Първоначално публикувано от
-Bobby- Да използвам темата, че да не пускам нова, защото като цяло и аз търся нещо в ценовия диапазон, посочен от автора на темата, а и за да видя дали мнението ви за посочените по-горе модели ще е същото.
Само че аз търся климатик за ОХЛАЖДАНЕ; за отоплението практически не ме е еня, защото за студовете си имам топлофикация. Това, че вече всички климатици отопляват ще е вид бонус за студените есенни и пролетни дни (5-15 градуса), когато парното е спряно.
Категорично не търся инверторна машина, защото не ми влиза в бюджета. Трябва ми климатик, който ще е най-натоварен 3-те горещи месеца в годината с цел охлаждане на голямо над 25 кв. м. помещение, разделящо се на две с три-крилен портал. Строителството - старо, тухла, изолация 8 см отвън, PVC дограма 3-камерен профил, вградена в дървената каса на старата дограма, Ка стъкло. Предполагам, ще ми трябва климатик 12-ка, но все пак да си кажат и по-разбиращите.
Дотук получих предложения за Sang, Beko, Haier и LG. На питането ми дали Electrolux е вариант, ми казаха по-скоро не (а дали?).
Покрай офертите ми казаха, че за Sang и Beko ще е по-лесно с резервните части, ако се наложи, а и ще е по-евтино. Доколко е вярно това не знам, много съм далеч от този бизнес...
Не бих се циганил за някой лев отгоре, ако знам, че купувам по-качествената марка, респ. нещо с по-читав чаркалак под капака, т.е. вместо 450 лв без монтажа, бих дал 100-ина лв отгоре, ако е сигурно, че за тази разлика има по-добро. Не робувам на марки, но след прочетеното тук и след ядовете и на майка ми с един Haier, там имам резерви. При всички останали марки, предлагащи модели в този ценови клас, нямам кой знае какви наблюдения.
Затова благодаря предварително за мнения, идващи наистина от разбиращи в тази област, че да се ориентирам.
Предварително моля - не ми давайте акъл за инверторни машини и спиране на кранчето на топлофикация - аз съм си направил сметката и при пълен отоплителен сезон, струващ ми средно под 90 лв месечно (парно + топла вода) и сметки за ток от порядъка на 40 лв всеки месец - отопление на климатик няма да ми излиза по-изгодно, още повече - дори с 2 или 3 климатика, пак не мога да отопля жилището така, както го прави централното парно - разпределението е малко криво, има и ужасно много външни стени (над 65%).