По-ниски сметки за ток = по-дебела изолация и хубава дограма с дебели плътни пердета
По-ниски сметки за ток = по-дебела изолация и хубава дограма с дебели плътни пердета
Така е, дето се казва, закон божи.
това са пълни глупости
имам 3/три/ "18ки" - 2 мидея и 1 Саньо КОНВЕНЦИОНАЛНИ и всичко е на ток бойлер печка и сметката няма и половината от писаното по горе
и лятото работят а от тая зима ще станат 4ри +Панасоник CS-A18CKD~CU-A18CKD
да си купи и Камаза да му е под ръкаи сега си купи един камаз дърва 20 кубика и с камината понеже е на село си е рахат......
Възможно е да е имал проблем с електромера, или е ползвал някоя друга машина из двора и е забравил че е голям консуматор.... "фуражомелка" например....
Този пост е редактиран от MHIEhelp; 19-10-13 в 13:15.
Здравейте! Малко да посъживим темата. От известно време се замислям дали да не сменя конвенционалният се климатик с инверторен, има ли смисъл при положение, че работи, топли /тази година дори още не се е размразявал/ и общо взето съм доволен от него. Не съм си доизяснил въпросът със сметките за тока и дали подобна замяна ще им се отрази. Постановката е следната:
Днес засякох консумацията и се оказа, че за периода 04.11.13г.-04.12.13г. въпросният климатик е "изконсумирал" около 34 лв., при следните условия:
1. Конвенционален климатик "НЕО"-12-ка /12000 BTU
2. Помещение-21 кв.м./57куб.м. Три вътрешни стени, една външна с топлоизолация и 5-камерна ПВЦ дограма с двоен стъклопакет и К-стъкло.
3. Поддържани температури-22-23гр. когато няма да има хора в помещението няколко часа, климатикът се спира, но температурата в него не е падала под 20гр., така че дискомфорта като студуване е изключен като опция.
4. Климатикът се държи на задание от ДУ-22-23 гр. и вентилатор 2-ра степен през деня и 1-ва през нощта.
5. Външните температури не са падали под -5 гр.
Въпросът ми е най-вече към хора с подобни помещения отоплявани с инверторен климатик, които са засекли консумацията в рамките на един месец. Колко "аджеба" ви е "изконсумирал" климатика за един месец в подобно помещение? Предполагам, че марката и моделът имат значение.
Поздрави и благодаря предварително на отзовалите се!
Ако това е релано, по добре го остави да си доизживее ресурса. Каквато и машина да вземеш няма да свалиш повече от 10 лв. не месец.
И според мен не го закачай, докато не загине.
много е добре сметката не го закачай аз имам toshiba daiseikai за 2300 лв и няма да съм под 60 лв за ноември не,че не съм доволен,но искам да кажа че превит цената на климатика разликата в сметката ще е пренебрежимо малка за за да си на икономия просто е погрешно да се мисли така
На каква цена смяташ тока? По-добре да се пише изхарченото в kWh или и двете.
Не сменяй клматика докато не хвърли непоправима фира.Този климатик си го избил вече и "работи на печалба"
Смяна само ако има голям дискомфорт откъм шум и не може да се поправи или сметките са голями, но доколкото разбирам това не е така.
Този пост е редактиран от justify; 04-12-13 в 13:24.
или ако не топли което е по същественото
Дн-0,185628 лв./kWh
Н - 0,115716 лв./kWh
Цените са на EVN. Не мога да дам точно консумацията за този месец, защото уредчето е включено преди 2 месеца-04.10.2013г. За този период има 41 лв дневна и 10 лв.-нощна . От тях 17 лева са за миналият месец и 34 за периода 04.11.-04.12. Общата консумация за двата месеца/ дневна и нощна / е 302,390 kWh.
- - - - - - - - - -
За топленето-топли. От известно време е станал малко по-шумен отвън, а спя на около 2м. от външното тяло. В общи линии съм свикнал с шума от външното и вътрешното тяло и не ме притесняват особено. Имам инвертор "Дайкин" в другата стая и не може да става дума за сравнение откъм шум. Това е едното заради което се замислям за смяна, а другото е мисълта за "джоба". Затова и попитах и благодаря на всички за отговорите. Колкото за изплащането- да отдавна се е изплатил. Кара 8-ма зима/работи сериозно и през лятото/ и струваше 550 лв. с монтажа. Не се е развалял сериозно, така че и за ремонти не ме е натоварвал. Досега съм му сменил два пъти тръбен датчик на външното тяло и това е.
Този пост е редактиран от SPSt; 04-12-13 в 14:45. Причина: фактологична грешка
Според мен грубо около 100лв.-120лв. на година може да се икономиса от смяната му с приличен инвертор. Пък той дали някога ще се изплати - зависи от цената му. Отделно може да не оправдае очакванията. Аз ако съм ще карам тоя докато издъхне съвсем.
Честно казано не очаквах толкова единодушни мнения! От известно време следя редовно форума и чета всичко за марки и модели с идеята да сменям климатика, заради повишеният шум / а е възможно с увеличаване на ЕГН-то да са поизтънели нервите / и с мисълта за евентуални по-ниски сметки. От прочетеното и най-вече от изказаните сега мнения, разбирам, че са прави руснаците като казват: "Работает-не трогай!" Ще взема да поизчакам, пък може дотогава и Уруро-Сарара да стане с цена по-малка от тази на малък автомобил.
P.S. И Mega има пръст в това решение, защото каза, че няма да си намеря климатик без някакъв недостатък! /Майтап и поздрави!/