Първоначално публикувано от
devilnevercry86 И аз като теб (nikpik) бях пред труден избор кой точно телевизор да взема с цел ps4 pro HDR gaming. След много четене,сравняване на място в магазините се спрях на SONY XG9505 (x950g в Америка) 55 инчовата версия .
Сега ще ти изброя плюсовете на телевизора след вече 6 месеца ползване
1.Цветоподаването , особено в правилният режим (custom,expert 1) , е изключително близко до D65 стандарта и без нужда от професионална калибрация можеш да си сигурен,че си на 90% + в играта с акуратни цветове.
2.Upscale-ингът е на изключително високо ниво, ако решиш да гледаш 720p/1080p филми или да играеш игри с тази резолюция ,тв-то се справя страхотно в това да показва чиста картина с минимални нива на шум. Има допълнителна опция (reality creation) за засилване на детайлите без много допълнително добавяне на sharpening артефакти
3.Motion-ът е сигурно на едно от челните места при телевизорите като плавност, отделно ако решиш да използваш функцията за добавяне на допълнителни фреймове (motionflow), телевизорът добавя много малко артефакти спрямо конкуренти. МНОГО !!! важен момент е технологията X-motion clarity (clearness 1) ,която увеличава резолюцията на движенията почти четирикратно със загуба на осветеност около 60 нита,което е едно нищо,за това,което получаваш - сиреч ако гледаш спорт и играеш игри образът в движение ще е в пъти по-ясен)
4.HDR-ът - имаш грубо 1200 нита ( +/- в зависимост от конкретната бройка), което покрива нуждите от 1000 нита,на които са мастерирани голяма част от филмите и игрите и можеш да си сигурен,че HDR съдържанието изглежда страхотно като за mid/high range LED VA телевизор.
5.Android платформата - в предни години беше доста бъгава и мудна,но новият процесор си казва думата.Менютата са плавни, търпят на множество настройки за бърз достъп до важни неща и имаш свободата на андроид платформата за инсталиране на множество добавки и приложения
6.GAME MODE работи страхотно - само 21 милисекунди инпут лаг, никаква загуба на качеството на картината спрямо другите пресети
7.Ако решиш да го ползваш за PC монитор поддържа full 4:4:4 chroma ,1080p 120hz или 4к 60hz
Ще обърна внимание и на най-голямата критика в световен мащаб към телевизора и това е blooming-ът. Факт е,че е в пъти по-видим от примерно конкурентни модели на Самсунг, но си има причина за това. Като се абстрахираме от лимитираният брой зони ,които допринасят за това, философията на Sony е да покажат максимално детайлност в сенките, вместо да настроят алгоритъма си така,че максимално да минимизират blooming-а, но тъмните места в картината да загубят всякакъв детайл.
Освен това алгоритъмът на Sony цели когато има ярък обект на екрана,той да остане максимално ярък (разните там HDR благинки), докато примерно Samsung с целта си да няма blooming затъмняват ярките обекти.. та аз лично предпочитам акуратност и яркост пред много черно и тъмно,което пак е далеч от OLED,но това е друга тема...
За малко да забравя - телевизорът е един от най-добрите когато става въпрос за color gradiation .Извинявам се за прекалено разтегнатия пост,но се надявам да съм бил полезен. Ако имаш още въпроси драскай