Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.
Момчета, помагайте за избор на машина на един приятел. Става въпрос за хол 24кв.м, южно изложение с ПВЦ дограма, без други изолации, първи етаж. Иска да го ползва за отопление основно...но бюджетът му е малко нисък 1200 до 1300 максимум с монтажа. Трябва да е нова машина, за втора употреба не говорим.
09 ЛСД намерих но 12ЛСД немат
Ми вземай го, не го мисли.
Цитат:
Първоначално публикувано от krasimirradev
09 ЛСД намерих но 12ЛСД немат
LDC! (или по твоему ЛДС)
Цитат:
Първоначално публикувано от MisterT
Момчета, помагайте за избор на машина на един приятел. Става въпрос за хол 24кв.м, южно изложение с ПВЦ дограма, без други изолации, първи етаж. Иска да го ползва за отопление основно...но бюджетът му е малко нисък 1200 до 1300 максимум с монтажа. Трябва да е нова машина, за втора употреба не говорим.
Fuji RSG 12 LEC
Аз съм доволен. Влизаш в бюджета.
Здравейте,
Бихте ли дали съвет за това какъв климатик да изберем.
Давам попълнен въпросникът:
1. Климатикът ще се ползва за жилищно помещение
2. Ще се ползва за цялосезонно охлаждане и отопление
3. Мерките на помещението:
а) квадратура: 32 кв. метра, кубатура: 74 куб. метра
б) ПВЦ дограма, двоен стъклопакет
в) квадратурата на прозорците е общо 5 кв. метра
г) изложението на помещението е източно
д) помещението се намира на първи етаж, в двуетажна къща, 2 от стените са външни (източната стена и южната стена)
е) помещението се ползва за всекидневна и спалня
ж) помещението е в двуетажна къща
4. Помещението се намира в Северозападна България, близо до град Оряхово. Това е статистика за температурите през зимата: Статистика за януари 2011 година, град Оряхово. Статистика за температурите през лятото: Статистика за юли 2011 година, град Оряхово.
5. Желаната температура за поддържане през лятото и зимата е около 22 градуса
6. Източната и южната стена са изолирани с 5 см. стиропор
7. Електрическите уреди, които работят на същата електрическа инсталация (в самото помещение или в съседните коридор и баня): телевизор, пералня, печка, бойлер, хладилник
8. Сумата, която сме приготвили е около 1200 лв.
9. Ще разчитаме на климатика при външна температура през лятото до около 35 градуса, и през зимата до около -15 градуса.
В допълнение, през зимата климатика няма да се ползва за основно отопление, а ще се ползва за подпомагащ уред за поддържане на вътрешната температура.
Бихте ли дали препоръки и за конкретни марки, защото вече се опарихме от един Самсунг, чийто ремонт ще излезе почти 500 лева, заради което се ориентирахме към купуването на по-подходящ и качествен климатик.
Разбирам и че цената, която съм дал е сигурно на долна граница, като се вземат предвид всички особености на помещението, затова приемаме предложения и за по-високи цени, и ще обмислим да инвестираме и по-голяма сума, за да не се окажем след година пак в същата ситуация, както сега.
Благодаря ви предварително за съветите!
Поздрави,
Радослав
Да се включа и аз. Купи си от специализиран за целта препоръчан магазин, или ако някой ти го достави и монтира да е от такъв, може и да е втора употреба, има разкошни машини внесени от Япония. Колегите ще ти препоръчат вярвам едни от най добрите машини. И имай едно на ум че едно ти препоръчват, друго избираш и накрая трето купуваш.
Като пояснение от моя страна аз се спрях на машина почти за същото като квадратура помещение в къща, с над 10 KW отдаваща мощност но с разликата че ще го ползвам основно за отопление. И то защото с въглища излиза по скъпо. И знай че климатика веднъж включен, примерно през октомври не се спира докато не се стопли времето. Това обаче е проблем по селата където може често да спира тока, за целта има други оскъпяващи решения но сега те не са важни.
rrusinov, за тези пари единствено GREE GWH18KG е подходящ. Евентуално ако увеличиш бюджета може да се насочиш към LG E-18SQ.
Успех!
Благодаря за съветите!
Порових се още и след още няколко съвети, за момента се ориентирах към Мидеа като марка, и към хладилна мощност 18-ка (доколкото разбирам, това е към 5.2 киловата).
А как би могло да повлияе на климатика честото спиране на тока, докато той работи?
Поздрави,
Радослав
Цитат:
Първоначално публикувано от rrusinov
А как би могло да повлияе на климатика честото спиране на тока, докато той работи?
Ами спира да работи :)
Въпросът ми е свързан с това дали има някоя част на климатика (компресор, платка), която би изгоряла първа, ако се случва тока да спира често.
Ако тока просто спира за известно време не е проблем. При токови удари електрониката заминава, а ако пък тя е някоя евтина може и компресора.
Въпросът ти е сложен защото няма точен отговор. Според мен най вероятен проблем може да се получи от неколкократно прекъсване на захранването за кратко време. Бих ти препоръчал най малкото да си поставиш ето това, помага до някъде:
http://www.sono.bg/bg/products/bg/66...ct_details/129
По интелигентното решение е UPS но за тази консумация са си пари.
Смяната на климатик Samsung с Midea едва ли би могло да се нарече избор в полза на качеството. Въобще не е за учудване, защо е изгорял Samsung-а, малкият климатик в голямото помещение на къща.
При Midea няма разлика между инверторните и конвенционалните им модели. В хладилно отношение са направени по един и същ начин и тежат еднакви килограми. Само дето на инверторните компресори уж оборотите им са променливи, но пък маломощни, разликата номинална максимална мощност е символична. Ефективността на инверторите им е по-лоша от конвенционалните, точно защото са направени по един и същ начин.
За това помещение не 18-ка, ами 24-ка трябва, а пък дали ще е инвертор или конвенционален на Midea все тая, разлика от към ефективност никаква.