Фактора жена е намесен, а и честно казано на мен също не ми харесват букшелфа. Мебелите са ми 38см до стената и няма как(естетически) да дам колоните 40см напред за да са със заден бас рефлекс.
Фактора жена е намесен, а и честно казано на мен също не ми харесват букшелфа. Мебелите са ми 38см до стената и няма как(естетически) да дам колоните 40см напред за да са със заден бас рефлекс.
Дори и Focal да си вземеш пак ще стърчат спрямо мебелите ти.
Честно казано не знам кое му е грозното на нещо такова:
http://www.studio-22.com/monitor_audio/images/rx2-1.jpg
Няма как да стане, при мен тази конфигурация от снимката. Моля, да предложиш стоящи с бас рефлекс. Другата седмица ще ходя да прослушам Полк и Мордан Шорт Авиано на симеоновско. Лазарус, ако смяташ за по-удачно, мога да прехвърля питанията в другия форум, че гледам тук няма ентусиасти да помагат? Още 1 въпрос: в момента в UK има страхотни намаления и 5007 е 499 лири,а 6007 е 599. Има ли смисъл да давам 100 отгоре? Не успях да разбера точно каква им е разликата освен 2-ри ХДМИ порт аут?
Според мен първо избери колоните и след това мисли кой ресийвър д авземеш според тях.
Аз за други модели освен Фокал с преден порт не се сещам в този клас.
Dali май имат такива модели, провери и Tannoy.
Този пост е редактиран от lazarus18; 14-02-13 в 19:06.
Маранз на 100% ми е избора за ресивър. Таной слушах в ТП и горе-долу ми харесаха. B&W 684 също са с преден порт и има добри отзиви за тях, но не знам дали пасват с Маранц?
Може ли препоръка за 3-4 песни, които да подчертават вокали и различни детайли за да ги ползвам при прослушването?
Моя любима тестова песен е
Eros Ramazzotti & Cher - Più Che Puoi
Може ли няколко съвета от собствен опит?
1.Намираш си качествен оригинален носител на аудио сигнал - CD, DVD-A или SACD (ако имаш подръка такъв player). Най-добре да са няколко с различни жанрове и тип музика. В никаъв случай MP3 или друг подобен компресиран формат!
Ако имаш качествени носители и си запомнил звученето им на сегашната апаратура или си ги чул на друга качествена ще е най-добре.
2.Взимаш източника на сигнал (player) който имаш, качествени съединителни кабели (chinch или digital optical/coaxial) и отиваш в магазина. Там на място свързваш го свързваш към Maranz-а и най-скъпите озвучителни тела. Така елиминираш грешките от тях.
Сядаш и слушаш внимателно в аудио стаята поне половин час на Direct Audio - изключени всякакви корекции на звука. Желателно е да пробваш звученето и на други усилватели в този ценови клас. Колкото повече слушаш, толкова по-добре ще оцениш апаратурата.
3.След като си купиш усилвателя, с цялата "опитна постановка" тестваш озвучителните тела, към които си се насочил. Отново поне два чифта, като удобството е, че можеш да ги свържеш едновременно на A & B изходите и да ги превключваш от усилвателя. Кабелите трябва да са качествени и поне 2,5кв.мм OFC мед с минимална дължина (ако е възможно това в магазина). Препоръчвам ти също да си купиш такива със максимално възможно сечение, които можеш да включиш в усилвателя. Относно марка и цена - ти си преценяваш. Наистина качествените са много скъпи, но мисля, че за около 6 - 16лв./м могат да се намерят посребрени с нисък капацитет.
4.Преди тестовете трябва да си отпочинал, спокоен и да не си със проблеми на УНГ. С две думи да не си със запушен нос и оттам проблеми със слуха.
Тествай спокойно и ако не ти позволят да го направиш или нямат аудио стая, просто не си губи времето!
Примерно в големите магазини нямат такова помещение или то е някакво подобие на такова. Фоновият шум е прекалено голям, за да оцениш нещата правилно!
5.Успех и не гледай марките, а слушай!
Между другото можеш да си поръчаш в някоя фирма да ти направят озвучителни тела от Kit на производител (Monacor, Visaton, Seas и т.н.). Той съдържа всичко, освен кутиите, които се предлагат отделно при поръчка на клиента. Имал съм възможност да чуя няколко такива озвучителни тела и смятам, че ако са спазвани технологичните указания за сглобяване на фирмата, тонколоните свирят прекрасно за цената си!
Не мога баш да се съглася да се вземе първо усилвателя, особено по този начин, който си описал.
Автора очевидно е човек, който тепърва навлиза в тази сфера и мога да гарантирам, че какъвто и усилвател да закачи към скъпи и качествени колони ще му хареса. Това изобщо не значи, че е направил правилния избор защото всъщност ще е харесал колоните, а не усилвателя.
Той по някаква субективна причина вече си е избрал ресийвъра и май ще пазарува онлайн, така че тази точка и без това ще я прескочи.
Това, че колегата се е насочил към определен усилвател премахва поне едно от неизвестните.
Иначе задачата му става мисията невъзможна, според мен.
Донякъде съм съгласен с теб, че скъпите колкони ще звучат добре на всеки усилвател. Може да се ограничи до поне два пъти по-скъпи колони, отколкото му е бюджета. Въпреки, че ако няма тренирано ухо, няма да намери разлика.
Аз предложих опростен, според мен, вариант за тестване. По-сложното е тестов диск с различни сигнали или тонгенератор и замерване на нивата с микрофон. Но това вече ми се струва прекалено сложно, а и не вярвам в магазина да предлагат такива "екстри".
Защо не предложиш на колегата методика, с която и той с неговите познания да се справи с тестването? И на мен ще ми бъде интересно да науча нещо повече.
Дали е online или поръчка от представителство е без значение, ако не се чуят нещата на място. И да се сравняват поне два модела от един и същи ценови клас на усилвател и колони, като се ползва една и съща опитна постановка.
Мисля, че ще се съгласиш с това.
Този пост е редактиран от Gena_bs; 18-02-13 в 20:12.
Избора на Маранц 5007 е твърд, тъй като в тази ценова категория с пре-аут и всички кодеци няма друг производител. Освен това и имах възможността да го чуя в ТП, а и ми харесва на външен вид. Отзивите в тестовете са само положителни.
Проблемът в избора на колони наистина е сериозен. Правилно подозирате, че всичко ми харесва, и вече се замислям дали да не купя евтини колони за старт, до като придобия "музикален слух". За съжаление в магазините, никой не ми казва какво да слушам, кое изпъква, как да разбера кои среди са по-добри от други и т.н. До сега само Клипш ми направиха впечатление като различни от всичко което чух до момента: МА бонз и МА силвър и Фокал 816. Истината е, че и само в Аудио арте ми обърнаха внимание и затова може би харесах Клипш. Аз искам да слушам музика от концерти- блу-рей(предпочитам да гледам докато слушам) и като го казах в Денон центъра и ми казаха, че всички колони са ок на дом кино и им спадна ентусиазмаТази седмица ще пробвам да чуя Полк и Мецо ,трябва да е готов шоурума тези дни. Лошото е,че не мога да слушам и обикалям освен събота и така забравям детайлите на това което съм чул.
За 1500-1600лв мисля има доста модели с пре-аут, но най-важното е на теб да ти харесва. Това с евтините колони не бих ти го препоръчал - аз в момента съм с такива и си ме дразнят ,въпреки че доста се подобриха само със смяна на кабела .
За съжаление Лазар се оказа прав. Всички колони, които прослушах без изключение ми харесаха как свирят. Последно слушах Полк 400 TCI, и те много ми харесаха, но вносителя се оказа не много сериозен и май ще отпаднат от листата или ще ги поръчам онлайн. Един въпрос: ако купя колони на 8 ом, мога ли да ги слушам на LG HT902 ( спецификация) докато ми дойде ресивъра?
Този пост е редактиран от PlamenG; 04-03-13 в 22:52.
Lazarus, изобщо не си прав ,че слушането е препоръчително, това е първо губене на време, второ е толкова субективно, че си губи смисъла. Колоните свирят в различни от домашните условия! Какво повече?
Много интересно мнение, с много дълбок замисъл (уви само за търговеца). Толкова глупави хора има на този свят, които обикалят магазините в търсене на по добрият звук .
Г-н Панчев , мнението ви много несериозно и с нищо не помага на хората търсещи съвет. Бих ви опровергал веднага , но не виждам смисъл , жалко че такова мнение имат работещите за Onkyo България.
Успех !