Страница 1 от 8 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 111

XP opimization guide Part 1

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    1,729
    #1

    XP opimization guide Part 1

    1 – да забраним ACPI

    Забраната на ACPI няма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-“големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP.

    След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран. ПО време на инсталацията забранете NetBIOS. Веднага след инсталацията инсталирайте и Service Pack 1 за Windows XP.



    2 – да забраним индексирането на NTFS дяловете

    Индексирането помага за по-бързо търсене на файлове, но след забраната му загубеното време в търсене ще е многократно по-малко от това, което отнема индексирането, и спада на производителността, свързан с това. Щракнете с десния бутон върху NTFS дял и махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching, и приложете върху всички поддиректории.



    3 – HIBERNATION

    След като тази функция няма да бъде използвана е редно тя да се забрани, от което се печели дисково пространство, равно на обема оперативна памет. Това може да направите от Power options в Control panel



    4 – забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP

    Тази поддръжка е удачна единствено в случай че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията се деинсталира чрез изпълнението на следния ред от RUN:

    regsvr32 /u zipfldr.dll



    5 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката

    Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%



    6 – проверка на L2 кеша

    През RUN стартирайте ‘regedit.exe” и там намерете SecondLevelDataCache, който се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\ - стойността на SecondLevelDataCache трябва да отговаря на размера на L2 кеша в килобайти. Ако стойността му е 0 тогава Windows XP не е успял да открие сам този размер, поради ‘екзотичността’ на процесора ви, или по някаква друга причина. Ако не сте сигурни в размера на L2 кеша се консултирайте с някой,който е наясно с това.



    7 – настройки на паметта (това се отнася само за потребители които имат над 265 MB RAM – ако Вашата е толкова или по-малко пропуснете тази точка)

    Ако имате много памет може да зададете на WindowsXP да държи всичките файлове, които използва там, вместо на хилядократно по-бавната виртуална памет, намираща се върху вашия твърд диск (която по всяка вероятност е силно фрагментирана, което ще отстраним в точка 8) . За да подсетите да прави това стартирайте отново ‘regedit.exe’ и отидете в HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/ и там ще откриете DisablePagingExecutive, чиято стойност трябва да бъде 1, ако не е я променете.

    След като сте намерили работа на голяма част от оперативната си памет спокойно може да пожертвате още малко в името на системния кеш, който ако бъде увеличен ще ускори работата на твърдия диск, или по скоро ще отмени част от нея, поради простата причина че някой от файловете, съдържанието на папките и иконите ще бъдат ‘кеширани’ - ключа който позволява това се намира при по-горния и се нарича LargeSystemCache и за да се оползотвори по-рационално паметта ви трябва да има стойност 1.

    Понякога Windows XP слага някои файлове в кеша, и после – след приключване на работата с тях ‘забравя’ да ги махне от там. За да не се случват подобни работи намерете или създайте ключа AlwaysUnloadDLL в HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer – и задайте default стойността му 1.



    8 – оптимизация на виртуалната памет

    Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory – Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties – Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече.



    9 – ако не сте инсталирали Service Pack 1

    Ако не сте го направили има голяма вероятност Service на име uPnP да е пуснат на вашия компютър – което определено не е здравословно за него. Може да го отстраните чрез изтеглянето на пач от този адрес - http://www.microsoft.com/Downloads/R...eleaseID=34951



    10 – забранете Automatic Updates

    Понякога Windows се опитва да ви изненада приятно - но за всяко нещо си има време и място, и ако искате да го накарате да се съобразява с това ще пожелаете да забраните автоматичните Update-и които понякога определено не са адекватни. Това става от System Properties/Automatic Updates – просто махнете отметката пред ‘Keep my computer up to date…’. А когато искате да проверите за налични подобрения пуснете Internet Explorer и от менюто Tools изберете Windows Update.



    11 – сложете край на своеволията

    Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее.



    12 – махнете излишното

    Отидете в C:\WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB



    13 – System Restore

    System Restore е полезна функция, която има за цел когато се случи неизбежното (да ви се скапе Windows-а) бързо и лесно да се върнете към своята работа, но освен че заема много място и че забавя компютъра ви тя не винаги работи. Докато сте в Policy Editor може би ще пожелаете да се отървете и от нея. В Computer Configuration/Administrative Templates/System/System Restore е сърцето на System Restore. Там има само два обекта – задайте и на двата стойности Enabled – първото е за спиране на System Restore, а второто ще направи така че да не остане и следа от съществуването на такова нещо :-) .



    14 – ускорение на стартирането на Windows

    Ще представя два метода, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat например. В него напишете следното:

    del "c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*" /q

    и го запишете в C:\ . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/System Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка :-) и разрешете отново устройството.



    15 – вместо заключение

    Всички тези точки са изпитани от много хора. Въпреки всичко не препоръчвам на начинаещи потребители да изпълняват която и да е от тях. Точки 1, 3, 12, 13 и 14 ще заклеймя като абсолютно табу за зелените компютърджии, защото всяка от тях по своебразен начин води до доста промени, които комбинирани с малко опит могат да доведат до неблагоприятни последствия. За повече информация може да ме търсите на ICQ 111739316.


  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    2,092
    #2

    XP opimization guide Part 1

    Уаауу Бравос

    Аз сега ще добавя още нещо, останалато довечера че ся съм на work и ми ги няма menual-лите



    16. По-бързо буутване на XP

    Винаги, ама винаги след като инсталирате нов Windows и си го нагодите за употреба заедно с всичкия ви нужен софтуер, направете следното:

    Директория: Windows - > Prefetch -> Селектвате всички файлове и триете до дупка, да остане празно

    Резултат - Брейй колко бързо тръгва това XP

  4. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    1,729
    #3

    XP opimization guide Part 1

    del "c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*" /q



    :]

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,053
    #4

    XP opimization guide Part 1

    Много добре )



    17 - Оптимизация на сървисите

    Доста от стандартните сървиси са си направо излишни и заемат ненужни ресурси - оставете само тези, които ви трябват. Подробно описание може да намерите на тази страница.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    55
    #5

    XP opimization guide Part 1

    Един чудесен и безплатен инструмент за дефрегментиране на регистър, системни файлове и пейдж файл (35 кб):

    http://www.sysinternals.com/files/pagedfrg.zip

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    327
    #6

    XP opimization guide Part 1

    www.anti-spy.de , a must have (като туулсовете на Русинович).

    Иначе аз лично не съм съгласен с някои от точките в първия пост на LOE.



    Oсвен това си мисля, че можем да имаме HIBERNATE и с изключено ACPI или греша? ACPI != APM.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Feb 2002
    Мнения
    285
    #7

    XP opimization guide Part 1

    Kak се разбират SP1 и нелеглните копия на Вин ?

    Преди няколко месеца се опитах да инсталирам СП1 , но ми изрева нещо за ключа и Вин-а умря .... Та сега ме е страх да инсталирам СП1 ....[]

  10. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    1,729
    #8

    XP opimization guide Part 1

    Трябва да го деактивираш и активираш с ключ който се поддържа от SP1

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2001
    Мнения
    301
    #9

    XP opimization guide Part 1

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">5 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката

    Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Windows XP НЕ ЛИМИТИРА НИЩО! Дори името на опцията подсказва каква е нейната цел, но явно някои ги мързи да я прочетат. Това е максималния bandwidth, което приложение може да резервира за себе си. Промяната на опцията би имало ефект ЕДИНСТВЕНО, ако имаш подобни програми... И ефекта би бил, че те ще спрат да функционират нормално.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    88
    #10

    XP opimization guide Part 1

    Темата е интересна, но не знам от къде си черпил информация за препоръките, които даваш за "XP opimization" ... part1.

    Понеже не съм съгласен с част от тях, дори някои от точките намирам по скоро за вредни (опасни или влошаващи общата производителност) от колкото оптимизиращи работата, ще дам и своето мнение преди да е излязла "part2" или "part1 RC1".

    Понеже съм сигурен, че си го писал с мисълта да помогнеш, не искам това да се приема като заяждане, а като конструктивна критика (надявам се позитивна) с цел предизвикване на по-широка дискусия и предпазване на по-неопитните users от грешки.



    ...та започвам от точка 1. – да забраним ACPI

    Лош съвет за всички потребители със съвременни ACPI дънни платки (BIOS-и) и хардуер и WinXP като ОС.

    На какво основание ще забраняваме ACPI - цитирам " ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства "

    Макар, че основната задача на ACPI в WinXP не е подлябата на IRQs (а управлението на консумациата на ток от устройствата - има го и в името - power management), за ACPI операционна система като XP подялбата на IRQ е нещо съвсем нормално и безвредно . Прекъсванията се задават от BIOS-a и се променят от ОС само ако е наложително. Съгласно PCI спецификациите, PCI устройствата трябва да могат да поделят прекъсвания, което от своя страна не им пречи да работят нормално, какво ако 5 устроиства имат IRQ5, къде е проблема.

    Още повече всички съвременни платки имат APIC (advanced programmable interrupt controller) и могат да поделят до 24 IRQ-та мисля.

    За тези, които имат вече инсталиран ХР един съвет - не забранявайте ACPI или не променяйте ACPI HAL на стандартен HAL (или обратно)...може да се случи така, че компютъра изобщо да не успее да бутне, а за тези които ще го инсталират - със забраната на ACPI само можете да си докарате големи проблеми с подялбата на IRQ-та и с поведението на системата като цяло.



    По втора точка - да забраним индексирането на NTFS дяловете.



    Не съм сигурен дали ще загубите повече време в търсене с позволено индексиране или със забранено такова.

    Тези, които работят интензивно с много Word, Exel и прочее текстови документи определено ще загубят много повече време в търсене на нещо ако го изключат, а за тези като мен, които имат 5 документа на кръст дето се казва и ползват компютъра за мултимедийни цели, определено не им трябва индексиране.

    За спада в производителността при позволено индексиране.

    Първо, индексиране не се прави на целия диск, общо-взето по подразбиране се индексира само съдържанието на папката "Document and Settings" и нищо друго ако потребителя изрично не посочи.

    Второ, ако имате някакви съмнения, че производителността е спаднала в следствие на индексирането - Administrative Tools\Computer Management\Services and Applications\Indexing Service - посочете All Tasks\Tune Performance и можете да си го настроите по ваше желание. BTW, ако се забрани System Restore, забранявате (или така си мисля) индексирането, защото информацията за него се пази в System Information Volume.



    По 5-та точка - да увеличим пропускателната способност на интернет връзката.

    Тук също мисля, че тотално си заблудил хората.

    Като цяло самата "Quality of Service" се отнася до интернет връзката само в частност. Но това, което ми се наби в очите беше изречението " Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка , което показва пълноto " неразбиране " на материята.

    Със свободни думи Quality of Service може да се определи като: група или комбинация от механизми, които заедно и взаимодействайки един с друг осъществяват (гарантират) определено ново на "качеството" на трафика на информацията в една, няколко или много независими мрежи. А конкретно за QoS Packet Scheduler и резервираните 20% "честотна лента" - те могат само да оптимизират трафика , но няма да "оптимизират пропускателната способност на интернет връзката", напротив, ако компютъра е в мрежа, 0% bandwidth това само може да я влоши.

    Един прост пример: теглите 1 или 5 файла от интернет, докато те се теглят си разглеждате страници, в същото време от съседен компютър копират филм от вашия, а от друг направо го гледат - всичко свързано с обмен на информация. Всяка заявка (респ. пакет) си има определен приоритет, който се определя от QoS. И когато различните пакети, пристигащи и заминаващи, се наредят на "опашката", 'Limit reservable bandwidth', за които става въпрос може да помогне напр. пристигащите пакети от теглените файлове да се нареждат (да изпреварват всички останали) най-отпред ако им е зададен максимален приоритет (респ. им е резервирана честотна лента). Какво се получава, ako всички пакети започнат да се бутат на принципа FIFO...хаос, ами ако не става дума за точене на файлове, а видео конференция или телефонни разговори по интернет?!? Тогава използването (оползотворяването) на резервирана честотна лента е задължителна.

    Понеже темата е голяма, ако някой се интересува, подробности има на: http://www.microsoft.com/windows2000...c_qos_psbp.asp





    По 6-та точка - проверка на L2 кеша

    Не мисля, че вида на операционната система има някакво отношение към кеша на процесора изобщо. Работи като разпознаване и управление на кеша не са грижа на Windows, Linux, Unix, Dos и т.н.



    По т. 11 - сложете край на своеволията

    ... и по-точно "Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни", което разбира се не е вярно и не мисля че си го казал сериозно.

    Windows няма да изтрие нищо ако потребителя сам не си го изтрие. Съгласен съм, че е опасно ако не си достатъчно внимателен.



    По т. 12. 13 - махнете излишното

    Според мен Windows File Protection не е гръмко название, а удачността му изобщо не е спорна.

    Ако предпазването на системни файлове от презапис или подмяна не е удачно, кое е. Напротив, мисля че това, заедно със signature verification tool са едни от най-добрите качества на XP (от гледна точка на стабилност и сигурност).

    Колко пъти WinХР се е скапвал поради тази причина?!? - я си спомнете Win98.

    Мога да оправдая триенето на dllcashe единствено ако имате 2-3ГБ диск, и изпитвате огромна нужда от свободно място.



    За System restore мнението ми е сходно.



    Това е моето мнение, и понеже то е, че с част от "препоръките" (т.1,5, 12, 13 и донякъде 2) по-скоро бихте развалили, отколкото оптимизирали windows, ето го. Не променяйте нищо от казаното в тях освен ако нямате сериозни проблеми, за да не си докарате такива.

    Точките за оптимизацията на page файла и паметта са единствените оптимизиращите точки, макар че специално за оптимизацията на page файла, разбиранията ми са принципно по-различни.

    Разбира се, приемам всякакви, мнения и препоръки различни от моите. Не предлагам други "трикове"или начини понеже съм зле със времето...може би следващия път.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    1,729
    #11

    XP opimization guide Part 1

    Вярно е, ако от биоса се махне ACPI при положение че XP е инсталиран с него има малка вероятност нещата да сработят. Колото до всички други точки съм ги изпробвал, както още 1000 работи, и мога да ти гарантирам че стига да знаеш какво правиш са напълно безопасни, при мен XP върви страхотно, зарежда бързо, не се успива или увисва, без значение че понякога седмици наред дори не го рестартирам. QoS Packet Scheduler - това имах предивд интернет връзките, не локалните мрежи - и аз съм с мрежа, не съм забелязал някакви проблеми.



    Преди да напиша всичко това съм го пробвал все пак - не говоря наизуст!



    По точка 11 виж темата 'XP е луд!' и ще ти стане ясно за какво говоря - не е вирус, явно проблема е с някой дистрибуции + SP1 - защото съм го срещал и на други места...

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,037
    #12

    XP opimization guide Part 1

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">По т. 11 - сложете край на своеволията

    ... и по-точно "Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни", което разбира се не е вярно и не мисля че си го казал сериозно.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Трие като поп ! Хубаво че не ми е случвало, но доста приятели изпиштяха наскоро.



    LordofEvil, браво за положения труд. Чакаме част 2



    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/System Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Аз защо ли нямам System Settings !?!?!? Не е ли Windows Settings> Scripts (Startup/Shutdown)


  16. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #13

    XP opimization guide Part 1

    Много си е хубаво XP-то и по подразбиране.

    Най-коравата операционна система правена досега

  17. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #14

    XP opimization guide Part 1

    Не че разбирам много , ама съм от няколко месеца с ХР и на теорията на пробите и грешките съм установил нялколко неща . Ако не дай си боже затриеш C:\WINDOWS\system32\dllcache всичко що е там /при мен беше доста / производителноста ми падна поне 3-4 пъти / демек 300 - 400 %/ незнам защо , понеже преди да ги затрия ги бях зипнал после ги върнах и пак си дойде старата скорост . За една програма на която преи и трябваше няколко секунди за да се стратира след триенето забиваше за повече от 20 - 30 секунди дакото тръгне и така беше с почти всичко .



    За Ресторе поинт-а също не съм много съгласен , един преинстал ми отнема много повече време отколкото това , да не говорим че след реинстал пак требе да си вкарвам наново драиверите и да спирам някой сервизи .



    За другото не претендирам за да разбирам , ама тия двете ги изпитах на собствен гръб .

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    347
    #15

    XP opimization guide Part 1

    XP име невероятната способност да се нагажда според това което има в съндъка! не че малко оптимизации са излишни напротив но не се впускайте в не до обмислени конфигурации за да не си го сложите сами! само едно ще ви кажа със сигурност всеки който си махне Automatic Update-a ще направи сериозна грешка! ХР и безтова има сериозни "дупки" така че поне бъдете "up to date"





    P.S. Не се ебавайте с Windows че не знаете какво ще стане!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 8 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Air Protection Guide ( протектор на вентилатора )
    От klimastil във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 18-03-11, 11:54
  2. Как да инсталирам WIN XP от USB - guide.
    От digunan във форум Windows
    Отговори: 0
    Последно: 20-03-09, 17:17
  3. RQ: OST - The.Hitchhikers.Guide.To.The.Galaxy
    От arhivator във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 0
    Последно: 28-10-07, 18:24
  4. О`Емо! [HBTY, Part II]
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 25
    Последно: 31-08-05, 23:29
  5. Субтитри за Battlestar Galactica part 1
    От Pat във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 7
    Последно: 22-05-04, 14:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе