Има ли раздвижване? Предлагат ли вече кредита?
В прокредит си го има...
Този пост е редактиран от VeleV.Klima; 19-05-14 в 23:43.
За Прокредит е ясно. Въпроса е другите банки дали го отпускат и ще го отпускат ли въобще?
diss, инфото което търсиш ще си го проверяваш от време на време в сайта на програмата. Не знам какво очаквате - ако имаш пари взимаш машина, ако нямаш теглиш кредит или намираш от другаде. Ако ли не, нищо не купуваш...Просто и ясно.
Последно само в прокредит има финансиране за кредит енергийна ефективно. Ето как изглежда в цифри за кредит 3200 лв. за 6 месеца, оскъпяването е: 80 лв. такса за отпускане, 94лв. лихва и 24лв. за обслужване на сметката по кредита (6 месеца по 4 лв.) . За 3200 лв. се възстановяват 640 лв. от които банката ти взема 200 лв. , което е 440 лв. чисто или 13.8% . Само за сравнение един колега ползва кредита от сибанк и каза че до него стигнали 17,5%.
- - - - - - - - - -
измислили са някаква заобиколка, може да погасиш предсрочно, но се дължи такса от 500 лв.
Не съм чел постовете преди мен, но някой прави ли си сметка, само оскъпяването върху кредита дали се изпраща от евентоалната икономия на ток!!!?
Щото аз нещо не мога да направя сметката така, че да си струва, освен, ако го правя за личен кеф който както казват хората, цена нямал!
Аз кандидатствах преди около два месеца по програмата за енергийна ефективност в Сибанк и май успях да хвана последния влак. Добре, че кредитната инспекторка си разбираше от работата. Действа доста бързо, експедитивно и успешно приключихме нещата точно преди да спрат парите. Сега чувам, че вече са спрели финансирането по тази програма.
Равносметката е: на 1500 лева, фонда отпусна 300 лева безвъзмездна помощ(20%), таксите на банката бяха към 70-80 лева. Но като си сметна загубеното време, досадното разкарване напред назад за глупости и тромавата процедура, оставам със смесени чуства. Така че тези които не са успели да кандитастват по програмата, да не съжаляват. Спестили са си много нерви и ядове с бюрокрацията.
Но за няколко климатика и за по-големи суми си струва разправиите, и разкарването, защото спестената сума ще бъде по-голяма.
Закон за потребителския кредит
Чл. 32. (1) Потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит. В тези случаи той има право на намаляване на общите разходи по кредита, като това намаляване се отнася до лихвата и разходите за оставащата част от срока на договора.
(2) Кредиторът не може да откаже да приеме предсрочното изпълнение по договора за кредит.
(3) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка, когато при предсрочно погасяване на кредита от потребителя:
1. погасяването на кредита се извършва в период, през който лихвеният процент по договора за кредит не е фиксиран;
2. погасяването е извършено въз основа на плащане по застрахователен договор, чиято цел е била да гарантира връщането на кредита, или
3. договорът за кредит е под формата на овърдрафт.
(4) При предсрочно погасяване на кредита от страна на потребителя извън случаите по ал. 3 кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, когато то се извършва през период, в който лихвеният процент е фиксиран. Обезщетението на кредитора не може да бъде по-голямо от 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато оставащият период на договора за кредит е по-голям от една година. Когато оставащият период на договора за кредит е по-малък от една година, обезщетението на кредитора не може да е по-голямо от 0,5 на сто от сумата на предсрочно погасения кредит.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23.07.2014 г.) Кредиторът може по изключение да търси и по-голямо обезщетение, ако докаже, че е претърпял загуба от предсрочното погасяване на кредита, превишаваща сумата по ал. 4 съответно по ал. 8.
(6) Когато търсеното обезщетение от кредитора по ал. 5 надвишава действително претърпяната загуба, потребителят може да претендира за съответно намаляване. В този случай загубата се определя като разлика между първоначално договорената лихва и лихвения процент, при който кредиторът може да предложи на пазара отново като кредит предсрочно погасената сума, като се отчита въздействието на предсрочното погасяване върху административните разходи по кредита.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23.07.2014 г.) В случаите по ал. 4, 5 и 8 обезщетението на кредитора при предсрочно погасяване на кредита не може да надвишава размера на лихвата, която потребителят би платил за периода, обхващащ предсрочното погасяване на кредита и договорената дата за прекратяване на договора за кредит.
(8) (Нова - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 23.07.2014 г.) Кредиторът няма право на обезщетение или неустойка при предсрочно погасяване на договор за кредит по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 3, когато кредитът е погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Извън този случай кредиторът има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита.
500 лева такса ама друг път. Плашат гаргите че да изкрънкат някой лев от лихви.
@tweeg признавам, че на ПроКредит буквално им теглих майните (принципно съм техен клиент) и не съм чел пълните условия по договора. Обаче ми прави впечатление, че цитираш закона за ПОТРЕБИТЕЛСКИ кредити, а е доста вероятно КЕЕ да минава по друга схема...
Колеги има ли развитие по темата? Кои банки го предлагат в момента и ще го предлагат ли изобщо?
Има го до края на годината в Прокредит банк.
Сибанк, ОББ и другите ще гопускат ли тази година? Има ли някакво инфо?