Pioneer
Onkyo
Denon
Yamaha
Sony
Marantz
Tehnics
Panasonic
Harman Kardon
Thunder
NAD
Anthem
Integra
Kenwood
Проблемите с Денон ресивърите са много разисквани в чуждоезичните форуми / все пак нашия пазар е доста малък/, навсякъде мненията съвпадат с описаното от колегата. Добър звук на Деноните, лесна калибрация и т.н , но и много оплаквания. В ревютата от потребители с потвърдена покупка най-малко се мрънка от Ямахите, в сайтовете се хвалят всички , които си платят за реклама.
И мен ми е любопитно колегата с какви централни колони е.
Аз се насочих към Denon 4500 от един познат, който има звукозаписно студио и ми го препоръча. След това, четох различни ревюта, като така попаднах и на варианта с Marantz SR7013.
В интерес на истината, Marantz -ца ми е малко над бюджета. Много вероятно e Yamaha A2080 да e най-добрият избор от трите, но той съвсем идва над бюджета.
Имам да купувам 2 фронтални колони, център, 2 букшелфа и 1 суб, къде ще му иде краят.
Може пък да имам късмет и докато се накумя, някъде да направят намаление на Yamaha-та.
- - - - - - - - - -
Почти не съм чел за Focal, въпреки че са популярна фирма. Само знам, че правят най-скъпите слушалки в света, ако се не лъжа.
Този пост е редактиран от fvazharov; 02-04-20 в 14:48.
Денон-ът е най-добър с оглед цените в момента. Определено недостатъците му не струват 1000лв.
А съраундите не е задължително да са от същата серия или дори производител. Препоръчително е, но не е задължително.
Колоните, които трябва да са от една серия са предните 3. Лява, дясна и център.
Ако намериш някакви малки колони на добра цена, може да ги сложиш за съраунд без проблем. За да се убедиш в думите ми, пусни един филм със съраунд на компютъра и отвори графиката на плейъра, която показва аудио каналите. Наблюдавай нивата на съраундите. През 90% от времетраенето на филма, там няма да има нищо или почти нищо. Фоновите шумове, куршуми и разни други не са достатъчно продължителни или силни, за да чуеш евентуалните тонални различия между предните ти колони и съраундите. Евентуално можеш да ги чуеш единствено по време на музика, която върви на всичките канали. Съответно, ти няма да сложиш някакви мега гадни колони за съраундите. Ще намериш нещо, което да има добри отзиви и по характеристики да е приемливо. Ако можеш да сложиш диполни или биполни тонколони, може да стане и по-добре.
Аз намерих JBL Control 1 на много добра цена за нови (100лв) и ги взех. Като ги свързах и със сегашните ми, и с предишните ми колони, не усетих по никакъв начин, че съраундите са различни от предната линия. Може да се усети единствено ако пусна музика на ALL CHANNEL STEREO режим и слушам критично. Нормално е задните да нямат такова разделяне на инструментите като предните, както и такава сцена, но тук не говорим за слушане на стерео музика, а за слушане на фонов шум, ехо, автомобили, хеликоптери, прелитащи куршуми и гласове за части от секундата. Филмите са направени по начин, по който основните звуци да не седят на съраунд каналите за прекалено дълго време по редица причини.
Много хора няма да се съгласят с мнението ми за съраундите, но има много, които се съгласяват. И това са хора, които с това си изкарват хляба. Мога да ти дам и видеото ако ти е интересно. А и тук става въпрос за спестяване на пари. Не за правене на референтна кино система. При положение, че съм почти убеден, че няма да чуеш разликата ако съраундите не са от същата серия - има ли смисъл да се дават допълнителните пари, вместо да се инвестират в нещо друго? Особено в сегашните несигурни месеци?
На Monitor audio съраунд колоните от силвър серията са точно такива
https://www.monitoraudio.com/en/prod...ver/silver-fx/
Видеото не разбрах, демонстрация на аудио каналите ли е?
Не. Видеото е обяснение от един reviewer за съраунд колоните. Избор, позициониране, лично негови наблюдения и мнение.
Аудио каналите можеш да си ги прегледаш и сам с един плейър на компютъра. PotPlayer например предлага такава функционалност. Пусни си 1-2 филма със съраунд звук, прецъкай на няколко сцени и виж на графиката какво се пуска към съраундите.
Ако мислиш да надграждаш до Атмос/ДТС Х , то диполни/биполни не ги препоръчват за новите 3D базирани формати.
На какви цени намираш Денон и Маланц. В България Маранца е по евтин.
А ми да речем Denon-a за 899 паунда от https://www.richersounds.com/denon-avrx4500-black.html
Маранца за 1129 паунда https://petertyson.co.uk/marantz-sr7...-2-av-receiver
От тези двата, аз май бих предпочел Marantz-а.
денона 4500 е близо по цена с ямаха 1080, от двата бих избрал ямахата.
Marantz/Denon са си едно и също по принцип с леки доработки и може би по-добра изработка в Marantz, които водят (според притежатели) до по-добро представяне в практически идентични продукти - поне така съм чел де. Аз обмислях замяна на настоящия ми с 3600, но очевидно тая година няма да го бъде ...
На 4500 не отговаряше ли старият 7012 ако не бъркам номерацията .