Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 92

Бърза класация за Кредит Енергийна Eфективност

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Re:Бърза класация за Кредит Енергийна Eфективност

Цитат Първоначално публикувано от tweeg
    При мен преведоха парите от REECL без никой да е минавал на оглед.
    Вчера пуснах молбата в Райфайзен за предсрочно погасяване и до петък се надявам да съм закрил сметката, прекратил пакета "Комфорт" и т.н.

Като мине всичко ще пиша по дни и часове какво съм правил и кое колко струва, белким този път ops5 не ме обвини, че се заяждам или хейтвам.
    Колега , когато се заяждаш, ще те обвинявам. Сега няма такова нещо. Просто ще допълня - при мен си преведоха помощта без огледи и прочие. Равносметката е помощ 256 лв. Такса разглеждане на документи 50 лв ( която още не са си взели от сметката ми!?!?, да са я забравили не ми се вярва), 40 лв усвояване на кредита, 30 лв ддс за монтажа, 20 лв разходки до банката да я вземам мадамата, да я връщам, да подписвам договори, да подавам документи. Остават 116 лв . Файда е.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Чисто любопитство.

Като подписва договора с Прокредит имаше ли в него спомената такса от 500 лева, ако върнеш предсрочно през първите 6 месеца?

Смяташ ли да погасяваш веднага?
    Идеята ми е да направим една разбивка за двете банки - какво, къде се плаща, ама от "препатили" хора, а не по това служителите на банката какво казват.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Дори и да има такава клауза от миналата година че и от по-отдавна , нямат право по закон да слагат такса "предсрочно връщане "

5. Member
    Тук е от
    Dec 2005

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135666506
    ЗАКОН ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ КРЕДИТ
    ..................................................
    Глава единадесета.
    ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ НА КРЕДИТА

Чл. 32. (1) Потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит. В тези случаи той има право на намаляване на общите разходи по кредита, като това намаляване се отнася до лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.

(2) Кредиторът не може да откаже да приеме предсрочното изпълнение по договора за кредит.

(3) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка, когато при предсрочно погасяване на кредита от потребителя:

1. погасяването на кредита се извършва в период, през който лихвеният процент по договора за кредит не е фиксиран;

2. погасяването е извършено въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита, или

3. договорът за кредит е под формата на овърдрафт.

(4) При предсрочно погасяване на кредита от страна на потребителя извън случаите по ал. 3 кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, когато то се извършва през период, в който лихвеният процент е фиксиран. Обезщетението на кредитора не може да бъде по-голямо от 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато оставащият период на договора за кредит е по-голям от една година. Когато оставащият период на договора за кредит е по-малък от една година, обезщетението на кредитора не може да е по-голямо от 0,5 на сто от сумата на предсрочно погасения кредит.

(5) Кредиторът може по изключение да търси и по-голямо обезщетение, ако докаже, че е претърпял загуба от предсрочното погасяване на кредита, превишаваща сумата по ал. 4.

(6) Когато търсеното обезщетение от кредитора по ал. 5 надвишава действително претърпяната загуба, потребителят може да претендира за съответно намаляване. В този случай загубата се определя като разлика между първоначално договорената лихва и лихвения процент, при който кредиторът може да предложи на пазара отново като кредит предсрочно погасената сума, като се отчита въздействието на предсрочното погасяване върху административните разходи по кредита.

(7) В случаите по ал. 4 и 5 обезщетението на кредитора при предсрочно погасяване на кредита не може да надвишава размера на лихвата, която потребителят би платил за периода, обхващащ предсрочното погасяване на кредита и договорената дата за прекратяване на договора за кредит.

6. Тук е от
    Dec 2004

От доста време е забранена такса предсрочно погасяване, ама практиката показва друго.
    Леко е модифицирано името, докоснати са условията и се получава, че няма такава такса в много редки случаи. Наистина говоря леко неподготвен - не мога да посоча нищо конкретно, но съм дискутирал проблема и е така.

EDIT
    Четейки горния пост през ред установявам, че много редките случаи са Овърдрафт. При другите просто е регламентиран размера на обезщетението.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Всичко зависи дали лихвата ти е фиксирана или плаваща.

При плаваща не могат да ти искат нищо - чл. 32, ал. 3, т. 1.
    При фиксирана лихва могат да ти искат 0.5% или 1% в зависимост дали ти остава под или над 1 година - чл. 32, ал. 4.

