Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 36 от общо 36

Климатици в Америка?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    374
    #31

    Отговор: Климатици в Америка?

    Имам приятел в Аризона, който щеше да купува една къща и ми обясняваше, че климатика струва.... бяха някакви 5-6 000$ долара. Когато има време ще го помоля да снима климатичната инсталация, и ще кача снимките. Общо взето там в пустинята навсякъде е с климатици, и денем не ги спират докато са на работа, сигурно тока е евтиничък. Но доколкото знам от него, къщите са с инсталации, а не само една стая и отделни климатици.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,117
    #32

    Отговор: Климатици в Америка?

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Абсолютно, трудно е с въздуховодите, но там те са стандарт и както казваш са му намерили цаката. Тук съм виждал покъртителни гледки в бетонни канали в соц. резиденции с 50 годишни чилъри.

    Както тук е подходящо да се заменят газови/нафтови/ел котели с термопомпи в съществуващи инсталации, така там е с каналите, за които вече си има въздуховоди.

    Аз ако си правя къща ще я направя така:

    Рекуперативна вентилация за цялата къща с отоплителна/охладителна секция (за охл. ще има и подови въздуховоди), която да се захранва от термопомпа и от камина с водна риза и рекуперация на топлината в изгорелите газове. Естествено подовото е задължително. Пералня, миялна се захранват от водосъдържателя, за да не харчат нито един ват за неикономично подгряване на вода. За сушилнята имам големи идеи, но няма да ги споделям на този етап. Лятото слънчеви колектори доставят цялата нужна БГВ, ако има смисъл може да се инвестира и в соларно охлаждане с LiBr чилър.
    тия неща дето си ги изброил в момента са на такива цени ,че докато се избият и живота им ще е свършил ..

  4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #33

    Отговор: Климатици в Америка?

    Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
    тия неща дето си ги изброил в момента са на такива цени ,че докато се избият и живота им ще е свършил ..

    4к е рекуператора
    8к е термопомпата
    хубава печка на дърви 3-5 хилки
    подовото е само тръби
    не е чак толкова скъпо.

  5. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,117
    #34

    Отговор: Климатици в Америка?

    пропуснал си слънчевите панели които са още толкова ..

  6. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #35

    Отговор: Климатици в Америка?

    Слънчевите панели започват да стават много скъпи, ако се намеси чилъра... Обикновено за един 17кВт едностъпален чилър ти трябват между 23-25кВт (че и повече понякога) топлина, а като сложиш средно производство на тръба 50Вт започва да става доста скъпо... 500-600 тръби не са малко пари, но като знаеш, че 17кВт охлаждане ще харчи мощност за 3 помпи и 5-6 вентилаторни конвектора почва да излиза сметката. Освен това с БГВ-то няма проблем почти целогодишно, а с такова количество тръби може да се захранва поне подовото без проблем.

  7. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,219
    #36

    Отговор: Климатици в Америка?

    И аз да се включа в темата като живеещ в САЩ. Тук климатичните инсталации зависят от климата (щата). На юг (Луизиана, Флорида, Тексас, Ню Мексико, Аризона, Невада) над 90% от всички сгради са с централен климатик за главно студено, но и за толпло от време на време. Цената на електроенергията е средно на цените в България, но всички знаем, че заплатите са 10 пъти по-високи, така че хората не се замислят дали ще платят 100, 200 или 400$ за ток на месец. Комфорта е най-важен и затова всички стаи се охлаждат и отопляват заедно и климатика (конвенционален тип) работи нон-стоп. Сега навлизат умните термостати като Нест на Гоогъл, които се учат от навиците на обитателите и са по-ефективни. Могат да се управляват през телефона от разтояние или през сензори за движение. Прозоречни климатици има в по-малко от 10% от сградите (в тези сгради, които нямат централна вентилация) и те се само за студено. Главно бедните хора ги използват, но те са далеч от инверторните японски модели климатици. С времето тези сгради ще изчезнат напълно и всичко ще е с централна (вградена в стените/таваните) вентилация. В северните щати климатици за студено няма като цяло, защото лятото не става горещо, а пък зимата е дълга и сурова. Там пак, ако имаш пари купуваш къща с централно отопление/охлаждане. Всички обществени сгради частни или не са с централно. В Ню Йорк има богати и бедни квартали. В богатите всичко е с централна/вргадена климатизация, в бедните всеки се спасява както може. Повечето бедни хора се отопляват с разни духалки или радиатори. Може и на локално парно. Газта наистина е много евтина и много градове са напълно газифицирани. Така че много хора в северните щати се отопляват с газ.

    Искам само да кажа, колко децентрализацията на доставчиците на електроенерия е важна. Ако не ти харесва цената на тока намираш друг доставчик с по-ниска цена. Където живея аз има поне 8 различни доставчици. Всеки с различна цени и условия. Колкото по-дълъг договор подпишеш (6 месеца, година, две), толкова ти е по-евтино. Също така всеки доставчик купува електроенергия от различен производител АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ, различни възобновяеми и т.н. Аз си падам зелен, така че сега плащам малко повече, но електрическата ми енергия е 100% от възобновяеми (зелени) източници - вятърни и соларни. Да не говорим, че смяната на доставчик, подписването на договор и плащането става по интернет. Аз никога не съм ходил до офис на доставик на електроенергия откакто съм в САЩ от 2004 година и никога не съм виждал техник илио представител на фирмата доставчик на живо. Също така мога да се похваля, че никога не ми е спирал и тока! Минал съм през поне 4-5 различни доставчици. Ех какво се постига с липсата на монопол и работеща пазарна икономика/конкуренция....

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

  1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  4. ПС произведени в америка!!!
    От kafka във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 17-08-05, 14:21
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе