Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 49
Like Tree6Одобрявам

Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #16

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Вчера с 300 мъки навряхме въпросната серпентина в бойлера. Имам снимки, но са с лошо качество и май не си струва да ги качвам. Само да споделя, че не е точно това начина на изработване на серпентината. Наложи се в движение да се коригират леко нещата, а някои грешки просто ни тормозиха до последно докато не я събрахме цялата серпентина в бойлера. В крайна сметка, никой не е казал, че е лесно Мога да дам няколко съвета при проявен интерес.
    До няколко дена трябва вече да е готова цялата постановка и да видим какво ще се получи.
    Поздрави
    estqwerty одобрява това.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #17

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Такааааа.....
    до тук нещата се изясниха.
    Не всичко е толкова лесно, колкото изглежда.
    Значи системата работи вече, с няколко забележки ( с други думи работи, ама само в тестов режим).
    1. Серпентината е трябвало да се укрепи добре вътре в бойлера, като се вдигне по-голямо налягане и започва да се допира до казана май и лангърка... това ще го преживея, защото бойлера е в сервизно помещение, далеч от спалните. Най-добре е да се разпори водо-съдържателя и да се монтира серпентината както трябва, да се укрепи и т.н.
    2. Размера на серпентината може би наистина е малък, защото с количество фреон по табелка, се вдигат 30 бара за по-малко от минута.... Изпуснахме фреон, докато системата започна да вдига бавно налягате...понагласихме я. Изключва вентилатора, но от там нататък продължава да се вдига температурата на парите, а налягането съвсем леко пада. С други думи, започвам да разбирам, че фреона е малко и компресора прегрява.... - СИСТЕМАТА НЕ Е БАЛАНСИРАНА....
    Иначе, до към 45 градуса на водата, топли със страшна сила....направо не е истина. Но мине ли ги, започват проблемите.
    Ето тук е момента да потърся съвет какво да правя от тук нататък, като има няколко варианта:
    1. смяна на компресора или цялото външно тяло
    2. изчисляване на нови капилярки
    3. поставяне на допълнителен топлообменник, който да доохлади връщащия се фреон
    4. предложено от Вас решение.
    Ще съм много благодарен ако се включат повече колеги в тази дискусия.
    Благодаря предварително
    Поздрави

  4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #18

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Аз не съм изобщо в тази сфера, но ако е малко фреона и сложите допълнителен топлообменник няма ли да се наложи и допълване с фреон???

    Същото и ако се сложи по-голяма/дълга серпентина на мястото на сегашната или допълнително на пътя след бойлера се монтира втора серпентина в друг бойлер в който да затопля водата.

    Не пишете дали е замислено и направено самоделната термопомпа да стопля БГВ в бойлера целогодишно или само когато е в режим охлаждане(лятото) или в режим отопление(зимата)???

    Как е решен проблемът ако настройката е за целогодишно затопляне на водата и в какъв режим ще трябва да работи термопомпата???

    Според мен е трябвало да изчислите колко дълги са били тръбите във вътрешното тяло на климатика Осака който сте преработили в термопомпа и какъв им е обема и съответно какво е даденото топлоотдаване.От дължината на тръбите зависи и налягането за което е предвиден да работи климатика Осака.По-дълги тръби=повече обем за едно и също количество фреон=по-малко налягане.По-къси тръби на фреона=по-малък обем=повече налягане на едно и също количество фреон в тези тръби(което може да води и до хидравличен удар или подобен на него удар поради високото непредвидено от производителя работно налягане за компресора).Можело е да видите параметрите на топлоотдаване от ръководството за този климатик.Трябвало е горе-долу да нагласите серпентината в бойлера да бъде със същото топлоотдаване или близко до това с много малки разлики(да кажем до 15%).
    Доколкото знам в компресора трябва да влизат само газова фаза на фреона, а течната трабва да се събира в акумулатор в който да се дозатопля и изпарява и след това да влиза в топлообменника на външното тяло.

    И в двата случая: 1. когато фреона не е отдал достатъчно енергия и когато е отдал повече отколкото е трябвало не е добре за термопомпата/климатика.Точно поради това е трябвало да се изчисли топлотдаването на серпентината да е като това на вътрешното тяло на климатика, а отделно и тръбите да са приблизително със същата дължина и сечение(или поне обема им да е същият).От всички тези неща предполагам зависи както налягането на което работи компресора на климатика преди преработката му в термопомпа, така и сегашната преработена термопомпа.Налягането на фреона е важно защото компресора е изчислен да работи за това налягане на фреона и при отклонение от него ще се тормози и евентуално това ще доведе до по-бързата му амортизация и повреда.

    Трябва да се отговори и на въпроса при неинверторен компресор на Оската-та да ли не е нормално да има повече шум от компресора при тръгване и спиранеи евентуално да се има шум като от хидравличен удар.Все пак дължината

    Отделен въпрос е доколко дадените от вносителя показатели на Осака-та са вярни и съответстват на действителните.

    Нека технически грамотните в тази сфера да си дадат мнението, аз не съм такъв и изказвам само предположения.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #19

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Значи до тук мисля, че съм уточнил, че имаме само външно тяло на климатик и серпентина! Никъде не съм споменавал, че ще работи заедно с вътрешно тяло. Режима на работа е само отопление. Получава се своево рода самоделен термопомпен бойлер. Допълването или източването на фреон не е кой знае каква философия и се надявам целта да оправдае средствата. Обема на вътрешното тяло е с около 15-20% повече от обема на серпентината, и това може би е грешка до някъде. Но тръбите в оригиналните топлообменници не са гладки от вътрешната страна, което може би допринася за забавянето на фреона, преминавайки през тях, а от там и до по-добро топлоотдаване. В моя случай топлоотдаването е прекрасно, на 30см от дъното на бойлера температурата на водата достига 45 градуса, а фреона излиза с максимум 33-34 градуса. Лошото е, че скоростта на фреона е голяма и налягането....
    Май експериментите ще продължат не с бойлера, а един варел вода, за да не се налага всеки път преработка на бойлера...

  6. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #20

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    чета с интерес темата и досега гледах да не се обаждам

    колега трики11 : ми ти си готов - 45 градуса е прекрасна температура за БГВ , а отопление е дори повече от нужното. не ти трябва по-висока температура. трябва по-голям обем водосъдържател.

    искам и аз един такъв. успех с експериментите.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #21

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Да, като идея е добре, но тези градуси ги постигам с прегряване на компресора - това не е добре. А термопомпените бойлери постигат 60-65* (купешките имам в предвид).
    Така че наистина има някакъв проблем в системата и трябва да се реши. После пак мога да го държа на ниска температура, но поне компресора да не прегрява...

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #22

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    купешките високотемпературни имат електрически нагревател. и врътват с винтил към закаченият бойлер - развъртат набързо и докато не си разбрал водата е топла, всички са щастливи, машината е супер, но вдигаш градусите с бързовара

    виж за прегряването на компресора не мога да помогна - идея нямам.

    едит : линк
    Този пост е редактиран от estqwerty; 26-08-13 в 20:32.

  10. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #23

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    estqwerty, това не е точно така. Моя няма нагревател и прави 65 лятото от раз. Тази епопея сме я минали с колегата Kasap. Правихме му подобна система по негова молба. До колкото знам зимата беше доволен, но лятото имаше проблеми. При него обаче след бойлера фреона минава и през вътрешно тяло. Резултата е, че зимата работи, но в режим охлаждане фреона кондензира още в серпентината на бойлера и след това става мазало.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #24

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    ех така и не завърших една хладилна техника

    мега: температурата не зависи ли от вида фреон - може твоя да не е на 410? сега ровнах елдомските подобни по спомен на твоя са със 417 което пък нищо не мои говори. може пък топлобменика на купешките да е с с по-голяма повърхност което да води до по-добро кондензиране...

    с някоя капилярка няма ли да може колегата да оправи нещата да форсира забави нещата на правилното място?

  12. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #25

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Тази термопомпа от каква платка и фърмуер се управлява-от оригиналната на Осака-та или от преработена.Имаше нещо писано за платка, но останах с впечатление, че е само за турбината на вътрешното тяло.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #26

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Тази термопомпа от каква платка и фърмуер се управлява-от оригиналната на Осака-та или от преработена.Имаше нещо писано за платка, но останах с впечатление, че е само за турбината на вътрешното тяло.
    С оригиналната платка на Осаката се управлява. Иначе лъжата е за турбината, да. Разбира се и за въздушния температурен датчик.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #27

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    На вътрешното тяло ли???Ами какво "става" с външния въздушен температурен датчик???Осаката има ли такъв?(То би трябвало всички климатици да имат, но знам ли при тези "японски технологии/иновации" вкарани в този климатик...).

  16. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #28

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    На вътрешното тяло ли???Ами какво "става" с външния въздушен температурен датчик???Осаката има ли такъв?(То би трябвало всички климатици да имат, но знам ли при тези "японски технологии/иновации" вкарани в този климатик...).
    Да, платката е от вътрешното тяло, а външния въздушен датчик си е закачен, но не съм се замислял какво се случва там... иначе външната пита се заскрежава, точно в тази жега, като спре вентилатора. Само леко да лъхне вятър или течение от прозореца и веднага изчезва заскрежаването.

  17. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #29

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Ами то да ви кажа без да съм специалист и без изобщо да съм в тази сфера на работа, нали всички климатици, дори и Осака са програмирани да работят в режим отопление до +24 градуса външна температура.Най-вероятно след това сработва някакъв вид защита.Сега температурите тези дни са +35 градуса на сянка.Аз поради това Ви попитах в какъв режим му задавате да работи.

    Предполагам със застудяване на времето и падане на температурите навън под 20 градуса термопомпата ще работи все по-добре.Въпроса обаче е сега като сте изпуснали фреон какво точно ще стане, тъй като фреона не е толкова колкото би трябвало да бъде.Напълно възможно е лятото в режим отопление да вдига високо налягане, а зимата при температури около 0 градуса и под нулата да не може да работи както трябва и отново да прегрява компресора, поради изпуснатия фреон.То прегрява ли комперсора има немалка вероятност да се включва някакъв вид термозащита която да го изключва.

    Според мен трябва по-скоро да се помисли за ползване на термопомпата и в двата режима-отопление и охлаждане.Така лятото топлината отнета от помещението ще се отдава за затопляне на водата в бойлера.Зимата на компресора работата му)ако се ползва и като климатик) ще се удвоява.Ако не се ползва като климатик може би ще е по-лесно на термопомпата.

    Според мен трябва да се помисли по-скоро как да се обръща цикъла на фреона по такъв начин, че и при режим охлаждане и при режим отопление през серпентината винаги да минава нагретият газ който да отдава топлината си, а не втечнената фаза.Освен това предполагам, че тази задача може да бъде постигната в много тясни граници на температура на газа, дължина и ФИ на серпентината и така нататък.
    Този пост е редактиран от justify; 12-10-13 в 18:22.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    141
    #30

    Отговор: Въпроси, свързани с преработка на климатик в термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Освен това предполагам, че тази задача може да бъде постигната в много тясни граници на температура на газа, дължина и ФИ на серпентината и така нататък.
    предполагам точно тук е разковничето... дължината може би на серпентината.
    Предполагам може да се удължи и капилярката, но как да се прецени каква дължина да бъде...
    ето такива съвети търся.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпен бойлер
    От Lazar във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 34
    Последно: 30-04-17, 18:02
  2. Термопомпен бойлер на Елдом.
    От p0ckata във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 21
    Последно: 16-08-16, 16:53
  3. Преработка на климатик в ТП вода-вода. Въпроси.
    От ivan_v във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 21
    Последно: 06-07-11, 16:42
  4. Климатик + термопомпен бойлер - мнения
    От rum40 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 39
    Последно: 05-07-09, 15:39
  5. Термопомпен бойлер и климатик в едно
    От hacked във форум Други начини за отопление
    Отговори: 10
    Последно: 13-02-08, 20:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе