Първоначално публикувано от
Dzhelebov Здравейте драги съфорумници, дойде време да сложа още два климатика, в двете малки детски дето останаха без климатици навремето. Разбира се искам да се допитам до вас, мноооого по знаещите от мен за мнение и препоръка.
Става дума за
град Варна, като
изложението на двете стаи е
запад.
Изолацията е много добра!
Външна 10-15см (различно на различните места, сградата е разчупена), тухли термопро,
вътрешна 5см вата зад гипскартона, общо мисля че идва 40-50см дебелина.
Едната стая, която е между спалнята (в която има климатик, но никога не го пускаме, понеже през нощта предпочитаме да е около 21 градуса) и другата детска, е много топла и до сега без климатик най-ниската температура която съм виждал е
19 градуса (при затворена врата). Другата стая обаче е с доста външни стени, както и от долу е остъклена тераса. Там е слизало и до
14 градуса (при затворена врата). Отворя ли вратите, то температурите в двете детски стават около 2-3 градуса по ниски от колкото в хола (където държим около
24 през деня и 22 през нощта, че иначе не се спи).
Двете стаи са по 13кв.м. Климатиците, които искам да сложа са
Дайкин поради простата причина, че вече имам три дайкина (подови nexura) и предпочитам да си продължа с марката също така и заради приложението.
Желаната температура която да се поддържа е
24 през деня и около 19-20 градуса през нощта. Като разликата която ще се компенсира е максимум около 10 градуса в случая с външната детска.
Външното тяло ще е изцяло на завет в една нища, никога вятър, но и никога директно слънце.
Основния ми въпрос е дали да са два отделни климатика или сплит система - едно външно и две вътрешни тела?
Разбира се вторият ми въпрос е да ми предложите модели. Бюджета не е определящ, по-скоро цена/качество е важно за мен. Но все пак две малки стаички по 13 квадрата, в които до сега е имало по едно конвекторче
1кв и е било напълно достатъчно, някак си да сложа климатици от рода на уруру сарара не ми се вижда разумно.
Климатиците ще са на стената понеже нямам място в малките стаи за подови, иначе нямаше да го мисля толкова, с подовите работата е ясна, дайкин май имат само един модел в момента
Важно е да са тихи и да не духат много, разбирам че е абсурдно да очаквам да са като нексурите, но все пак става дума за детски стаи.
Моля за предложения и дискусия по въпроса