
  Хоризонтално 71/71°
  Диагонално 68/69°
  Color Washout (размиване на цветовете) 46°
  Color Shift (изкривяване на цветовете) 29°
  Brightness Loss (загуба на яркост) 67°
  Black level Raise (нарастване нивото на черното) 70°
  Gamma Shift (изкривяване на гамата) 66°
  Цветното картографиране под ъгъл не се различава от конкурентните съперници.
  Ако седим пред десния ръб на телевизора, така че ръбът на екрана да съвпада с оста на симетрия на лицето ни и показва бяла плоскост, бялото в десния ръб (най-близо до нас) ще бъде топло, а в ляво(далечнит край) по-студено и синьо.

  Най-голямото разграждане се наблюдава в жълто. Със същата позиция на зрителя, както по-горе, жълтият цвят в левия край силно пада в зелено. Това не е вина на Panasonic, а само в структурата на субпикселите вматрицата от LG Display.  Motion resolution

  Black Frame Insertion - рязко повдига динамичната резолюция на видеото. Ако в предходните модели(2019) в динамиката се любувахме на в най-добрият случай на 600 линии и то силно стробиращи..сега получавате честни незатъмнени 1080 линии. Фликеринг не се забелязва.

  В новите телевизори Panasonic продължителността на черната рамка се модулира според съдържанието, за да се намали до минимум загубата на яркост, без да се намалява ефективността на системата.
  https://www.digitalvideoht.it/wp-con...fi-800x453.jpg
  BFI се състои във вмъкване на черни кадри в възпроизведената последователност, тъй като в киното затворът „мига“ 3 пъти в същият кадър.
  https://www.youtube.com/watch?v=yw0Dygpz1pI&t=235s

  Друга функция, която си струва да се спомене, се отнася до възможността за пълно изключване на алгоритъма за картографиране на тонове(като при HGIG), тази, която управлява поведението на телевизора при подрязване и за която няма стандарт, но който всеки производител избира по свой начин.

   
  IFC BFI Острота Картиране на движението
  (уплавняване)
  Off Off 300 линии
  Min Off 650 линии
  Mid Off 650 линии
  Max Off 650 линии
  Off Min 650 линии
  Min Min 650 линии
  Mid Min --- линии
  Max Min 1080 линии
  Off Mid 650 линии
  Min Mid --- линии
  Mid Mid 1080 линии
  Max Mid 1080 линии
  Off Max --- линии
  Min Max 1080 линии
  Mid Max 1080 линии
  Max Max 1080 линии

  Black Frame Insertion

  OLED дисплеите имат много бързо време за реакция, но поради естеството на работа на дисплея (възпроизвеждане и задържане) все още е възможно да възприемате движещите се изображения като леко замъглени. След това се губят детайли. Една от техниките за борба с това е Black Frame Insertion. Тази система вече не вмъква систематично цяло черно изображение, но се задоволява с част от черно изображение, за да получи същия резултат. Продължителността на черното изображение е променлива в зависимост от съдържанието, което се показва в изображението. Целта винаги е една и съща: да се заблуди устойчивостта на ретината, която създава размазващ ефект зад обектите, като същевременно минимизира трептенето.
  Показвайки черен кадър между два редовни, спада осветеността на изображението, а тези от вас с по-чувствително зрение може да видите трептене в изображението.
  BFI (Black Frame Insertion), е софтуер който вмъква черни кадри във видео потока, за да „нулира“ зрителната памет и за да изглежда движението по-малко замъглено. Принципът е добре доказан, тъй като се използва в LCD телевизорите от години. Подобрената BFI система може да работи при по-къси цикли на работа. Като потребител, вие наистина не забелязвате нищо, освен леко намалена яркост на изображението.
  Този режим може да бъде настроен на четири нива (ниско, средно и високо, както и автоматично).
  Вместо да вмъква пълен черен кадър между всеки 2 кадъра от движещо се съдържание, процесорът анализира входящия сигнал и динамично коригира продължителността на черният кадър през двукамерен цикъл, с което увеличава гладкостта изображенията, като свежда до минимум ефекта на трептене. Използвайте настройките за нисък и среден BFI, тъй като те не повлияват много на пиковата яркост и забележимо подобряват видимата резолюция на движението.

  Настройката High все още създава твърде много трептене, но опциите Low и Medium вършат по-добра работа, като поддържат трептенето под видимия праг, като същевременно поддържат доста високо ниво на яркост. Автоматичната настройка ще се прилага или ниска, или средна в зависимост от съдържанието.

  Забележка:
  Проблемът от миналата година е, че тази функция работеше само при 60 Hz, с поява на досаден трептящ ефект, нещо, което е напълно решено в обхвата 2020, като работи с по-висока скорост на опресняване - 120Hz. Въпреки, че не съм го виждал в експлоатация, ще видим спад на яркостта с около 20% (вместо 40% миналата година), а и това не е функция, която ще използваме твърде много в HDR и Dolby Vision източници.

  IFC - Inteligent Frame Creation
  (MCFI - motion-compensated frame interpolation)
  Филмът е визуален разказ, реализиран чрез бързо сменящи се изображения, леко различни едни от други и прожектирани със скорост от 24 броя за една секунда. Тези отделни изображения се наричат кадри. Зрителят започва да ги възприема като непрекъснато движение при смяна над 10 – 12 кадъра в секунда, тъй като системата око/нерв/мозък има време за реакция и продължава да възприема всяко изображение известно време след изчезването на неговия източник(зрителна памет от 6ms). Именно бързото показване на кадрите предизвиква илюзията за непрекъснато движение.
  Първоначално филмите са заснемани и прожектирани с камери и кинопроектори, при които филмът се задвижва с ръчна манивела. Макар че за стандартна скорост по времето на немите филми често се сочи 1000 кадъра в минута (16⅔ кадъра в секунда), в действителност повечето неми филми са заснемани при скорости от 16 до 23 кадъра в секунда и са прожектирани при 18 кадъра в секунда и повече, като често към филма има приложена инструкция за скоростта на всяка сцена. С навлизането на звука в киното в края на 20-те години, скоростта е стандартизирана, тъй като звуковите глави изискват фиксирана скорост. Избрана е скоростта от 24 кадъра в секунда, тъй като това е най-ниската (оттам и най-евтина) скорост, даваща възможност за задоволително качество на звука.

  Приблемът е, че при 24fp/s, човек забелязва смяната на кадрите, като накъсани движения(а и звукът вече е цифров и не определя скоростта на кадрите). Поради тази причина в телевизорите се използва софтуер за генериране на междинни кадри с цел потигане на по-плавни движения.

