И да искаш да ги избегнеш, едва ли ще успееш. Аз не намирам такива перални на добрите производители.
И да искаш да ги избегнеш, едва ли ще успееш. Аз не намирам такива перални на добрите производители.
Тука си допуснал маааааалка грешка. Казана е това където се събира водата, а това което върти мотора винаги е от "неръждавейка" или алпака. По-важното е, че пласмасовите казани имат доста по-добри топлоизолационни свойства от металните, респективно доста по-голяма икономия на енергия за загряване. Ама това последното май-беше казано по-напред в тази тема.Първоначално публикувано от Stanley
значи дрехите се слагат в барабана и той винаги е алпака, а онова нещо около барабана се нарича казан, който може да е алпака или пластмасов.....двигателят задвижва барабана, но я ми кажи кое по-лесно - двигателят да задвижва барабан с казан от алпака около него или барабан с пластмасов казан около него - много ясно, че вторият вариант ще е по-лек и съответно на двигателят ще му е по-лесно
Не можах да разбера , какво общо има двигателя с казана ?Първоначално публикувано от Stanley
В крайна сметка подвийната част е барабана или ?
Това е все едно да кажеш , че е по-лесно да разбъркваш с миксер в пластмасова купа , от колкото в метална
Да оставим настрана глупостта, която си казал - lada2107 е превел достатъчно прост пример за да се изясни. Друго искам да кажа: Пластмасите, от които се изработват казаните са стъклонапълнени полиамиди (на по-скъпите може и да са поликарбонати) и за да имат достатъчна якост стените им са с доста по-голямо сечение от колкото на тези от "неръждавейка" или алпака. Та няма да се учудя ако пластмасовите са даже по-тежки, ама това може да каже някой който се занимава с ремонти. А и последно което се сетих-доколкото си спомням на казана се монтираше едно циментово блокче за баланс та сам си прави изводите...Първоначално публикувано от Stanley
И понеже говорим за пластмасите да кажа нещо последно - ако са изпълнени казаните с материала който се изисква, а не са добавени разни вторични млянки (смелени примерно отработили казани) или други евтини пълнежи при леенето едва ли ще има проблем точно с казана.
Явно не разбирате какво искам да кажа или може би аз не се изказвам правилно, в крайна сметка аз не съм техник и сигурно допускам грешка, но......аз и леля ми имаме абсолютно еднакви перални(марка и модел, съответно и програми за пране) с разлика в казана - моята е с пластмасов, нейната е с алпака....и мисля като казах, че с пластмасови казани пералните са по-леки съм се изразил точно и ясно. Вдигал съм ги и двете като ги качвахме и мога да направя разлика в тежината, другата разлика, която осезателно правя е в шума - нейната е много по-шумна от моята. Та може и да не съм техник или специалист, но опитът си е опит. И точно заради този шум тя предпочита да използва предимно кратката програма(30 мин.), докато аз не се притеснявам да я пусна и за 2 часа, защото почти няма шум, освен лек такъв при центрофуга. Все пак ще се радвам ако съм помогнал на някого със съвета си, а ако не съм - се извинявам.
Stanley, благодаря ти, на мен ми помогна... Вече се ориентирах, ще погледна на място и после ще дам линк да ме посъветвате между кои да избера....
Вчера купихме WHIRLPOOL AWO/D-43136 . Не обичам да пазарувам от Техномаркет, но там цената ми беше най-изгодна 577.45+подарък 2кг прах Ариел. В Денси цената беше 589.00 лв. и без подарък. Монтажът е безплатен (извършен веднага) и 6 години гаранция. Да си призная най ме привлече гаранцията
Здравейте на всички настоящи и бъдещи потребители на перални. Един съвет към всички. Колкото повече механика, толкова по-добре. Имаше питане за Gorenje. Супер - ама да е по-стария модел. Например WA1182 или 982. Същото важи и за другите марки. Във всички случаи бъдещето е на електрониките. Дори те стават и по-евтини от тези с механични програматори и други функции. Но надежността не е добра. Лошото е, че голяма част от електронните перални (а и други домакински уреди) са порядъчно скъпи. Примери дал господ - 6то чувство, Time manager и перални с разни програми от типа Time4you, Cashmire и т.н. Естествено италианския дизайн е безспорен, но какво се крие зад него? Във всички случаи не това, което предполага безумната цена от 700-800 лева. Повечето от частите са не надеждни. Водосъдържателите са пластмасови (или както там се рекламират полиплекс, карборан, дурапроб и други видове производни на полипропилена или поливинил хлорида - т.е. пластмасови). Вярно, по-безшумно е. Но за сметка на надеждността. Помпите за мръсна вода - вибрационни и без филтър. Естествено доста по-скъпо е да бъде старата си помпа с електромотор и филтър, която се поврежда веднъж в живота на пералнята. Програматорите - електроника. Не надеждни превключватели, нуждаещи се или от много нежна употреба или от чести ремонти, които ремонти са скъпи от една страна и доста продължителни от друга, поради постоянна липса на части. Останалата електроника е много уязвима при наличие на дребните домашни любимци, като хлебарки и мравки. Лошото е, че при повреда в следствие на насекоми сервизите не ремонтират гаранционно. Същото се отнася и при повреди, причинени от токови удари.
В заключение - съветвам всички. Изберете си нова пералня, която да е или стар модел с механичен програматор (примери: Gorenje WA 1182, WA 982, WA 583, Ariston от сериите AB и AL, Indesit от сериите WA и WG, Whirlpool AWG или FL 5053, 5083, 5085, 5105) или нещо евтино от рода на BEKO или VESTEL и всички тяхни производни (на ВЕКО - SANG, LG; на VESTEL - CROWN, HYUNDAI, BESS, ALASKA, SNAIGE). Евтините машини са сравнително добре направени, ценовия порядък е под 400 лв за приличен модел с екстри а и ремонтите не са скъпи при "извън гаранционна" повреда.
Мога да препоръчам и втора употреба. В някои случаи може да попаднете и на много малко експоатиран уред от истинска марка, като BOSCH, AEG, White Westinghouse а дори и Privileg. В много редки случаи MIELE (Ролс Ройсът на бялата техника). Цената е на 1/2 дори 1/3 от това което ще си купите като нова пералня а надежността е 2 - 3 пъти по-добра. Няма изплащане, гаранцията е малка, но пък части има за почти всички модели. Това с втората употреба е доста неприемливо за нас българите но пък има и своите добри страни.
Послеслов:
Написаното от мен в никакъв случай не може да се тълкува като препоръки. Това е лично мнение на бивш дългогодишен служител в няколко магазина и сервизи за бяла техника.
И аз това си мисля, много се "чупи" тази електроника та не е ли подобре да си перем на рекатаПървоначално публикувано от Mick
наистина перални с механичен програматор са за предпрочитане но вече почти ги няма на пазара
незнам MICK къде е работил но перални Аристон -AL и Индезит-WA нямат прогаматор а платка и позиционер относно Whirlpool-FL5085- 5103-5105 то те са с програматор с платка който в повечето случаи се заменя с нов
а разни там Кроун Волтел Вестел Санг от по 300лева неможе да се очаква кой знае какво качество
Хората са казали че евтиното винаги излиза скъпо
Лично аз съм на мнение че всико е въпрос на късмет и за предпочитане е нещо на средна цена 500-600лева
привет на всички!
Виждам, че тук пишат много знаещи момчета и момичета с впечатления, затова се надявам на мнение.
Харесвам марката CANDY
имам пералня, който вярно ми служи много години..Сега намирам голяма промоция на тази марка в Технополис.
хладилник, фурна, плотове, пералня
Ще отива да ги копувам всичките неща, но се чудя дали и останалата техника с тази марка е толкова добра, колкото пералнята...
благодаря предварително на всички за мнениета
Налага се да си купя пералня, защото старата се скапа вече.Спряла съм се на DAEWOO - F1022. Някой може ли да ми каже нещо за тази марка перални, Моделите имат много екстри, за които по-известните марки струват доста по-скъпо.
Моля някой да ме ориентира какво означават буквите WIA и WIN на пералнята INDESIT? Каква е разликата между Indesit WIA с Indesit WIN?
Валя, доста се порових, докато избера марката, която наистина си заслужава да се купи. Попитах поне 5-6ма човека, които разбират и се занимават с продажба и ремонт на ел.уреди - всички бяха на мнение, че Канди е била Пералнята допреди 5-10 години. Сега тази марка бълва посредствени машини и аз лично не бих те посъветвал да си вадиш изводи от пералнята, която в момента ползваш. Разбира се, това е само моето непряко впечатление, изградено на базата от мненията на други хора.Първоначално публикувано от valia70G
Аз лично си купих вчера Electrolux EWF 10470 W и следващата седмица, слд монтажа, ще имам впечатления