В ИСУЛ са на парно (ТЕЦ). Може от покрива нещо да е капало.
Я ела да стоплиш нашите хамбари (над 3000м2 и доста високи помещения) с климатици. В преходния сезон бяха ги набичили колежките по стаите на 28гр. и пак не беше особено топло. В коридорите студено, а има доста външни хора там. По няколко санитарни помещения на етаж. Всички в куп дадоха зор да пишем молба да пускат Тец-а. Големите обществени сгради, особено здравни заведения се топлят трудно с битови климатици. Още повече, че би трябвало да се избират с обществени поръчки, а там цената е водещ фактор, а не качество. А и после никой няма да тръгне да ги профилактира, то филтрите няма кой да чисти. Лятото колежките пуснали климатиците да работят и едновременно държат с часове прозорците отворени, че да влизало свеж въздух. Правя им колегиално забележки, но ефект няма. Имахме на последния етаж голяма обща централна климатична система и още в първите години експлоатация сдаде багажа.
Има болници които се топлят и охлаждат с климатици,
но там външното тяло което съм виждал беше голямо колкото триетажен блок.
П.с. - в чужбината...
Ще ви снимам как нас на работа ни топлят с Трео.
Honor Play с помощта на Tapatalk
До някъде си прав ,но от друга страна парното е вече отживелица.
В Пловдив хале 1500 кв на 6 метра височина се топли с коллонни климатици .
Офисите се топлет с сплитове.
И там имаше проблем с колежките и прозорците на работещи климатици .
Решението беше поставянето на една джаджа дето спира климатика като се отвори процореца .
Тези ховали, които са 8 в две халета се захранват от 3 огромни Треота, които са монтирани от една пловдвиска фирма.
Honor Play с помощта на Tapatalk
Този пост е редактиран от avenger; 11-01-19 в 21:49.
Централно парно (ТЕЦ) е ефективно в многоетажно строителство при населена и обитаема сграда.
- - - - - - - - - -
Genadi80, много модерна фабрика. Браво.
Генади, ако не е твърде нахално, коя е фабриката?
Прилича ми на К....л (нарочно не изписвам изцяло, ако трябва, драсни ми и ще изтрия поста), не за друго, ама съм почти сигурен, че тез' сивите "щайги", както и ESD-тата са доставяни от нас, оттам спрямо това, че в постовете ти съм виждал локация/t C° Пазарджик, ми е такова предположението. Да си видя Ауер-ските касетки във форума... лекинко се изненадАх...
Този пост е редактиран от Rado Smilkov; 05-01-19 в 19:58.
Този пост е редактиран от Genadi80; 05-01-19 в 19:13.
Както написах, специално за целия последен етаж (4-ти) имахме обща климатична система. По спомен Хитачи. Основното тяло беше голямо колкото стая. Точно 2г. изкара и издъхна. И то от работа лятото. В Плевен е много топло, имаме много хладилници. По Мед.Стандарт трябва да е 22-25гр. независимо от сезона в помещенията. Дамската част (преобладава) масово държи прозорците отворени (зима и лете). Иначе зимата ТЕЦ-а си е супер. Цялата сграда се отоплява, няма като жилищните блокове отказали се и крадящи. Сметката е доста поносима за сграда с подобна площ и обем.
В БГ няма необходимата дисциплина за персонала за ползване на климатици в такива сгради. За мен практически няма разлика дали нещо е лично или чуждо, но не е така с повечето хора. Бил съм свидетел как едни девойки в един офис преди много години държаха климатика на 20 градуса лете и на 30 през зимата. Други си държаха отворени вратите докато климатиците работят. Е климатиците се поспоминаха за 2-3 години. Не знам дали бяха калпави по принцип или от дивашката експлоатация. Това за чистене на филтри - ама вие къде живеете си мислите За това ТЕЦ или въглища/дърва. Туй племе не е дорасло за климатици.
Те ИСУЛ са на ТЕЦ, но вътре работят жени, на които винаги им е студено и се пускат и климатиците. Същото е във всички фирми с парно и климатици. При нас дори е имало случаи парното да е на макс, а климатик да работи на охлаждане.
- - - - - - - - - -
В столовата например има 16 броя таванни Mr.Slim. Половината работят на отопление, половината на охлаждане. Или са на Ауто, не е ясно. Както ги е нагласил някой в началото, след което дистанционните са откраднати-така си карат...