Алинея 5-та е доста засукана, но е свързана с изключение и доказване на претърпени загуби, дето не виждам как ще стане.

При Райфайзен лихвения процент е променлив
    http://rbb.bg/Repository/documents/bg-BG/FK090188.pdf
    стр. 4.

При Прокредит
    http://www.procreditbank.bg/main/bg/private.php?here=90
    лихвения процент е фиксиран за кредити до 2 години. Т.е. там могат да ти искат "обезщетение" по чл. 32, ал. 4.
    Ако кредита е над 2 години и техния става променлив. Т.е. на теория ако вземеш кредит за 3 години и го върнеш след 1 месец нямат право да ти искат никакво обезщетение за предсрочното погасяване.

8.  

9. Junior Member Аватара на doxr
    Тук е от
    Dec 2006
    Живее в
    Usa

Чисто любопитство.

Като подписва договора с Прокредит имаше ли в него спомената такса от 500 лева, ако върнеш предсрочно през първите 6 месеца?

Смяташ ли да погасяваш веднага?
    Идеята ми е да направим една разбивка за двете банки - какво, къде се плаща, ама от "препатили" хора, а не по това служителите на банката какво казват.
    Toчно въпросче, колега - затова цитирах 'до 14 дни' - различно е от предварително погасяване - аз се отказвам от услугата като цяло! Но основно ме притеснява тази такса от 500 лева!! Не искам за 86лв (каквато ми е разликата след 6 месеца) да се занимавам с юристи на разни банки..

10. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Така - никъде не пише че трябва да дам 500 лв. Пише, че се дължи някаква административна такса. А по тарифата на банката тя била 500 лв. Аз така и не съм проверявал, защото ако ще го погасявам ще е след 7-8 месеца. Тази такса не била някаква наказателна, а просто АДМИНИСТРАТИВНА .

11. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Според мен плашат гаргите с тази такса. В тарифата им
    http://www.procreditbank.bg/files/cl...ile_119_bg.pdf
    такова нещо няма.
    Още повече според закона чл. 32, ал. 7 се казва, че сумата, която евентуално могат да ти поискат , не може да бъде по-голяма от евентуалната лихва, която би платил, ако не правиш предсрочно погасяване. Вие представяте ли си какъв кредит трябва да е това, че лихвата за 6 месеца да е 500 лева - това отива към 15 000 лева кредит

doxr, не знам за 14 дена дали ще са ти превели парите от REECL, че да се откажеш от кредита.
    Освен това програмата е за КРЕДИТ "Енергийна ефективност", та без кредит няма как да стане. Да не те подгонят от REECL, че си взел парите без кредит. Един вид отказването от кредит да се таксува като отказване от програмата. Пък и лихвата за един месец не е чак толкова - има няма 1% от сумата.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Според мен плашат гаргите с тази такса. В тарифата им
    http://www.procreditbank.bg/files/cl...ile_119_bg.pdf
    такова нещо няма.
    Според мен нещо си се объркал. От линка, който уж си чел:
    6.1.2. за потребителски кредити, отпуснати след 12.05.2010 г. 0.5% от предсрочно погасяваната
    сума, когато оставащият срок на
    договора за кредит е по - малък
    от 1 година; 1% от предсрочно
    погасяваната сума, когато оставащият
    срок на договора за кредит е
    по-голям от 1 година
    doxr, не знам за 14 дена дали ще са ти превели парите от REECL, че да се откажеш от кредита.
    Освен това програмата е за КРЕДИТ "Енергийна ефективност", та без кредит няма как да стане. Да не те подгонят от REECL, че си взел парите без кредит. Един вид отказването от кредит да се таксува като отказване от програмата. Пък и лихвата за един месец не е чак толкова - има няма 1% от сумата.
    Ще си плати лихвите за ползваната сума за тези <=14дни... Да перифразирам приказката - ако си плащал лихви за сума, за който нямаш договор ползвал ли си "КРЕДИТ"?

Както и да е, ако някой може да изработи тази схема само мога да го аплодирам за изящното изпълнение. Ще отбележа, че REECL eдва ли имат механизмите да те "подгонят". Ти нека си взел парите от "безвъзмедната" помощ, пък да видим после как ще тръгнат да си ги търсят.

А, че разходите за месец не са големи, не са...

Аз таман вчера погасих заем от 644евро към Райфайзен. Приблизителните сметки ми дават към 25 евро разходи по цялата алабалия ще ми излезе(0 за разглеждане, такса усвояване ~15EUR, ~3EUR лихва). Още нямам тотал, защото не съм закрил сметките, а там ще отидат поне 10лв такса закриване, а може и още нещо да ми набият, че нещо ми се губи таксата на пакета "Комфорт" за първият месец. От REECL помощта беше 252лв. На далавера съм 100%!

[edit]Само да добавя нещо относно 14 дневният срок, който се споменава тука. Има следният 14 дневен срок регламентиран в чл. 29 от ЗПК. Може и други 14 дневни срокове да има затова е най-разумно да се обозначават, че да не стават обърквания из дискусията.

13. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Някой по-горе беше питал защо трябва да е с кредит. Не може ли да си купиш клиамтик, носиш молба за помощта и ако те одобрят (климатика отговаря на изискванията ) да ти ги дадат тези 20 %?!?!

Аз мисля, че това е по-важен въпрос от това коя банка как можем да я прецакаме.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от SongBird
    Според мен нещо си се объркал.
    Идеше реч за "административната такса" от 500 лева, за която говори ops5.
    За нея ми е приказката, че плашат гаргите.

Имаче си приготви 5 евро за закриване на сметката (т.к. си я открил преди по-малко от 12 месеца) и 10 лева за закриване на "Комфорта"
    http://rbb.bg/Repository/documents/b...ind_111017.pdf
    Аз поне такива сметки си правя, ама да видим в петък - може някое намаление да ми направят

16. Member
    Тук е от
    Dec 2001

Цитат Първоначално публикувано от ops5
    Някой по-горе беше питал защо трябва да е с кредит. Не може ли да си купиш клиамтик, носиш молба за помощта и ако те одобрят (климатика отговаря на изискванията ) да ти ги дадат тези 20 %?!?!
    Не може. Аз съм им задавал този въпрос по телефона и отговорът им беше, че това е "кредитна линия" и съответно целта им е да се възползват хора, които другояче не биха имали възможност да си повишат енергийната ефективност...
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1321541026[/time]_________________________________________________

Идеше реч за "административната такса" от 500 лева, за която говори ops5.
    За нея ми е приказката, че плашат гаргите.
    Ясно! Извинявай.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Приключих с кредита. Ето равносметката.
    Климатик FVXS25J - цена 1480 лева. Една седмица по-рано да го бях взел беше 1420. Ама какво да се прави. Напролет хванах последния влак за 60GV ама този път не стана
    Монтаж - 150 лева
    ДДС за монтажа - 30 лева.
    ---------------------------
    Тотал 1660 лева.

Възстановени от REECL - 332 лева

Разходи в Райфайзен:
    За разглеждане на документи - 20 лева
    При усвояване - 2.45% е стандартната тарифа, при мен беше по-малко, че съм им стар клиент.
    Лихва за един месец - 9.95% / 12 от сумата - при мен пак беше по-малко.
    Програма Комфорт - 3.95 лева за един месец
    За закриване на евровата сметка и Комфорта са ми взели общо 10 лева.

По дати:
    подаване на искане - 12 Октомври
    одобрение - 14 Октомври
    подписване - 17 Октомври
    монтаж - 21 Октомври
    искане за възстановяване - 24 Октомври
    превод от REECL - 31 Октомври
    погасяване - 16 Ноември

С две за думи климатика + монтажа вместо да ми излезе 1630 лева (без ДДС-то за монтажа) ми излезе 1400 лева.
    230 лева на 1630 ми се струва добре.

18. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич

230 лв. са си 230 лв. Честито!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?
    От boiski във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 292
    Последно: 07-11-17, 00:11
  2. Кредит енергийна ефективност от техномаркет
    От dinko69 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 53
    Последно: 24-10-12, 20:34
  3. Класация
    От zapitvashtia във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 11-05-11, 16:00
  4. Samsung AQV12MSA с кредит енергийна ефективност?
    От rumo във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 12
    Последно: 18-12-07, 18:04
  5. Отговори: 24
    Последно: 28-11-06, 16:58

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе