Да, лесно може да се установи, и точно в момента се правят тези засичания. След около седмица ще мога да дам някакви приблизителни резултати. Казвам приблизителни, защото отчетния ми период е 8 дена (така ми дойде) и не може да се говори за точност при такъв малък период; освен това, едните 8 дена може консумацията на вода да доста по-различна, от другите 8 дена. И все пак е някакъв ориентир. Аз също съм на мнение, че съм доста далеч от заветните COP = 3 , но какво пък, дори и 1,1 да е, пак е на далавера. По мои първоначални наблюдения, икономията ми на месец ще е в рамките на 10-15 лева от около 40 , защото все пак трябва да вдигаме седмично веднъж температурата и на нагревател.
Но както казах, нямам конкретни резултати в момента, така че само си говорим...
Не ти е необхдима статистика за потреблението на вода за да определиш СОР-а
Засичаш консумацията в kWh за заграване на водата от 15оС до 55оС с нагревателя на бойлера, след това правиш същото с термопомпената част. Съотношението на двете стойноти ти дава СОР-а при текущите външни температури.
Да, на теория е така; обаче няма как да изчисля градиента на температурата в бойлера, примерно температурната ми сонда е на 30см от дъното, харча бавно водица... в най-горната част на бойлера водата изстива също...
втори сценарий - влизам да се къпя, долу след 3 минути имаме тези 15* , но в горната част водата все още е топла и ми е кеф да се къпя с топла вода. За целта, трябва да го източа докрай, и да го напълня със студена вода; в практиката не се получава така и упражнението трябва да бъде само с учебна цел... Колкото и да ми е неточно изследването, надявам се да е близко до реални стойности.