Здравейте, към какъв климатик бихте ме насочили. Цена до 1300 лева за брой. София, ЕПК, ет. 10 от 13,спалните са вътрешни с тераси, които са също с пвц. Пвц на терасата - обикновенно, пвц на стаята - 5-камерно с "к" стъкло. Окачен таван с вата и в двете стаи. По 13кв.м. Височина - 250 см. Едната стая е южна, а другата северна. Благодаря ви предварително.
Възможно ли е външното тяло да се монтира на терасата и да работи нормално при отворен постоянно прозорец на "ножица"? Тераса 3кв.м.
Спрял съм се на: Инверторен климатик Daikin Sensira FTXC35B / RXC35B, 12000 BTU, клас А++
Този пост е редактиран от simoivan; 14-09-19 в 03:35.
Аз бих се дистанцирал от Daikin Sensira FTXC-B ставайки въпрос за отопление. Машинката е доста "хилава" в сравнение с предшественика си FTXB който топлеше достойно в доста люти зими.
На (-14С) FTXC35B може да отдава максимум едва 1360W с КОП 1.93 , което си е постижение за лятна машина. А и явно си е лятна машина.
Дори в техническите характеристики дадени от ДАЙКИН.БГ няма дании за работата на машината в режим отопление. https://www.daikin.bg/bg_bg/products/FTXC-B.table.html
Ако ще е Дайкин до 1300лв. по-добре да е старата Сенсира FTXB25C. на -15 може да отдава 1720W с COP:2.31
Най добре си попълнете въпросника от първата страница на темата, за да ви бъде препоръчана подходяща машина.
Този пост е редактиран от mimojef; 14-09-19 в 10:45.
Благодаря, ще попълня въпросника.
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно - спалня
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? - и за двете
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; - 13кв.м.,около 33 кубика празна стая и приблизително 25 кубика с мебели
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); - пвц, двоен, ка
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; - прозорец неотваряем - 2.2кв.м.,врата - 1.8кв.м.
· изложение нa пoмeщeниeтo; - едното - юг, другото - север
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? - 10 от 13 - вътрешни стаи
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; - спални
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? - ЕПК
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? - София
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? ~ 23-25
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? - с остъклени тераси с пвц, окачен таван с вата и вътрешни стени
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? До 1300лв. за брой с монтаж
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? - 23-25С
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Този пост е редактиран от simoivan; 14-09-19 в 12:55.
Става въпрос за 2 спални по 13кв.м. Едната южна, другата северна.
Е и? С една машина няма как да ги охладите и отоплите. Пак е същото което написах.
Изпратено от моят K9 с помощта на Tapatalk
Става въпрос за две машини по 1300 ясно.
Ако държите на Дайкин до 1300лв. с монтажа, FTXB25C е по-подходяш за отопление от Ftxc35b.
Новата Сенсира си е климатик за охлаждане, поне на хартия.
След идващата зима ще има повече яснота.
За още 100-тина лева на машина можеш да сложиш Mitsubishi Heavy SRK20ZS-W който със сигурност ще ти върши по-добра работа и от FTXC и от FTXB.
Да, става на въпрос за две помещения и за два климатика. Не съм се влюбил в Дайкин и не съм специалист в тази област. Затова пиша в този форум. Разглеждайки офертите на пазара на този климатик съм се спрял спрямо цена и данни за него. Приятели са много доволни от Мицубиши хеви, като цена малко по скъп от Дайкин. Благодаря за предложенията.
simoivan предлагам ти да погледнеш
Hitachi 25RPD абсолютно е незабележим на първа и втора степен на турбината. В момента е монтиран в южна стая с подобни условия.
Има двоен 13 редов топлообменник във външното тяло, компактно и тихо вътрешно тяло.
Другият вариант е MHI 20zs-w единственото което ме спира към момента, че е с едноредов топлообменник и по-слаб компресор, но може би е най-адекватното предложение за малки помещения.
Аз лично си търся вариант да ми доставят Hitachi 18RPD.
След като ще климатизираш 2 стаи по-добре договори отстъпка за монтаж на 2 климатика и ще се вместиш в бюджета.
Този пост е редактиран от the inquirer; 14-09-19 в 17:34.
Има достатъчно впечатления на отопление за 20ZS, няма останали на студено. Хардуерът си му е добър за 20/25-ца, има 12-ки с подобен, че и по-зле. Компресорът е скопен от 900W на 750W. Дори ще му е малко това помещение. От друга страна, 25RPD ми прави много добро впечатление като хардуер и тихите първи степени на турбината. В същото време, дебитът е голям, което значи, че ще топли тихо и в студа. Тази машина спокойно си отнася 20м2, дори ще е мощна за помещения до 15м2. Само дефростите ме притесняват, дано са ги оправили.
Този пост е редактиран от the inquirer; 14-09-19 в 20:18.