Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.
От гледна точка на комфорта с инвертора ще е по-добре, защото работейки на малко натоварване няма да издухва ледено студен въздух. Тъй като този режим за машината климатик е по-лек може по-често да изключва при достигната температура, а това от гледна точка разлика в сметките за ток между обикновен и супер-, мега-, хипер- скъп инвертор няма да надхвърли 15-20%. Ако с обикновеният имаш сметка през лятото 25 лева с инвертора ще е 20 лева.
За домашно помещение 40m² трябва отдавана мощност на охлаждане към 5 kW или е необходим неинвертор 18-ка или инвертор 12-ка имащ подобна отдавана мощност.
Да разбирам, че препоръчваш по-добре сравнително евтин инвертор 12-ка /примерно Панасоник/ вместо сплит 15-18-ка за същия бюджет?
Не съм фен на сложните машини, към които спадат инверторите. Вероятно и обикновена 12-ка би охлаждала това помещение.
Моля за съвет - Panasonic TE12HKE или Sharp AY-XP12LSR/AE-X12LSR ?
Ще ми се обаче да обмисля една идеа, която ми дойде сега.
Дали няма да е твърде налудничево ако сложа вътрешното си тяло под прозореца?? :) В смисъл, или трябва да го сложа да духа с/у мен, с/у леглото или над главата ми, но ще ми развали малко подредбата (което не е чак такъв проблем) или на стената с прозореца, но под него не над, няма място. Как да очаквам да работи, дали ще ми пречи, че климатика е ниско долу на около 40см. от земята? :)))
Абе и аз исках така да направя, но завъртяно да духа нагоре, но тука спецовете ме светнаха, че няма как да стане защото ще тече.
ПП. Аз поръчах един PANASONIC CS/CU-RE15JKX-1 пък ще видим какво ще излезне от него.
Цитат:
Първоначално публикувано от Diplomat+
Ще ми се обаче да обмисля една идеа, която ми дойде сега.
Дали няма да е твърде налудничево ако сложа вътрешното си тяло под прозореца?? :) В смисъл, или трябва да го сложа да духа с/у мен, с/у леглото или над главата ми, но ще ми развали малко подредбата (което не е чак такъв проблем) или на стената с прозореца, но под него не над, няма място. Как да очаквам да работи, дали ще ми пречи, че климатика е ниско долу на около 40см. от земята? :)))
Тук има творения от рода "защо трябва да е така, като може иначе": https://forum.setcombg.com/index.php...,29450.28.html
Здравейте,
Дойде и нашия ред за купуване на климатик. Съветите от познати са в общи линии - да е японски и да се гледа СОР (само не разбрах малко или голямо число да е). Ние искаме да е икономичен, бюджет 1500 с монтаж.
Моля за помоща ви относно избора.
Най-вероятно ще го позиционираме в хол, 25 кв.м, северно изложение, 1 външна стена, ПВЦ дограма, ЕПК, ет. 2. Ще го ползваме за охлаждане основно, но е вероятно да се пуска и пролет-есен, когато няма парно. В тази стая не стоим засега, но като се появи бебчо, мъжът ми ще прекарва голяма част там, сигурно :) Също си прави сметки да отваря понякога вратата, за да разхлажда и нататък.
Надявам се тази информация да е достатъчна, за да прецените към какво да се насочим.
Благодаря предварително.
geni_66 аз ти предлагам Fujitsu 12LKC щом ще е предимно за охлаждане,не че на отопление няма да се справи де.Аз за проба онзи ден го пуснах /Fujitsu 12LKC/ и отворих вратата към съседното помещение с което обема стана 107м3 и ги охлаждаше перфектно при външна темп. 38 градуса.Настроен беше на 26 гр. и в помещението където беше той си беше точно толкова ,а в другото помещение имаше разлика +1 градус.Консумацията за 5 часа при този експеримент беше 1730w. средно по 360w на час.
Дипломат - технически няма никакъв проблем да се монтира така климатика и да си работи. Слагал съм няколко пъти така точно по същата причина като при теб. Недостатъка е че духа хладното долу по земята и е малко дискомфортно. Но пък зимата е перфектно :)
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1340471062[/time]_________________________________________________
Гени66 - ако се доверяваш на съветите на познати,защо тогава питаш и тук?
Казваш "японски " климатик ? Японска марка или японска сглобка? Защото от години между двете няма знак за равенство...
Цитат:
Първоначално публикувано от stelaartoa
Гени66 - ако се доверяваш на съветите на познати,защо тогава питаш и тук?
Казваш "японски " климатик ? Японска марка или японска сглобка? Защото от години между двете няма знак за равенство...
Ами досега никой от моите познати не ми е казал конкретен модел, затова реших, че тук мога да намеря отговор....
Предполагам, че японска сглобка е по-добе, така че да.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1340471793[/time]_________________________________________________
Цитат:
Първоначално публикувано от bobovo
geni_66 аз ти предлагам Fujitsu 12LKC щом ще е предимно за охлаждане,не че на отопление няма да се справи де.Аз за проба онзи ден го пуснах /Fujitsu 12LKC/ и отворих вратата към съседното помещение с което обема стана 107м3 и ги охлаждаше перфектно при външна темп. 38 градуса.Настроен беше на 26 гр. и в помещението където беше той си беше точно толкова ,а в другото помещение имаше разлика +1 градус.Консумацията за 5 часа при този експеримент беше 1730w. средно по 360w на час.
Благодаря, ще очаквам и други предложения :)
След като вече съм готов с покупката (LG S09AT) да питам за монтаж -, дилемата е над спалнята , т.е. над главата (където ще е много по лесен и чист монтажа) или срещу спалнята , където пък ще ми се набива и на очи постоянно като гледам ТВ , и монтажа ще е малко по сложен , но все пак възможен.
По добре над спалнята/главите/отколкото срещу,но най-добре е встрани и по далече от спалнята. :)
Мси за отговора. Това са двата варианта само.
Здравейте,решихме и ние да си купим климатици с бюджет до 1200 лв. +/- 100 за брой .Ще ми трябват за три помещения ,две спални и хол.Съответно едната спалня е 15 кв.м. ,другата 10 кв.м. ,а хола е 25 кв.м ,височина до тавана 2,6 м за всички помещения. Изложението на апартамента е само юг ,вътрешен с изолация и ПВЦ дограма.Спрял съм се на следните модели климатици 2 бр. Дайкин FTX25JV ,1 бр. FTX35JV за хола.Другия вариант е 2 бр.RSA-09LKC за спалните ,1 бр. RSA-12LKC на Fuji Electric за хола и още един вариант пак с на Fuji Electric модели от предната година съответно 2бр. за спалните RSG-09LEC,1бр. за хола RSG-12LEC.Моля помогнете ми да избера кой от вариантите да избера.Благодаря предварително.