Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 35
Like Tree6Одобрявам

Термопомпен бойлер

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #1

    Термопомпен бойлер

    Един призрак броди из Европа - призракът на термопомпата. Бяха времена, на които доста от нас са свидетели, когато живота си течеше без да познаваме това чудо - термопомпата. После бита ни се промени - появиха първите амонячни хладилници, после компресорните, после се запознахме със фризера, после дойде климатика (най-напред само за охлаждане), чилъра, сега някои не могат да си представят автомобил без климатик... Термопомпата навлиза все по-смело в нашия бит. Напоследък все по-често се говори и за термопомпените бойлери. Що за животно е това? Тези бойлери са общо взето 2 вида
    1) моноблок, при който компресорът и водосъдържятелят са събрани в едно тяло:
    http://www.bgrgroup.net/?pid=79

    2) сплит система, при която има външно и вътрешно тяло, подобно на климатиците
    http://toplomarket.bg/index.php?opti...001477&lang=bg

    Цените на такъв бойлер варират в доста големи граници - от 1000 до няколко хиляди лева. Дали си струва такава инвестиция? Дали е оправдана такава голяма разлика в цените? Дали ще намери място това изделие в нашия бит? Какво е Вашето мнение?

  2.  
     
  3. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #2

    Re:Термопомпен бойлер

    Всеки производител е в правото си да сложи на продукта си каквато си иска цена. Пазара, или всъщност ние, определяме дали си струва цената тази стока. Но за да стане това, ми се струва че, много малко знаем за тези продукти. А имам чувството, че и продаващите ги, не са много наясно със стоката. Ето, например първата стока има нагревател, за какво е, за донагряване ли, не пише. Второ, къде става контакта с околната среда, пак не ми стана ясно. Втория продукт, пък не можах да разбера, как става контакта с БГВ. Докато, някои, които са по-гъсти с парите, не си купи, и такива като нас, не се наложи да ги монтират, и кажат за какво става дума, не бих се нахвърлял.
    Обаче лошото знаеш ли кое е. Собствените разходи на енергийните дружества постоянно се качват, цената поскъпва, потребителите си свиват разходите по какви ли не начини, което намалява потреблението на енергия, и за енергийните компании става невъзможно да поемат собствените си разходи, което пак води до повишаване на цената. Така че, по този начин едва ли ще се излезе от този омагьосан кръг. Ние ще купуваме все по-ниско енергоемки продукти, от там разхода ни ще пада, но пък енергото с тази печалба не може да си покрие разходите и т.н.

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    166
    #3

    Re:Термопомпен бойлер

    Нагревателя е за една много лоша болест,чиито спори се въдят точно в работната температура на термопомпата.
    Иначе външни тела бол,и преправянето на обикновен бойлер в такъв с една или две серпентини не е никакъв проблем.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Re:Термопомпен бойлер

    Нагревателят служи за 2 неща - за санитарно загряване веднъж седмично да речем до по-висока температура за предотвратяване на развитието на Легионелата, както и за ползване при неблагоприятни метериологични условия. Специално за този модел от първия линк пише , че нагревателят се ползва при температури под 5*С, което ми се вижда смешно. Вчера го разгледах и на живо този от първия линк - наистина симпатичен външен вид, създаващ впечатление на продукт, дошъл от бъдещето. Мисля, че добрия външен вид и славата на термопомпата (климатика) като икономичен уред са основните 2 оръжия, на които ще се разчита за продажбата, както и на неосведомеността на много клиенти. Като го разгледах на живо и после на брошурата се замислих за следното - от къде ще черпи енергия това животно? Или както каза fbr - контакта му с околната среда. Най-нормалното място на един бойлер е в жилището. Това означава, че околната му среда е някое жилищно помещение - килер, кухня, баня и т.н. Значи този бойлер за да стопли водата във водосъдържатела ще трябва да изпомпи топлина от жилищното помещение, т.е. - да го охлади. Е да, но ние ние нямаме нужда от охлаждане, освен пре летните 3 месеца да речем. През 5 месеца от годината дори ползваме отопление, което ще рече, че тази отнета от жилището топлина ние я възстановяваме - на дърва, въглища, ток, газ, термопомпа... Е да де, ама пренасяне на топлина от котела към бойлер със серпентина чрез една циркупационна водна помпа отнема не повече от 50Вт, а за пренасянето на същата топлина термопомпата харчи 1500Вт. Отделно един бойлер със серпентина струва да речем 500лв, а този термопомпения струва 3000лв. Къде е икономията? Само пез лятото, че докато те охлажда ще стопли бойлера - това ли?

  6. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #5

    Re:Термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Това означава, че околната му среда е някое жилищно помещение - килер, кухня, баня и т.н.
    Ми какво ще кажеш за мазе или таван? Апропо, един колега от форума, правеше термопомпени бойлери самоделки с COP около 3.
    Както си трябва - с външно тяло, което /няма да се сетиш/ е отвън.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Re:Термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    Апропо, един колега от форума, правеше термопомпени бойлери самоделки с COP около 3.
    Както си трябва - с външно тяло, което /няма да се сетиш/ е отвън.
    Да бе, знам, пращал съм му клиенти преди да излезе в нелегалност. Всъюност там говорим за цялостни системи за отопление и БГВ.
    Иначе за мазе и таван - да, по-става, могат да се намерят подходящи в някоя къща, но за един средностатистически апартамент в големия град просто е безсмислено монтирането на такъв бойлер. Освен това са нужни и малко предварителни сметки - ако помещението е малко и студено, а бойлерът - голям, то той бързо ще изсмуче топлината от помещението и ако температурата падне под 5*С автоматично се включва нагревателя - тогава каква е ползата от това вложение от 3000 лв? Точно това ми беше идеята като пуснах темата. Има смисъл от него, ако разполагате с нужното помещение

  8.  
     
  9. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #7

    Re:Термопомпен бойлер

    Второто предложене на Lazar е с атрактивна цена, но е много оскъдна информацията в сайта. Интересува ме по конкретно, каква е връзката с БГВ-то. Ако е с топлообменик вътре в машината, ще трябват допълнителни мерки против замръзване. А ако това е цената заедно с бойлера, както пише, направо е супер.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #8

    Re:Термопомпен бойлер

    Е, аз мога да ти дам информация - цената е заедно с бойлера, бойлерът е със фреонова серпентина, има 100 и 150л, СОР=3,8. Другия вид е само термопомпа с топлообменник, без бойлер, която да се ползва за отопление. Аз съм намислил да си слагам такава 11кВт- 2300лв с подово отопление, подпомогната от котел за по-студено време. Иначе ги дават да работят до -10*С. Ако искаш мога да ти дам всички мощности и цени на лични.
    ПП. Поправих си поста

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #9

    Re:Термопомпен бойлер

    fbr : на първо търсене в гоогла излиза че вторите от първи пост са на ерато ето линк http://www.otoplenie.eu/php/product_profiles.php?id=643 на ерато на сайта не мога да ги намеря, но имаше писано за такъв бойлер тук или в направисисам имаше снимки и документацията на термопомпата.

    Бях се поинтересувал преди време за подобна система - не само за бойлер а и за подово.
    Повечето инфо по бг-форуми е за самоделки които не искам да обсъждам. Дадоха ми цени но никой не ти казва как/какво и как е сметнал което за мен значи че няма гаранция че ще върши каквато и да е работа.

    После попаднах на ук сайта на екодан - там има субсидии при покупката на термопомпа /както и за печки на дърва / та там имаше секция с монтирани в различни къщи машини. ами 5квата термопомпа нямаше сложена никъде, 8.5квата до 170м2 над тези квадрати слагат 14квата.
    За сега това ми е единственият ориентир как се оразмерява такова животно.

    Не предполагам - СИГУРЕН съм че ако слагам подобно нещо вкъщи ще е нещо марково, а не самоделка или произведено в неизвестна китайска фабрика. Така се избиват и паричките вложени в него - с дългогодишна безпроблемна работа - нещо което напоследък отсъства на пазара.

    Лично смятам че ако няма да се прави цялостно отопление няма смисъл да се слага термопомпа, дори и само защото загрява по-бавно : да чакам 3-4 часа за да вляза след девойката в банята...

  12. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #10

    Re:Термопомпен бойлер

    Нямам намерение да ползвам термопомпата за цялостно отопление , а само за допълнение към котел на твърдо гориво за преходни сезони и мека зима. Доста проекти съм почнал и завършил, и обикновено сметките за всеобхватно решаване на даден проблем за много дълъг период от време, винаги са ми излизали криви. Знам прекрасно, че отоплението на термопомпа през мразовитите зимни дни, е мъчително, мощността пада пропорционално на нарасналите нужди, обледяването също е проблем. Идеята ми е, с малка инвестиция да ползвам предимствата които дава термопомпата, а за перид на особени ниски темоератури ще се ползва твърдото гориво. А пък няма да съм зависим от един единствен източник.

  13. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #11

    Re:Термопомпен бойлер

    Много интересна темичка.
    Съфорумецът Mega, май имаше такова чудо, на ЕРАТО инсталирано в къщи, ама нещо не ще да се похвали с него. Дано машината да не оправдае недобрия китайски имидж. Струва ми се, че навлизането на термопомпените бойлери е въпрос на време. Даже мога да си представя ситуация, където на всяка панелка, върху мидейките , ще са накацали външните тела на ЕРАТО за БГВ. Ако наистина изпукат увеличение на тока с до 25 % до 2013 г , китайското бойлерче ше си избие парите преди собственикът да се пенсионира, сигура. Виж за френския, на "Атлантик" и този на Горение пак с баснословна цена, няма начин, освен ако нямаш многодетно семейство съставено само от дами + наличие на вана.
    За френските моноблок-бойлери, продавачът твърдеше, че са монтирали доста по тераси в апартаментите( какво друго да каже ...). А за къща ( какъвто е моят случай ) ме открехна, че се използва комина/отдушника за прекарване на тръбите за водата от подпокривното пространство до банята, като така не се дупчи плочата. Надявам се такова животно, само че китайско да се справи добре и през зимата в район с мек климат, още повече, че при мен ще е "на топло" под керемидите.

    Сега остава някой собственик да сподели на практика как стоят нещата.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #12

    Re:Термопомпен бойлер

    напоследък изчетох доста.
    за една година от както се интерсувам доста неща се промениха при термопомпите - поне на хартия - друг досег нямам.
    нещата се развиват за разлика от климатиците, пооправиха коп-а вече гонят над 4.5, пада на мощност при минусови температури, както и последните панасоници които обещават да запазят мощноста си при -15. трябват ти 9 квата - купуваш 9-ка и не мислиш за падове, температури и подобни неща.
    с две думи за мен технологията се движи напред, но на мен ми миришат краката за нея
    като откраднат китайците новите неща тогава за сега китайско още не - според мен. по добре търси някой познат климатичар да ти преработи машина.

  16. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #13

    Re:Термопомпен бойлер

    Хо-хо-хо, загадка: кое е по зле - българин да "побългарява" климата ми да вади БГВ в калпав БГ бойлер, изстиващ бързо или цялостна китайската работа ? Питах точно в 4 "стари" фирми, където продават клими във Вн, дали някой може да преработи клима на бойлер и, както и други съфорумци са споделяли, срещнах същото мигане на парцали, а най - добрия случай беше : " Ооо, мнооого е сложно, не знам дали някой изобщо го прави, изискват се изчисления и ако не са правилни няма да работи както трябва, не се наемам " Иначе да дупне веднъж стената и да запои две 2 тръби всеки може...
    Изчакването е добра тактика, даа

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #14

    Re:Термопомпен бойлер

    Новини с български адрес:
    http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=331

  18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #15

    Re:Термопомпен бойлер

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Новини с български адрес:
    http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=331

    ето и малко поовече снимки на елактрониката - когато ходих пропуснах да попитам какъв е компресора но преди месец - два ми се похвалиха със завършеният продукт. така че си е български продукт.

    линк към снимки и описание : http://www.naturela-bg.com/index.php...=46&pid=img#sc

    Прикачени изображения Прикачени изображения

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпен бойлер на Елдом.
    От p0ckata във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 21
    Последно: 16-08-16, 16:53
  2. Отговори: 48
    Последно: 19-10-13, 16:54
  3. Бойлер
    От irenaiva във форум Друга битова техника
    Отговори: 21
    Последно: 05-09-09, 13:07
  4. Климатик + термопомпен бойлер - мнения
    От rum40 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 39
    Последно: 05-07-09, 15:39
  5. Термопомпен бойлер и климатик в едно
    От hacked във форум Други начини за отопление
    Отговори: 10
    Последно: 13-02-08, 20:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе