Страница 3 от 8 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 117
Like Tree40Одобрявам

Помощ за избор на букшелф колони

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Отговор: Помощ за избор на букшелф колони

ОТ трябва задължително да са на една линия и отново подчертавам - на tweeter на нивото на ушите.
    Има минимални отстояния м/у двете ОТ, както и между тях и слушателя.
    Ако тези неща не са спазени просто нищо не се получава.

Нямах предвид да заделиш цяла стая за AV приложения, а да оптимизираш акустиката на сегашната. Компромисен вариант - Equalizer или Sound Processor. Но не съм сигурен дали в момента има на пазара нови такива. А 20 - 30 годишни не те съветвам да вземаш.

Относно кабелите - най-важното е да са медни (OFC за предпочитане), а не от помеднен Al.
    Вече дали да са посребрени или с други покрития е според бюджета. Възможно най-тънки съставни нишки, в максимален брой отделни усукани снопове. Общото сечение - колкото максимално можеш да включиш в клемите на ОТ и усилвателя. Има варианти за позлатени накрайници, в които можеш да монтираш с кербовка (кримпване) или запояване и по-големи сечения.
    Но минимумът за мен е 2х2.5кв.мм, независимо от разстоянието м/у усилвателя и ОТ.
    Можеш да почетеш, ако искаш. Някога тази марка беше от водещите и съответно скъпи производители: Emotion & Technique - Van den Hul B.V. - High End Cables, Phono Cartridges and Electronics
    На първо време можеш да ползваш и медни, отново подчертавам Cu, захранващи кабели за 230V 2х2,5 - ТМТ ЕЛКОМ | КАБЕЛ H05VV-F/ШВПС 2Х2.5 БЯЛ 300/500V (tmt-elkom.com) Като му свикнеш на звука и разработиш колоните си купи специализиран кабел за тях със същото сечение. Ще усетиш разликата при всички случаи.
    Задължително някакъв филтър по захранване 230V срещу смущения. Най-елементарно - феритна черупка. На модеми, рутери и лаптопи има такива разглобяеми, а при други са в самия кабел. Слагаш една такава черупка Феритен - кабелен филтър против смущения (hobbystroi.com) около захранващия кабел на разклонителя и си готов.
    Не забравяй всичката техника трябва да бъде в един разклонител, за да няма изненади!
    Така, че прецени консумацията и по възможност в този кръг да няма големи консуматори от сорта на бойлер, печки, перални и т.н.
    Кабелът на разклонителя (поне 5 гнезда шуко) минимум 3х1.5, а най-добре 3х2.5мм. Можеш и сам да си го направиш с необходимата дължина кабел и брой контакти. Материалите не са скъпи.
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 17-12-22 в 15:48.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017

За такива колони 2мм кабел стига , вземи най-евтиния който има на магазина , не набивай пари в плацебо

4. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Най-евтините със силиконова стават зелени (окисляват се) за няколко месеца.
    Поне гледай да са с двойна изолация - поотделно на всеки проводник и обща за кабела.
    lazarus18 и svetlio1 харесват това.

5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2017

Значи този е достатъчен
    https://aval-bg.com/products/kabel-z...connect-stage2
    То аз имам останал меден кабел 2.5кв от ел инсталацията. Правих я както трябва да е. Цялата стая без осветлението е на един кръг. Бойлера е на отделно.
    А разстоянието между колоните ще е 1.50. Ресивъра е посредата. В смисъл общо 2м кабел ми стига. Шумове не виждам откъде ще дойдат. Там е пц-то и минава през ups всичко. А APC-то си има филтри за тока.

- - - - - - - - - -

За кабелите въороса беше за сечение. От онези кабели по 100-200-300лв си е абсурд. То ако в ресивера имаше чак толкова извънземни кабели щеше да струва не 950,а 95 хиляди.

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Линкът към aval е за car audio, което не знам дали ще ти даде нещо в добавка към стандартния кабел. По принцип би трябвало да е по-добре защитен от атмосферните въздействия и окисление. Ама като гледам тази фирма май е сапо опаковчик и дистрибутор. В случай, че това има някакво значение за теб, разбира се.
    По-скоро си вземи нещо подобно на Stage 3 - Кабел за говорители 2x2,5mm2 4Connect Stage3 на Супер Цена | Aval-bg
    Така също и с по-голяма дължина, за да не висят кабелите на маранца и колоните. Ако не смяташ да закрепиш кабелите по някакъв начин за бюрото или за стената с неметални стяжки или скоби с гвоздеи/ дюбели, или в кабелен канал.

Смущения могат да влязат от където можеш да си помислиш ефирно. От PC и UPS също по захранването.
    За китайските пръчки на операторите да не споменавам.

7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2017

Е то ups-а храни от батерия с постоянен ток. Плюс това изправя тока на 50 херца. Пълен абсурд е там да има шум
    А китайските пръчки на операторите при мен липсват.
    При мен е по стария начин с коаксиален кабел, който е вграден в стената.
    А за по дълъг кабел не го разбрах. Колоните и ресивъра ще са в една равнина, нищо няма да виси отникъде. Иначе за 1.50-2 метра кабел не е от значение дали е 5лв или 10лв метъра.
    Този пост е редактиран от nixel; 17-12-22 в 17:59.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Май не искаш да разбереш какво ти пиша относно смущенията - Електромагнитно смущение – Уикипедия (wikipedia.org)
    Дори на някои активни антени задължително слагат ВЧ филтри против 4G/5G излъчванията в ефира. А който и да е проводник е антена с параметри, зависещи от първичните му характеристики и дължина.
    Импулсното захранване на апаратите от всякакъв вид, ако не е добре филтрирано или филтрите му са калпави вкарва смущения също.
    Относно UPS - зависи в какъв режим работи, какво филтрира (има ли EMI/ RFI filter) и т.н. Тези 50hz, ако не са филтрирани се предават по цялата електрическа схема на устройствата. Особено пък ако имаш в захранващия кръг някой хладилник или пералня със заминали кондензатори.
    Ако ти е интересна темата, потърси подробности в нета.
    Давам ти нещата "сдъвкани", пък ти ако искаш се възползвай от тази информация. Само недей да спориш...

10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2017

Аз споря само за ups-a, понеже съм на 100% сигурен че всичко минава през батерията. Устройството зарежда батерията, а консуматорите дърпат ток от нея. Но както и да е.
    В кръга един климатик, 2 компютъра, тв и ресивъра. Друго няма.
    Разбрах за какво говориш, но не мисля че има нужда. Освен оптика, други жици няма около ресивера, а външни сигнали по принцип не влизат. Радио трудно се хваща вкъщи. 3г/4г също не са на ниво. В коридора се губят. Ел инсталацията яправих с СВТ кабел допълнително сложен в гофра. Всичко е по таваните, а под кабелите имам вата 5см. То не че има значение за електромагнетизма де.
    Не виждам смисъл да слагам ферити. Разклонител нямам. Използва се ups-a

EMI and RFI noise filtering
    Reduces line noise that can cause data loss and keyboard errors.

Това е APC, не е китайче

11. Member
    Тук е от
    Apr 2001

ако усилвателя ти е читав тоя apc само ще го спъва

12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2017
    Цитат Първоначално публикувано от pip00 Виж публикацията
    ако усилвателя ти е читав тоя apc само ще го спъва
    WhatHiFi го водят най добрия в ценовия си клас.
    Не знам дали да го вързвам през батерията или само през защитите на apc-то.

13. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Една проба ще покаже най-добре, но подобни пс юпс-и обикновено не се препоръчват за подобна техника. За източник и предусилвател (не пс) 'филтри' активни или пасивни може и да са полезни, но за усилватели и крайни стъпала често убиват динамиката, освен ако не са достатъчно преоразмерени.
    lazarus18 и Gena_bs харесват това.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Ако мислиш, че APC се прави в Калифорния, жестоко се лъжеш!
    Днес, докато рових за други неща видях "маркова" audio техника за една торба пари с горд надпис Made in Vietnam!!! Не Assembled, а именно Made in.
    Конкретно APC беше brand преди 20-тина години. Откакто французите от Schneider Electric ги придобиха през 2007, нещата са съвсем различни. MGE също вече е собственост на Schneider.

16. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2017

Ще го пробвам тогава със и без ups. Но аз така или иначе съм го вързал само на surge protection-а. Не виждам смисъл да ми хаби батерията. Има 8 контакта - 4 са само защити и 4 са защити + батерия.
    Ups-a е 15-20 годишен някъде, даже не знаех че шнайдер са ги купили. Тия немци всичко изкупиха.

Малко сложно ще стане да намеря свободен контакт от стената. Другата седмица чакам коледните бонуси и поръчвам колоните, че се охарчих вече. То ресивър за мене, дрон за щерката, едни големи писти за малкия...
    Че и едната видеокарта изгоря и хоп и там два бона.
    Да не говорим че дадох и 7 бона преди 2 месеца за още 2 климатика. Ама това е друга тема вече..
    Ама квото е, здраве да е.

17. Infraction Users
    Тук е от
    Aug 2020

Виждам,че темата е в посока където няма какво да добавя и това не е към питащия(който вече си е закупил усилвател и не знам дали може да говърне-смени-).
    Не разбрах дали питащия има усилвател или ще закупува и за това не писах по въпроса първия път.
    И моля да бъда извинен,че го пиша пак...
    За мен музика и компютър са несъвместими неща...Разбира се ,че веднага може да ме опровергаете и да направите комбинация от еди кви си елементи ,звукови карти и.т.н.,но
    1.Сигурни ли сте,че човек със средни познания може и трябва да влиза в този филм?
    2...и по-важно.....
    Да кажем,че натрупа знанията и напраи това което му трябва.Но въпросът е на каква цена?Спестил ли е нещо от тези към 400 лв. с които казах,че ще си купи усилвател със CD,и-нет радио,USB плеър и ще има всички плтформи,DEEZER,SPOTIFY....?
    3.Получил ли е удоволствието от това което дава HEOS като възможности за командване през телефона или взема дистанционото,мишката на компа ,включва две у-ва......в този филм не бих влезнал ,независимо какво ми струва това
    4.И след като си изтърпял несгодите(дано не те заболи главата от мислене по темите които обяснявате тук....и съм сигурен,че са важни)идва момента за смяна на компщтъра.А поради вида на техниката-компютър и моралното(!) остаряване този момент е винаги скоро.
    И какво правим тогава?Преговор на филма на ужасите....или нещо друго,ама няма как.Трябва да почнем от начало.А аудиотехниката -и усилвателите и колоните могат да се ползват поне 20 или ако не са ти омръзнали и сменяш местата,може и цял живот.
    Към момента имам 3 ресивера,първия е преди 2000 година и качеството също се покачва според по-високите ми изисквания(не броя и един китайски auna стерео малко чудо).И съм пробвал МА колоните на трите.Ако някой се наема да каже към кой ресивер са вързани....т.е. кой да е добър ресивер ще даде на колоните за които говорим добро ниво на звука.Точно за това е известната истина,че за да получиш най-добри резултати от техниката си,колоните ти трябва да са минимум 50% от цената на цялата аудиотехника..т.е. усилвател,CD/DVD/Blueray,mediapl.....и.т.н. ,ако ще ползваш компютър прибавяш всичко което има влияние в/у звука,стига да знаеш кое.
    И....от компютър се опитвах да скушам музика преди много години (над 10)Тук не говоря за смущения и др. ефекти,а просто за звученето.
    На малки колони ставаше.Но на големите,които имах тогава беше отвратително сравнено със CD oт най-стария ми ресивер(напр.)
    Защо и дали някой чува това не ми е много интересно.Както и какво трябва да се направи .....Написах достатъчно за това колко трябва да се бръкнеш,а за загубата на HEOS или друго при другите марки няма да разбере човек който не е ползвал.

Та...моя съвет е към колегите които дават мнения да избягват темите как се слуша музика от компютър,а да кажат на питащия как елементарно може да го направи без.И това да му доставя удоволствие,а не безкрайни проблеми.
    Дали някой е съгласен или не е друга тема(която вероятно ще се повтори със....следващото питане).

18. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Преди много години взех за един уикенд два продукта на IsoTek за проба и макар да подобри малко шума, не чух друго подобрение, което да си заслужава цената. В къщи съм с три директни линии за музиката, две 3х4квадрата и една 3х2.5, плюс още два кръга за контактите в това помещение. Захранващите кабели (и всички останали) са diy 99.99% сребро и furutech накрайници/конектори.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 8 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Помощ за избор на колони § ресивър
    От emil13 във форум Тонколони
    Отговори: 13
    Последно: 04-10-13, 12:03
  2. Букшелф колони и домашно кино
    От myamakov във форум Тонколони
    Отговори: 3
    Последно: 10-06-12, 10:35
  3. Купувам букшелф колони
    От prince във форум Купува
    Отговори: 3
    Последно: 28-01-12, 14:00
  4. Помощ с избор за рисийвър и колони.
    От Aikz във форум Аудиотехника
    Отговори: 6
    Последно: 21-12-11, 18:07
  5. Отговори: 13
    Последно: 26-04-10, 12:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе