Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 293
Like Tree84Одобрявам

Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #226

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    И защо тази "помощ" трябва да е обвързана с банка?! Освен това енергийната ефективност няма за цел да помага на потребителите да плащат по-ниски сметки, а да намали CO2. Не е помощ, а е стимул.

    Във всяка нормална държава, независимо дали имаш нужда от помощ или финансираш мероприятията сам, след извършване на дейностите държавата ти превежда определената сума по личната сметка. След това с нея можеш да си върнеш кредита или да купиш ракия, държавата не се интересува. Важното е, че енергийната ефективност е повишена.

    Просто в България трябва да се крадат пари и конкретно с тази програма крадците са банките.
    estqwerty, VeleV.Klima, Aleksandars и 6 други харесват това.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2013
    Мнения
    42
    #227

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Някой знае ли докога се предлага КЕЕ в ОББ? Има ли някакъв срок или до изчерпване на средствата.

  4. Member Аватара на powerful
    Тук е от
    Nov 2013
    Живее в
    София
    Мнения
    183
    #228

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    До изчерпване на парите.
    mirandi и nstancheff харесват това.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    91
    #229

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Лошо. Нито една Нокриа няма одобрена в новата програма.

  6. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv
    Мнения
    9,766
    #230

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Цитат Първоначално публикувано от diss Виж публикацията
    Лошо. Нито една Нокриа няма одобрена в новата програма.
    Съвсем нормално....Вие какво очаквате?!

  7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #231

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Бях обещал да опиша как се развиват подобни инициативи през тази година.
    Съжалявам за закъснението.
    Накратко:
    През 2015 г., като партньор по Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома "REECL" е Обединена българска банка.

    Няколко условия, които е хубаво да знаете, преди да предприемете каквото и да било.

    Преди срещата с кредитния инспектор си подгответе информация за за кредитите, които обслужвате, ако имате такива. Вие и членовете на семейството ви. Пиша го, защото има случаи съпругът да не знае за кредита на съпругата, който тя е теглила за да си купи... да речем прахосмукачка "Rainbow" или най-новият модел на iPhone.
    Това ми го сподели кредитния инспектор, случвало се е, не си го изсмуквам от пръстите.
    Чрез предоставяне от вас на ЕГН на членовете на семейството, банката проверява задлъжнялостта ви в Централния кредитен регистър на БНБ.

    Овърдрафтът на дебитната ви карта, ако банката ви е разрешила такъв, Е кредитен инструмент.

    Дано не ви излъжа, но сумата на месечните вноски по кредитите ви не трябва да надвишава 50% от официалният ви нетен приход. Иначе няма да одобрят кредита ви.

    За външна изолация, ако е някаква кооперативна собственост, блок, кооперация и подобни, трябва да се направи изолация най-малко на целият вход. Иначе кредита няма да бъде одобрен. Пиша това защото преди години си направих изолация само на моето жилище и тогава ми одобриха финансирането. Сега обаче [2015 год.] вече не е така. За къща няма проблем, стига да се изолира цялата.

    За дограма, ако остъклявате "достроени" балкони без писмено разрешение от общината, също няма да ви одобрят кредита. Под "достроени" разбирайте с изградени допълнителни странични и предни стени на балкона. Една, две странични, отпред, няма значение. Одобряват се само "чисти" балкони или достроени, но с писмено разрешение от общината. Аз съм ползвал финансиране за дограма, но както и при външната изолация, преди нямаше подобно изискване. Моите балкони са достроявани и са вече част от стаите. Това изискване е въведено, с цел създаване на трудности за несъгласувана промяна на външния дизайн на сградата.

    Фирмата, която ще изберете да ви извършва услугата, без значение за каква дейност става дума, трябва да е одобрена от фонда. Ако е била одобрена миналата, или миналите години, не се брои, трябва ново одобрение за 2015 год. Одобрението става в рамките на един ден, като представител на фирмата се свърже с фонда [по телефона или както реши] и предостави точно определена информация свързана с дейността на фирмата. Не е никаква философия и сложна бюрокрация, елементарно е. Телефони за връзка има на сайта на REECL.

    Материалите и технологиите, които ще използват фирмите, подлежат на одобрение от фонда. Следователно, фирмите трябва да са подготвени да дадат достатъчно официална техническа информация за материалите и технологиите, използвани при изпълнение на заданието. Във фонда имат достатъчно информация за известните производители и технологии и одобрението е почти незабавно. Най-вероятно ще отнемат повече време новите и неизвестни далеко и близкоизточни производители на климатици, дограми, фотоволтаични системи и др.

    Във времето, от кандидатстването за финансиране в ОББ, изпълнението на проекта от фирмата, придвижване на документите до банката/фонда [банката се грижи за това], проверката на изпълнението от фонда [има такава опция, макар да не е задължителна], до самото финансиране в размер на 20%, както и да се въртите, изтичат два месеца, така че се подгответе не за чисти 20% от самата сума, а за малко по-малко, предвид таксата за кредита и погасяването на две или повече вноски [лихва+главница] плюс такса за обслужване.
    Ще го напиша подробно, но при мен за 4 222.00 лв, реалното финансиране в края на операцията, след като приспаднах всички разходи по кредита, беше 656.18 лв.

    Реално при мен финансирането излезе малко над 15%, но така или иначе, това си е помощ.

    Три пъти съм кандидатствал и съм бил одобряван по тази програма, и трите пъти съм разполагал със средствата, но опита ми е показал, че системата е такава, че няма начин всичко да стане в рамките на 30 дни и да избегнеш поне един падеж по кредита или да избегнеш таксата за кредитна оценка.
    След одобрението на кредита, дори и фирмата да изпълни проекта и получи сумата на същата дата [документално], следват представяне на документите в банката [протокол и фактури], придвижване на документите от банката до фонда, одобрение на документите от фонда, евентуална физическа проверка от фонда, превеждане на парите от фонда до банката и това отнема време. Така че... който ви каже, че след калкулацията в края на периода са му останали чисти 20% от сумата, просто лъже. Или не може да смята. Най-малкото, има такса за кредитна оценка и такса за обслужване при които няма мърдане.
    Няма да коментирам дали системата е добра или лоша, просто я приемете такава каквато е.

    Операцията ми отне три ходения до банката и още толкова до фирмата изпълнител.
    Документите се оформят от банката и от фирмата изпълнител, на конкретни бланки. Вие само плащате и се подписвате.

    Подробно, балансът изглежда по следния начин.
    Имайте предвид, че е възможно да се оптимизира, ако успеете да се организирате така, че да избегнете плащане на една вноска, но при мен от фонда идваха да проверят изпълнението преди да финансират кредита и това отне малко време. При другите ми кандидатствания и изпълнения не са ме проверявали, но тук решиха да е така. Няма нищо лошо в това, проверките са организирани и за тях се свързва човек от фонда и уговаря точната дата и час. Просто отнема малко повече време до одобрението.



    Дано информацията е полезна, пожелавам успех на всички.
    Този пост е редактиран от Malone; 16-08-15 в 12:30.
    Alexi, dodo_pv, tanatos и 6 други харесват това.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2014
    Мнения
    13
    #232

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Една позната, която работи в банка ми каза, че почти никоя банка няма изгода от кредита енергийна ефективност поради точно тези врътки. В момента единствената банка която предлага форма на кредит енергийна ефективност е ОББ. Казвам форма защото тяхната формулировка е "Потребителски кредит енергийна ефективност", а минималния му срок е 1 година. За да не излезне, че ги плюя ще спра дотук защото всеки сам може да си прочете условията по този кредит и да си прецени дали му е изгоден. За мен не е.

    Също така от REECL ми обясниха по телефона, че отпускането на безвъзмездна помощ без кредитиране е невъзможно поради условията на програмата.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    47
    #233

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Само ОББ ли остана, че днес мислех да обикалям банките за информация, макар, че колегата по-горе е описал всичко подробно?

  11. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #234

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    @thc444
    Напротив, всяка банка има изгода от кредита "енергийна ефективност", защото това си е кредит, без значение от наименованието.
    Печели от изплащането на поне една вноска по кредита, респективно лихва по съответната част от главницата.
    Печели също от таксата "кредитна оценка", както и от таксата за обслужване. 100 лева еднократно + 2 лева на месец не са малко пари за формално 30 минути работа с клиента.
    Не са за пренебрегване и застрахователните вноски по LD IINSURANCE LIFE. Най-деликатното предположение е, че ОББ и застрахователната компания имат някакви финансови отношения, ако не са част от една финансова група.
    "Минимален срок" е минималният срок, за който можеш да договориш с банката изплащането на кредита. Никой обаче не ти пречи да го погасиш предсрочно, няма [вече] наказателни лихви от страна на банката. Кредитният инспектор беше напълно наясно, че ще погася кредита си предсрочно, лично го уверих в това преди да сключим договора. Така беше и при предните ми случаи и нито фонда, нито банката са ми създавали някакви трудности.

    Фонда всъщност не се интересува от нищо след като финансира кредита ти. А и преди това.
    На фонда не му е работа да оценява платежоспособността ти и той не се занимава с това.
    С 20%-ното финасиране той приключва отношенията си с теб по конкретния проект и това как и кога ще изплатиш кредита си представлява интерес само за само банката.

    Сега... явно имаме различни критерии за "изгодност".
    На мен ми е изгодно всичко, което намалява разходите ми с каквато и да е сума. Това, че на практика намалявам разхода си не с 20%, а с 15.54%, не прави операцията неизгодна. Ако ти си склонен да пренебрегнеш тези 15.54%, ОК, но аз не съм толкова придирчив, 656 лева за мен си е прилична сума.
    Ако ще и 50 лева да се спестят, това са си 50 лева, никой няма да ти ги даде на улицата.
    И правилно са ти отговорили от REECL.
    REECL е програма за "кредитиране на енергийната ефективност в дома", а не само за финасиране. По-скоро и наистина по-коректно би било да се озаглави "Програма за финансиране на кредитирането на дейности по повишаване на енергийната ефективност в дома", но... така са я кръстили, въпрос на семантика.
    Същината на програмата е в кумулативното изпълнение на двете дейности. Кредитиране и финасиране.
    Финансирането е от страна на фонда, а кредитирането е от страна на, цитирам: мрежата на български търговски банки – партньори на програмата.
    Така че, банката участва в операцията, такива са правилата одобрени от фонда.
    И като участник и търговско дружество, тя също трябва да спечели нещо. И в случая, това са тези 4.46% от финасирането. Останалите 15.54% са за теб.

    @serpentiny
    Тази година, само ОББ.
    Има някаква процедура по кандидатстване пред фонда, и тази година само ОББ са я изпълнили. Нямам представа какво засяга процедурата, дали управленски капацитет, дали ликвидност, дали желание, дали нещо друго, но... такава е ситуацията за тази година.
    Но и в други банки да съществуваше такава възможност, щяха да се договорят и условията нямаше да са кой знае колко различни.
    И няма нужда да си губиш времето, обикаляйки банките. Звънни във фонда, там ще ти кажат, ако има някаква промяна относно обслужващите банки. Аз така направих.
    Но се съмнявам да има други банки в средата на годината, мисля че кандидатстването и одобрението е еднократно, в началото на годината и касае цялата календарна година.
    Но ти все пак звънни, аз попаднах на учтиви хора.
    Този пост е редактиран от Malone; 17-08-15 в 15:28.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    47
    #235

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Благодаря за инфото @Malone, така и ще направя ще се обадя първо в фонда и те ще ме насочат

  13. Junior Member Аватара на adrian_dimitrov
    Тук е от
    Dec 2014
    Мнения
    100
    #236

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Цитат Първоначално публикувано от thc444 Виж публикацията
    Една позната, която работи в банка ми каза, че почти никоя банка няма изгода от кредита енергийна ефективност поради точно тези врътки.
    Е, как ще има, като те не се наядоха. Да бяха пуснали някакви по-нормални условия. Тяхната цел, е да ти "изцедят" финансирането от фонда. За Дайсекай 8 ходих днес до ОББ. Точно както писа колегата по-горе, те само за "Добро утро" и хоп - дай 120лв. за "кредитна оценка" . Какво толкова ми оценяват, не можах да разбера. Още 20лв. за "одобрение" , при това, без още да си започнал реално да изплащаш този кредит с тази "плаваща" лихва, която, ако не си им клиент е около 13% . Офертата ми при тях, за 2500лв. за 13-ката на Дайдекай 8 е за една година да им върна 2800лв. и то с лихва, ако заплатата ми минава през тях ( 9.02% ) , също "плаваща" . Е, няма такова скубане, нормално е да правим врътки, не сме балъци. Те сами са си виновни ......
    Aleksandars и Mega харесват това.

  14.  
     
  15. Member Аватара на powerful
    Тук е от
    Nov 2013
    Живее в
    София
    Мнения
    183
    #237

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Вземайте фактури на фирми с ДДС регистрации. Дори Вие да нямате, ако ваш приятел има и си разделите ДДС-то пак получаваш горе долу това което УЖ ще ти върне банката 10%

  16. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #238

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    REECL е само за физически лица.

    Грешка, и за юридически ставаше, но беше по-малка "помощта".

  17. Member Аватара на powerful
    Тук е от
    Nov 2013
    Живее в
    София
    Мнения
    183
    #239

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Не ме разбра ,
    да си го купят с фактура на фирма, а не да минават по REECL.

  18. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #240

    Отговор: Кредит енергийна ефективност - как стоят нещата?

    Цитат Първоначално публикувано от powerful Виж публикацията
    Не ме разбра ,
    да си го купят с фактура на фирма, а не да минават по REECL.
    Аз помислих, че предлагаш "дабъл хепинес", хем по рийкъл, хем на фирма.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Кредит енергийна ефективност от техномаркет
    От dinko69 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 53
    Последно: 24-10-12, 19:34
  2. Климатици по програма Енергийна ефективност
    От ivo75 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 44
    Последно: 31-10-11, 19:05
  3. Samsung AQV12MSA с кредит енергийна ефективност?
    От rumo във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 12
    Последно: 18-12-07, 17:04
  4. Отговори: 24
    Последно: 28-11-06, 15:58
  5. Отговори: 6
    Последно: 16-06-06, 10:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе