Сигурно 9-ката е огън плазма, но мен ми е нужен малко повече пауър, т.е 12. Затова гледах за ge35va, но доставчика му за ВТ излезе несериозен. Затова се спирам на 12 ЛЕК-а и следобеда отивам към банката.Първоначално публикувано от smoky
Сигурно 9-ката е огън плазма, но мен ми е нужен малко повече пауър, т.е 12. Затова гледах за ge35va, но доставчика му за ВТ излезе несериозен. Затова се спирам на 12 ЛЕК-а и следобеда отивам към банката.Първоначално публикувано от smoky
А, тя тази 9-ка не е 9-ка![]()
.Развърта се до 6,1 кв.
MITSUBISHI ELECTRIC MUZ-GE35VA 1,6-4,0-5,3 kWПървоначално публикувано от doxr
FUJITSU GENERA ASYB09LDC plasma 0,5-3,6-6,1 kW
FUJITSU ASYG-12LEC 0.9 4.0 6.5 kW
Така наречената 9-ка е по-мощна от митсубишито! И 3-те са със сходни показатели, аз бих заложил на ЛД-то -доказал се климатик! Ти си решаваш, да споделиш после как се държи ЛЕК-а![]()
Колега сподели как се развиват нещата с вземането на климатик по програма за енергийна ефективност!
Чудя се и аз дали да се пробвам, трябва ли фирмата от която е взет климатика да е в удобрения списък на програмата или е достатъчно само климатика да е от удобрените модели ?!
Иначе след колко време връщат въпросните 20% , ако кредита от банката се взема за възможно най-кратък срок, примерно 6 месеца или 1 год. за да се спести от лихвите !?
FUJITSU ASYG-12LEC 0.9 4.0 5,6
Ако го върнеш веднага пичелиш. И са по-скоро 10%Първоначално публикувано от slavi_1
Иначе ти се връзва горе-долу безлихвен.
Taka..вече поадох в банката, с 12-ката на ГФ. Ще споделя идните месеци държи ли се мъжки.Първоначално публикувано от slavi_1
А за кредита..както при всеки - питат те и за майчиното мляко. Става така че за да получиш кредит трябва да докажеш че нямаш нужда от него и се оправяш чудесно с финансиите.. Щом опряха до пенсията на баба ми..
Оперативно: има 3 стъпки > носиш оферта+бележка за дохода > попълвате в банката книжата, подписваш и чакаш > одобрява ти банката кредита, вземаш парите и плащаш на фирмата > тя ти монтира и даба ПП протокол > носиш в банката и кандидатстваш за помоща > РЕЕКЛ ти я одобряват и превеждат 20% по сметката ти > живееш щастливо с новата придобивка и си плащаш редовно лихвите.
Те тва е приказката, ако има щастлив край![]()
Колега през коя банка го теглиш? На мен от Прокредит ми казаха, че не може да се върне веднага, минимум 6 месеца трябва да се изплаща. Чудя се дали лъжат и дали има наистина директива от Европа за това.Първоначално публикувано от doxr
6 месеца е минималният срок за теглене на кредита. Тоест ти подготвят погасителния план върху минимум 6 месеца.Не виждам как могат да ти откажат предсрочно погасяване.Единствено им дължиш 0.5% върху остатъка.Казвам това от опит в Прокредит
Има Закон за потребителския кредит.Първоначално публикувано от kokovi4
Според него можете да върнете заема в 14 дневен срок, без да дължите такси и неустойки. (Това в случай, че не ви одобрят кредита от РЕЕКЛ или друга причина. При това, без да е нужно да давате мотив за действието си.)
Също така, не се дължи такса за предсрочно погасяване, ако лихвата по кредита е плаваща. Това означава, че можете да подадете заявление за предсрочно погасяване още на 15,20 и т.н. ден от усвояването или месец ....
"Случаите, в които се начислява или не таксата, са кратко и ясно описани в чл. 32 (4) от Закона за потребителския кредит. Алинеята е пределно ясна - щом в периода, в който се погасява кредитът, лихвата е плаваща, тогава такса не трябва да се дължи."
Oпит като клиент или служител?Първоначално публикувано от kokovi4
Мен ми казаха че мога да погася чак след 6-я месец, с 0,5% лихва.
Няма основание да се откаже предсрочно погасяване на кредита, когато и да е, ако е редовно погасяван. Условията са описани в договора за кредит.Първоначално публикувано от doxr
Когато се интересувате от условията за ползване/получаване на кредит, от финансовата институция са длъжни да ви предоставят информацията в писмен вид. Там е описано доста подробно какво получавате, какво дължите и как ще го погасявате - нарича се "европейски формуляр". Можете да поискате инфо за различни варианти - срок, сума ...
Това го споделям като клиент и служител.
Аз взех от Райфайзен, като директно им обявих, че в момента, в който ми преведат парите от Reecl и им го връщам.Първоначално публикувано от ops5
Хората казаха - няма проблеми.
Ето ти цитат и от договора:
Чл.5.8. Кредитополучателят/съдлъжникът имат право да погасят предсрочно главницата по Кредита - частично или напълно, след представяне на двудневно писмено предизвестие до Банката, в което посочват размерът на предсрочно погасената сума. При предсрочно погасяване пълно или частично на Кредита, Кредитополучателя/Съдлъжникът не дължи комисиона за предсрочно погасяване.
Mоже и тука да погледнеш:
http://rbb.bg/Repository/documents/bg-BG/FK090188.pdf
Ако Прокредит се правят на ..., бягай в Райфайзен.
Не ми е ясно и за какви 0.5% от остатъка говорите.
До колкото помня при приравняването на нашето към европейското законодателство, залегна и това, че при предсрочно погасяване на кредит, финансовата институция няма право да иска наказателна лихва за това. Демек би трябвало във всеки един момент да можете да си изплатите предсрочно кредита, като за това да дължите само остатъчната главница. Ако някъде ви отказват предсрочно изплащане на кредит или ви искат наказателна лихва може да се обърнете към комисията по финансов надзор - http://www.fsc.bg/
Подадох документи в Прокредит за 2200 лв. , след получаване на заема и връщане след 6 м ще ми останат реално към 240лв.Неможе да върна заема веднага налагали неустойка в размер на 500лв за тази сума.
Такса за разглеждане на искане за кредитна сделка : 30 лв.
Еднократна такса за отпускане на кредит : 55 лв.
Месечна такса за обсужване на разплащателна сметка:24 лв. (сума за целия период на договора)
Сума на лихвата за целия период : 85.79 лв.
Обща сума на разходите (главници лихва и такси) 2,394,79 лв.