Преди да питате какъв климатик ви е необходим, трябва да си/ни отговорите на въпросите:
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът-търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?
- жилищно
2.За охлаждане, за отопление или и за двете(цялосезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатикът?
-охлаждане и отопление
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението;
~13 кв.м - 2.60 таван - 34 куб.м
б) вида на дограмата и стъклопакета(дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид);
ПВЦ двоен стъклопакет
в) квадратура на прозорците;
~2.5 кв.м
г) изложението на помещението;
-източно
д) етаж на помещението в сградата, особености(мансардно, мезонетно, има портал и в коя част е или други особености)?
8-ми етаж от 9-етажен панелен блок.
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;
спалня
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
-апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?За питащи "Защо"- ето защо
-София
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
лято 22-25, зима 20-22
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?
Целия апартамент както и 4 етажа надолу и единствения над мен са външно изолирани с 10 см графитен стиропор. 80% от стените са вътрешни, съседните стаи се отопляват. Отгоре също се отоплява, отдолу не. Преди да се сложи климатика, вероятно на външните стени ще се сложи много тънка вътрешна изолация(вероятно 4мм корк, но не е сигурно)
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви?
- Компютър, монитор.
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатик.
- 1700-800 с монтаж
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане?
- Лятото над 28 градуса, зимата до -5
10. ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му,разположението(или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Здравейте, моля ви да ме ориентирате при избора на климатик. Аз сега започвам да се интересувам и ще съм ви благодарен да ме насочите.