Точно така!
Да - не спорете за глупости ,а за гайките в стената е смешно да се говори ,колегите са обяснили как излизат тръбите зад климатика.За VRV - тата в Плевен също си в грешка...преди няколко дни бях точно там и ако не ти се вярва отиди до "Мултирама" и попитай управителя кой ги е монтирал и дали е доволен от машините - 14 касети и 4 едностранни таванни тела ...на покрива външните тела мъркат като котенца .
Мултирама всичко беше финансирано и платено в София. А за това че тръбите са в стената рядко се случва и е само при някой модели клими като MSV1-12HR, но съм сигурен в работата си защото ползвам това тук.
Я обясни по-добре какво искаш да кажеш с тоя бисер ...Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Че то тогава ,ако е заден монтаж,винаги ще излязат извън стената.Ако е десен монтаж и тялото е на 20-30 см,пак ще излязат вън от стената.
Значи при този модел има отвор на ламарината и може да се направи така че да останат зад вътрешното тяло. Но при монтаж на лява стена изводите като ги врътнеш и много далеко става от дупката вътрешното, не е естетично дори и с пвц канал.
Ако работите на спойки няма да се притеснявате каде се падат връзките или дали не сте отрязали къси тръби ама това май малко колеги го практикуваме ... А за заварките по горе не виждам проблем поне от това което се вижда и какво общо има със шума от течаща вода ... всичко опира до инвестиция от около 500 лв за свясно оксиженче ама нъц
Абе то ясно че тия заварените конуси ще държат, но си е грозно и не професионално. Аз като ще правя конус предпочитам да си оставя гайката (не помня до сега да съм имал конус който е изпускал, стягане му е майката, особено на тръби от 1/2 нагоре ). А в стената дори и заварки казват че не е хубаво да се оставят. Аз на моите им имам доверие, но и нулев риск не съществува. Вместо инструменти за раздуване на тръби ползвам тия неща:
Режеш тръбата, слагаш го и удряш две бързи заварчици и си готов (оксижена е на ацетилен и кислород). После като нахлузваш изолацията нищо не я спира, върви идеално.
Режеш тръбата, слагаш го и удряш две бързи заварчици и си готов (оксижена е на ацетилен и кислород). После като нахлузваш изолацията нищо не я спира, върви идеално PS-Съгласен съм,но за размери над цол и нещо и твърди траби,докъде стигат повечето експандери и азот естествено,при малките размери е идеално с уреда на Велев-така имаш една заварка и не плащаш за допълнителни медни части.
Всичко е до усет и опит. Мога да ти допра две тръби,отрязани с тръбореза,без никакви конуси и раздувки и така да ги заваря,без вътре да се получи това от снимката ти.
Е да де ти си баш "майстора"( и ако без да искаш сложиш на някого шапката).И не е важно дали можем а дали е правилно да се работи така.Първоначално публикувано от vanko68
Всичко зависи от гледаната точка. Такива връзки ползвам и за малки размери тръби от 1/4 до каквито искаш. Тия неща не струват толкова скъпо, правиш две заварки, но времето за нагряване е като при една, така че не е толкова бавно. И с уреда на Велев е добре, но губиш време повечко. А между другото подобен на неговия уред съм виждал и за големи тръби, но работи по друг начин.Първоначално публикувано от frescor