Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 45

Колко мощен климатик да се вземе?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Re:Колко мощен климатик да се вземе?

За мощността на климатика ще споделя като ползвател от едва няколко дена в режим охлаждане. Това ми е първи климатик и ето къде и как работи- Тухлен блок, среден етаж, запад, стая + коридор + кухня- общо 35 м2. Ползват се ролетни щори и слънце вътре не пече. Досега без климатик в стаите около 27-28 гр. , рядко 29. За да ми поддържа 25 гр. в основната стая, в другите малко повече, инвертора 9-ка работи в режим он-офф. Излиза че минимума му, който е 1.1 kw идва голям. А на номинал (2.5) и максимал (3.5) надали ще работи някога. Казвам само за лятото, за зимата положението е друго. Така че за мен за охлаждане, и климатик 5000 btu щеше да върши работа. Друго за което имах съмнение е дали ще се усеща течение в стаята. За съжаление усеща се. Въпреки че съм вдигнал клапите най-нагоре, и въпреки че духа на възможно най-слабата степен- quiet. Като чуя че някой стои на 23 гр. и настръхвам. Аз на толкова съм с дълъг ръкав. Я кажете при вас как е положението.

2.  

3. Тук е от
    May 2008

Оле, оле ! Даже и не помня да съм пускал тази тема ! По-лошото е че не се сещам и за кой съм я пуснал .

Иначе аз от скоро съм с 9-ка LD. С охлаждането никакъв проблем - охлажда целия апартамент - 3 стаи, голям коридор, малък коридор, тоалетна, баня, кухня . Ама тя и шибаната Осака преди ги охлаждаше. То всеки климатик си охлажда, проблема е отоплението. Ще го видя моя тази зима как ше се справи с температурата в хола, но от това, което знам за този модел мисля, че не би трябвало да има проблем. И да, когато охлажда дори и да е на най-слабата степен на вентилатора(тих режим) струята пак си "бръсне", но това в спалнята не се усеща . Все пак е през 2 врати и коридор.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2011

За всички, които се чудят климатик за основно отопление с каква мощност им е необходим. Вариант 1- Викате специалист на място да ви изчисли.
    Вариант 2- Отивате в тема 'Колко ми харчи климатика'. Търсите помещение, което е като вашето, град, етаж, изложение, изолация, кубатура, желана температура. И гледате за най-студения месец ( януари, или февруари ) месечно колко kwh ток консумира. По консумацията разбирате за топлозагубите на помещението.
    Пример- Месечен разход 250 kwh, това средно е 350 w. Умножено по COP примерно 4, равно на около 1.5 kw. Това означава, че е топлоотдавал в диапазона 1-2 kw. Слагате и резерв 1-1,2 kw за по-студено време и получавате, че в тоя случай ви трябва номинална отоплителна мощност около 3-3,2 kw.

5. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

И аз да пусна едно запитване. Квадратурата на помещението е около 22 квадрата първи етаж от къща, изложение север-североизток. Височина на помещението 2.5 м. Тук трябва да направя малко уточнение, че помещението всъщност е кухня и трапезария разделени по средата (без врата). Дограмата е стара алуминиева. Едната стена е изолирана, другата е долепена до друга къща. Конвенционално хитачи на 8 години с максимална мощност от 3.5 кв. не се справя с отоплението. Като най-удачен вариант ми се струва Daikin 50, но нямам идея кой точно модел. За другите марки пък въобще не съм на ясно. Няма да е лошо ако климатика притежава някакви по-специални филтри или обезмирисители понеже в помещението се готви.

6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от MAKAPOB
    И аз да пусна едно запитване. Квадратурата на помещението е около 22 квадрата първи етаж от къща, изложение север-североизток. Височина на помещението 2.5 м. Тук трябва да направя малко уточнение, че помещението всъщност е кухня и трапезария разделени по средата (без врата). Дограмата е стара алуминиева. Едната стена е изолирана, другата е долепена до друга къща. Конвенционално хитачи на 8 години с максимална мощност от 3.5 кв. не се справя с отоплението. Като най-удачен вариант ми се струва Daikin 50, но нямам идея кой точно модел. За другите марки пък въобще не съм на ясно. Няма да е лошо ако климатика притежава някакви по-специални филтри или обезмирисители понеже в помещението се готви.
    Викай Aruba_man, той знае какво да направи така, че хитчито да заработи както трябва и да топли дори в помещения 27 квадрата при -12 градуса(че и надолу температура).Това е най-евтини вариант.

Ти си типичен пример за "пострадал" от оразмеряването на климатик и избор на марка такъв..

А какво разбираш под "топло"?????Колко градуса става "топло"-то според твоето усещане/разбиране???

Всъщност имам едно разумно предложение за теб в сферата на дайкин 50-ките: FTX50GV .

За "по специални филтри" приготвяш по-специална сума": toshiba-402pdr или това panasonic-cs-409xb

Иначе ако си навит и тaзи тошиба ще върши работа за отопление и за разграждане на миризмите от готвенето за 2-3 часа от спирането на готвенето.

7. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008

Погледни Макаров,фуджицу 12LDC ако го намериш-ще имаш запас от мощност и плазмен филтър,за неутрализация на миризмите от готвенето.

8.  

9. Member Аватара на zhelko
    Тук е от
    Apr 2006

Цитат Първоначално публикувано от justify

А какво разбираш под "топло"?????Колко градуса става "топло"-то според твоето усещане/разбиране???
    Още 1 въпрос към МАКАРОВ:

Непрекъснато ли работи този климатик, когато са ниски температурите или го включваш примерно сутринта и го изключваш няколко часа по-късно?

10. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008

Цитат Първоначално публикувано от zhelko
    или го включваш примерно сутринта и го изключваш няколко часа по-късно?
    Не правете това в къщи-не е добре нито за климатика,нито за вас!

11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Въпроса не съм сигурен дали е до мен(аз целогодишно живея в Шатрата на Кадафи) и ми изглежда отправен до мен като безсмислен, но:

Влючвам го края на септември.Ако е топъл месеца(октомври, ноември или част от декември) го пускам само вечер от 16.30 до 24.00 часа.Под ТОПЛО разбирам външната температура да НЕ ПАДА под 13 градуса 24 часа, тоест най-ниската температура е 13 градуса.Има ли прогноза за падане на температурите под 13 градуса включвам климатика и не го изключвам до началото на май месец(тази година валя сняг и през април).Мисля че миналия декември след като го бях програмирал постоянно да работи, го изключих за 10-на дни тъй като температурите стигнага 19-23 градуса през деня, което е нетипично за декември.

12. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Климатика не се изключва с изключение за на 5 часа през ноща, когато няма никой (но при много студено време го оставям да работи цяла нощ), защото ако се изключи тогава съвсем няма да може да стопли. В студените дни температура под -5 едвам успявам да стигна 18 градуса в помещението. Климатика почти през цялото време работи на максимална мощност. Нормалната температура за мен лично се движи около 22 23 градуса.

13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от MAKAPOB
    Климатика не се изключва с изключение за на 5 часа през ноща, когато няма никой (но при много студено време го оставям да работи цяла нощ), защото ако се изключи тогава съвсем няма да може да стопли. В студените дни температура под -5 едвам успявам да стигна 18 градуса в помещението. Климатика почти през цялото време работи на максимална мощност. Нормалната температура за мен лично се движи около 22 23 градуса.

Бе пич, климатика изобщо не трябва да се изключва.Иначе ще предаде богу дух след 2 до 5 години ломене(това си е чисто издевателстство на климатика).Хем не смогва, хем го изключвате.

Аз съм в апартамент и вече отвсякъде имам съседи, затова миналата година есента съм си позволил да го изключвам при температури 19-20 градуса.Първата година изобщо не съм го изключвал.
    С това изключване -включване все едно да набираш автомобила си всеки ден със скорост 180-200км в час в продължение на няколко часа.Колко ще издържи така според теб???

Нито ти писа, нито те попитаха, от коя част на България си, какъв район планински или равнинен(то най-добре да посочиш град ако искаш).Добре че поне писа за температурата.

П.П. 50-ка е много за твоето помещение, но като приемем че е къща и че хитачито (с или без изключване) не може да затопли повече от 18 градуса, то мятай се на 50-ка дайкин и си готов.Взимай докато са на промоция, защото като приключи ще се бръкнеш едни 500 лв още.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jan 2011

МАКАРОВ, трябва да уточниш какво е Хитачито. Първо казваш че е конвенционално, после че работило дълго на максимална мощност 3,5 kw. Ако е конвенц. или инвертор с максимум 3,5 kw, слагай инвертор с номинална отоплителна мощност 4 kw и цена поне 1300-1400 лв и ще седиш на 22-23 гр. без проблем.

16. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008

Цитат Първоначално публикувано от IVO-1977
    МАКАРОВ, трябва да уточниш какво е Хитачито. Първо казваш че е конвенционално, после че работило дълго на максимална мощност 3,5 kw.
    Е как да работи при недостиг на мощност,и големи загуби?

17. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Виновен е този, който ти е монтирал конвенц. 12-ка в 55 кубика и то в къща. До минус колко градуса го дават модела. Ако е до минус 5, ти какво очакваш при минус 10. Да не би ти сам да си го избрал. Иначе голяма реклама за Хитачи, при такъв 8-годишен тормоз още да работи. Браво. Досега ремонтирван ли е.

18. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Не, климатика си работи без проблеми, просто и аз стигнах до извода, че не е достатъчен за помещението. Гледах Ururu Sarara с номинал 3.6KW, на книжка всичко е много хубаво, но във форума четох малко противоречиви мнения, което ми се стори странно за машина струваща близо 3000 лв. Мисля да погледна и Mitsubishi, Toshiba. Голямата питанка е дали да се вземе по обикновен инвертор за 1500 1700 лв или да се заложи на нещо по-хубаво и два пъти по-скъпо. Като правя груба сметка за икономия от ток нещата идват на кантар.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  2. Отговори: 11
    Последно: 19-06-08, 01:05
  3. Отговори: 5
    Последно: 22-12-07, 15:11
  4. Колко се пести с инверторен климатик?
    От Loreta във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 9
    Последно: 07-08-07, 12:36
  5. Колко е живота на един климатик?
    От kaki във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 7
    Последно: 10-02-07, 11:12

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе