Здравейте и от мен. След дълъг и ленив "Read Only" режим на следене на форумите идва и моят ред да се "обадя". Искаше ми се да е с по-кратък пост, но... сори, не стана
Преди всичко бих желал да благодаря на всички, които са отделили от времето си и са предоставили изключително полезна и интересна информация във форума. Благодаря и на Lazarus за темата "Препоръчвани модели LCD и плазма HDTV! ". Ако сметнете, че този пост е за там - няма да се обидя на никой ако го премести.
По темата:
От доста време се лутам в търсене на "правилния" модел висок клас панел. Независимо дали е LCD или плазма. Важното е да е добър, без отрицателни ревюта. За съжаление се оказа, че такъв "де-факто" няма. Дори и в най-високия клас, и то за сериозен бюджет. След като прекарах вече два месеца в ровене, изчетох половината Интернет и де що има писано професионално ревю, изборът се сведе до следните (LCD) уреди (без да са приоритизирани):
1. Sharp LC-46HD1E
2. Sharp LC-46XL2E
3. Sony KDL-46X3500
4. Sony KDL-46V3000
5. Samsung LE-46F86
Ето до къде съм се забатачил:
Sharp:
Хубава марка, но за съжаление - най-аматьорски представената в България. Никъде в София не можеш да видиш двата топ модела на едно място. А не струват по 6.50лв.! Да не говорим, че HD1 го има само в Технополис, но не и във фирмения магазин на вносителите (срамно си е)?! Консултантите на Технополис, разбира се, са изключително нелюбезни по отношение на тази марка (може би въпрос на бонус) и твърдо отказват да го сложат до Х3500 на Сони, на един и същи източник... и са му пуснали някакъв покъртителен сигнал... От изброените най-много ми допада 46HD1 на Sharp (по характеристики), но не можах да намеря нито едно ревю за него, което меко казано е учудващо. И Lazarus не го е включил в списъка с препоръчваните модели. Ще бъда благодарен, ако някой може да сподели реални впечатления от този модел. При него най-хубавото са многото екстри - 4 тунера, тайм-шифтинг и др. Но цялостните ревюта за Full HD на Sharp по света не са много позитивни - всички пишат за "бендинг-а", неравното осветяване на панела и др. подобни му извоюват ниски оценки и сериозна критика...
Samsung:
При "Ф86" серията ревютата по света показват, че 100-те му Херца по-скоро пречат, отколкото помагат. С вкл 100Hz има повече артефакти, отколкото ако функцията е изключена. Почти всички ривюъри казват, че моделът не е добър и не си заслужава повечето пари спрямо М86 серията, но тя, пък, била с ужасно неточно възпроизвеждане на цветовете, шумна картина и силно отразяващ околната светлина панел, без 100Hz...
Sony:
Общо взето, най-спорната марка. Повечето от хората биха казали "Най-доброто е". На мен по-скоро не ми допада дизайна на Х серията и си мисля, че Сони отдавна не е това, което беше в ТВ преди 10 години. Отделно за 6000 лв. (46") взимаш един гол панел, без никаква екстра. В ревютата му критикуват "пренаситените" цветове, Red Push-a и неоправдано високата цена за качествата му. V-серията на Сони не е лоша, но пък няма 100Hz и масово ревютата го критикуват, защото мажел яко при бързо движещи се обекти? Отделно, че няма вграден HD DVB-C тунер, за разлика от Х серията...
От днес разглеждам и Pioneer, но все още не съм запознат с моделите им... (освен тези, които е написал Лазарус)
От плазмените дисплеи по-скоро ще се откажа (не зная за Пайниър), защото стават по-скоро само за ТВ, отколкото за РС и гейм конзоли... А, както добре знаем, все още "кънтент-а" в HD е в арената, а не по щандовете с Блу-рей дисковете...
Бих искал панелът, който ще купя да го ползвам за филми предимно от РС (поради липса на Блу-рей заглавия в страната), за игри (X-Box & PS3) и не на последно място - цифрова кабелна ТВ. Високо ценя наличието на HD DVB-C тунери (HD1 при Sharp и Х серията на Сони), 100Hz и Time Shift. Дали последната не може да бъде постигната с читав DVD Recorder с вграден HDD и HD DVB-C тунер, така, че ТВ-то да се ползва просто като панел?
Въпреки, че все още не мога да си отговоря на въпроса "Заслужават ли си 5 000 - 6 000 лв за ТВ, спрямо това, което ще получа от уред за 3500-4000 лв.?" все пак реших да инвестирам малко повече в панел, но все още не мога да взема решение.
Guys, помагайте, защото откачих вече и ми идва да се гръмна
. Нова кола си купих по-лесно, егати... Кой уред е верния избор? Има ли въобще смисъл от покупка на уред от високия клас - по всичко изглежда, че всичките марки и модели (все още) си имат грижи, дори и в най-силните си модели!
Благодаря на всички и още веднъж - сори за дългия постинг. Ще бъда благодарен и задължен за професионалните отговори по темата от експертите, и в интерес на всички - моля за въздържане от коментари от типа "Аз съм си доволен от моя 32<еди-кой-си-модел>.
Поздрави и спорна 2008,
Алекс