Извинявам се, не съм видял.
Hitachi RAK-25PED/RAC-25WED Dodai
Toshiba RAS-10BKVG-E1 Mirai
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSP-W Standart
Извинявам се, не съм видял.
Hitachi RAK-25PED/RAC-25WED Dodai
Toshiba RAS-10BKVG-E1 Mirai
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSP-W Standart
Старата нокрия 14ка е 14000Btu на охлаждане.
На отопление е 6kW или 20400Btu.
Има машини и машини.
Имайте на впредвид обаче, че при отопление на 50кв с
една машина, колкото и да е добра, когато отидат температурите под -10С
става голям ветрилник - няма как да стопли иначе.
Казвам ви го от опит, понеже и моя хол е 50кв с една машина(и то 12ка, но от старите).
Има машини, с номинал 6-6,8kW, които се вписват в бюджета и ще вършат не по-лоша работа. За ветрилника е ясно. Трябва машина с по-големи дебити и по-ниски нива на шум. Едната от тях, вече е предложена като вариянт, от @splendor, като работи доста комфортно, в 45м2, дори и под -10гр. Според мен 50-ката дори ще е достатъчна, ползва същия хардуер, само максималът е "кръцнат" леко.
Този пост е редактиран от rosswen; 04-07-19 в 11:39.
Т.е. да разбирам ли, че 14 е за предпочитане пред 18, тъй като е с по-ниски нива на шум?
И един страничен въпрос ако позволите. Тръбата за конденза ми е ф25, като е пусната от стойката (2 метра над земята) на бъдещия климатик до пода на терасата. Отвесната част на тръбата я скрих под изолацията. Като в долната част има едно коляно и тръбата излиза от изолацията на нивото на пода. Сега ми предстои да слагам плочки и желанието ми е ако мога да скрия и отведа конденза до барбакана да се оттича. За съжаление няма как да копая, тъй като това е покривна тераса и има хидроизолация. (нямам снимки да покажа нагледно, но днес мога да направя). Ф 25 доста надига и си мислех, дали няма вариант да и сложа някаква плоска тръба, широка но с малка височина (както има такива за абсорбаторите, но те са с големи размери), която да скрия по плочките? Има ли такова чудо на пазара въобще? Другото, което си мислех да преработя някакъв кабелен канал, който по някакъв начин да заляпа и да се оформи подобие на тръба. Идеалния вариант е, ако има тръби подобни като накрайниците на прахосмукачките. Или пък ако няма такова нещо на пазара, някъде да си го поръчам? Благодаря!
Не е задължително. Зависи от машината. Според мен, МHI 50 или 60 ZSX-W, ще Ви свърши отлична работа, защото е доста тих, а в същото време предлага големи дебити, които са необходими за подобни помещения. Казвам го, като ползвател на SRK 60 ZSX-S, в 45м2/115м3. Две зими вече съм изкарал с него, като и на -15 работи толкова комфортно, колкото и на 0гр.
Те 7 и 9 са с още по-ниски нива на шум. Човеко, избирай си машина според помещението, по номинална мощност. 50м2 няма как да ги стоплиш с тишина и безветрие. Освен с парно или с две машини както каза Цанков.
А както каза Росс освен децибелите гледай и дебита. Максимум дебит с минимум децибели. Това ако държиш на тишината, нямаш парно или не искаш да слагаш две машини.
Този пост е редактиран от mimojef; 05-07-19 в 14:46.
Аз топля хол 60кв и то в самостоятелна къща !!!!!
Разликата да се топли къща и апартамент е огромна .
При мен помощ няма от никаде . До сега с Нокрията 14 ка не съм останал на студено като държяхме последно заради малката около 24-25 градуса.
Машината се е доказала !!!
Вътрешното е огромно и реално се ползва и от 18ката и от 24 ката.
Цента е около 2200 лв и е супер далавера ако можеш да си я намериш.
Моята е над холната маса като в другия край на хола ( 12 метра ) ми е меката мебел .
Когато не сме на дивана климатика е на Ауто и си духа . Когато сме на масата се пуска на 1ва степен или на тих решим не можеш да разбереш ,че работи като шум.
Единствено почва да бълва лава![]()
Колегите ви дадоха и още един вариант за 2 климатика в двата края .
Ако имате добра изолация и с една машина ще имате комфорт . АЗ лично не искам над дивана да имам климатика и да ми духа !!!
В новия ми хол 50кв пак ще имам една машина и пак ще е до холната маса . За там съм предвидил да слагам или Новата нокрия 12ка или дайкин уруру 12ка .
Успех.
п/п/
при мен проблем се е получавал единствено при големи и продължителни жеги като се напече къщата да не му достига мощност да охлажда .
За топлене и при -18 градуса е нямало проблем
Спор няма, че старата Нокрия, няма аналог като цен/качество/екстри. Обаче отдавна не се произвежда и надали ще я намери. За това предлагаме актуални модели, които също са се доказали и се вписват в посочения бюджет. Също одобрявам вариянта с две, по-малки машини.
Този пост е редактиран от rosswen; 05-07-19 в 12:55.
В Япония новата Нокрия 2019-та е за 3100 лв, с нов по-добър закръглен дизайн, с вграден ватметър, отчитащ навъртяната сметка!(), + кръгло блутуут дистанционно с oled дисплей, турбина с метализирано покритие, стерилизиране на топлообменника, чрез нагряване до 55° и още една камара други функции и глезотии...
https://kakaku.com/item/K0001112818/
...което показва, че българският лев е твърде надценен.Падне ли бордът, левът трябва много да се обезценява, докато достигне справедливата си стойност/цена...
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 05-07-19 в 13:21.
Може да иска да плати 8-10000 х.лв, щом му е ниска тая цена
Изпратено от моят MIX 2 с помощта на Tapatalk
Нека се придържаме към темата за избор на климатик...
Здравейте, ако можете да ми предложите бюджетен климатик. Като цяло знам че до 1000-1100 не мога да имам много големи изисквания, но ако можете да ме насочите към няколко предложения, главно да си вършат работата за тези пари и да са здрави и надеждни.
Благодаря![]()
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
- За охлаждане и отопление
3. Kaĸвa e:
20-40кв площ за отопление/охлаждане
Тухлена къща
Старите дървени прозорци
Северно изложение
Хол
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)?
Югоизточна
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa?
24-25
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa?
- НЯМА
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви?
телевизор, компютър, лаптоп
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)?
1000-1100 при възможност с монтаж
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
Лято без ограничение
Зима -5 градуса
LG S12EQ.NSJ/S12EQ.UA3 - на този съм се спрял в момента - 1050 лв с монтаж.
Благодаря
Този пост е редактиран от ducvolpe; 05-07-19 в 17:03.