Вчера се възползвах се от текущата промоция в Технополис (-10% до края на Януари за всичко което не е на специална промоция) и тръгвайки първоначално с идея за втори по-малък 37" непретенциозен ТВ за всекидневната за около 1000 лв - в крайна сметка се обзаведох с втори 42" с доста екстри модел, който става основен, а 3-годишната плазма отива като помощен ТВ във всекидневната.
PHILIPS 42PFL7603D/12 е новото 42" ТВ, за 2050 лв. Основните му характеристики са Амбилайт, Pixel Plus 3, HD Natural Motion, Full HD дисплей с контраст 30 000 : 1 и цифров тунер DVB-T.
PHILIPS 42PFL7603D/12
PHILIPS 42PF9966/10 e 3-годишната 42" плазма, навремето за 4000 лв и то на специална промоция. Основните му характеристики са Амбилайт, Pixel Plus 2, HD Ready дисплей с контраст 3 000 : 1.
PHILIPS 42PF9966/10
Още в размерите на кашоните има разлики - LCD-то е в сравнително по-малък кашон. Теглото му е наполовина на плазмата. След изваждането му и поставянето на мястото на плазмата - веднага прави впечатление на по-малък ТВ. Това се дължи на черните ленти в краищата на дисплея на плазмата, както и като цяло по-широкият и корпус.
Другата разлика е в Амбилайта. При плазмата е изпълнено с флуоресцентни лампи (или луминисцентни - не съм сигурен), а при LCD-то е с ярки LED светодиоди.
След включването на LCD-то първоначално изпитах странна смесица от разочарование и кеф. Разочарование от някак си странното и в малко студени тонове изображение, с леко сивеещо черно, особено ако се гледа под ъгъл. А кеф - от удивителният рязък контраст и точно изображение, без никакво трептене и размазване. Бях свикнал на плазмата където има субтитри и текст - да бъдат леко назъбени, особено при дребен текст. Премирно на инфо лентата на ITV Partner, която се появява за няколко секунди след превключването на канал - с името на предаването - трябва леко напрягане за да се разчете текста. Някои букви са удебелени, други изтънени. Докато LCD-то показва всякакъв текст и линии перфектно, с удивителна точност и рязък контраст.
Тепърва ми предстои да го включа към PC-то и да му пусна HD сигнал, но и това което вече видях като изображение от по-качествените канали на ITV ме очарова.
За плазмата - макар и с неперфектно изображение, с 10 пъти по-нисък контраст - въпреки това цветовете са някак по-топли и действат комфортно на зрението. Също като че ли и движението е някак си по-естествено от това на LCD-то, макар че не забелязах никакво размазване при LCD-то.
В заключение мога да кажа, че плазмата е за по-неангажиращо гледане на ТВ, с по-топло излъчване, когато искаш да релаксираш, четеш нещо си и между другото хвърляш поглед към предаването.
LCD-то с детайла, с контраста си е за вдигащи адреналина екшъни, когато не откъсваш поглед от екрана.
Но това са ми само първите впечатления. Тепърва ми предстои да си поиграя с настройките на LCD-то, да го включа към PC-то и да го пробвам на HD сигнал.