Страница 29 от 31 ПърваПърва ... 192728293031 ПоследноПоследно
Резултати от 421 до 435 от общо 461
Like Tree45Одобрявам

Помощ за избор на AUDIO техника

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,413
    #421

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Ресивъри има и около 1000 лв - Денон 1600 или Ямаха V4, а на втора употреба още по-надолу са цените. Няма да е топ , но за по-непретенциозен човек си върши работа. В общи линий около 2000 лв за нов ресивър + колони без суба обаче или 1500 лв всичко втора употреба. Проблема е , че втора употреба си е котка в чувал.
    Bobsano одобрява това.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Feb 2021
    Мнения
    5
    #422

    Отговор: Re:помощ за избор на AUDIO техника

    Цитат Първоначално публикувано от movx2000 Виж публикацията
    В отговор на:
    "Q Какво е балансиран и небалансиран кабел и каква е разликата между тях?

    Всеки звуков кабел е екраниран, което означава, че външният кабел е намотан около другия за да го защитава - екранира от електромагнитна интерференция. Външният екран, който най-често представлява метална оплетка, метално фолио или проводима пластмаса, е обикновено свързан със земята така, че всички индуцирани токови заряди (причинени от електромагнитна интерференция) се отправят директно в земята, вместо да им се позволи да модулират звуковия сигнал. И все пак екранирането не е съвършеното решение, което е и причината за изобретяването на балансираните кабели.
    В небалансирания кабел има една вътрешна сърцевина, която носи сигнала, докато външният екран дублира връщането на сигнала . Всяка електромагнитна интерференция, която води до създаване на индуцирани потоци, ще направи така, че тези потоци да бъдат добавени към полезния сигнал, ето защо е възможно да се появят някои интерферентни проблеми, особено при дългия кабел или където има наблизо източници на електромагнитни вълни. Екранираният кабел предлага много малка защита срещу жуженето, тъй като кабелът в действителност представлява своеобразен единичен трансформатор, който свързва енергията от основния проводник и я пробразува в околността.
    В балансирания кабел има два вътрешни проводника, често известни както топъл и студен. Екранът е заземен, както преди, но този път етой не е част от пътя на сигнала. Балансираните уреди са разработени така, че топлият и студеният проводник носят еднакъв сигнал, но фазата на студения сигнал е инвертирана спрямо топлия. В приемащата страна балансираната входна каскада повторно обръща фазата на студения сигнал и я прибавя към горещия, възстановявайки по този начин оригинала. Интелигентната част е това, че която и да било интерференция, която успява да премине през екрана, има фактически еднакво влияние върху горещите и студените сигнали (тъй като те са повече или по-малко на едно и също място). След обръщането на фазата на входа на получаващото устройство, която и да било външна интерференция обща за проводниците ще се сомоунищожи. Ефективността на тази система зависи, от това колко добре са балансирани горещия и студения проводник в който и да е край на кабела.
    Друг тип кабел, известен като Star Quad, бе резултат от стремежа да се подобри имунитетът срещу интерференцията. Състои се от два чифта вътрешни проводници, екранирани в паралел, но разделени (в действителност втъкани или сплетени) така, че която и да е интерференция, индуцирана от проводниците и която не оказва еднакво влияние и на двата, да бъде до голяма степен отменена. Star Quad кабелите се използуват главно в приложенията на синхронния звукозапис, където дългите кабели са често използвани и където тяхната ефективност е по-голяма отколкото конвенционалените балансирани кабели."

    @hristoslav
    Понеже не ми се спи, и взех да разглеждам темите из форума. Забелязах много неща, с които не съм съгласен, но сега това вече ме подразни, и реших да си напиша мнението.
    Ясно ми е, че за аудитория от неспециалисти трудно се обясняват някои неща, а дори и някои специалисти не са наясно, но да напишеш, че "В приемащата страна балансираната входна каскада повторно обръща фазата на студения сигнал и я прибавя към горещия, възстановявайки по този начин оригинала." е меко казано несериозно. И не отговаря на фактите.
    Истината е следната - балансиран сигнал се подава на диференциален усилвател. Диференциалният усилвател се характеризира с това, че усилва противофазния сигнал на входа си и потиска синфазния сигнал.
    Противофазния сигнал е полезния, а синфазния представлява шумовете и смущенията, които са се добавили към полезния сигнал в кабела.
    Това е много ефективен начин за потискане на брум и всякакви други смущения. Освен диференциален усилвател, често се ползва и трансформатор, който изпълнява същата функция - елиминира синфазния сигнал, при това много ефективно. Съществуват специални звукови трансформатори, с високо качество. Основен недостатък при тях е изкривяванията, които се внасят от магнитопровода. Но при хубавите трансформатори, тези изкривявания са сведени до много ниско ниво, практически незабележими. Също така трансформаторите са чувствителни само по себе си към смущения, а и са сравнително скъп и обемист компонент. (в сравнение с един чип с операционен усилвател например, който може да свърши почти същата работа)
    Да, и аз знам думата "интерференция", но много по-разбираемо е да се нарече смущение. Натруфеният купешки стил издава или директен превод от английски без разбиране и без добро познаване както на английски, така и на български, или просто желание за демонстрация на компетентност пред неразбиращата аудитория.

    Да, наистина двата кабела в балансираната линия се наричат "топъл" и "студен", но това не е толкова съществено за разбирането на смисъла на балансираното пренасяне на сигнали по медни кабели.
    Обозначаването като "топъл" и "студен" е условно и има смисъл за да не се обърка фазата на сигнала, което е особено важно при стерео и многоканални системи. По принцип и двете медни жила са равностойни, затова се нарича и балансирана линия, защото сигналът се пренася балансирано, едновременно от двете жила.

    Нарочно пиша "медни" защото това е материалът, от който се произвеждат кабели. Тук погледнах по диагонал и някои теми, в които се споменават сребърни кабели и други щуротии. Всякакви изгъзици като сребърни и златни проводници са само с рекламна цел да се взимат парите на хората. Много хора се лъжат, че звучало по-прозрачно и по- не знам си как, но само ще ви кажа едно нещо - в професионалната техника, с която се правят записите, които слушате, никъде не се ползват посребрени и позлатени проводници. При това професионалната техника е с порядъци по-скъпа.
    Казвам ви го като инженер, дълго време занимавал се с телевизия и звук. И да, в професионалната техника се ползват предимно и само балансирани линии там където звукът е аналогов.
    Какъв е смисълът да давате пари за много скъпи златни и сребърни или посребрени/позлатени кабели, при положение, че звукът, който слушате е записан без помощта на такива златни съкровища? Отговорете си сами.
    Да, добре знам за скин ефекта, и че среброто е с най-добра специфична проводимост от металите при стайна температура. Всичко това практически не оказва никакво влияние върху качеството на звука.

    Има и един друг мит, който искам да развенчая. Макар че повечето хора са наясно, все пак ще спомена, че е безсмислено да се купуват специални захранващи аудиофилски кабели.
    Само си помислете, дали кабелите в инсталацията от ел. таблото до контакта, в който включвате усилвателя си или друго устройство са такива!
    А преди таблото? От трафопоста?
    Да, захранващият кабел трябва да е хубав, и да е надежден - с достатъчно сечение, меден, с добре изпълнени контактни връзки. И толкова.

    Отново да се върна на обяснението за балансираната линия. Нарочно наричам линия, защото кабелът сам по себе си не прави една линия за пренос на сигнал балансирана. Кабелът само трябва да е подходящо изпълнен. Балансирането зависи от това какъв сигнал се подава и как се приема нататък.
    Та, "външният кабел", наричан екраниращ не е намотан около сигналните проводници, а ги обгръща. Обикновено представлява мрежа, оплетена от проводящ материал, най-често мед при качествените кабели. Тази мрежа е с формата на тръба, в която са положени сигналните проводници и са изолирани от оплетката и помежду си. Понякога може да не е мрежа, а просто много на брой проводници, разположени около сигналните. Има и конструкции с фолио и единичен проводник, който е неизолиран от фолиото, и служи за електрическото свързване на екрана.
    Най-лесната аналогия е да си представите коаксиален кабел, в сърцевината на който са поставени две успоредни проводящи жила, а не само едно. Често двете жила се усукват едно спрямо друго, с което се увеличава ефекта на потискане на синфазните сигнали. Ще отбележа, че начинът на пренасяне на сигнал с балансирана линия е толкова ефективен, че на практика дори без наличието на външен екраниращ проводник, могат да се пренасят звукови сигнали на значително разстояние без внасянето на никакви забележими смущения, шум или брум.
    Дори в професионалните кабели, често изобщо няма екранираща оплетка, а само още един проводник, който служи за общ, в най-добрия случай има и някакво фолио.
    Обръщам внимание на тази подробност, защото ако екраниращият кабел е намотан, то той би представлявал бобина - съответно с индуктивност, а това е нещо, което в случая е нежелано.
    Кабелите имат собствена разпределена по дължината си индуктивност, както и капацитети, но една такава намотка би била в случая нежелана, дори и витките да са неизолирани една от друга.

    Принципът с балансираното пренасяне на сигнали се използва много успешно и при цифровите сигнали.
    Например в сега масово разпространените кабели за HDMI интерфейс, сигналите са цифрови балансирани. В HDMI кабела има няколко балансирани линии. Както е извесно, по HDMI може да се пренася както видео, така и звук.
    За цифрово пренасяне на звук в битовите системи се ползва масово тъй наречения SPDIF (Sony Philips Digital Interface) интерфейс, който много малко се различава от използвания в професионалните системи тъй наречен AES/EBU интерфейс.
    AES/EBU може да се пренася както по балансирана линия, така и по коаксиална небалансирана 75 омова. В битовия вариант SPDIF се ползва или с коаксиална линия, или с оптична.

    По въпроса за тъй наречения StarQuad - при качествено изпълнение дава по-добро потискане на синфазните смущения, но и има по-голям паразитен (разпределен по дължината) капацитет в сравнение с класическия балансиран кабел, (с около 50%) което не е добре при големи дължини, води до по-голямо затихване на високите честоти. На теория това би могло да се компенсира с подходяща предварителна честотна корекция преемфазис, но тъй като предимството на StarQuad е по-добря шумоустойчивост при слаби сигнали от микрофони, на практика това е неприложимо.
    Не е много разпространен в практиката в сравнение с класическата трипроводна балансирана линия.
    Само три теща ще ти кажа, пич:
    1 и аз съм инженер
    2 и аз мислех като теб - че кабелът няма значение за звука, докато не чух разликата!
    3 случай с ушите си - не с разума

    жив и здрав!
    lazarus18 одобрява това.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #423

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    https://www.exproject-bg.com/index.php?id=1362
    Aууу, какви колони се конструират тук.

  5. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #424

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Това че са скъпи и изглеждат "фешън" съвсем не означава че ще ми допаднат и като звучене. Личния ми опит ме е научил че за всяка музика си има озвучителни тела (ОТ) които си имат свои характерни особености и характеристики. ОТ които звучат много добре на електронна музика (техно, хаус, релакс....) не звучат добре на един здрав хеви метъл например. Познавам някой хайфисти и съм слушал в тях техники за десетки хиляди левове (или евро) и като си пуснат музиката която те слушат- примерно нещо акустично с вокали, - да чува се перфектно, все едно е "на живо", обаче като пусна един метал концерт и всичко става пълно "тенеке".
    VanDan и DUNDURMA харесват това.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #425

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Според мен не са въобще скъпи за това, което предлагат и визията, която имат, да не говорим, че се ползва и кварцов пясък, като разбира се ги сравняваме с комерса.
    Иначе си прав за останалото, донякъде обаче, тъй като има и всеядни животни, които свирят добре каквото им пуснеш.
    А и метъла, за да го изстискаш добре си иска 4 ленти и поне по една 12ка в затворен обем.
    То и за това като се взима ОТ се ходи на прослушване с музиката, която се слуша.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,606
    #426

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    И аз стигнах до подобен извод за различното звучене при различни стилове музика. Моята система не е нещо особено - Denon AVR-X1500H и Dali Zensor 3, но пък за някои стилове музика ми харесва достатъчно, а за любимия ми от младостта класически Хеви метъл сякаш нещо не ми допада. Но това с прослушването е неосъществимо в провинцията.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #427

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Zenzor 3 според мен не е за рок и метал.
    Пробвал ли си да промениш разположемието им и да подобриш акустиката в стаята? Поне да няма отразяващи звука повърхности около тонколоните. Като голи стени, стъкла, големи мебели и т.н.
    Защо не чуеш някъде тези, примерно: DALI OPTICON 8 - A towering floorstanding speaker (dali-speakers.com)

    Има си физически закони, които поне за Земята няма как да се "заобиколят".
    За възпроизвеждане на ниските честоти се иска голям във всички компоненти woofer - минимум 10" и достатъчен обем на кутията. Има и специални конструкции за снижаване на долната гранична честота.
    Много важно е и правилно разположение на ОТ в помещението, както и оптимизация на акустиката в него.
    lazarus18 одобрява това.

  10. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    984
    #428

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    За метал и рок, ОТ трябва да са достатъчно динамични (високи dB) с експресивен саунд (вокал, инструменти), които се чуват отпред, близко до живото слушане (концерт).
    Модели от следните производители: Klipsch, Monitor-Audio, JBL и т.н.
    Възможно е да има :всеядни: ОТ, но като цяло, че различните стилове музика им трябва различни ОТ.
    Да не говорим, че бюджетните Hi-Fi ,ОТ при стиловете със много инструменти (busy) се "затъхват", не могат да разделят всички инструменти.
    До някъде, може да се подобри положението с добавянето на външен, DAC, но пак има една граница, която не може да надскочиш на определено ОТ.
    lazarus18 одобрява това.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #429

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    ОТ ако могат правилно да възпроизведат Торжественная увертюра "1812 год" от П.И.Чайковский от качествен източник след 11' (този е само примерен) Tchaikovsky - 1812 Overture (Full with Cannons) - YouTube , то са практически "всеядни".
    Тази част има достатъчна динамика в широк честотен диапазон, за да се тества цялата аудио система.
    Не само ОТ.
    GolemSmeh одобрява това.

  12. Novice
    Тук е от
    Feb 2021
    Мнения
    5
    #430

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Аз обикновено тествам ОТ със следният албум:

    Robert Plant - House of Cards - YouTube

    Много сложно музикална картина където проличават слабостите....

  13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #431

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Чуй Чайковски и после сподели разликите спрямо House of cards.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    75
    #432

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Аз тествам с Ален Карон.

    Всеки трябва да опитва с различни жанрове. А за напредналите - Infected Mushroom!

  16. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #433

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника


  17. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    984
    #434

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Oт любопитство ги намерих, класиката и Robert Plant.. Въпреки, че не слушам този тип музика.
    Класиката ме грабна повече. Дали, защото беше 32 bit 192KHz. Кой знае. House Of Cards, not so much. Претрупано всичко ми се стори. Може и да е заради OT.
    Компилациите на Dali отдавна ги имам за тест. Има доста добри парчета (особено акустичните), макар и да са само 16bit 44100 Hz
    С тези парчета също може да се тества:
    Nils Lofgren - Keith Don't Go

    Yao Si Ting - Fields Of Gold

  18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,413
    #435

    Отговор: Помощ за избор на AUDIO техника

    Дали тествате с 16 или 192 бита няма никакво значение, но това че тествате с ю-туб МП тройки направо ме кефи.
    Ако някой търси кварцов пясък - не е е кът и не е скъп , звука няма да ви подобри спрямо обикновен пясък.
    За 4 000 левчета бих гледал колони различни от шир-потреба марки.

    Само три теща ще ти кажа, пич:
    1 и аз съм инженер
    2 и аз мислех като теб - че кабелът няма значение за звука, докато не чух разликата!
    3 случай с ушите си - не с разума

    Поредния вярващ на ушите си, а не на науката, за кво ти е тая диплома за инженер ?!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 25-01-14, 11:55
  2. Отговори: 0
    Последно: 17-10-13, 17:19
  3. Отговори: 2
    Последно: 08-02-13, 21:28
  4. Малко помощ за SB X-Fi ext.audio
    От MomoSat във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 8
    Последно: 23-08-07, 01:28
  5. Избор на Аудио и Видео техника
    От Lupus във форум Телевизори
    Отговори: 6
    Последно: 22-02-06, 20:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе