Първоначално публикувано от
lebambi Да споделя значи до момента какви неща гледам като модели и какво успях да попрочета за тях, а пък вие ме поправете за нещата, които яко съм оплескал от към разбиране :D В понеделник иначе ще дойдат хора от магазина за климатици да погледнат помещението и да кажат и те какво препоръчват, та ще споделя и тяхното мнение в последствие.
Опциите между които се колебая за момента са:
1. Toshiba RAS-18J2KVRG-E/RAS-18J2AVRG-E Shorai Premium R32 - 2379лв с монтаж и 0% лихва в случай на кредит (което си е готино)
Това за момента е един от фаворитите ми предвид препоръчания от @Aleksandars - Toshiba RAS-18PKVSG-E/RAS-18PAVSG-E Shorai R32, който до колкото разбирам е същия, но без плазмата. А сякаш си държа на нея, макар че имам 2 броя въздухопречиствателя Daikin Ururu вкъщи за хола и спалнята (няма да казвам на какво приличат филтрите на всеки 3-4 месеца, въпреки че имам робо прахосмукачка + Rainbow... София е кенеф като цяло)
- Плюсове:
Плазма, самопочиствания, добър разход, 5 години гаранция, добър баланс между цена/екстри/характеристики
- Минуси:
Четох за Shorai-я, че сякаш бил по-шумен от нормално + разни проблеми с втулки + дефрости + разни негативни мнения от хора, че Тошиба вече не били каквото трябва + негативни мнения за Daisekai. До колко са истина нямам идея, просто реших да събире всичко негативно, което изчетох покрай това...xaxa
2. Mitsubishi Electric MSZ-AP50VG/MUZ-AP50VG R32 - 1889лв без монтаж
- Плюсове:
Звучи доста добре, наистина добра цена, 5.8кВ номинално на 1.6кВ, R32 агент, 4.7кВ при -15С
- Минуси:
Произведен в Турция, няма плазма филтър
3. Mitsubishi Electric MSZ-SF50VE - 1949лв без монтаж
- Плюсове:
Горе долу добра цена/параметри
- Минуси:
Няма плазма + може би сравнима консумация на фона на останалите модели за над 2200лв
4. Mitsubishi Heavy SRK50ZS-S/SRC50ZS-S - 2229лв без монтаж
Нямам конкретни мнения за него освен тези, които вие споделихте.
- Плюсове:
Не намирам нещо впечатляващо в него спрямо останалите ако трябва да бъда честен + че на вид не ми допада толкова (субективно)
- Минуси:
Липсва плазма филтър.
5. Mitsubishi Electric MSZ-FH50VE/MUZ-FH50VE - 2754лв без монтаж
- Плюсове:
Като на FH35 като цяло + добър разход + че ще покрива съвсем спокойно помещението барабар с коридора вероятно. А за студената зима сякаш не очаквам да има проблеми.
- Минуси:
Висока цена. Четох, за колега от форума с такъв климатик в 40м2 помещение, където климатика е харчил повече от очакваното заради малкия размер и съответно хората го съветваха, че е трябвало да вземе по-малък.
6. Fujitsu-General ASHG18KMTA - 2150лв
- Плюсове:
Добър баланс цена/характеристики, R32
- Минуси:
Няма плазма.
7. Mitsubishi Electric MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE - 2269лв без монтаж
- Плюсове:
Имам FH25VE2 в една от спалните и нямам никакви забележки, тих и добър разход. Плюс е, че ако взема отново FH серия няма да имам различни впечатления за климатиците в апартамента (четох че било плюс за спокоен ум и гъдел на OCD-то)
- Минуси:
4-те кВ ще дойдат добре на топло време, ама при студено май ще увисне. Макар, че четох доста положителни мнения от хора, които отопляват ако не подобни, то и по-големи помещения с подобни модел(както и с по-малкия) без особени проблеми. Та тайно си мисля, че може и да свърши работа при мен предвид това, че в бъдеще ще има и изолация.
8. Fujitsu-General ASYG12LTCA/AOYG12LTC - 1849лв без монтаж
- Плюсове:
Очевидно доста успешен модел и широко използван. Добра консумация. Също и 3.6кВ на -15С ми звучи добре предвид размера му.
- Минуси:
Вероятно ще дойде малък за помещението. Няма плазма.
Общи въпроси:
- Има ли риск климатици с номинал около 5.5 и нагоре да не работят оптимално в това помещение? Наплашен съм от това, което прочетох за FH50-ката и 40м2 помещение.
- FH35/12LTCA дали ще са окей предвид, че основно температурите са около нулата и оправдано ли е да ги отсвирвам на база характеристиките им при -15С предвид, че подобни условия са има няма 2-4 седмици в годината?