Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 150

Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Re: Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

@Tommorow
    Само недей дава пример с автоматична скоростна кутия , както и задвижване 4х 4 на VW , че са толкова много надеждни .

2.  

3. Banned
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Re:Икономично шофиране - техники, съвети, резултати.

Моето е клио1 1997 1,2 пълна инжекция , мотор който се слага и на клио 2 , лошото на тея малките мотори е че градско си гори особено на къси разстояния 9/100 в добрия случай , извънграда е икономичен и то доста ама да имаш нерви да я караш с 90км/ч разхода е 4,5 , по мои преценки всяко увелоичаване на скороста над 90 на всеки 10км/ч повече разхода се качва с 0,5 литра , иначе съм постигал разход от 4 на 100 по магистралата но карах с 75-80 км/ч .
    Иначе най важните неща влияещи на разхода се казаха вече /скороста и ускорението на високи обороти на двигателя както и товара /.
    Карам на бензин макар че бъркам два пъти повече в джоба си , за сметка на това не съм се сблъсквал с проблеми по мотора , смятам че при газта сметките не са чак толкова малки , да не забравяме профлактиката на изпарителя , прегледа , постоянните посещения при газаджия поради неравномерна работа на мотора , по честите смени на свещите и въздушния филтър , по бързото гниене на гърнетата , и т.н т.н.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re:Икономично шофиране - техники, съвети, рез&

Поредния некрофил

а по темата 4л на 50км или 4л масло / 100 съм по- съгласен.
    Ти се изкара по-икономичен от дизела бре .

5. Banned
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Поредния некрофил

а по темата 4л на 50км или 4л масло / 100 съм по- съгласен.
    Ти се изкара по-икономичен от дизела бре .
    Клио с 1,2 мотор пълна инжекция наистина си харчи 4/100км при скорост от 75-80 на равен път , при 90 км/ч е малко под 5 т.е 4,6
    За съжаление масло не харчи , ако не вярваш за разхода правим следния опит , на една и съща колонка на бензиностанцията пускаме на автомат където щракне не допълваме , отиваме до шумен или до края на магистралата , връщаме се до варна наобратно , казах 75-80 км/ч с толкова ще карам , зареждаме на същата колонка на автомат докато изключи като не допълваме повече , делим литрите на километрите според километража умножаваме по 100 и виждаме средния разход който ти гарантирам че ще бъде 4 /100 км , падналия поема парите за бензина в случая ще се бръкнеш с най много 30-40 лева , разходката от мен , пиши на л.с .

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Сам знаеш че не можеш да заредиш еднакво количество
    идеята е да нямаш бензин - да ти сложа 4 литра и да отидеш до Шумен .

7. Banned
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Сам знаеш че не можеш да заредиш еднакво количество
    идеята е да нямаш бензин - да ти сложа 4 литра и да отидеш до Шумен .
    Извинявай ама това да не ти е москвича или жигулата , има си помпа в резервоара която с 4 литра най вероятно ще задерат лагерите ако не знаеш , иначе клиото при средно темпо 100-120 км/ч си е твърдо 5/100км , факт даже едно 207 1,4HDI с мъка дава толкова колкото бензиново клио.

8.  

9. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Мдааам, освен това помпата се охлажда от горивото. Това да караш с 4 -5 литра бензин си е мазохизъм. Особенно като знаеш ,че цената на хубава помпа е над 100 лева а китайчетата дето се продават по 60-80 лева се сменят като консуматив през няколко години.

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Не оспорвам нищо от горните постове , но колкото и да е странно - карал съм така.
    Вярно гадно е , опасно е за помпата , но е страшно точно

11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009

Карам вече четвърт век-поне, че и повече..Професионален шафиор. Синтезирам-разтоварен двигател-винаги. Който има ухо и други сетива, разбира се.От туй следва и дълъг живот на мотора-пак икономия,А? И да искам, не мога да проследя цялата тема, ама да знаете от мен-при дизела горивото изгаря със скорост най-близка до скоростта на буталото около 1800-1900 об. Там е заринато кучето. За туй и при дизела там е най-големия въртящ момент-в тази граница на обороти. Всяка марка там го дава, там го търсете. На всеки му се е случвало-караш по наклон и скоростта при една и съща предавка пада и в един момент се задържа една и съща-поглеждаш оборотомера-около 1800 си? И в живота е тъй-няма ли резки натоварвания-даяниш повече. При бензина-пак виж справка при кои об, е най-големия въртящ момент и там се дръж-няма да сбъркаш. Не се учете от пенсионери дето карат по главни пътища с 50-60 и си мислят че им харчи малко-само създават задръствания и опасностти-тях ги ХАПЕ кучето.

12. Тук е от
    Oct 2009

Да събудя тази старичка тема. Започнах да чета първите няколко поста и ахнах докъде може да стигне човешката пестеливост и неяснота относно начина на работа на мотора. Само последният пост по темата има голяма доза истина в него. Тази легенда, че колата горяла по-малко като се пуска по инерция веднага ще я оборя с две неща:
    1. Прекалено е опасно, особено при големи наклони, понеже сами се сещате, че ако се наложи аварийно да спрете... просто няма да успеете. Ако изобщо успеете да спрете навреме това ще е с цената на доста износени, а в някои моменти и направо прегорели накладки и парещи спирачни дискове.
    2. Има една система нарича се съкратено ППХ (Принудителен Празен Ход). Доколкото знам се слага още от карбураторите от времето на Лада Самара има я при абсолютно всички съвременни автомобили. Работи на принципа, че спира притока на гориво (дюзите или ако колата е карбураторна посредством вакуумите) и така колата гори точно... 0/100 разход. Ако някой не го вярва да направи следния тест: взема каквато и да е кола с борд компютър, който отчита моментен разход, спуска се по надолнище някое по-големичко, първо по инерция и после примерно на предавка, при която оборотите да са над 1800 да речем при бензинова кола. Резултатите на бордовия компютър ще го потвърдят. Много ми е интересно да гледам хора дето пускат колите си по инерция с идеята, че така им гори по-малко (тогава колата гори в режим Празен Ход, който в никой случай не може да бъде по-икономичен от този на ППХ). Няма да обяснявам по-подробно как точно работи ППХ, нека който има желание да пусне един гугъл и да прочете.
    Не мога да понасям шофьори, които карат на габарити по време на дъжд, мъгла, здрач и други такива пътни условия. За мен са само/убийци такива хора и ги псувам абсолютно всеки път без изключение. С фаровете колата едва ли гори повече от стотина грама на 100 км, но именно заради тях може да стане такава беля, че тези 100 грама да излязат много златни...
    Най-важното за добрия разход е човек да не прекалява много с газ-спирачка, да ползва повече двигателната спирачка, гуми по размер, изправна запалителна система и изправен двигател.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

@stefan4o, прав си за почти всичко. За едно нещо обаче не съм съгласен с теб.
    Не споря че по стръмен наклон трябва да си не само на пердавка, но и да е ниска при това, за да запазиш умерена скорост на спускане и да не товариш спирачките.

Но в следният случай според мен е по-добре на изключена предавка: дълъг и лек наклон надолу последващ от изкачване. Много често го има по нашите пътища този вариант. Да предположим че се спускаш на 5-та скорост - ОК. И развиеш една скорост от да кажем 90 км/ч.
    Но ако изключиш от скорост - колата неспирана от двигателя сама ще се ускори да кажем до около 110 км/ч. И след това за изкачването ще трябва и по късно, и по леко да натиснеш газта, отколкото ако си бил с по ниска скорост. От тук идва една добра икономия - избягваш излишно намаляване на скоростта и оттук последващото ускоряване е по-малко.
    Това в случаите на прав път, пред теб е чисто, не се налага да убиваш скоростта заради завой или заради камион пред теб. Пускаш колата "на воля" и след това леко подпомагаш само изкачването. Много често го правя и има ефект.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Здравейте да се включа и аз в темата, това с увеличеният разход на гориво от пуснатите фарове не го разбирам ремъка който върти динамото е постоянно зацепен ако това може да натежи на иначе мощният двигател, и ако се повиши консумацията на ток как ще натовари двигателя този генератор в повече , икономичното шофиране зависи най много от налягането в гумите нормално дават да се помпат на 2,2 бара, ако се кара с 3,5 бара както правя аз разхода пада поне с 10 процента колата веднага реагира след подаването на газ, пример с моята кола , която е 75 к.с, като изпусна гумите става тромава все едно съм с ремарке, разбира се тропа много повече на дупките,сега съм ги изпуснал заради разбитите пътища по които карам но по магистрала дори и при 130-140 км/ч разхода пак е 6 на сто с твърди гуми, това при непрекъснато каране, иначе при каране по 15 км на ден разхода е 8 а зимата 9 на сто, всеки може да пробва да напомпа повече гумите да речем да не са 3,5 ама поне 2,8-3 бара и ще види разликата веднага.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от ivan1
    ако се кара с 3,5 бара както правя аз разхода пада поне с 10 процента ...... по които карам но по магистрала дори и при 130-140 км/ч разхода пак е 6 на сто с твърди гуми, това при непрекъснато каране, иначе при каране по 15 км на ден разхода е 8 а зимата 9 на сто, всеки може да пробва да напомпа повече гумите да речем да не са 3,5 ама поне 2,8-3 бара и ще види разликата веднага.
    С тия 3,5 бара знаеш ли как гърмят гумите през жегите юи -август на магистрала ?? За кратко разстояние в града може , но си разбиваш и тампони и втулки по окачването. Особено тампоните на предните амортисьори / качеството им е супер/
    А зимата с 2,8- 3 бара сори - ти си самоубиец. Зимата съм спадал гумите на 1,6 бара и съм се измъквал от места където се слагат вериги.
    Румен е прав и аз практикувам така.
    А относно въпроса на stefan4o : сигурно знаеш или си чувал, че кола с климатик гори повече от такава без климатик / става въпроса за 1 и същ модел и двигател. Защо ли - компресорът се задвижва от ремък от коляновият вал. Същото е и а алтернаторът фарове - по голям товар / 2х45 W + 4X5W + някой друг ват за осветление на задняи нимер, табло. Ненапразно европейците започнаха да слагат на новите автомобили отделни ДС - светодиодни/.

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re:Икономично шофиране - техники, съвети, рез&

Вчера го изтрих но сега ще го напиша пак
    Ако си на скорост и твърдиш че не харчиш нищо - дай да проверим дали е така 100% (10x to @Pat )
    както си надоло на скорост, изгаси си двигателя( така сме 100% сигурни че не харчиш нищо ) - защо след 1 км спираш - ППХ или Моторна спирачка е ?
    За да поддържаш тези обороти ти трябва Гориво , а колата не е все още "Перпето мобиле".

Отделно двигателя има оптимална температура която ако не се постигне - харчи в повече.
    докато загрее колата - лошо , ако прегрее пак лошо- единственото с което двигателя конпенсира товара е ГОРИВОТО !!!
    аз по надолнище винаги освобождавам от скорост. Няколко пъти пробвах с кола която е постоянно наскорост ( автоматик ) и ми харчи поне 2л отгоре
    а като мина на N минавам повече- и не ми говорете че се скапвала кутията така - абсурд.
    даже мога да запаля автоматика ако съм го угасил , минавам на D , и просто давам контакт - пали веднага. Тествано е вчера няколко пъти при скорост 20 - 30 км/ч.

18. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    С тия 3,5 бара знаеш ли как гърмят гумите през жегите юи -август на магистрала ?? За кратко разстояние в града може , но си разбиваш и тампони и втулки по окачването. Особено тампоните на предните амортисьори / качеството им е супер/
    А зимата с 2,8- 3 бара сори - ти си самоубиец. Зимата съм спадал гумите на 1,6 бара и съм се измъквал от места където се слагат вериги.
    Румен е прав и аз практикувам така.
    А относно въпроса на stefan4o : сигурно знаеш или си чувал, че кола с климатик гори повече от такава без климатик / става въпроса за 1 и същ модел и двигател. Защо ли - компресорът се задвижва от ремък от коляновият вал. Същото е и а алтернаторът фарове - по голям товар / 2х45 W + 4X5W + някой друг ват за осветление на задняи нимер, табло. Ненапразно европейците започнаха да слагат на новите автомобили отделни ДС - светодиодни/.
    За климатика съм съгласен там има компресор и е трудно да се върти, но за динамото твърдението е по скоро на теория отколкото на практика, със общо 100 вата консумация и това да се отрази на двигател със 55 KW мощност не вярвам както и да е всеки си има мнение , прав си за зимата с твърдите гуми но аз не карам барзо съобразявам се с това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 168
    Последно: 08-06-13, 14:24
  2. Резултати от тестове с Prime95
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 11-11-10, 19:42
  3. Отговори: 10
    Последно: 27-04-09, 21:30
  4. Haier HSU-09H03/R2 - въпрос за икономично ползване
    От ozonbg във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 14-12-08, 22:39
  5. Отговори: 9
    Последно: 02-07-06, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе