Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 55

С връзки ли започнахте настоящата си работа?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...

Така, че не слагайте на един кантар успелите хора. Разликата между сами завоювалите си дадена позиция и тези с маааалко <font color="red">помощ</font id="red"> е огромна.

...

<div align="right">Originally posted by Profita - 24/08/2004 : 19:34:45</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Нали уж това е целта на тази анкета? В такъв случай ми е абсолютно непонятно защо в началото всички скочиха на Дарк, че трябвало да отговори ДА-- с това аз не съм съгласен. Щото се налага едно глупаво мнение, че трябва да си гузен ако кандидатстваш на работа някъде, където те познават или поне са чували името ти. Това ли е да те вземат с връзки на работа? И трябва ли наистина да го избягваш или напротив, трябва да направиш каквото е по силите ти, за да може работодателя да е чувал за теб?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Не съм започнал с връзки . Дали ще започнеш с връзки или не няма голямо значение - въпроса е дали можеш да се докажеш за там за където си се насочил .

За протокола на 32 години и имам 14 години трудов стаж ( с казармата естествено ) .

За образуванието - съгласен съм че вече няма никаква стойност една диплома . Защо ? Ами да речем че видях какви хора завършват , с колко и какво знаят - говоря за специалности като МИО , Счетовдство и Контрол , Аграрна Икономика ( това е във ВИНС - Варна ) и Компютърни системи и технологии - ТУ Варна . Те буквално си купуваха дипломите и когато се юрнат на борсите за работна ръка подкопаваха доверието във образуванието (представете си какви глупости са говорели ) , като по този начин прецакаха доста способни хора .

4. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

barnie, дай да си изясним понятията и възприятията. Дарки казва: <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Викнали са ме на интервю, а <u>със собствените си качества съм доказал, че мога да работя</u> и в края на месеца не са ми теглили майната.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Смесваме две разнородни тези и не отсяваме основното. Едно е да ползваш :

1. Връзки - когато искаш въпреки всичко да се наместиш на дадено работно място; когато не се чувстваш достатъчно подготвен за предстоящата ти отговорност; когато не си убеден в уменията си за позицията; и когато пред теб има по-достойни хора за това място. Тогава търсиш връзки, чрез познат или по друг начин (няма да изброявам изобретателността на българина), за да се докопаш до работата.

И съвсем различно да ползваш:

2. <u>Връзки</u> - за да научиш от познат, приятел, колега, че на дадено място и по дадено време ще се проведе интервю или пък, че има свободно работно място и той да те насочи към предстоящото събитие. В този случай ти отиваш със съзнанието, че си достоен за там и ще си годен работен кадър. След което доказваш на въпросния <u>човек</u>, че си оправдал доверието му, като те е препоръчал (примерно) пред ръководството. Основното, което трябва да се подчертае тук, е че ти дефакто не отнемаш възможността на други хора да се състезават (да го наречем) за същата позиция. Завоюваш я сам.

Мисълта ми е, че онзи по-горе споменат от мен субект бе наместен на място, което не бе за него точно чрез връзкарство (...грозно е...), а други кадърни хора останаха без работа.

Та, Дарки е ползвал връзки, но от второто естество.

Всъщност dash, ако желаеш уточни значението на думата "връзки" в текущата анкета, защото понятията на всички ни се разминават май и стана една каша...

================================================

Като е тръгнало да протоколираме: За протокола -

Аз съм на 27 години. Девет от тях - трудов стаж. До сега не съм изпитвала чувството да имам работодадел, поради факта, че сама съм си, но имам желанието да вкуся и от тази тръпка. Не мога да скрия, че получих съвсем малка финансова инжекция от баща ми, което предполагам не ме слага в графа "връзкарка", но и така да го наречете - нямам нищо против, защото от там на сетне съм се оправяла сама със съпругът си. Не желая да давам повече подробности. Никого не биха го интересували.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Точно. Това имам предвид. Проблемът ми е, че някои хора слагат 1 и 2 под общ знаменател. А по мое лично мнение без 2 няма как да успееш, нито в България, нито в "по-развитите страни".

Добавка:

Всъщност границата е доста размита и така както си я поставила е доста ограничаваща. Човек трябва да си дава правото да се покаже по някакъв начин, въпреки че това лесно би се приело за нелоялна конкуренция от други.

Например: да приемем, че искам да работя нещо в дадена сфера. Получавам един от мейлинг листовете специализирани в тази сфера. (архаичният подход "мейлинг листа" наистина се ползва на някои места) Гледам от време на време да пускам по някое интересно мнение в тази листа, защото тя със сигурност се чете от тези, от които ще зависи дали да ме вземат. Ако съм достатъчно нахален, бих могъл и да пратя лично съобщение на някой в конкретна фирма.

Това за вас какво е? Легитимен подход тип 2 или гадно връзкарство и нелоялна конкуренция?

6. Member
    Тук е от
    Aug 2001

Сегашната ми работа, където съм само от няколко месеца, си я намерих без връзки, по обява в jobs.bg, явих се на интервю, като всички останали, не познавах никого във тази фирма.

Предишната ме уреди един приятел, но по - добре да не ме беше уреждал, напразно си загубих два месеца, през които можех да си намеря по - добра работа. А и някак си не обичам уредените неща. По - предишната, където също се задържах само няколко месеца, също си я намерих по обява. Ходих съм на доста интервюта, и съм отговарял на още повече обяви, имам предвид когато си търсех работа за последно. На всеки 5 - 6 обяви, на които отговорих, са ме викали на едно интервю. А от 5 - 6 интервюта ме взеха на една работа (и на още една щяха да ме вземат, ама аз не исках).

Не знам, това за лесно намиране на работа ли се води, или не (отне ми почти два месеца), но аз бях закъсал финансово, и ми се стори доста дълго[] На няколко пъти бях готов да се хвана на каква да е работа (както някои от предишните пъти), но все пак реших да поизчакам, докато попадна на нещо, което да ми харесва. И не съжалявам. Това е първата ми работа, която не искам да напускам, поне не и в близката година (или докато не намеря нещо още по - добро). На предишните, още с постъпването знаех, че повече от няколко месеца няма да изкарам.

Така че, аз напълно честно и отговорно гласувах с НЕ, настоящата ми работа не съм я намерил с връзки. Първата, да, уредиха ме. На втората също. Но не и сегашната [:D]

Когато те уреждат на работа, има един малък недостатък, и той е, че се чувстваш задължен (на човека, който те е уредил), и освен това нямаш голямо право на избор, т.е. не винаги могат да те уредят на работа, която ти харесва. Дет се вика, ако вземеш да се оплакваш много, хората (или човека) ще си кажат "Глей ко па тоя, не стига, че го взехме/уредихме/намерихме на работа, ами има и претенции" [:D][8D]

7. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Ще отговоря с няколко примера.

Пример 1: Лично на мен ми бяха нужни връзки, за да подам документите си за работа там, където искам. Вече 19 години работя в БНТ и все още начинът инженерно-технически персонал да бъде нает на работа е предимно "с връзки".

Пример 2: От випуск 2003 на един колеж по туризъм 7 завършили подадоха документи за работа в голям хотел. От тях на интервю бяха повикани само тези, чиито документи бяха занесени "на ръка"

Пример 3: Випуск 2002 на ТУ - София, спец. Комуникации - 12 човека подадоха документи за официално обявени позиции в Мобилтел. Резултат: нито един не беше повикан на интервю. По стечение на обстоятелствата зная, че назначените не се справят много добре.

Личното ми мнение е, че в момента все още има нужда от т.нар "контакти" . Разбира се, има и изключения.

Хубаво е, че в наше време хората с определени професии, които могат нещо и могат да го покажат (портфолио, демозаписи и т.н) имат големи шансове.

"Връзкари" от стария тип - некадърници, спуснати на съответното работно място - все още се срещат, но все по-рядко остават на работа след пробния срок.

Надявам се все някога добрият специалист в България да може със сигурност да намери подходяща и добре платена работа чрез явяване и печелене на официално обявени, добре обмислени, прозрачни конкурси.

В по-далечна перспектива се надявам завършването на дадено реномирано училище да е достатъчен атестат за наемане на работа.

8.  

9. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... // ...Това за вас какво е? Легитимен подход тип 2 или гадно връзкарство и нелоялна конкуренция?<div align="right">Originally posted by barnie*-*24/08/2004*:* 22:59:01</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Нито едното, нито другото според мен.

Да приемем, че ти не можеш да бъдеш сигурен, че останалите кандидати също като теб не са пратили лично съобщение до "където трябва" щом това е възможно. Което автоматично те поставя на едно равнище по успех с тях. В случая ти използваш личните си умения, дори в едно на пръв поглед невинно съобщение, което не се знае дали няма да ти отвори врата към предстоящ път. Или накратко казано - дължиш отново всичко на себе си и знанията си.

Тук се сещам за думите на един мой приятел, който бе ми казал: " ******* (името ми), съветвам те да се възползваш от всичко, което притежаваш, включително и женски чар, за да се сдобиеш с това, което желаеш в живота и никога да не се чувстваш гузно, че си го сторила."

В началото не приемах тези негови думи като правилни, но с течение на времето разбрах, че всеки се оправя в живота както може, както сметне за добре, с каквито ресурси разполага. И единственото, което ме държи на повърхността над гузната съвест е това, че каквото и да е - то е направено от мен и с моя личен труд.

Та, barnei, дали с нахалство или с друг подход - всеки трябва да търси най-краткия път към прогрес, но да не губи чувство за своята собствена равновесна точка.

А втория тип връзкарство аз оправдавам с думите:

"В живота винаги можеш да разчиташ само на себе си, но това не е достатъчно."

<font size="1">Т. Бернар</font id="size1">

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Айде "Сбийте се "

егати от какво потече - каква река стана

приятели , айде по същество

нема се караме за глупости тука я

Всеки е прав за себе си - аз затова и не се меся - преценявам и от двете страни и затова не мога да взема становище.

Благодаря Предварително на всички.

11. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Не, не съм ползвал връзки при постъпване на работа. Още докато учих във Военноморското училище във Варна (специалност "Корабоводене за търговски флот"), имах сключен 10 годишен договор с "Параходство Български Морски Флот" (ПБМФ). По него време част от обучението в училището се финансираше от Параходството - на държавно ниво.

Сега съм на 34 и имам 10 годишен стаж. За тези години съм си създал някакво име, контакти и "връзки". Мисля, че би било глупаво и необосновано от моя страна да не ги използвам в моя полза, ако това ще доведе до подобрение на духовното, професионалното и материалното ми състояние.

А, за приятелските "връзки"..... ами за какво са приятелите, ако не да си помагат в нужда! Макар че, работа получена от приятел би ме задължавала много повече и бих работил много по-усърдно, отколкото получена по нормалния ред.

12. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Профита е права . Трябва да се разграничават понятията връзки и контакти .

Ето например при нас започна работа едно момиче програмист без конкурс . Така се случи че аз знаех за свободното място отдавна ( в интересн на истината щатът за програмист стоеше празен 2 години но конкурс не беше обявяван ) . Казах на момичето , тя дойде и веднага я приеха . Това не са връзки , а контакти .

13. DGP
    DGP е офлайн

Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Не съм съгласен. Ако и Папата да беше тоя мой приятел, щяха ли да ме вземат на работа, ако не ме бяха одобрили на интервю и в следващия един месец изпитателен срок? В случая намесата на човека играе също такава роля, като обява за работа във вестник (и по такава съм си намирал работа като по-млад).

Така че на такъв въпрос - такъв отговор... [:D]

<div align="right">Originally posted by Dark Skywalker*-*24/08/2004*:* 09:53:24</div id="right">

От твоята камбанария сигурно е така ... вярвам ти и не искам да се заяждам. Ако обаче ти докарат абсолютно неподготвен човек (с чистак-бърсак инженерска диплома, приятел/роднина/дете на някой от големите шефове), който трябва да обучиш, който е нает без конкурс и решението за това е взето "на маса" от когото трябва и след упорито 6-месечно обучение ти стане началник ще дойдеш на ... ъъъ моята позиция [] . Това ми се случи 2 пъти на 2 различни работни места - без коментар. След напускането ми в период от 6 месеца тези хора бяха уволнени - единия явно е мислил, че е хванал бога за ... шлифера и започнал да "отклонява", а другия просто ... хм "не успял да се адаптира", мисля няма нужда от превод в ефир [:D] . След тези приключения като чуя "връз ... опа контакти" ми се преобръща стомаха, вЕрвай ми. Затова и гледам негативно на такива изпълнения, както и никога не съм си позвалявал да се възползвам, въпреки че ми е било предлагано (аз също имам контакти както всеки доказал се професионалист). Всъщност обществена тайна е това, че 99.9% от назначенията за "престижна" и не толкова работа се решават "на маса" от когото трябва и ако имаш ... контакт с правилния човек нямаш проблеми, дори да има по-добри кандидатури от твоята.

Lazy Dog: късметът няма нищо общо тук ... [)] споко, шегичка ала Джак Никълсън. Надявам се правиш разлика между "препоръка от /бивш/ работодател" и шуробаджанащина, което са две съвсем различни неща. Първото е съвсем нормално и се ползва и навън, а второто е ... мейд ин БГ. Тук има и един друг момент - не се прави разлика между професионални контакти и приятелство по чашка (което се явява 3-ти случай) - доста често едното минава за другото, тъй като първото е относително по-рядко използвано "по предназначение" в България.

Profita: Има много истина в думите ти , но аз лично разделям категориите на 3. Финансовата инжекция е нещо съвсем друго и не би трябвало да се разглежда в този контекст.

ПС: За образованието в БГ след 1989г или добро или нищо ... затова и аз няма да кажа нищо.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Същината на темата се измести към изясняване на границите между връзки и контакти/познанства. Аз не се наемам да ги дефинирам, още повече "...всеки си гледа от своята камбанария...". Има огромно значение възпитанието/самосъзнанието и целите, които си е поставил човек - ако си леке или с наколенки, рано или късно ще лъснеш.

Едно нещо обаче със сигурност знам - независимо дали са те "препоръчали" или са те "парашутирали" - или ставаш за дадена работа или не.

16. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Човек все пак трябва да има някакви качества, за да резчита на успех за дадена работа. Жестоката истина е, че 95% от хората са родени да работят за някого, а 5% са родени, за да работят за себе си. Дълго съм бил в 95-те процента и благодарение на определен качествен потенциал съм преминал в 5-те процента и за това не са ми били нужни връзки. Социалните контакти са нещо друго и без тях не стават повечето хубави работи. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Бог дава, но в кошара не вкарва. Айде стига поговорки :-))))

17. Gadget
    Guest

Под връзки разбирам и вътрешен човек, който те е извикал на интервю. То е ясно, че ако си съвсем некадърен няма кой да те вземе, но повикването също е важно... Гласувах с Да. Сега продължавам да си търся нова работа по нормалния начин, но определено се ослушвам за такава "с връзки", защото досега без особен успех

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Между понятията връзки и контакти няма кой знае каква етимологична разлика. Има разлика между "уреден" и неуреден на работа. Също туй понеже този аспект се прескача, много уредени се обучават на място - често пак с протекции - и в последствие стават вече за работата. И не виждам за какво аджеба водим спора. Безсмислен и безпочвен. Какво се очаква от него - ние между нас си говорим дали сме с връзки или не?

Ами вървете и питайте някой културист дали взима стероиди. Или пък някой щангист. Някой бегач дали е ползвал допинг? Аз веднага ще ви кажа какво ще ви отговори. В поне 90% от случаите. Кой иска да бъде в ролята на лошия? Кой не иска да вярва в собствените си способности?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици - линкове (връзки)
    От dmt във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 118
    Последно: 20-12-23, 20:13
  2. климатик с гъвкави връзки
    От TIREX1 във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 5
    Последно: 06-09-12, 10:36
  3. ЛАН ВРЪЗКИ
    От li4ko72 във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 05-12-08, 20:38
  4. 2 връзки едновременно?
    От peter_nn във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 23-09-07, 15:06
  5. 2 входящи интернет връзки на XP?
    От naughty hacker във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 01-04-05, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе