моля коментирайте
Къде го чу и видя това пък!?
Какво да коментираме - открил е топлата вода!
http://www.klimatici.abc-bg.net/klimatik-boiler.php
Има го от 10 години поне.
Да не би да са правили реклама по новините на Daikin Altherma? ...ама чак пък "за цял блок"!!!!!
Журналистите като чуят нещо за пръв път, си мислят че и останалите хора не са го чували и виждали.А Ерато си рекламираше термопомпените бойлери още преди година, ама нещо не се наложиха на пазара, защо ли.
Всека една голяма машина може да свърши това,само да е подходящо избрана. Как се отопляват големите бизнессгради? По този начин,разбира се.
За любопитните,гледайте тази вечер новините по нова този ме уби с цената за топла вода 0.01ст подгряване...момчето е от варна търсете го и вземете ноу хау,или покажете същото защото искам и аз!
То и по бТВ новините май споменаха нещо за него.
Нищо никъде не можах да открия за това нещо досега... ще да е много интересно.
П.П. Май това ще да е било изрових го най-сетне http://moreto.net/novini.php?n=57642
Излиза вярно, че "сиромах човек - жив дявол"!
Ами - термопомпа, която използва опадната топлина от охлаждането за затопляне на вода. Но охлаждане и отпадна топлина има 3 месеца в годината!
Конвенционалните машини могат да охлаждат, респективно да имат въпросната "отпадна топлина" от охлаждане, дори и при -15оС - така че, с това проблем няма.
Проблеми може да има и има с топлозагуби при пренасянето на топлина по цялата система във входа, ама това е друг въпрос...
Моля? Май не ме разбра - кой какво охлажда при -15°С?
Както и да е, разбрал съм те, но ти мен - не.
Цикъл охлаждане може да се осъществи и при -15оС за да може да затолпя вода пак чрез "отпадната топлина", но е къде по-просто и лесно да обърне цикъла на отопление, нали?!Но охлаждане и отпадна топлина има 3 месеца в годината!
Няма никакво значение, дали ще отоплява водата с климатик лятно време или зимно. И в двата случая е еднакво възможно и ефективно.
Единствено ще е трудно зимата, с една машина едновременно да отоплява и водата и въздуха за апартаментите.
Kaar, виждал съм, че редовно се включваш в дискусии в темите за климатици и се учудвам, че не схващаш разликата в двата случая .
В стандартния случай, за който говориш, ако ползваш термопомпа за измукване на топлина извън къщата и да топлиш бойлера ще ти излезе 3 (да речем) пъти по-евтино отколкото с ел. нагревател.
Във втория случай, за който става дума, използваш отпадната топлина при работа на климатика на охлаждане. Тоест, вместо веднъж с климатици да изхвърляш навън топлината от охлаждане на жилището, и втори път с друга термопомпа да я улавяш пак оттам за да затоплиш бойлера, то образно казано потапяш външното тяло в бойлера и просто изсмуканата топлина от стаите отива за да затопли бойлера и нищо не се губи. Сега усети ли разликата? Става въпрос, че това е възможно, когато климатитите работят на охлаждане.
Lazar, когато климатика работи на охлаждане, колко топлина пренася "навън" (във водата) и до кога ще може да изстудява ефективно въздуха, когато водата се загрее?!
Теоретично е интересно. Почти перпетуум мобиле