Здравейте драги съфорумници, дойде време да сложа още два климатика, в двете малки детски дето останаха без климатици навремето. Разбира се искам да се допитам до вас, мноооого по знаещите от мен за мнение и препоръка.
Става дума за град Варна, като изложението на двете стаи е запад. Изолацията е много добра! Външна 10-15см (различно на различните места, сградата е разчупена), тухли термопро, вътрешна 5см вата зад гипскартона, общо мисля че идва 40-50см дебелина.
Едната стая, която е между спалнята (в която има климатик, но никога не го пускаме, понеже през нощта предпочитаме да е около 21 градуса) и другата детска, е много топла и до сега без климатик най-ниската температура която съм виждал е 19 градуса (при затворена врата). Другата стая обаче е с доста външни стени, както и от долу е остъклена тераса. Там е слизало и до 14 градуса (при затворена врата). Отворя ли вратите, то температурите в двете детски стават около 2-3 градуса по ниски от колкото в хола (където държим около 24 през деня и 22 през нощта, че иначе не се спи). Двете стаи са по 13кв.м. Климатиците, които искам да сложа са Дайкин поради простата причина, че вече имам три дайкина (подови nexura) и предпочитам да си продължа с марката също така и заради приложението.
Желаната температура която да се поддържа е 24 през деня и около 19-20 градуса през нощта. Като разликата която ще се компенсира е максимум около 10 градуса в случая с външната детска.
Външното тяло ще е изцяло на завет в една нища, никога вятър, но и никога директно слънце.
Основния ми въпрос е дали да са два отделни климатика или сплит система - едно външно и две вътрешни тела?
Разбира се вторият ми въпрос е да ми предложите модели. Бюджета не е определящ, по-скоро цена/качество е важно за мен. Но все пак две малки стаички по 13 квадрата, в които до сега е имало по едно конвекторче 1кв и е било напълно достатъчно, някак си да сложа климатици от рода на уруру сарара не ми се вижда разумно.
Климатиците ще са на стената понеже нямам място в малките стаи за подови, иначе нямаше да го мисля толкова, с подовите работата е ясна, дайкин май имат само един модел в момента Важно е да са тихи и да не духат много, разбирам че е абсурдно да очаквам да са като нексурите, но все пак става дума за детски стаи.
Моля за предложения и дискусия по въпроса
С изолацията, която си описал ми се струва че 19 градуса ще ги имаш и без да пускаш климатици
7/20 Перфери ще ти свърша работа, с ниски минимуми са.
Не мисля, че има смисъл да се "изхвърляш" към Емура или Стайлиш.
Те са по-скоро дизайнерски. отколкото технологично по-добри.
Както съм написал, аз ги имам 19 градуса в едната стая и без климатик. Но в другата стая затвори ли се вратата и пада доста температурата. А и лятото ми трябва да се охлажда, така че ще се слагат климатици, просто не съм измислил какви.
Мнения за мултисплит 2MXM40A? По добре ли е от два RXM20А?
Вътрешните се чудя за FTX20A, макар че гледам и CTXM20R ама нещо не ми се вярва да е по-тих или да духа по малко на минимум, струва ми се че 5000BTU вече клони към простотия хахах Даже си мисля при външен мултисплит 2MXM40А, който е 14000BTU, дали не сложа две вътрешни FTX25А (9000BTU всяко), идеята ми е при необходимост ако се пусне само един то външното би трябвало да може да му пусне достатъчно дебит, или си е заложено на максимум по 7000BTU на изход?
В размерите няма разлика между FTX20A и FTX25А, а като шум и духане на минимум?
- - - - - - - - - -
Здравейте, отново.
Монтирах 1 брой Мицубиши srk35zs-w-src35zs в Кухнята както се вижда на чертежа, и сега обмислям да монтирам още един брой в гардеробната (5кв) обозначено в син цвят и въпросителен знак на чертежа, насочен към свод който разделя спалня 3 (25кв) и въпросната гардеробна с идеята да не е баш вътре в спалнята.
А дали няма да е по-удачно да е вътре в спалнята а не в гардеробната?
Целият етаж ще е с отворени врати и се надявам двата климатика да топлят всички стаи , като вратата към стълбището ще е винаги затворена.
Двуомя се между още един srk35zs-w-src35zs или Фуджицу ASHG12KGTA-AOHG12KGCA, за Фуджицу чета че са малко по - шумни, все пак ще бъде монтиран близо до спалнята.
Всъщност има ли нужда от 12 в случая или 9 от същите модели изброени горе ще свърши работа?
Здравейте, трябва да купя климатик за стая 20 м2, 52 м3. Варна, северно изложение, панел, ет 3 от 9, външна изолация, PVC дограма. Ще се ползва за отопление и охлаждане. Среден клас. Какво бихте препоръчали ? Благодаря предварително!
От препоръките, които ми дадохте се спрях на следните варианти:
1. Toshiba RAS-B10G3KVSG-E Edge;
2. Mitsubishi Heavy SRK25ZSX-W/SRC25ZSX-W DIAMOND, 9000 BTU;
3. Mitsubishi Electric MSZ-AY25VGK/MUZ-AY25VG WiFi, 9000 BTU.
Разговарях с магазина на VIMAX в София, Младост-2. и оттам ми препоръчаха за позиция номер три да взема 12 BTU, защото прозорците са големи и нямалио да стигне мощността.
Кой от трите варианта бихте ме посъветвали да взема и заслужава ли си разликата в цената за позиция номер две, спрямо другоите два варианта. Водещи са тихата работа и на второ място икономичност.
За 16,43 м2/42,72 м3 и 16,22 м2/42,17 м3 с 15 см изолация, в апартамент, дори и при френски прозорци и Mitsubishi Heavy SRK20ZSX-W DIAMOND е прекалено много.
Чак пък 12-ка, то не че има голяма разлика между AY25 и AY35, но е излишно.
За цената на даймънта може да вземате Daikin Perfera FTXM20A+RXM20A или MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-EF25VGK Kirigamine Zen.
Този пост е редактиран от Ivanskin; 17-10-24 в 14:20.