Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г. 
  Благодаря,
За съжаление нямам никакви наблюдения над Панасоник, трябва явно да разгледам секцията във форума.
Това за нагревателя не го разбрах. В Климамаркет преработват моделите и вграждат нагревател или врътката е някаква друга?
С какво панасоника Ви спечели?
  Монтира се дренажен нагревател в тавата ,за да улесни оттичането на водата зимата при дефроста. Има елементарна автоматика с термостат,за да се включва нагревателя само при минусови температури. Аз добавям в моите инсталации и едно реленце,за да се включва САМО по време на дефроста,а не да работи нонстоп под -5 гр примерно...
  Приятеля се нави да вземе Нокрията.
Дано с тази машина му намалеят разходите за отопление.
Мерси на отзовалите се.
  Щом приятелят ти сменя един тип климатик с друг сметките няма да се различават драстично, не е като да сменя един тип отопление с друг. Средно сметките му ще са с около 20% по-ниски, като в най-студените дни разликата ще достига 50% икономия между единият климатик и другия.

Ама сега видях, че сменя май хубав инвертор до колкото можах да се ориентирам с максимална мощност 6kW с друг хубав инвертор и разлика в сметките едва ли ще има, но дори и да има ще е символична.
  Да се похваля и аз-взех два Панасоника .Единия 9NKE-3 в детската 15кв.м. а другия 12 NKE-3 в всекидневната-18 кв.м. Двата ми стъпиха на 2940лв с монтажа.Взех ги с кредит енергийна ефективност.Работят що годе тихо,ама то на охлаждане и старият ми ТЕЛСТАР е тих.Ще ги видим зимата.Нещо не съм очарован от монтажа -на 12-ската директно пробиха стената и зад външното тяло бучнаха вътрешното.Викам им "Момчета,тръбен път да оставим малко-2-3 метра" -погледнаха ме като душевноболен...Същото и за тампоните-"да сложим,викам,няма ли да е по-добре..?"-смеят се пак...абе -страшна работа,уплашен съм от майстори...Фирмата е Пламея от Хасково-друг път монтаж от тях-таратанци.
Дано имам късмет барем с климатиците...ама то на сиромах човек....я коня ще му умре,я жената ще му ..натаковат...
Благодаря на всички за помощта!
На всички новобранци като мен дето четат по форуми и се лутат като замаяни-да питат знаещите и късмет!
  Тръбния път не епроблем работят и с по къс макар че им дават минимум 3 метра а относно тампоните няма смисал панасоника е доста тих и няма да имаш шумове А пламеята като гледам е сериозна фирма тря д асаго вакумирали ама кажи все пак ?
  незнам на какво викате вакумиране-имаше там една машина като компресорче,ама дали е за вакумиране,дали за фреона-нямам си идея...
  Все още обмислям покупката на новият климатик, така че някой ако реши да удари едно рамо при избора сега е момента.
Ако не Ви се търси на предишната страница, ето номинациите.
Климатик / COP / Цена 
FUJITSU ASYG-09LEC  4,27  1099
Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA  4,57  1199
Panasonic CS/CU-E09MKE-3  4,63  1389 /вкл монтаж/
За съжаление, не успях да разбра, защо ми препоръчвате Панасоника пред Митсубишито, надявам се да чуя някакви аргументи.
Поздрави.
  А нещо ново:  MITSUBISHI Heavy SRK/SRC - 25 ZJ-S  - от това мицубиши за разлика от илектрика все още никой не се е оплакал от спукан топлообменник от лед зимата.
   Цитат:

Първоначално публикувано от justify  

Ами поне на хартия е доста по слабичко от Илектрика. Ако проблема с топлообменника е сериозен ( в темата за него видях единични случаи, моля да ме поправите ако греша) ще Ви послушам и ще се откажа от него. По принцип бях отделил около 1300лв бюджет без монтаж. При читаво попадение мога да дам още някой лев отгоре и да погледна нещо различно от номинираните модели.
  Аз ти препоръчвам МЕ GE 25 VA, изпитано топли в студа. На отопление пада до 260 вата, с КОП 5 в минимума, максимума на консумацията е 1,2 -1,3 КВ, при продължителна работа на максимум харчи около 900 вата.
За панасоника нямам наблюдения.

За сега везните натежават към GE25VA. Панасоника четох, че е с капиляр, което нищо не ми говори, но разбирам че е минус. В една друга тема, чета че от МЕ са взели мерки и проблема с пукащите топлообменници бил решен. Това може ли да се потвърди от някой?
   Цитат:

Първоначално публикувано от pippo  
 Панасоника четох, че е с капиляр, което нищо не ми говори, но разбирам че е минус.

Е...как така хем нищо не ти говори, хем си убеден че е минус?!
   Цитат:

Първоначално публикувано от Aleksandars  
 Е...как така хем нищо не ти говори, хем си убеден че е минус?!

Не си ме разбрал нещо. В редица теми се споменава, че капиляра е минус без да съм убеден в това, имено поради факта че не го разбирам.