Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 55

С връзки ли започнахте настоящата си работа?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Гласувах с НЕ и чак след това прочетох коментарите ви и разбрах, че според вас отговора трябва да е ДА.

Но това според мен е много глупаво. Приятел ти показва къде има свободни места, явяваш се на интервю и те вземат. Или намираш място благодарение на контактите си от предишната работа. Или печелиш мястото благодарение на искрената добра препоръка на предишен работодател. Или се запознаваш случайно с някой от търсената фирма и той ти подава една ръка за да започнеш.

Всичко това е повече от нормално. Поставен така, въпросът следва да получи към 90% отговор "ДА". Само че не само на територията на Република България. Из цял свят.

Примери бол. В академичния свят няма назначения без предварително да са се запознавали с теб на някоя конференция. На сериозна позиция никога няма да те вземат без да са чували нещо добро за теб от общ познат. Не знам защо си мислите, че е толкова лесно да се намерят подходящи хора за каквато и да било работа.

Примери от миналото ми: започнах работа на първото място, защото един от фирмата ми беше асистент в СУ и видя какво мога; започнах работа на второто място, защото един колега в университета работеше там и ми предложи да отида на интервю; започнах PhD-то си в Дания най-вече заради познанствата на проф. Скордев с тамошните и добрата му препоръка.

Ако според вас някое от тези неща отговаря на дефиницията "с връзки", просто няма да просперирате в този свят. До голяма степен и фукнцията на университетите е да те запознаят с бъдещи колеги и с работодатели, а за да се движи човек нагоре по йерархията трябва все пак да има на какво да стъпи.

Edit: На 26 години съм, официален стаж имам от 1998, PhD-то съм го започнал преди 2 години (класирам го като работа, защото ми плащат, а и вече се уверих, че в тези неща се вреждаш още по-трудно)

2.  

3. Тук е от
    Nov 2003

Не!

Не съм от София, живея под наем, познавам малко хора... така че няма откъде да "извадя връзки".

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Но това да те викнат на интервю някъде с помощ от работещ там и да те вземат ан работа - не е ли с връзки?

<div align="right">Originally posted by D3BEP - 24/08/2004 : 13:06:34</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

С връзки е.

Е и?

Какво нередно има. Този, който ме препоръчва, го прави официално, залага името си, реномето си с тази препоръка.

За да ме препоръча, значи ме познава, направил съм му някакво впечатление някога, някак, следователно дължа препоръката от него пак на себе си.

Не може да долетиш от Марс [с парашута] и да постигнеш някъкъв успех без да си положил никакви усилия да се докажеш по някъкъв начин. Хленченето за неудачите не върши работа.

Дипломи под път и над път. Документа не ти дава никакво предимство в общия случай. В конкурса е важно какво можеш, а не каква диплома имаш. Тя е на второ място.

А ако някой от фирмата има поглед върху това какво можете, не го обличайте веднага в пораженческата фраза "ама това са връзки".

Да, връзки са, но някой е положил усилия да ги създаде, докато друг участник в конкурса е заливал околните с оплаквания, вместо да се поучи от грешките си.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

<font color="red">Една молба към всички вас : Публикувайте на колко сте години и колко стаж имате общо и на последната си работа. Щото иначе информацията става подвеждаща. Аз ви говоря за пазара днес. Вие май говорите общи понятия от близкото и далечно минало.</font id="red">

<div align="right">Originally posted by D3BEP*-*24/08/2004*:* 13:06:34</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Няма близко, няма далечно. След 1990-1992 година или те бива или не. Това е конкретно, не общо понятие.

Условностите ще доведат до изкривяване на анкетата.

На 36 години съм, имам 20 години трудов стаж, като в трудовата си книжка имам отбелязани близо 15.

Явявал съм се на над 50 конкурса, спечелил съм 3 от тях и съм щастлив. Това, че съм претърпял неуспех на останалите 47 конкурса се дължи единствено на мен, на никой друг. Успеха на трите спечелени също си е мой.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Да, връзки в една малка България, където всички са поне трети братовчеди или познати, или приятели на мои приятели има! Но нека не разширяваме прекалено това понятие! Това, че някъде са те препоръчали и както казва Malone, някой си е заложил доброто име защото ти знае добрите страни не считам за ползване на връзки. Или това, че откривайки се възможност каня бивш колега, за когото имам добро мнение да дойде да работи с мен. Или даже човек от този форум, когото съм преценил по мненията, видял съм го, чул съм го и решавам, че можем да вършим заедно рабора в общ интерес. Наистина никой не пада от Марс, всеки има среда, познати, приятели и умния се възползва и от възможност, подхвърлена на масата между питиетата и мезетата.[:D]

Поначало ние българите много обичаме да си говорим на масата за работа и на работното место за футбол, коли и жени. Какво да се прави - народопсихология.[!][!][!]

6. Member
    Тук е от
    Jan 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...

Поначало ние българите много обичаме да си говорим на масата за работа и на работното место за футбол, коли и жени. Какво да се прави - народопсихология.[!][!][!]

<div align="right">Originally posted by Lupus - 24/08/2004 : 14:56:18</div id="right">

Ей, пак избихте до това плюене по България и българите. Не е народопсохология. Нормална ЧОВЕШКА психология е. Последният ми пример е един немец завършващ в момента аспирантурата си, дошъл на една конференция "за да завърже контакти, за да си намери работа". В Орхус съм слушал презентации за това как човек трябвало да може да си организира "networking" с хора, за да може да си свърши работата, пък и да се пласира след като завърши обучението. Това не е ли същото като:

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Да, връзки са, но някой е положил усилия да ги създаде, докато друг участник в конкурса е заливал околните с оплаквания, вместо да се поучи от грешките си.

Или всъщност има разлика. Много сериозна. В БГ ги наричаме "връзки" и плюем по тях до насиране, докато в чужбина ги наричат "контакти" и ги уважават поне колкото квалификациите, документи и прочие.

Не говоря голи приказки. Имам познати, които с години се оплакваха как не могат да си намерят добра работа, въпреки че са в категорията "компютърни специалисти". Имам обаче и достатъчно приятели, настанили се на добри позиции в София след като са завършили икономическа специалност. Но за тази цел са дръпнали една или друга "връзка", която са заформили в унивеситета или като не са се свеняли да свършат тази или онази нископлатена работа, за да се види дали нещо могат.

7. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

<font color="orange">Анкетата е оправена вече да не може да се гласува повече от веднъж.</font id="orange">

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

интересното при мен бе че първата работ я почнах с връзки и след това едвам се отървах.

последните 3 работи си ги намерих сам

10. Member
    Тук е от
    Jun 2003

Но това да те викнат на интервю някъде с помощ от работещ там и да те вземат ан работа - не е ли с връзки?

<div align="right">Originally posted by D3BEP - 24/08/2004 : 13:06:34</div id="right">

Ами не, не и пак НЕ! Викнали са ме на интервю, а със собствените си качества съм доказал, че мога да работя и в края на месеца не са ми теглили майната.

За протокола (някой даде добрата идея да си казваме възрастта): на въпросното място съм вече пет години, в момента съм на 26, тогава бях на 21. Иначе работя full-time от 19-годишен.

11. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

<font color="blue">--- offtopic ---</font id="blue">

<font color="orange">@D3BEP</font id="orange">

В интерес на истината започваш да ставаш смешен, хубавото е, че не предизвикваш отрицателни емоции, а насмешка.

Не се ли усещаш, че не можеш да проведеш един нормален разговор във форума.

Предполагам, че и в реалния живот е така и не ми е ясно защо се учудваш, че никой [на конкурси или някакви съревнования] не ти обръща внимание.

Както и да е. Продължавай в същия дух, ако го смяташ за редно.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Глупости, Малоун, не ми се слушат.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Наричаш мнението ми глупости. Ако е така и наистина смяташ думите ми за глупости не ги чети. За мен остава да преценя дали ме обиждаш или не с думите си.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Щото досега от сигурно няколкохиляди писма и контакти съм ходил само на един конкурс. И той беше - погрешка.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Направи си сам сметката за потенциала си, щом дори до интервю не успяваш да стигнеш.

Значи не си преценяваш възможностите или бъркаш конкурсите.

Аз например не бих се явил на конкурс за шивачки, защото нямам представа откъде се хваща иглата, а и положително това ще личи от документите, които ще ми изискат. И респективно няма да стигна дори до интервю. Ще си остана само с подадените документи.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не знам каква работа работиш и как с ия заработил, ама явно не е било от трудовия пазар.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Тази работа, която работя в момента беше по обявен конкурс в пресата. На него се явиха 1370 кандидата за 12 места.

Конкурса беше на три етапа в продължение на една седмица.

Дванадесетте човека, които спечелихме конкурса имахме следния ценз:

Двама човека с по две магистърски степени [инженер и икономист].

Пет човека с магистърска степен по "Международни икономически отношения."

Двама магистри по "Финанси" от Свищов. Единия е специализирал 6 месеца в Германия.

Трима завършили "Право" в Софийски Университет.

Осем от нас ползваха Английски език

Един ползваше Френски

Един ползваше Английски и Немски

Един ползваше Английски и Френски

Един ползваше Английски, Немски, Френски, Италиански и малко Арабски.

Резултатите бяха публикувани и бяха дадени подробности за всеки от спечелилите кандидати. Беше дадена възможност на който и да е желаещ да обжалва резултата от конкурса изцяло или отчасти след като се запознае с биографиите на всеки от нас.

Жалби нямаше.

Това според тебе не е ли било конкурс?

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Писнало ми е вече от твоите приказки и класификации от сорта на

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не може да долетиш от Марс [с парашута] и да постигнеш някъкъв успех без да си положил никакви усилия да се докажеш по някъкъв начин. Хленченето за неудачите не върши работа.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Защото както уточних вече от нас двамата хленчиш ТИ.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Нормално е да ти писне, тъй като очевидно е истина, иначе няма да те дразни.

Не виждам къде си "уточнил вече", явно става дума за друг участник.

И не е ясно, кое в предния ми пост ти прилича на хленчене. Явно имаш някакво душевно неравновесие, което ти пречи дори да разбераш ясно написаното.

Пиша мнението си и разбиранията си за живота, не много по дълъг от твоя и в частност по темата.

Времето показва и ще показва, кой е бил правия.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нека не ме бива. Нямам нищо против.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Синът ми се опитва да чете с повече разсъждение от тебе написаното във форума.

Неслучайно съм написал за неуспехите си в десетки конкурси за работа. Нито веднъж не съм се съмнявал в това дали ме бива или не.

Не го прави и ти. Това искам да ти кажа. Вместо да се оплакваш от неуспехите си, стягай се, бъди упорит и скачай на следващия конкурс. Това е вярната формула, а не оплюването на успелите по рано от теб в начинанията си.

За връзките "на маса", както ги наричаш ...

Еми не знам ...

Стой си в къщи в саксията и очаквай да изградиш някакви контакти. Или някой да забележи умопомрачителните ти способности.

Е няма да стане.

Виждам във форума каква обстановка създаваш около себе си, какво ли остава за реалния живот.

Не е нужно да атакуваш различно мислещите от тебе, още повече, когато се обосновават с факти. Голословните твърдения не са убедителни.

Виж резултата и в другата подобна тема.

На Lupus.

Обиждаш участник във форума и автора на темата без да те е предизвикал с нищо.

Нужно ли е това? Какво печелиш? На кого и какво доказваш?

Баща ми винаги ми е давал добри съвети и един от тях беше:

<font color="orange">"Сине, не разрушавай, а строй мостове."</font id="orange">

Досега спазването на този съвет не ме е подвело. Помисли над него и го обвържи с това, което ти пиша.

И айде сега IT специалистите са ти виновни.

Ами стани IT специалист и ти ... или не ти стиска?

Нужно е доста труд, доста четене, поне аз така мисля, нямам такова академично образование.

В момента в който реших, че като инженер към него период ще гладувам записах следващото образование, което в него период се котираше и имах някакви шансове за реализация. И не сбърках.

Но това ми струваше още пет години учене и същевременно ежедневен 17-18 часов тежък труд, вместо да си плачем по рамената "недооценените" инженери.

Каквото и да напишеш в тази тема от тук нататък няма да ти отговоря, защото не го смятам за нужно. Или по-точно го смятам за безмислено.

За известно време сигнатурата ми гласеше:

"Безполезно е да подаваш светилник в ръцете на слепеца."

Не е целта ми да те засегна.

Просто не ми се ще да чета празни думи и грубости по мой адрес.

<font color="blue">--- offtopic ---</font id="blue">

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В момента в който реших, че като инженер към него период ще гладувам записах следващото образование, което в него период се котираше и имах някакви шансове за реализация.

<div align="right">Originally posted by Malone*-*24/08/2004*:* 14:56:46</div id="right">

ето това е трагедията на нашата държава - че един вече готов специалист не може да намери реализация. че човек, който 5 години е бил подготвян за работа в дадена сфера и може да бъде 100% полезен в нея се налага да минава 2-3 месечни курсове за преквалификация (в твоя случай, malone, става въпрос дори за цяло второ висше) само и само за да му се увеличат шансовете да си намери работа, а не както е по-правилно - да бъде по-високо оценен на настоящтата (основната, за която е учил 5 години). нима ако след 2-3 години се забележи глад за паркетчии или фаянсаджии ще трябва всички ние - икономисти и инженери да плюем на образованието и кариерата си досега, само и само за да можем да се изхраним?!

по-разумно е да изместим дискусията в плоскостта на това, как конюнктурата в българия лишава специалиста от възможност за реализация поради шуро-баджанащината, която цари, а не да се убеждаваме кой е по-начетен.

някъде по-нагоре прочетох мнение, че дипломата не давала право на работа (свободна интерпретация). че никой не я гледа. ами да. така е. защото сульо и пульо вече са с висше. може би затова трябва да се доказва, че си наистина начетен с две висши. т.е. да дадеш още 5 години от живота си заради това, че всяко селско училище стана университет и бълва "висшисти". че всеки вече вее тапия и се блъска в гърдите, но добре, че е татко на село да гледа прасетата, че иначе нямаше да има пари за професора за всеки изпит.

нима все по-малко и по-малко хора осъзнават, че в настоящето всички са начетени, но интелигентни са малко!!!

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

по-разумно е да изместим дискусията в плоскостта на това, как конюнктурата в българия лишава специалиста от възможност за реализация поради шуро-баджанащината, която цари, а не да се убеждаваме кой е по-начетен.

<div align="right">Originally posted by FearMe*-*24/08/2004*:* 18:07:48</div id="right">

Според мен проблема не е само в шуробаджанащината, а и в липсата на реално работеща пазарна икономика и от там липсата на истински пазар на работната ръка (много по-висока безработица от здравословната).

...някъде по-нагоре прочетох мнение, че дипломата не давала право на работа (свободна интерпретация). че никой не я гледа. ами да. така е. защото сульо и пульо вече са с висше. може би затова трябва да се доказва, че си наистина начетен с две висши. т.е. да дадеш още 5 години от живота си заради това, че всяко селско училище стана университет и бълва "висшисти". че всеки вече вее тапия и се блъска в гърдите, но добре, че е татко на село да гледа прасетата, че иначе нямаше да има пари за професора за всеки изпит.

......

<div align="right">Originally posted by FearMe - 24/08/2004 : 18:07:48</div id="right">

Абсолютно вярно!!!

Образователната ни система е тотално сбъркана - като се почне от 8 клас и се стигне до т.н. бакалаври и магистри. На всяко свое ниво тя вместо да дава нужните специалисти, владеещи поне основите на някаква професия бълва полуинтелигентни, натъпкани с безполезни знания млади хора, непригодни за реалния живот.

За следващите редове сигурно някоя ще изреве - "Комунист", но за мен системата преди 1989 год беше далеч по-добре структурирана. Ще я опиша за тези, който не са имали късмета да минат през нея и нека те сами си направят изводите:

1-8 клас - основно задължително образование, малко практически опит из разните кръжоци: реализация - общ работник

след 8 клас:

СПТУ - 3 години, усвоена професия без право на кандидатстване за висше: реализация - работник с усвоена професия

Техникум - 4 години, усвоена професия и право на кандидатстване за висше: реализация -квалифициран работник или среден ръководен кадър

Гимназия - 3 години, без професия, но с много добра подготовка за кандидатстване за висше: реализация - студент (ако е приет) или писарушка в противен случай

Висше - 5-6 години, придобита специалност и някакъв практически опит от работа по НИС, стажове и др., реализация - конструктор, проектант, среден и висш (след натрупан опит) ръководен кадър

Аспирантура - 3-5 години (редовна задочна или свободна), реализация - научна кариера в НИИ или преподавателска във ВУЗ.

Минал съм целия този път (20год. учене) и на всеки етап съм се чувствал подготвен да спра и да започна работа. И сега при лошо стечение на обстоятелствата мога да се върна две степени назад, да си прибера дипломите и научните степени в гардероба и да започна работа като елтехник.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Принципно не искам да участвам вече в дискусията. И макар да го изразих ясно, ще напиша само няколко думи.

В грешка сте и двамата(Fearme и Lupus). Не толкова проблемът е че диплома има всеки(не са толкоз много - около 10-12% от образователната структура - съвсем нормално за днешно време) - и в Германия има вишисти с недотам разчупено мислене(смекчен изказ). Проблемът е от една страна, че образователната система не си мръдва пръста да се промени и към настоящия момент въобще не е ориентирана към пазара. Бълва си кадрите със структура, каквато си помни от едно време. А оттам вече идва и въпросът на какво дередже е трудовия пазар в Бг и дали наистина "бъка" от работа или повече бъка от безработни кадри, чакащи на опашка за продавачи на сергии.

Даже университетската конюнктура не позволява - примерно - някоя голяма компания ако иска да си създаде, спонсорира и развие специалност. Което на запад го има. За да има работа, системите трябва да са интегрирани - това е другата страна на медала. Интересът на предприемачите към университетите клони към 0. И оттам гледат предимно стажа, а не толкова образованието.

Това е истинския проблем на образованието. А не че вишистите са тъпи и има корупция.

16. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">по-разумно е да изместим дискусията в плоскостта на това, как конюнктурата в българия лишава специалиста от възможност за реализация поради шуро-баджанащината, която цари, а не да се убеждаваме кой е по-начетен.<div align="right">Originally posted by FearMe*-*24/08/2004*:* 18:07:48</div id="right">

Това предизвиква искрен присмех над цялата система. Над това, което бяхме, това което станахме и това, което тепърва предстои да станем. Смях, смях и пак смях...

Наскоро едно съседче празнува денят на дипломирането си, който по обясими причини се проточи с една година след нормалния срок в който съвипусниците му го сториха. Познавам лично уменията му в областта на икономиката и за мен беше шок, когато разбрах, че само месец след като се е дипломирал (само той си знае как) го <font color="red">извикаха</font id="red"> на работа в голяма и просперираща компания. За да свържете уменията, дипломата и проведеното му интервю ще спомена само една дума "<font color="red">Връзки</font id="red">" или ако щете "<font color="red">Контакти</font id="red">" - все тая.

Сега, на този етап - чувам от мои познати, че вдява двата края на работното си място, но като си имам представа, че не знаеше от коя страна е Д-т и от коя К-т ... п`връща ми се от персонал и работна ръка в българските фирми.

Така, че не слагайте на един кантар успелите хора. Разликата между сами завоювалите си дадена позиция и тези с маааалко <font color="red">помощ</font id="red"> е огромна.

А като си помисля, че заради вторите, им се намаля шансът на първите да просперират - аман ти системата...! Нямам думи просто.

17. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Тука D3BEP е прав!

Един пример:

Нагоре писах че съм хидроинженер, по-специално "Хидромелиоративно строителство" - казано на прост език: напояване на земеделските земи. Когато работех като проектант в Бьлгария все още имаше окрупнено земеделие и някакво подобие на напояване. Ние си проектирахме напоителни полета с широкозахватни машини, в земята се закопаха километри тръби за несъществуващи системи. Старите кучета в професията се надяваха да идат то топлите страни - за да им проектират и построят напоителни или отводнителни системи и идилията си беше пълна.

След девети септември с така наречената "поземлена реформа" напояването в България умря. (То и земеделието - също). Но ей-сега погледнах в сайта на УАСГ (ВИАС) и кво - приемат се 45 студента "хидростроителство" плюс още 15 за същото, но немскоезиково обучение. (Хидростроителството включва ХМС - Хидромелиоративно и ХТС - Хидротехническо строителство) Ами за мен това са: 5-6 "експерта" в правителства и министерства и 54 - 55 "продавачи на сергии" или нещо подобно след 5 години. Сигурен съм че ако човек погледне и в другите висши учебни заведения ще намери такива резултати!

Извинете ако съм ви отегчил.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Абсолютно вярно!!!

Образователната ни система е тотално сбъркана - като се почне от 8 клас и се стигне до т.н. бакалаври и магистри. На всяко свое ниво тя вместо да дава нужните специалисти, владеещи поне основите на някаква професия бълва полуинтелигентни, натъпкани с безполезни знания млади хора, непригодни за реалния живот.

За следващите редове сигурно някоя ще изреве - "Комунист", но за мен системата преди 1989 год беше далеч по-добре структурирана.

Поддържам напълно Лупус.

Искам да му припомня, че имаше и едно движение наречено ТНТМ /техн. и научно творчество на младежта/ и в техническите институти и в заводите. От това движение можеше да се припечелят добри пари в извън учебно или работно време.

Че в България не остана един действащ завод, който да ПРОИЗВЕЖДА продукция и да създава пазар за работна ръка.Заради РМД тата се скапа тотално икономиката/заводи се довеждат нарочно до фалит за да може да се купи на безценица.

След 2 години казарма,институт и 21 години работа в завод бижу с 5800 човека персонал /сега под 200/ от 3год. и 9 месеца съм търговец.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици - линкове (връзки)
    От dmt във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 118
    Последно: 20-12-23, 20:13
  2. климатик с гъвкави връзки
    От TIREX1 във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 5
    Последно: 06-09-12, 10:36
  3. ЛАН ВРЪЗКИ
    От li4ko72 във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 05-12-08, 20:38
  4. 2 връзки едновременно?
    От peter_nn във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 23-09-07, 15:06
  5. 2 входящи интернет връзки на XP?
    От naughty hacker във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 01-04-05, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе