Първоначално публикувано от
grumpper Здравейте,
Предстои ми слагане на климатици в апартамент на първи етаж, на който още правя ремонт.
Малко информация относно изолационните качества:
- Навсякъде съм сменил дограмата със Саламандър (стъклопакета е К/Б/К, няма 4 сезона, че то няма много слънце на първия етаж).
- Сложена е външна изолация 10 см стиропор.
- Подовете бяха на дюшеме (паркет + сгур) та съм ги изгребал и в получените 15 см дупки е сложено фибран 6 см за изолация че нали първи етаж и после машинна подова замаска (върху която ще редя винил на клик).
Идеята е за 3 климатика респективно в малка спалня (офис), голяма спалня и хол.
Офиса и спалнята са под 15 квадрата всяко така че там размерите са ясни.
Попълвам въпросника относно хола тъй като e малко чудека там. Калкулаторите из интернет твърдят, че 12-ка климатик би трябвало да го оправи тъй като е 26 квадрата. Само че както ще видите от диаграмата от него се влиза в преходна кухня през портална врата. Т.е. то пак си е отделна стая, не са сляти помещенията но ако решиш да охлаждаш лятото докато готвиш и отвориш вратата си стават едни потенциални 40 квадрата помещение. Зимата отоплението не мисля че е проблем щото тя кухнята винаги е топла като се прави нещо... пък и мен климатизация на кухнята не ме интересува реално... ако нещо седи отворена врата понякога, ок, но като цяло си я броя отделна стая и не ме интересува, но ще съобразя данните във въпросника с нея също за контекст.
Ето го въпросника:
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa? жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? за охлаждане лятото и отопление през преходните сезони докато пуснат ТЕЦ-а
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; 26 кв.м хол (40 кв.м + преходната кухня)
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa; ПВЦ Саламандър с троен стъклопакет К/Б/К
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; 2 кв.м на хола (+ 1.3 кв.м на кухнята)
· изложение нa пoмeщeниeтo; югоизток
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? първи етаж; от хола се влиза в кухнята през портална врата
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; хол
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? София
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? 22-23 лято / 24-25 зима
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? 10 см стиропор на стените; тавана е окачен но без изолация с вата
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? нямам кеш вече, така че на лизинг та нямам фиксирана цена, но не бих се изхвърлял
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? лятото нямам идея; зимата докато пуснат ТЕЦ-а
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Диаграма:
https://ibb.co/4Nb9rR3
Важно е да се отбележи, че до седмица ще идват от Condex да си пускат всички тръбни пътища културно по тавани и стени преди майстора да е затворил с картон и шпакловал, така че тръбите ще са оправени и цената за монтаж ще е само за връзването на самите тела.
За момента имам две оферти:
Condex ми предлагат MHI ZS (Premium) на обща стойност 5680 лв. + 675 лв. монтаж на телата = 6355 лв.
- офис: SRK/SRC 20 ZS-W (7-ца)
- спалня: SRK/SRC 25 ZS-W (9-ка)
- хол: SRK/SRC 50 ZS-W (18-ка)
Но от един сайт имат супер промоции на Perfera в момента и ако си поръчам оттам: 7750 + 600 лв. монтаж на телата = 8350 лв.
- офис: FTXM25R/RXM25R (9-ка)
- спалня: FTXM25R/RXM25R (9-ка)
- хол: FTXM50R/RXM50R (18-ка)
Общо взето основните ми чуденки са две:
- Дали да се хвърлям на Daikin Perfera за 2000 лв. отгоре или Mitsubishi Heavy Premium (ZS) ще са ми достатъчни?
- Дали размера климатик е ок за хола? Мислите ли че 12-ка Perfera би го оправила? Тая 18-ка не е ли множко (според мен човека ги е броил кухнята и хола заедно като едно помещение) или аз съм доста наивен относно колко би могла да ме оправи 12-ката...?