  Опцията за уплавняване е наречена Intelligent Frame Creation(IFC). Panasonic твърди, че частично е преработил алгоритъма за компенсиране на движението, за да премахне драстично артефактите от движещи се обекти.

  Изглежда, че при 24p в OLED се използва Puldown 5:5 (120Hz).
  Без тъмни фази(BFI), Puldown 5:5 оптически съответства на Puldown 1:1, тъй като окото не може да различи кадрите.
  Ето резултатите от измерванията на фокуса и плавността на движение:

  IFC Острота Картиране на движението
  (уплавняване)
  изключен 300 линии липса
  минимум 600 линии много малко / никакво
  средно 600 линии много голямо
  максимално 600 линии изключително голямо
  потребителска настройка 300-600 линии регулируемо

  Рязкостта на движещите се изображения се измерва на TVL, т.е. вертикални линии, в диапазона от 150 (най-ниската) до 1080 линии (най-високата).
  Опцията за "вкарване на черен кадър" (в настройките на потребителския режим) леко намалява яркостта на изображението, въвежда трептене, но не подобрява забележимо остротата на движението.
  В потребителски режим може да бъде полезна допълнителна настройка за „гладкост на филма“, т.е. междинна между 3 и 4. Според мен при 24p материали стойността на 3 е твърде малка, докато 4 е малко прекалено.

  Ето защо е нужно 10-стъпаловидно регулируеми FI като най-доброто решение, така всеки ще намери някъде идеалната си настройка.
  Всичко се отнася до остротата на подвижната картина. Дори при MCFI картината в момента все още е замъглена и не е постигната пълната разделителна способност на линията. Артефактите на MCFI са ясно видими. За футбол формата за мен не е подходяща.
  След това може да се надяваме също така да комбинират BFI с MCFI, което в момента е невъзможно за OLED, за да имате още повече пространство за маневриране. Но отново, който вярва, че BFI в OLED непреодолимо създава такава тъмна картина като LCD е на грешен път.

  Човешките очи не виждат в „кадри“.
  Те просто виждат в странични ефекти като замъгляване на движението и стробоскопични ефекти.

  Трябва да прочетете тези статии:
  - https://blurbusters.com/blur-busters...mple-and-hold/ , особено ефектът „Vicious Cycle - Порочен цикъл“.
  - https://blurbusters.com/the-strobosc...rate-displays/
  - https://blurbusters.com/gtg-versus-m...ixel-response/
  - https://blurbusters.com/beautiful-re...duction-badly/

  Като общо правило:
  - Колкото по-голям е екранът (повече FOV) , колкото по-висока е скоростта на опресняване, необходима за да съответства на реалността
  - Колкото по-бързо е движението, толкова по-висока е скоростта на опресняване, необходима за да съответства на реалността

  Ако вместо това носите VR очила и върви бързо движение, и резолюция на ретината, и широко зрително поле ... Тогава това усилва чувствителността на движещите ефекти към честотата на опресняване с четирицифрена стойност.

  Ако обаче това е малък 1080p телевизор, гледан от далечно разстояние в стаята (малък FOV), тогава чувствителността е много по-малка - може да достигнете само около 240 Hz, преди да намалите връщащия удар.

  Чувствителността зависи от много обяснени параметри
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 30-08-21 в 22:31.

 5. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #4

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Ревюта и тестове

  Panasonic 65JZ2000
  https://fwd.nl/beeld/review-panasoni...serie-oled-tv/
  https://tweakers.net/reviews/9118/pa...it-moment.html
  https://www.dday.it/redazione/40027/...iew-recensione
  https://www.lesnumeriques.com/tv-tel...3827/test.html
  https://www.frandroid.com/marques/pa...pour-le-gaming
  https://avmania.zive.cz/panasonic-jz...-vybaleni-test

  Panasonic TX-48JZ1000
  https://www.lesnumeriques.com/tv-tel...4167/test.html

  Panasonic заявява софтуерна поддръжка за 8 години.
  Резервните части трябва да са на разположение в продължение на 7 години.
  - Minimum guaranteed availability of software and firmware updates = 8 year
  - Minimum guaranteed availability of spare parts = 7 year
  - Minimum guaranteed product support = 7 year
  https://www.ptc.panasonic.eu/

  Version 3.053
  Update File Name / Size P212_3053.zip / 302,040,933 bytes
  Update Date / May 18, 2021
  https://av.jpn.support.panasonic.com...uk_cis_02.html

  https://panasonic.net/cns/oss/tv/EUIDTV21.html

  Panasonic JX970 във всички отношения е подобeн на JX940 с две разлики: предна рамка от шлайфана неръждаема стомана вместо черна пластмаса и централна въртяща се стойка. Input Lag е обявен на 11ms в 1080p/60 и 3ms в 1080p/120.

  Panasonic TV 2021 line-up
  -- UHD OLED UHD LCD
  Series JZ2000
  (Flagship)
  JZ1500
  (Premium)
  JZ1000
  (Step-up)
  JZ980
  (Core)
  JX940 (black)
  JX970 (silver)
  (Step-up)
  JX850
  (Core)
  JX820
  JX810
  JX800

  (Entry - Android TV)
  Available (available in June) (available in August) (available July) (available in September) 75"(available in September)
  49, 55, 65"(available July)
  58, 65"(available in July)
  40, 50"(available in June)
  (available in May)
  Price 65" - 3800 €
  55" - 2876 €
  65" - 3100 €
  55" - 2390 €
  48" - 2100 € Master HDR OLED Panel
  65" - 2699 €
  55" - 1999 €
  48" - 1799 €
  65" - 2499 €
  55" - 1799 €
  48" - 1699 €
  75" - €
  65" - €
  55" - €
  49" - €
  65" - 1349 €
  58" - 999 €
  50" - 799 €
  40" - 699 €
  65" - 1299 €
  58" - 899 €
  50" - 799 €
  40" - 699 €
  Regional Models JZ2000E (EU)
  JZ2000B (UK)
  JZW2004 (DE)
  JZC2004 (Sch)
  JZ1500E (EU)
  JZ1500B (UK)
  JZC1505 (Sch)
  JZW1509 ()
  JZN1508 ()
  JZF1507 ()
  JZT1506 ()
  JZ1000E (EU)
  JZ1000B (UK)
  JZW1004 (DE)
  JZC1004 (Sch)
  JZR1000 (RU)
  JZ980E (EU)
  JZ980B (UK)
  JZW984 (DE)
  JZC984 (Sch)
  JZR980 ()
  JX940E (EU)
  JX970E (EU)
  JXW970 ()
  JX940B (UK)
  JXW944 (DE)
  JXT976 ()
  JX850E (EU)
  JX850B (UK)
  JX870B (UK-John Lewis)
  JXW854 (DE)
  JXT886 ()
  JX800E (EU)
  JXW834 (DE)
  JX810E
  JX820E
  JX800B (UK)
  Base Adjustment Rotation Rotation Rotation Rotattion 75" - Rotation
  65, 55, 49" - Swivel
  Swivel Swivel
  Design - - - - Extra Slim - Extra Slim
  Screen Specifications
  - 65" Master HDR OLED Professional Edition
  55" Master HDR OLED Professional Edition
  65" Master HDR OLED Professional Edition
  55" Master HDR OLED professional Edition
  48" Master HDR OLED Panel
  65" Master HDR OLED Panel
  55" Master HDR OLED Panel
  48" Master HDR OLED Panel
  65"
  55"
  48" Master HDR OLED Panel
  75"
  65"
  55"
  49"
  65"
  58"
  50"
  40"
  65"
  58"
  50"
  40"
  Panel type
  Screen curvature
  Aspect (ratio)
  Native Resolution
  Panel manifacturer
  Panel bits of color
  Frequency of display
  Black Frame Insertion
  Backlight
  Luminosity maximum(Brightness)
  Local Dimming
  Wide Color Gamut
  Colour Space DCI-P3
  Colour Space Rec.2020
  Motion Estimation Motion Compensation
  AM-OLED (WRGB, MURA corection)
  Flat screen
  16: 9
  3840 x 2160
  LG Display
  10-bits
  40-120Hz
  Yes
  -
  960 nits (65")
  -
  Yes
  98%
  ?
  Smooth Motion Drive Pro
  AM-OLED (WRGB, MURA corection)
  Flat screen
  16: 9
  3840 x 2160
  LG Display
  10-bits
  40-120Hz
  Yes
  -
  --- nits (65")
  -
  Yes
  98%
  ?
  Smooth Motion Drive Pro
  AM-OLED (WRGB)
  Flat screen
  16: 9
  3840 x 2160
  LG Display
  10-bits
  40-120Hz
  Yes
  -
  --- nits
  -
  Yes
  98%
  ?
  Smooth Motion Drive Pro
  AM-OLED (WRGB)
  Flat screen
  16: 9
  3840 x 2160
  LG Display
  10-bits
  40-120Hz
  Yes ?
  -
  --- nits
  -
  Yes
  98%
  ?
  Smooth Motion Drive Pro
  LCD - IPS (exept 75" - MVA)
  Flat Screen
  16:9
  3840x2160 pixels
  ?
  8-bits+FRC (30-bits per pixel)
  40-120Hz
  Yes
  Edge LED Local Dimming
  600 cd/m ??
  Yes Pro
  Yes
  ? %
  ?
  2200 BMR IFC
  LCD - MVA
  Flat Screen
  16:9
  3840x2160 pixels
  Innolux
  8-bits+FRC (30-bits per pixel)
  50/60Hz
  Yes
  Edge LED, 2 vertical zones
  400 cd/m ??
  Yes Pro
  Yes
  ? %
  ?
  1600 BMR IFC
  LCD - MVA
  Flat Screen
  16:9
  3840x2160 pixels
  Innolux
  8-bits+FRC (30-bits per pixel)
  50/60Hz
  Yes
  Direct LED
  - cd/m ??
  Global Dimming
  Yes
  ? %
  ?
  800-1400 / 810-1500 BMR
  Image / Video processing
  Processor/SoC;
  CPU Type:
  CPU Bit:
  Max CPU Frequency:
  GPU Type:
  Max GPU Frequency:
  Memory:
  Memory Frequency:
  RAM:
  ROM:
  MediaTek MT5816 (HCX Pro AI)
  4 x ARM Cortex A-73
  64-bit
  1.8GHz
  ARM Mali G-
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  MediaTek MT5816 (HCX Pro AI)
  4 x ARM Cortex A-73
  64-bit
  1.8GHz
  ARM Mali G-
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  MediaTek MT5916 (HCX Pro AI)
  4 x ARM Cortex A-73
  64-bit
  1.8GHz
  ARM Mali G-
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  MediaTek MT5816 (HCX Pro AI)
  4 x ARM Cortex A-73
  64-bit
  1.8GHz
  ARM Mali G-
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  MediaTek MT5916 (HCX Pro AI)
  4 x ARM Cortex A-73
  64-bit
  1.8GHz
  ARM Mali G-
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  MediaTek MT5598(5813) aka HCX
  4 x ARM Cortex A-
  64-bit
  -GHz
  ARM Mali
  ?
  ?
  ? Hz
  ? GB
  ? GB
  M-Star M7332 ()
  4 x ARM Cortex A-53
  64-bit
  1.1GHz
  ARM Mali G-52 (Vulkan)
  ?
  ?
  ? Hz
  2 GB
  ? GB
  Picture optimisation Ambient sensor (CATS)
  Dolby Vision IQ
  HDR 10+ Adaptive
  Ambient sensor (CATS)
  Dolby Vision IQ
  HDR 10+ Adaptive
  Ambient sensor (CATS)
  Dolby Vision IQ
  HDR 10+ Adaptive
  Ambient sensor (CATS)
  Dolby Vision IQ
  HDR 10+ Adaptive
  Ambient sensor (CATS)
  Dolby Vision IQ
  HDR 10+ Adaptive
  Ambient sensor (CATS)
  -
  HDR 10+ Adaptive
  -
  -
  HDR 10+ Adaptive
  HDR processing HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  HLG Photo
  HDR10
  HDR10+
  HLG
  Dolby Vision
  -
  Treatments and Technologies Luminance Booster
  ISF Image Calibration
  CalMAN Ready (patern generator)
  Luminance Booster
  ISF Image Calibration
  CalMAN Ready
  Luminance Booster
  ISF Image Calibration
  CalMAN Ready
  Luminance Booster
  ISF Image Calibration
  CalMAN Ready
  -
  ISF Image Calibration
  CalMAN Ready
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  Picture modes Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  Professional Photo
  Professional1 (ISFCC)
  Professional2 (ISFCC)
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  Calibrated Mode for Netflix
  Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  Professional Photo
  Professional1 (ISFCC)
  Professional2 (ISFCC)
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  Calibrated Mode for Netflix
  Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  Professional Photo
  Professional1 (ISFCC)
  Professional2 (ISFCC)
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  Calibrated Mode for Netflix
  Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  Professional Photo
  Professional1 (ISFCC)
  Professional2 (ISFCC)
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  Calibrated Mode for Netflix
  Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  -
  Professional1 (isfccc)
  Professional2 (isfccc)
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  -
  Auto AI for image
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  Custom
  -
  -
  -
  Sports
  Game
  DolbyVision (Vivid / IQ / Dark)
  -
  -
  Dynamic
  Normal
  Cinema
  True Cinema
  Filmmaker mode
  -
  -
  -
  -
  Sports
  Game
  Dolby Vision (Vivid / Bright / Dark)
  -
  Audio Specifications
  Speakers
  Surround speakers
  Central
  Ceiling speakers
  Subwoofer
  15W x 2
  15W x 2
  15 W
  15W x 2
  20 W
  -
  15W x 2
  -
  -
  20 W
  -
  15W x 2
  -
  -
  -
  -
  15W x 2
  -
  -
  -
  -
  49"-10Wx2 / 55"-15W x 2/
  -
  -
  -
  -
  10W x 2
  -
  -
  -
  -
  10W x 2
  -
  -
  -
  Dolby Atmos
  360 ° Soundscape Pro
  Auto AI Sound
  Technics audio system
  Dual Bluetooth Connection
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Cinema Surround Pro
  -
  Yes
  Yes
  Yes
  Cinema Surround Pro
  -
  -
  Yes
  Yes
  Cinema Surround Pro
  -
  -
  Yes
  Yes
  Cinema Surround
  -
  -
  Yes
  Yes
  Cinema Surround
  -
  -
  Yes
  -
  Surround Sound
  -
  -
  Yes
  Audio modes Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Custom
  Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Custom
  Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Custom
  Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Custom
  Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Customer
  Standard
  Music
  Speech
  Stadium
  Customer
  Standard
  Music
  Live
  Sports
  Custom
  Movie
  News
  TV / Tuners specifications
  Analog tuner (RF)
  Digital tuner (DVB)
  HbbTV
  DVB: Video compatibility
  DVB: Broadcast compatibility
  -
  Teletext
  TV guide
  PCMCIA reader
  x2
  x2
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  2x DVB-T/T2/T2HD/C/S/S2/
  1x TV>IP / 1x IPTV
  2000 pages
  Yes
  x2 CI + 1.4 compatible
  x2
  x2
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  2x DVB-T/T2/T2HD/C/S/S2/
  1x TV>IP/1x IPTV
  2000 pages
  Yes
  x2 CI + 1.4 compatible
  x2
  x2
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  2x DVB-T/T2/C/S/S2
  -
  2000 pages
  Yes
  x2 CI + 1.4 compatible
  x2
  x2
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  DVB-T/T2/C/S/S2
  -
  2000 pages
  Yes
  x2 CI + 1.4 compatible
  x2
  x2
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  2x DVB-T/T2/C/S/S2
  -
  1500 pages
  Yes
  x2 CI + 1.4 compatible
  x1
  x1
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  DVB-T/T2/C/S/S2
  -
  1000 pages
  Yes
  CI + 1.4 compatible
  x1
  x1
  Yes
  MPEG4 • HEVC (H.265)
  DVB-T/T2/C
  -
  500 pages
  Yes
  CI + 1.4 compatible
  PAP (Picture And Picture)
  PIP (Picture in Picture)
  PAT (Picture And Text)
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  Yes
  -
  -
  Yes
  -
  -
  Yes
  Recorder Specifications
  Built-in recorder
  External support
  Timeshifting function
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  Yes
  Usb (Flash/HDD - min 160GB)
  Yes
  OS Specifications
  Operating system
  OS updates
  my Scenery
  Built-in Google Assistant * 3
  Works with Google Assistant
  Works with Alexa * 4
  Panasonic TV Remote 3 application
  Home network * 5  
  Home control via IP
  Streaming TV at home (SATIP / DVB-IP)
  Web browser * 6
  Easy screen duplication / built-in Chromecast
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(SATIP / DVB-IP)
  Yes (Server / Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(SATIP / DVB-IP)
  Yes (Server / Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(SATIP / DVB-IP)
  Yes (Server / Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(SATIP / DVB-IP)
  Yes (Server / Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(SATIP / DVB-IP)
  Yes (Server / Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  My Home Screen 6.0
  -
  Yes
  Yes
  Yes via Google Home
  Yes via Echo
  Yes
  Yes (Server / Client)
  Yes(?)
  Yes (Client)
  Yes
  Easy Mirroring
  Android TV
  Yes
  -
  Yes
  Yes
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  Easy Mirroring
  Streaming & Multimedia Specifications
  Multimedia gateway Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Media Player 2.0
  Ethernet • Wi-Fi • USB
  Video Formats / Containers 3GPP • AVI • FLV • HEVC • M4V • MKV • MP4 • PS • TS • VOB • VRO • WMV 3GPP • AVI • FLV • HEVC • M4V • MKV • MP4 • PS • TS • VOB • VRO • WMV 3GPP • AVI • FLV • HEVC • M4V • MKV • MP4 • PS • TS • VOB • VRO • WMV 3GPP • AVI • FLV • HEVC • M4V • MKV • MP4 • PS • TS • VOB • VRO • WMV 3GPP • AVI • FLV • HEVC • M4V • MKV • MP4 • PS • TS • VOB • VRO • WMV
  Audio Formats / Containers AAC • APPLE LOSSLESS • FLAC • MP3 • WAV • WMA PRO AAC • APPLE LOSSLESS • FLAC • MP3 • WAV • WMA PRO AAC • APPLE LOSSLESS • FLAC • MP3 • WAV • WMA PRO AAC • APPLE LOSSLESS • FLAC • MP3 • WAV • WMA PRO AAC • APPLE LOSSLESS • FLAC • MP3 • WAV • WMA PRO
  Formats / Containers Images HLG PHOTO • JPEG HLG PHOTO • JPEG HLG PHOTO • JPEG HLG PHOTO • JPEG HLG PHOTO • JPEG
  Streaming decoding VP9-2
  AV1
  VP9-2
  AV1
  VP9-2
  AV1
  VP9-2
  AV1
  VP9-2
  AV1
  VP9-2
  -
  VP9-2
  -
  Connectivity
  Ethernet network
  Bluetooth Profiles:
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Lan 100Mbit/s
  A2DP / HIDP / HOGP
  Wi-Fi network
  DLNA compatible
  802.11 ac
  Yes
  802.11 ac
  Yes
  802.11 ac
  Yes
  802.11 ac
  Yes
  802.11 ac
  Yes
  802.11 ac
  Yes
  ?
  Yes
  Terminal
  HDMI 2.1a (40Gbps) x2 x2 x2 x2 x2 - -
  HDMI 2.0b (18Gbps) x2 x2 x2 x2 x2 x3 x3
  HDMI eARC / ARC Yes HDMI 2 /Yes HDMI Yes HDMI 2 / Yes Yes HDMI 2 / Yes Yes HDMI 2 / Yes Yes HDMI 2 / Yes Yes HDMI 2 / Yes No / Yes
  HDMI ARC / eARC pass thru Thrue HD / MAT / EAC-2 / PCM Thrue HD / MAT / EAC-3 / PCM Thrue HD / MAT / EAC-3 / PCM Thrue HD / MAT / EAC-3 / PCM Thrue HD / MAT / EAC-3 / PCM EAC-3 / PCM EAC-3 / PCM
  HDMI maxx resolution 2160p, 120Hz, 444, 12-bit 2160p, 120Hz, 444, 12-bit 2160p, 120Hz, 444, 12-bit 2160p, ?? 2160p, 120Hz, 444, 12-bit 2160p, 60Hz, 422, 10-bit 2160p, 60Hz, 422, 10-bit
  HDMI supporting features ALLM
  VRR HDMI Forum
  AMD FreeSync Premium
  4K HFR 120fps
  2k HFR 120fps
  CEC (HDAVI control)
  HDMI Signal Power Link
  ALLM
  VRR HDMI Forum
  AMD FreeSync Premium
  4K HFR 120fps
  2K HFR 120fps
  CEC
  HDMI Signal Power Link
  ALLM
  VRR HDMI Forum
  AMD FreeSync Premium
  4K HFR 120fps
  2K HFR 120fps
  CEC
  HDMI Signal Power Link
  ALLM
  VRR HDMI Forum
  AMD FreeSync Premium
  4K HFR 120fps
  2K HFR 120fps
  CEC
  HDMI Signal Power Link
  ALLM
  VRR HDMI Forum
  AMD Freesync Premium
  4K HFR 120fps
  2K HFR 120fps
  CEC
  HDMI Signal Power Link
  ALLM
  -
  -
  -
  2K HFR
  CEC
  HDMI Power Link
  ALLM
  -
  -
  -
  2K HFR
  CEC
  -
  USB
  Ethernet
  CI (Common Interface)
  Analog video input
  Component video input shared with composite
  Digital Audio Output (Optical)
  Digital audio output (coaxial)
  PC input (VGA) + PC audio input
  Headphone jack 3,5mm, 16 〜 32 Ω
  3 (USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 2)
  1
  2 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (bottom)
  -
  1 (below)
  -
  -
  1 (switchable to subwoofer)
  3 (USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 2)
  1
  2 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (bottom)
  -
  1 (below)
  -
  -
  1 (switchable to subwoofer)
  3 (USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 2)
  1
  2 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (bottom)
  -
  1 (below)
  -
  -
  1 (switchable to subwoofer)
  3 (USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 2)
  1
  2 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (bottom)
  -
  1 (below)
  -
  -
  1 (switchable to subwoofer)
  3 (USB 3.0 x 1, USB 2.0 x 2)
  1
  2 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (bottom)
  -
  1 (below)
  -
  -
  1 (switchable to subwoofer)
  2 (1 USB 3.0, 2 USB 1)
  1
  1 (CI Plus, version 1.4, ECP)
  M3 x 1 (rear)
  -
  1 (rear)
  -
  -
  1 (switchable as Subwoofer)
  2 (side; USB 2.0 x 2)
  1
  1 (CI Plus, Version 1.4, ECP)
  RCA phonotype x 1 (back)
  -
  1 (rear)
  -
  -
  1 (side)
  Basic
  Remote Control Silver / Bluetooth
  Usable for voice control
  Silver / Bluetooth
  Usable for voice control
  Silver / Bluetooth
  Usable for voice control
  Black / Bluetooth
  - ?
  Silver / -
  Usable for voice control
  Black / Bluetooth
  - ?
  Black / Bluetooth
  -
  Dimensions (W x H x D) (without stand) 65 - 1,448 x 888 x 69 mm
  55 - 1,227 x 764 x 69 mm
  65 - 1448 x 835 x 69 mm
  55 - 1227 x 711 x 69 mm
  48 - 1069 x 622 x 67 mm
  65 - 1448 x 835 x 69 мм
  55 - 1227 x 711 x 69 mm
  48 - 1069 x 622 x 67 mm
  65 - 1449 x 837 x 58 mm
  55 - 1228 x 712 x 58 mm
  48 - 1069 x 622 x 67 mm
  75 - 1680 x 928 x
  65 - 1451 x 840 x 73 mm
  55 - 1231 x 716 x 72 mm
  49 - 1095 x 638 x 44 mm
  65 - 1454 x 843 x 66 mm
  58 - 1297 x 759 x 65 mm
  50 - 1120 x 651 x 63 mm
  40 - 901 x 517 x 63 mm
  65 - 1 459 x 847 x 62 mm
  58 - 1 300 x 762 x 65 mm
  50 - 1 123 x 657 x 62 mm
  40 - 904 x 524 x 65 mm
  Dimensions (W x H x D) (with stand) 65 - 1,448 x 910 x 350 mm
  55 - 1,227 x 786 x 350 mm
  65 - 1448 x 895 x 350 mm
  55 - 1227 x 771 x 350 mm
  48 - 1069 x 682 x 300 mm
  65 - 1448 x 895 x 348 мм
  55 - 1227 x 771 x 348 мм
  48 - 1069 x 690 x 270 мм
  65 - 1449 x 896 x 348 mm
  55 - 1228 x 772 x 348 mm
  48 - 1069 x 690 x 270 mm
  75 - 1680 x 1039 x 350 mm
  65 - 1451 x 902 x 310 mm
  55 - 1231 x 778 x 270 mm
  49 - 1095 x 700 x 270 mm
  65 - 1454 x 900 x 348 mm
  58 - 1297 x 817 x 348 mm
  50 - 1120 x 710 x 236 mm
  40 - 901 x 574 x 236 mm
  65 - 1459 x 872 x 271 mm
  58 - 1 300 x 787 x 247 mm
  50 - 1 123 x 682 x 247 mm
  40 - 904 x 548 x 174 mm
  Stand dimensions (W x D) 65 - 390 x 350 mm
  55 - 390 x 350 mm
  65 - 390 x 350 mm
  55 - 390 x 350 mm
  48 - 350 x 300 mm
  65 - 388 x 348 mm
  55 - 388 x 348 mm
  48 - ? mm
  65 - x 348 mm
  55 - x 348 mm
  48 - x 270 mm
  75 - x 500 mm
  65 - x 310 mm
  55 - x 270 mm
  49 - x 270 mm
  65 -
  58 -
  50 -
  40 -
  65 - 1208 x 271 mm
  58 - 115 x 247 mm
  50 - 958 x 247 mm
  40 - 696 x 174 mm
  Weight (without stand) 65 - 23.0 kg
  55 - 18.0 kg
  65 - 18,0 kg
  55 - 15,5 kg
  48 - 19,0 kg
  65 - 17,0 kg
  55 - 14,5 kg
  48 - 19,5 kg
  65 - 27,0 kg
  55 - 21,0 kg
  48 - 19,5 kg
  75 - ? mm
  65 - 26,5 kg
  55 - 18,5 kg
  49 - 15,0 kg
  65 - 26,0 kg
  58 - 20,5 kg
  50 - 14,0 kg
  40 - 11,0 kg
  65 - 20,3 kg
  58 - 14,3 kg
  50 - 9,9 kg
  40 - 6.7 kg
  Weight (with stand) 65 - 28.0 kg
  55 - 23.5 kg
  65 - 23,0 kg
  55 - 20,5 kg
  48 - 24,5 kg
  65 - 22,0 kg
  55 - 19,5 kg
  48 - 20,5 kg
  65 - 31,5 kg
  55 - 25,5 kg
  48 - 20,5 kg
  75 - ? mm
  65 - 27,5 kg
  55 - 19,5 kg
  49 - 16,0 kg
  65 - 28,5 kg
  58 - 23,0 kg
  50 - 16,0 kg
  40 - 13,0 kg
  65 - 20.9 kg
  58 - 14.8 kg
  50 - 10.4 kg
  40 - 7.0 kg
  VESA 65 - 300 x 300 mm
  55 - 300 x 300 mm
  65 - 300 x 300 mm
  55 - 300 x 300 mm
  48 - mm
  65 - 300 x 300 mm
  55 - 300 x 300 mm
  48 - ? mm
  65 - 300 x 300 mm
  55 - 300 x 300 mm
  48 - mm
  75 - ? mm
  65 - 300 x 300 mm
  55 - 300 x 300 mm
  49 - mm
  65 - 300 x 300 mm
  58 - 300 x 300 mm
  50 -
  40 -
  65 - 400 x 200
  58 - 300 x 200
  50 - 200 x 200
  40 - 200 x 200
  Outer packing box (W x H x D) 65 - ? mm
  55 - ? mm
  65 - 1806 x 978 x 229 mm
  55 - 1586 x 852 x 229 mm
  48 - 1408 x 755 x 220 mm
  65 - 1806 x 978 x 229 mm
  55 - 1586 x 852 x 229 mm
  48 - 1408 x 755 x 220 mm
  65 - 1806 x 978 x 229 mm
  55 - 1586 x 852 x 229 mm
  48 - 1408 x 755 x 220 mm
  75 - mm
  65 - 1787 x 953 x 217 mm
  55 - 1568 x 829 x 217 mm
  49 - 1195 x 761 x 156 mm
  65 - 1623 x 1012 x 209 mm
  58 - 1461 x 899 x 192 mm
  50 - 1235 x 794 x 149 mm
  40 - 1010 x 661 x 149 mm
  65 - 1610 x 994.5 x 158 mm
  58 - 1406 x 865 x 160 mm
  50 - 1224 x 754 x 146 mm
  40 - 1011 x 619 x 131 mm
  Total weight of the package 65 - ? kg
  55 - ? kg
  65 - 32 kg
  55 - 27 kg
  48 - 31 kg
  65 - 30 kg
  55 - 25 kg
  48 - 26 kg
  65 - 40 kg
  55 - 33 kg
  48 - 26 kg
  75 -
  65 - 36,0 kg
  55 - 26,0 kg
  49 - 20,0 kg
  65 - 36,0 kg
  58 - 29,0 kg
  50 - 19,0 kg
  40 - 15,0 kg
  65 - 29 kg
  58 - 21 kg
  50 - 15 kg
  40 - 10 kg

  *3 Google Assistant не се предлага на някои езици и в някои държави
  Необходима е интернет връзка. Възможно е да са необходими записвания за услуги.
  *4 Amazon, Alexa не се предлага на някои езици и в някои държави. Необходима е интернет връзка. Възможно е да са необходими записвания за услуги. Amazon, Alexa и всички свързани лога са търговски марки на Amazon.com, Inc. или на свързани с Amazon.com дружества.
  *5 Файлови формати, които не се поддържат от сървъра за мрежово съдържание (съвместим с DLNA сървър и т.н.), не могат да се възпроизвеждат.
  *6 Уеб браузърът не може да показва правилно някои уеб страници. Съдържанието, което може да се преглежда с уеб браузъра, трябва да изпълнява следните условия:
  – съдържанието, което може да се преглежда, зависи от модела;
  – съдържанието, което може да се преглежда, се различава от това за компютрите;
  – съдържанието, което може да се преглежда, може да е ограничено.
  Прикачени изображения Прикачени изображения
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 01-08-21 в 21:09.

 6. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #5

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Човекът обяснява разликата между европейските JZ и японските JZ
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 07-05-21 в 19:44.

 7. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #6

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  OLED VIERA с AI качество на изображението и на звука. Еволюцията никога не спира! PANASONIC TH-65JZ2000
  https://online.stereosound.co.jp/_ct/17451620


  Update Version Version 3.053
  Update File Name / Size P212_3053.zip / 302,040,933 bytes
  Update Date May 18, 2021
  Date/Version May 18, 2021 Ver.3.053
  Improve system stability.
  https://av.jpn.support.panasonic.com...uk_cis_02.html

  За информация къде вашият OLED телевизор влиза в интернет при включено състояние:
  Код:
  2021-5-11 10:07:09  GZR1000  api-global.netflix.com
  2021-5-11 10:07:06  GZR1000  collect-eu-fy2019.myhomescreen.tv
  2021-5-11 10:03:29  GZR1000  unagi-eu.amazon.com
  2021-5-11 10:02:57  GZR1000  fxos.telemetry.mozilla.org
  2021-5-11 09:53:28  GZR1000  device-metrics-us-2.amazon.com
  2021-5-11 09:43:29  GZR1000  ign-a2b4jdeit6o17v-8d2d8p1-1d3d2dhotfixdgcdconfig.eu.api.amazo
  2021-5-11 09:43:03  GZR1000  nrdp.prod.ftl.netflix.com
  2021-5-11 09:13:40  GZR1000  usage-eu-fy2019.myhomescreen.tv
  2021-5-11 08:52:58  GZR1000  ocsp.digicert.com
  2021-5-11 08:44:03  GZR1000  ichnaea.netflix.com
  2021-5-11 08:43:34  GZR1000  det-ta-g7g.amazon.com
  2021-5-11 08:43:29  GZR1000  api.eu-west-1.aiv-delivery.net
  2021-5-11 08:43:29  GZR1000  m.media-amazon.com
  2021-5-11 08:43:25  GZR1000  ign-a2b4jdeit6o17v-8d2d8p1-1d3d2dhotfixdgcdconfig.api.amazonvi
  2021-5-11 08:43:23  GZR1000  mhc-xpana-eu-s2.myhomescreen.tv
  2021-5-11 08:43:14  GZR1000  www.youtube.com
  2021-5-11 08:43:11  GZR1000  mhc-ajax-eu-s2.myhomescreen.tv
  2021-5-11 08:02:30  GZR1000  push.prod.netflix.com
  2021-5-11 07:33:49  GZR1000  preapp.prod.partner.netflix.net
  2021-5-11 07:33:45  GZR1000  secure.netflix.com
  2021-5-11 07:33:44  GZR1000  nrdp51-appboot.netflix.com
  2021-5-11 07:33:44  GZR1000  uiboot.netflix.com
  2021-5-09 13:00:28  GZR1000  vcs-s2.vdspf.com
  2021-5-08 15:23:35  GZR1000  www.netflix.com
  2021-5-08 10:09:08  GZR1000  www.gstatic.com
  2021-5-07 21:03:35  GZR1000  atv-ext.amazon.com
  2021-5-06 15:02:06  GZR1000  assets.nflxext.com
  2021-5-06 15:02:03  GZR1000  occ-0-769-768.1.nflxso.net
  2021-4-27 21:10:47  GZR1000  ade.googlesyndication.com
  2021-4-27 21:10:44  GZR1000  pagead2.googlesyndication.com
  2021-4-27 21:10:44  GZR1000  tpc.googlesyndication.com
  2021-4-27 21:10:44  GZR1000  dt.adsafeprotected.com
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  www.google.com
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  cm.g.doubleclick.net
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  pixel.rubiconproject.com
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  pixel.everesttech.net
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  ocsp.sca1b.amazontrust.com
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  s0.2mdn.net
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  googleads4.g.doubleclick.net
  2021-4-27 21:10:43  GZR1000  id.rlcdn.com
  2021-4-27 21:10:42  GZR1000  odr.mookie1.com
  2021-4-27 21:10:42  GZR1000  rtb.openx.net
  2021-4-27 21:10:42  GZR1000  cms.quantserve.com
  2021-4-27 21:10:42  GZR1000  image6.pubmatic.com
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  beacon.walmart.com
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  e.dlx.addthis.com
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  googlecm.hit.gemius.pl
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  ocsp.globalsign.com
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  ad.atdmt.com
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  d.agkn.com
   
  2021-4-27 21:10:41  GZR1000  ocsp.sectigo.com
  2021-4-27 21:10:38  GZR1000  ocsp.pki.goog
  2021-4-27 21:10:38  GZR1000  bid.g.doubleclick.net
  2021-4-27 21:10:37  GZR1000  fw.adsafeprotected.com
  2021-4-27 21:10:36  GZR1000  googleads.g.doubleclick.net
  2021-4-27 21:10:36  GZR1000  cc.adingo.jp
  2021-4-27 21:10:36  GZR1000  dsum-sec.casalemedia.com
  2021-4-27 21:10:36  GZR1000  static.adsafeprotected.com
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  fonts.gstatic.com
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  www.googletagservices.com
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  ssum-sec.casalemedia.com
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  ib.adnxs.com
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  us-u.openx.net
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  sync.teads.tv
  2021-4-27 21:10:35  GZR1000  status.geotrust.com
  2021-4-27 21:10:33  GZR1000  partner.googleadservices.com
  2021-4-27 21:10:33  GZR1000  adservice.google.ru
  2021-4-27 21:10:33  GZR1000  adservice.google.com
  2021-4-27 21:10:33  GZR1000  stats.g.doubleclick.net
  2021-4-27 21:10:33  GZR1000  www.google.ru
  2021-4-27 21:10:31  GZR1000  www.google-analytics.com
  2021-4-27 21:10:30  GZR1000  ww2.cachefly.com
  2021-4-27 21:10:29  GZR1000  x.dlx.addthis.com
  2021-4-27 21:10:29  GZR1000  r3.o.lencr.org
  2021-4-27 21:10:27  GZR1000  ag.innovid.com
  2021-4-27 21:09:08  GZR1000  mhc-sec-eu-s2.myhomescreen.tv
  2021-4-20 21:47:15  GZR1000  hbbtv.teletarget.ru
  2021-4-20 21:47:15  GZR1000  stat.teletarget.ru
  2021-4-20 21:47:14  GZR1000  static-hbb.1tv.ru
  2021-4-16 19:35:25  GZR1000  avlrc-a2b4jdeit6o17v-unknown-3d222.eu.api.amazonvideo.com
  2021-4-14 21:06:00  GZR1000  r11---sn-n8v7kn7s.googlevideo.com
  2021-4-02 17:45:37  GZR1000  img2.ntv.ru
  2021-4-02 09:17:48  GZR1000  ipv4-c145-ams001-ix.1.oca.nflxvideo.net
  2021-4-02 09:17:48  GZR1000  ipv4-c118-ams001-ix.1.oca.nflxvideo.net
  2021-4-02 09:17:47  GZR1000  ipv4-c139-ams001-ix.1.oca.nflxvideo.net
  https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=62:22369-64


  Еквивалентът на европейската серия 1500 в Япония е серия 1800. Разликата е само в интегрираната система за защита от падане при земетресения.

  Този пост е редактиран от hristoslav2; 19-05-21 в 21:20.

 8.  
   
 9. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #7

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  TX55JZ2000E Инструкции за употреба 24.5.2021 г.
  https://tda.panasonic-europe-service...E2952BGR-E.pdf

 10. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #8

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Android TV Ultra HD Panasonic TX JX800E: ето италианските ценови листи ... https://www.hdblog.it/tv/articoli/n5...00-android-tv/
  TX-40JX800E: 749,99 €
  TX-50JX800E: 849,99 €
  TX-58JX800E: 999,99 €
  TX-65JX800E: 1,199 €  https://twitter.com/tansyo02/status/1400011956224880643
  Беше късно, но потвърдих, че при Fortnite на JZ2000 PS5 са приложени 120Hz, 120FPS.Настройка на PS5
  → Запазване на данни и настройка на игра / приложение → Предварителна Усмихнато лице с отворена устанастройка на играта → Приоритет на изпълнението и приоритет на качеството на изображението на [Приоритет на изпълнението] Трябва да изберете! Искам повече софтуер, съвместим с 4K 120Hz, в бъдеще
  https://twitter.com/tansyo02/status/1398124611238199297
  https://twitter.com/tansyo02/status/1398960959796830208

  https://ibb.co/ftbZr3P
  https://ibb.co/QjyrbXt
  https://ibb.co/phfm8SJ
  https://ibb.co/b1fBv1W
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-06-21 в 23:45.

 11. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #9

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Италианските ценови листи за OLED моделите
  https://www.hdblog.it/tv/articoli/n5...jz1000-prezzi/
  TX-65JZ2000E (65"): 3.999,99 euro
  TX-55JZ2000E (55"): 2.999,99 euro

  TX-65JZ1500E (65"): 2.799,99 euro
  TX-55JZ1500E (55"): 2.099,99 euro
  TX-48JZ1500E (48"): 1.799,99 euro

  TX-65JZ1000E (65"): 2.599,99 euro
  TX-55JZ1000E (55"): 1.899,99 euro
  TX-48JZ1000E (48"): 1.699,99 euro

  PP Garcia - полуграмотен френски журналист който се прави на интересен пред камерата..така вместо тест получаваме реклама - загуба на време


  професионален 1 - 830 нита !? не говори на какъв прозорец....1%, 2%, 5%, 10% ???

  HZ2000 пиковата яркост е (951 cd / m²) https://www.lesnumeriques.com/tv-tel...6583/test.html
  GZ2000 пиковата яркост е (952 cd / m²)

  другите сайтове е по-скоро между 900 и 920.
  https://www.flatpanelshd.com/review....&id=1602485328

  Както и да е, възприемането на осветеността от човешкото око е логаритмично, а не линейно, от изображение от 200 нита, за да има впечатлението, че осветеността се е удвоила, е необходимо да се стигне до 800 нита, а не 400 ..
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 10-06-21 в 21:17.

 12. Senior Member Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  41,507
  #10

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  От клипа в горният пост

  яркостта от 830 е практически над ниво на A90J: 775,35 нита... но 11,5 нита разлика, напълно неоткриваема от човешкото око ...
  https://www.avpasion.com/foro/attach...c5ld-png.7502/

  https://www.avpasion.com/foro/attach...ding-png.7503/
  същите проблеми с еднородността...

  https://www.avpasion.com/primeros-da...-del-esperado/

  Тъй като Pana зависи от Mediatek за своя SoC, управляващ hdmi 2.1 и от AMD за игри (FreeSync Premium) и е сигурно, че Pana чака Mediatek и / или AMD да му предоставят драйвери / Devkits, финализирани за активиране на VRR & co. Covid е объркал нивото на дизайн / краен срок, не е изненада да видим продуктите да излизат 100% недовършени на софтуерно ниво в първия ден.  https://min.news/en/tech/1059595b392...c0caa4a86.html
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 10-06-21 в 22:04.

 13. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2006
  Мнения
  5,303
  #11

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Те 'щото преди епидемията не излизаха на всички производители във вариант "клиентът е най-добрият тестер".

 14.  
   
 15. Senior Member
  Тук е от
  Jul 2010
  Мнения
  1,615
  #12

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Офф, още ли се мъчат да правят телевизори и разни сглобки.
  Като гледам активността в този под форум на марката, се вижда никаквото търсене.
  Май само Технополис останаха от големите с реални магазини. Дори Шиши не иска да ги продава.
  Този пост е редактиран от brotzki; 11-06-21 в 09:38.

 16. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2006
  Мнения
  5,303
  #13

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Навремето бяха добри при плазмите и LCD, когато за последните ползваха панелите и разработките на Hitachi.
  Аз се бях засилил 2015 да си купувам техен модел, но точно тогава "икономисаха" от поддръжката на DTS и ме изтърваха като клиент.
  Оттогава не съм се интересувал от телевизорите им специално.
  Иначе съм им фен, признавам си без бой.
  Този пост е редактиран от Gena_bs; 11-06-21 в 09:43.

 17. Senior Member
  Тук е от
  Jul 2010
  Мнения
  1,615
  #14

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Ооо, имам LCD,което да поддържа цял DTS. Ще взема да му вградя субтитри и да го пусна в 3D.
  Вчера му правих дистанционното. Нито едно копче не бачкаше и залепих на всяко станиолова подложка. Станаха направо сензорни.
  Стягам го за продажба
  Този пост е редактиран от brotzki; 11-06-21 в 13:34.

 18. Senior Member Аватара на svetlio1
  Тук е от
  Oct 2008
  Мнения
  11,584
  #15

  Отговор: Panasonic телевизори 2021 / (често задавани въпроси на първа страница)

  Изобщо не се мъчат , а са си най-добрите при ОЛЕД моделите. Не че и при LCD-та не могат, но няма интерес вече и китайците убиват всичко с цена - първо обикновено и за съжаление, фалират най-добрите и с най-скъпи модели в потребителската електроника.
  на времето така стана с Pioneer при плазмите и при фалита Панасоник изкупиха де що можаха от тях, за да станат на свой ред те най-добри в тия модели, което пък сега им е от полза при ОЛЕД.
  Просто по японски им е малко странна за нас (и останалият свят ) политиката ... и може би това ще им изяде накрая главите .

  п.п. обикновено като нямаш проблеми с една техника и по-малко питаш/пишеш в съответните теми по форуми
  VanDan, fabia6300 и DeepShadow харесват това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 20 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. TCL телевизори (инфо на първа страница)
  От hristoslav2 във форум TCL телевизори
  Отговори: 1789
  Последно: Вчера, 13:13
 2. LG телевизори (инфо на първа страница)
  От kod във форум LG телевизори
  Отговори: 1046
  Последно: 07-05-24, 20:52
 3. JVC телевизори (инфо на първа страница)
  От hristoslav2 във форум Други телевизори
  Отговори: 8
  Последно: 08-04-24, 11:15
 4. Отговори: 185
  Последно: 25-11-21, 23:33
 5. Отговори: 117
  Последно: 11-06-21, 23:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе