Не ми се търси линка към статия която скоро, тази или предната седмица четох и се споменава за такова ограничение покрай другите неща и беше нещо от рода на 400 на година или 2000 за 5 години, но в какви единица пак не си спомням и поясняваха, че точно с цел по-плавно движение на цената е въведено това ограничение, но от кога е въведено също не разбрах.backinblack, ще си позволя да те коригирам, както и да обясня нещо:
***** няма никакви значими златни резерви, има златни залежи
количеството злато на междубанковия не е нормативно ограничаванo pre se, а просто е резултат от процеса за демонетаризирането му - тоест изхвърлянето му като разплащателно средство
За ***** да, има най-големите златни залежи, но пак някъде из нета бях чел, че в последните години е увеличила много златния си резерв и пак по памет останах с впечатление, че е много голям и е на челните места.
От твоя линк като гледам, на 7-мо място е, като 5 имат в пъти повече от нея. Не мога да преценя, но сигурно ще и стигнат за да си гарантира да държи твърд курс на рублата спрямо златото и, ако тръгнат с Китай да си обръщат доларите в злато, доста ще му вдигнат цената, а с него и цената на рублата, а новите договори с Китай съм сигурен, че са направени в национални валути, а журналистите ги преизчисляват в долари, за да добиват по-лесно представа четящите.
Миналата седмица обявиха, че минават само на национални валути в разплащанията си и хич не ми се вярва, новите договори да са в долари.