Отговор: Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения
Като станах сутринта, когато забелязах, че зелената лампичка не свети, беше почти до макс (да кажем до 80 градуса), така беше оставен още при монтажа и беше си загряло доволно.
Не ми се разправя, да ходя да го връщам и т.н.
Изпратено от моят SM-G973F с помощта на Tapatalk
Тоест като е близо до максимума и всичко е наред?
При моя също съм забелязал, че трябва да се настрои на по-висока температура, то и без друго са с малък обем и си трябва по-гореща вода, иначе свършва за норматив.
Наред е, в този смисъл, че загрява водата до горещо.
Иначе, лампичката (зелената) не свети.
Изпратено от моят SM-G973F с помощта на Tapatalk
Някакви отзиви за Тедан (за мен са непозната марка)
Колебая се между Тедан и Елдом, неръждавейки, за района на София. Човекът който ще монтира има положителни отзиви за Елдом, отрицателни за Теси и няма опит с тедан.
Цената е практически еднаква...
И аз малко се чудех, но като размер Тедан-а ми беше по-нестандартен и заложих пак на Елдом (след като стария прокапа след 7г). Тедан са сръбски доколкото знам. Като минус - странно защо нямат копче на корпуса. Това, че се изключва от табло не пречи да има втори ключ. Ако вземеш такъв, пиши практически впечатления след като заработи.
От 6 години съм с Тедан в Смолян (водата ни е доста мека). Никакви проблеми. Планките за закрепването му бяха малко по-ниско, отколкото на стария Елдом, така че отиде малко по близо до тавана и ми трябваха по-дълги маркучи. Това е в общи линии...
Втора година ползвам подов елдом 150 литра нертждавейка. Когато го купувах гледах и сръбските, но нямаха много от екстрите на елдом. Трябваше ми с две серпентини долна и Горна. Сръбските нямаха три сонди за датчици, нямаха извод за рециркулация, нямаха и муфа за втори нагревател по средата на водосъдаржателя, а елдом има всичко тези "екстри" (и ги ползвам).
Впечатленията ми за сега са много добри, серпентините са от неръждаема гофрирана тръба и са с умопомрачителна мощност, на котела (на дърва) направо му прималява като тръгне помпата за бойлера. През серпентините загрява много бързо, на ток не съм го засичал за какво време го прави, но никога не е имало случай някой да го чака да загрее, топла вода има винаги.
Когато се скрия да пуша в котелното забелязвам че Ел нагревателя се включва за под минута, колкото да поддържа.
Като минус мога да кажа че капака на флаеца с Ел елементите се счупи съвсем сам, мисля че е от кофти пластмаса,сега си виси на жиците.
Елдом имат и модели с разни интелигентни управления който също са плюс в сравнение с Тедан.
Предполагам (само предполагам) че търговците имат по голяма печалба от сръбските, затова ги предлагат с предимство пред елдом. Привидно еднаквата цена не отговаряше на липсата на много неща при сръбския в моя случай.
Изпратено от моят H4113 с помощта на Tapatalk
Цитат:
Първоначално публикувано от
atanasnikolov
Втора година ползвам подов елдом 150 литра нертждавейка....Елдом имат и модели с разни интелигентни управления който също са плюс в сравнение с Тедан.
Точно интелигентните управления на Елдом не са никакъв плюс - някаква пародия са. Иначе как е неръждаемият, чуват ли се пукания като се разтяга и свива? И моя новия е такъв и пука твърде често. Не ми пречи, но имам леки притеснения заварките колко ще издържат, ако става огъване покрай тях. Старият беше емайлиран - чуваше се пукане като загрява или в началото като се отвори топла вода, но сравнително по-малко от неръждаемия.
Чуват се пукания. От начало като го пуснах налягането във водопровода беше 6.5 атмосфери на студен бойлер, като загрее ходеше над 8.5-9, клапана течеше постоянно и пукаше плашещо направо. Монтирах редуцир вентил на 3.5 бара и нещата се успокойха, пак пропуква, но далеч не е като в началото, според мен съвсем нормално вече.
Изпратено от моят H4113 с помощта на Tapatalk
Бърз съвет моля,
Вярно ли е, че новите модели от Хоризонтален тип бойлери на Елдом били със Спираловиден нагревател, който за има няма и една година натрупавал варовик и трябвало да се чисти???
Всеки нагревател (в по-малка сухите) натрупва варовик и трябва да се чисти. Поне веднъж на 2 години и да се сменя магнезиевия анод.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kokovox
... и да се сменя магнезиевия анод.
Това важи за емайлираните. При неръждаемите май няма такова нещо?
И при неръждавейките има анод. То котления камък си е във водата.
Доколкото знам анодната защита има идея да поема корозията, за да не пострада балона. Ако е неръждаем, той няма как да ръждяса.
Цитат: "Бих искал да уточня това, че магнезиевият анод не удължава живота на нагревателният елемент, а предпазва стъклокерамичното покритие на бойлерите от корозии, които обикновенно биват причинени от вода с висока твърдост или киселинност. Бойлерите с неръждаем водосъдържател нямат нужда от подобен протектор, тъй като материалът от който са изработени е значително по скъп и устойчив на корозии."
Анодния протектор привлича котления камък. Той първо се трупа по нагревателя, затова анодния протектор е точно до него. Котления камък като се натрупа по анодния протектор, после се трупа по нагревателя и после по дъното на бойлера. Затова трябва да се сменя на 1-2 години. Това е консуматив. Не мисля че има значение от какъв материал е направен самия бойлер. Престо неръждавейките издържат по-дълго, но и те трябва да се поддържат.