Страница 10 от 10 ПърваПърва ... 8910
Резултати от 136 до 150 от общо 150

Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Oct 2009

Re:Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Mr.Techno преди време във ФВ-форума имаше тема за разход 0/100, това че твоят бордови компютър не го отчита, не значи, че на практика не е така. Реално при ППХ се получава, че колелата движат коляновия вал, а не обратното, както е по принцип.
    РЕЖИМ НА ПРИНУДИТЕЛЕН ПРАЗЕН ХОД
    Принудителен празен ход се нарича режимът, при който дроселовата клапа е затворена, а пък оборотите са по-високи от тези за празен ход на двигателя и не се подава гориво в цилиндрите, например при спускане по наклон. Принудителният празен ход намалява разхода на гориво и рязко снижава токсичността. Датчика за положението на дроселовата клапа подава сигнал в ЕБУ, че дроселовата клапа е в изходно положение. Едновременно ЕБУ получава сигнал от системата за запалване за броя на оборотите. Ако оборотите са по-високи от тези на празен ход, ЕБУ променя посоката на тока в електрохидравличния регулатор за налягане. Налягането в долните камери на диференциалните клапани се изравнява с това в системата. Диафрагмите затварят напорните клапани в горните камери и се прекратява подаването на гориво към дюзите.
    А това, че сравнявате фаровете с климатика е меко казано смехотворно. Комресорът на климатикът консумира колкото два фара+два стопа ли? На мен ми е пределно ясно, че с фаровете колата харчи малко повече, но то е пренебрежимо толкова малко, че едва ли някой от нас може да го усети. При климатика нещата съвсем не стоят така.
    Ето още обяснения за ППХ, цветущи като за първолаци, но верни:
    Ото нявгаз кат мислил и измислил
    4 такта:
    1. Всмукване - демек буталото тръгва надоле, всмукателните клапани са отворени двигателя засмуква квот му се подаде от към всмукателният колектрор или накратко горивна смес. или с две думи буталото си оди надоле кат за световно при отворен всмукателен клапан/и
    2. Сгъстяване - затваряме клапаните, вече сме в ДМТ, и буталото тръгва нагоре.. Тук, квот е имало в цилиндъра, започва да се сгъстява, ама много.. и оказва голямо съпротивление.. па мани другото ами вземе и че се нагрява множко..
    3. РАБОТЕН - сгъстихме квот ни трябва и сега го ПАЛИМ. и то избухва... и след като е избухнало започва движение на буталото надоле под натиска на разширилите се при "експлозията" газове
    4. Такт духане.. квот има се издухва и заставаме в изходна позиция за смучене.

Ся драги господа....
    Тез трите такта 1,2,4 са паразитни, те най-нагло никаква работа не вършат.
    Върши работа само оня куцият третия...

Е как ще си кажете аджиба минава през трите такта.. ами просто.. с маховик!!!
    колкото по-малко цилиндрите толкова по-голям маховик.

Сега връщаме се на точка Всмукване ха сега да си представим, че там сме засмукали само въздух.. демек горивната смес е чист атмосферен въздух... нещо по-нататък пречи ли ?
    НЕ.
    двигателя ще спре ли да се върти
    НЕ.
    защо.. защото има тъп маховик, дето все още има инерционни сили и ще изкара още 1-2 пълни цикъла преди да спре.... нищо, че работният процес ще взриви ВЪЗДУХ.
    Ха сега си представете, че вие с един ключ въртите маховика
    Има ли искра - НЕ, има ли гориво НЕ, има ли въздух ДА.
    двигателя работи ли НЕ.

Е мамка му как тогаз се върти проклетият двигател.

Ха сега сменете ключа със зацепен съединител, включена скорост, полооски, гуми и започнете да бутате колата на скорост
    Има ли искра.. НЕ... има ли гориво.. НЕ.. има ли въздух ДАААА
    двигателя работи ли НЕ.

Е мамка му как тогаз се върти проклетият двигател.
    Ами нали вие бутате колата ве будали.!

Ха сега си представете баир, 1 тон кола я бутате не вие а баира...
    ей така.. изпуснали сте я по баира.. и тя търчи пред вас...
    Има ли искра.. НЕ... има ли гориво.. НЕ.. има ли въздух ДАААА
    двигателя работи ли НЕ.

И сега е време да направите разлика м/у
    -двигател в покой,
    -двигател, който се върти принудително,
    -и двигател който си работи нормално..

Е каква е разликата във последните два случая...?
    че в единият случай двигателя генерира енергия, а в другият просто я харчи под формата на триене, и излишно сгъстяване и изпускане на газове.

Ха сега да клъцнем горивото за да ударим случай 2

Колата ручи ли
    ДАААА - па как нали има газове дет се свиват разпускат.. е ама не избухват, па и тракат, тропат клапани, върти там некво масло.. кламбучкат се некви бутала, мандахерцат се некви сегменти.. абе мани ужас
    Пуши ли НЕЕЕЕ епа как да пуши, само от свиване и разпускане на въздух....
    Работи ли НЕЕЕ
    Върти ли ДАААААА.

И сега въпрос за затвърждаване на знанията.
    Ако ви гръмне горивната помпа... и няма налягане..
    И вие бутате колата на скорост да я запалите /щот още не знаете че е помпата/
    ще върти ли двигателя?
    а ще има ли гориво....

2.  

3. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Вчера го изтрих но сега ще го напиша пак
    Ако си на скорост и твърдиш че не харчиш нищо - дай да проверим дали е така 100% (10x to @Pat )
    както си надоло на скорост, изгаси си двигателя( така сме 100% сигурни че не харчиш нищо ) - защо след 1 км спираш - ППХ или Моторна спирачка е ?
    За да поддържаш тези обороти ти трябва Гориво , а колата не е все още "Перпето мобиле".

Отделно двигателя има оптимална температура която ако не се постигне - харчи в повече.
    докато загрее колата - лошо , ако прегрее пак лошо- единственото с което двигателя конпенсира товара е ГОРИВОТО !!!
    аз по надолнище винаги освобождавам от скорост. Няколко пъти пробвах с кола която е постоянно наскорост ( автоматик ) и ми харчи поне 2л отгоре
    а като мина на N минавам повече- и не ми говорете че се скапвала кутията така - абсурд.
    даже мога да запаля автоматика ако съм го угасил , минавам на D , и просто давам контакт - пали веднага. Тествано е вчера няколко пъти при скорост 20 - 30 км/ч.
    Изключително неграмотно мнение. Просто думи без смисъл.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Цитат Първоначално публикувано от myrshavija
    Изключително неграмотно мнение. Просто думи без смисъл.
    Добре ве човек, няма проблеми.

Аз за разлика от теб , мога да го докажа .

5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Mr.TECHNO нещо не мога да разбера в написаното от теб. Твърдиш, че за икономия по надолнище изключваш двигателя или изключваш от скорост?

6. Тук е от
    Oct 2009

Добре ве човек, няма проблеми.

Аз за разлика от теб , мога да го докажа .
    При автоматик не знам, може там нещата да са по друг начин, въпреки, че няма логика да е така.
    защо след 1 км спираш - ППХ или Моторна спирачка е
    Ако прочетеш правилно тези цитати, които си направих труда да копирам тук ще разбереш, че ППХ играе ролята на моторна спирачка, в което не виждам никакъв проблем, особено при голям наклон или през зимата... Плюс това при намаляне на скоростта (аварийно) спирачните дискове по-малко се загряват, така и спирачките са по-ефективни. Общо взето колкото повече колата се движи на скорост, толкоз по-безопасно и щадящо спирачките каране се получава.

7. Moderator
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София

Винаги когато чета такива безмислени "упътвания", се сещам за фразата:

"Спестените пари, не са изкарани пари"

ПП. Най-много ми хареса - Без товар в колата

8.  

9. Тук е от
    Jan 2010

Икономичното шофиране е свързано и то пряко с това дето има в главата като сиво вещество на задкормилното устройство.
    Искам само да спомена известни закони от физиката.
    Когато се извършва повече работа то енергията е повече за това.Тоест когато сме на по високи обороти от необходимото за пътната обстановка розхода на гориво ще е по голям.Колкото по бързо се движим толкова повече нараства челното съпротивление на автомобила.Повярвайте при разчитане на диаграма доста вече се замислям да карам с повече от 100 км.в.ч макар и с по обтекаем автомобил.
    В "аутобилд" имаше тест за минимален разход на гориво в общи линии това което запомних - двигателя е най-икономичен ако се кара на ръба на изгасването му.
    Метана както и пропан-бутана са алтернативни горива свързани с неудобството да ги ползваш.При метана доста намалена мощност - това бакшишите не ги притеснява а и почити липсата на багажник.Пропан -бутана почити същото но в доста по малък размер.Отново компромиси с горивната система на двигателя.
    Ако трябва да избирам отново ще си купя дизел.

10. Тук е от
    Feb 2010

За всеки терен си има стил за да е икономично.При пресечен терен най важна роля играе задкормилното устройство.
    Пример:
    Ускоряваш на права след която идва нанагорно, ако малко преди нанагорното изключиш от скорост и имаш достатъчно набрана скорост ти ще преодолееш нанагорното с минимално усилие,докото ,ако си на скорост ще трябва да държиш или да ускориш още малко за да преодолееш нанагорното или в противен случай ще трябва за натиснес газта в самия баир .
    С Тойота Авенсис 2.0 D4D Disel , от Пампарово до София на Църна маца пише 4.1л/100km. като от Пампорово влизам на Асеновград с 2.1л/100km. Това е без да се влачиш, е не караш както нормално ,но не се и влачиш.Това е с пускане по инерция.

За по магистралата:
    Бързо ускорение и пускане,но не по инерция,а просто отпускаш газта да ти намалява скороста но е и много или напълно, пада ти скороста до определен подходящ момент и пак ускоряваш и така.Друго е че на дълъг път, колата натоварена харчи по малко WTF с една и съща скорост обаче, явно по лесно се преборва с терена и челното съпротивление. Това е от опит по всевъзможни начини и опити.

Цитат Първоначално публикувано от ivan1
    със общо 100 вата консумация и това да се отрази на двигател със 55 KW мощност
    Ако беше в коне как ли щеше да си го представиш
    Без три бали сено как ли ще им се отрази.
    Съмнявам се!

11. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Ами много просто 1 kw e равен на 1,36 конски сили , а колкото до твоят метод на шофиране със засилване и отпускане на газта е най неикономичен ,и реално не гледай компютъра какво показва, а като сипеш гориво за определени пари засечи момента до следващото сипване и тогава смятай, щом ми говориш за бързо ускорение повече няма нужда от коментари, айде със здраве

12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

...
    а като мина на N минавам повече- и не ми говорете че се скапвала кутията така - абсурд.
    даже мога да запаля автоматика ако съм го угасил , минавам на D , и просто давам контакт - пали веднага. Тествано е вчера няколко пъти при скорост 20 - 30 км/ч.
    За съжаление не е абсурд...скапва се....проверено А другото това с минаването на D и врътването на ключа не го прави при високи скорости ( 90+ ) защото ще бъдеш неприятно изненадан ( защо - по-долу ). При 20км/ч си още на първа и няма значение, обаче не така стои въпроса при 80-90....Правилното е както си на N, врътваш ключа и след като запали, даваш няколко секунди време електрониката да отчете оборотите на изходния вал на скоростната кутия, да постигне нужното налягане на хидравлично масло в хидравличния съединител ( помпата на който е вързана за изходния вал на двигателя ) и да нагоди турбините съгласно оборотите на двигателя и на изходния вал на скоростната кутия. И едва тогава минаваш на D. Никога не пускай автоматика по нанадолнище с изключен двигател дори и за кратко, щото така сякаш подритваш пачка от 80-100 банкноти от по 20 лева и се чудиш на кой сервиз да ги дадеш. По същите причини автоматик не се тегли с въже, а ако няма друг начин влаченето да е не повече от 20км със скорост до 40 км/ч, над това разстояние, колесар или платформа. Проблемът идва от това, че дори на N всички чарколяци в кутията се въртят, но не се охлаждат и смазват поради спрения двигател и спряната от там хидравлична помпа. Сърчни си из гугъл с термина EOC ( Engine off coasting ) and automatic transmissions. Най-често заигравката с мотора он/офф и високи скорости води теч от всичко гумено и загуба на високите предавки. Да не говорим, че една не малка част от автоматиците са с изключване на хидравличната помпа при положение N. Тогава пън нещата са още по невъзможни...

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Много благодаря за това @Tommorow
    определено ще се замисля преди да правя тъпотии вече

14.  

15. Тук е от
    Feb 2010

ivan1 и по компютър и по резервоар е засичано.Това за бързото ускорение не си ме разбрал явно правилно ,не значи да се изрезеш на газта и да наредиш предавките ,но колкото по бързо закачиш 5 при оптимални обороти толкова по добре.Смисъл на един път, ти да се търкаляш на 3та ,а аз вече да закача 5та с поравнена газ кой според теб ще е в по изгодно положение.На твоя принцип че не се ускорява бързо значи искаш да кажеш че е без значение колко дълго ще караш на 1-2-3-4 и тн.
    Това за неверните дани на компютъра малко него схващам ,като той ти го изчислява до мл. по това колко гориво си изхабил за тези изминати километри.

16. Member
    Тук е от
    Nov 2008

cargo 22 Разбира се че е от голямо значение превключването на предавките,даже ако вдигаш не повече от 2000 оборота е много по добре за разхода, за копютъра предполагам изчислява на принципа дебит на горивото за определено време и моментна скорост към този момент, да речем че е вярно, по същият начин като записваш диск да речем пак има крайно време сметнато по подобна методика ама никога не излиза точно това време,и нещо друго съм забелязал ако искаш изпробвай на твоята кола когато ти показва колко километра можеш да изминеш с наличното гориво, да речем когато остават 50 км си засечи километража и виж дали точно толкова ще измине, или ще почне да ги намаля във всеки един момент и в крайна сметка да стигне до 40 км преход , това имам в предвид като казвам че компютъра не е най меродавен, ако това съвпадне със първоначалното предположение на компютъра ще се съглася, за съжаление в моята кола нямам компютър, така че чакам резултати от теб .

17. Тук е от
    Feb 2010

Да, за диска и записването му е вярно,поради многото фактори променящи се непрекъснато.Тук обаче се изчислява колко може да ти отнеме, друго обаче е след като свърши да записва,да ти изпише колко време е отнело.На повечето нови коли с компютри си има за разход и за километри които можеш да изминеш, пресметнато по моментния разход,средната скорост и оставащото гориво. Не знам точно, по кои датчици и параметри изчислява и до колко при тях има +/-. Най точно разбира се е да караш докато свърши, да налееш 10л. и да караш докато свърши .

Не е лично мой автомобила и избягвам да си правя експерименти ,но един единствен път ми пишеше RANGE 0 и веднага отидох на бензиностанция, с тия японки шега не бива частите са една торба с пари.

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от cargo22
    .....С Тойота Авенсис 2.0 D4D Disel , от Пампарово до София на Църна маца пише 4.1л/100km. като от Пампорово влизам на Асеновград с 2.1л/100km. Това е без да се влачиш, е не караш както нормално ,но не се и влачиш.Това е с пускане по инерция..
    @cargo22, аз съм също с такъв 2.0 D4-D Авенсис, само че комби.
    Засега рекорда ми е Добрич - Варна с показание 3.6 на компютъра. София - Бургас: 4.0. Но съм забелязал, че наистина има малка разлика от показанието на компютъра и действителният разход. Замерването ми е като аз лично си наливам горивото - вече ми е писнало да отпъждам бензинаджиите и да ме оставят сам да го правя
    Защото никой бензинаджия няма да ти зареди резервоара напълно.

Това става бавничко - може би към 5 минути е едно такова пълно зареждане и не може да стане на някоя натоварена бензиностанця с опашка зад теб. Чакаш пяната да спадне, да излезе въздуха от разни въздушни джобове. Няколко пъти нафтата стига до ръба, но като изчакаш - спада и пак се долива. Докато накрая застине точно на ръбчето. По такъв начин засеченият разход е с около 0.3 - 0.4 литра/100 км повече от показанието на борд компютъра. Което е нищо и не променя факта че Авенсиса си е удивително икономична машина за размерите си и теглото си.

Р.S. А най икономично се шофира през нощта на дълъг път. Пътят е свободен, няма излишни спирачка / газ, можеш да си зададеш най оптималната скорост - компромиса между икономия и бързина и рядко се налага да излизаш от нея заради други МПС-та. Така се получава доста висока средна скорост с минимален разход.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 10 ПърваПърва ... 8910

Подобни теми

1. Отговори: 168
    Последно: 08-06-13, 14:24
  2. Резултати от тестове с Prime95
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 11-11-10, 19:42
  3. Отговори: 10
    Последно: 27-04-09, 21:30
  4. Haier HSU-09H03/R2 - въпрос за икономично ползване
    От ozonbg във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 14-12-08, 22:39
  5. Отговори: 9
    Последно: 02-07-06, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе